oude (film) foto’s

Ik kwam stukjes film tegen van onze eerste (en enige) voorjaarsvakantie in Spanje.
Aan de costa del Sol, waar het in 1971 nog niet zo héél erg druk was en er nog contact met de locals was.
Zo herinner ik me Philippe, hij woonde ergens in de bergen waar hij paarden verhuurde aan toeristen.
Hij reed zelf mee als gids en hield onderweg een stop in een soort kroegje. “Phlippe mucho peseta’s” zei hij toen we wilde betalen en hij betaalde de drankjes.
Hij was trots op zijn verzameling ansichtkaarten die toeristen hem stuurden en die moesten we állemaal zien voor hij de paarden op ging zadelen. De kinderen, toen ongeveer zo oud en Levi en Amber nu, hadden hoogstens wel eens ezeltje gereden maar er ging genoeg begeleiding mee.
Kanjers hoor, ze gaven geen krimp als het paard iets lekkers uit “berm” wilde eten waardoor die hals van het paard toch best een glijbaan zó de afgrond in leek.
De kinderen kregen ook nog de grote sombrero’s vol met verse vijgen mee naar het appartement.

Heel jammer dat ik geen benul heb hoe er stukjes uit de film kan halen om hier te plaatsen, een screenshot maken levert dan nog wat (slechte) foto’s op.

Het ontbijt kregen we in het restaurant onder het appartement gebouw en kijk, daar zit Rietepietz met een sigaretje na het ontbijt. Ondénkbaar nu dat je aan tafel een sigaret opsteekt ook al is het eten op.
Dat pap en mam rookten was nieuw voor de kinderen. We hadden 7 jaar lang, de periode van de zwangerschappen/bevallingen en zuigelingen in huis.
Natuurlijk kochten we een belastingvrije slof sigaretten op Schiphol, voor de thuis blijvers! Maar zo’n eerste vliegreis was toch wel iets en iedereen zat te roken….. , je begrijpt, de slof is nooit in Nederland aangekomen.

Al gauw rookte ik weer minimaal een pakje per dag, tot ik er op m’n 39ste definitief mee stopte.
In de filmpjes zie ik heel wat stukjes waarin gerookt wordt.
Zoals op deze foto, zo’n 2 jaar later, zelfs aan de waterkant van de ven op het terrein waar we een caravanvakantie hielden.
Het is me een raadsel waar ik de sigaretten en aansteker bij me gestoken had. Zeker niét in de bikini, dat is wel duidelijk.
Het is wel duidelijk dat ik niet overdrijf als ik weleens beweer dat ik vroeger een nauwelijks getailleerde draadnagel was. Zó leuk die oude filmpjes

Advertentie

114 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. hanscke
  feb 03, 2021 @ 16:10:28

  Ja hoor, was heel gewoon om aan tafel te roken. Voor de koffie rookte ik niet, behalve in de vakantie, dan na het ontbijt wel een sigaret, maar dan was er ook koffie, terwijl dat thuis bij het ontbijt niet het geval was. Dan was er alleen maar thee.

  Beantwoorden

 2. Regenboogvlinder
  feb 03, 2021 @ 15:02:12

  Prachtige foto’s van de films! Zulke leuke herinneringen!
  En je was echt heel slank, maar ja zoveel jaren geleden. Ik woog tot mijn 30e 55 kilo, daarna is de ellende begonnen en wel met mijn eerste dieet, had ik nooit, nooit aan moeten beginnen. En die sigaret, niet meer voor te stellen. Bij de kinderen, bij het eten… Op TV zie je ook wel eens bij oude series of praatshows dat iedereen gewoon rookt… Wat is er veel veranderd!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 03, 2021 @ 17:00:53

   Het viel me erg mee hoe het erg mee wat er nog zichtbaar is van een screenshot.
   Eigenlijk was ik best mager, ben langer dan jij en woog rond de 50 kg. tot m’n 40ste .
   Daarna smokkelde ik ieder jaar een kilo ( of meer) mee. Heb nu al járen niet op een weegschaal gestaan. Da bevalt me prima 😉
   Dat valt nu op hé als er veel mensen roken, hebben we ook al als mensen dicht bij elkaar zitten.

   Beantwoorden

 3. saturnein
  feb 03, 2021 @ 08:34:24

  Leuk, die herinneringen. En filmpjes zijn nog eens zo leuk.
  Zot hè, dat roken. We kunnen het ons nu niet meer voorstellen. Zelfs in ziekenhuizen mocht gerookt worden.

  Beantwoorden

 4. Nicky
  feb 02, 2021 @ 22:27:45

  Zo leuk, die oude filmpjes! Mooie herinneringen ook… En ja, dat roken was vroeger zo normaal. Mijn vader maakte voor mij als zes/zeven-jarige nepsigaretjes. Lucifers in een vloeitje die hij dan even aanstak zodat het uiteinde zwart werd. Echt te bizar voor woorden natuurlijk!

  Als je hulp nodig hebt bij een filmbewerkingsprogramma moet je het even laten weten. In Windows zit een gratis programmaatje. Ik kan zo een handleiding voor je maken. Maar kijk ermee uit! Monteren is net zo verslavend als roken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 03, 2021 @ 08:35:40

   O zeker, en wat te denken van de pakjes
   chocolade sigaretjes 😉
   Bedoel je de video editor van Windows? Daar knoei ik wel eens mee. Maar daar krijg ik zo’n grote film niet binnengehaald van de DVD. Misschien moet ik eerst de film eens opslaan in de laptop, dat zal ik nog eens proberen.

   Beantwoorden

   • Nicky
    feb 08, 2021 @ 23:35:21

    Die ja! Je Dvd’s zijn waarschijnlijk een verkeerd soort bestand (VOB). Ik heb destijds mijn oude dvd’s afgespeeld en de mooiste stukjes gefilmd (met mijn iPad ergens op zodat-ie stil stond). Die bestandjes kun je dan wel bewerken.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     feb 09, 2021 @ 08:57:49

     Heb ik ook al eens gedaan maar dat komt de kwaliteit niet echt ten goed natuurlijk, het is allemaal al een keer overgezet van film naar DVD. Maar ik ga er vast nog wel eens mee stoeien.

     Beantwoorden

 5. meninggever
  feb 02, 2021 @ 10:34:58

  Jij was een sexy dame….de bikini van de microsoort…I love it….:) Bij toeval was ik een week of twee geleden ook wat aan het opruimen op zolder en vond ineens mij filmtas met Videocamera die ik in de jaren negentig had gekocht. Nodige materiaal geschoten, maar ja, toen kwam het digitale tijdperk en ging de camera met fimpjes in het vooronder. Nu, na ruim 20 jaar weer opgeladen en het nodige afgedraaid. Jemig, confronterend. Je ziet een stukje verleden. Hoeveel er is veranderd in 20 jaar. En dan moet ik de super8 filmpjes ook nog ergens hebben….Dat wordt helemaal schrikken….:)

  Beantwoorden

 6. Nicole Orriëns
  feb 02, 2021 @ 08:21:18

  Wat een mooie foto’s. Ik houd van de nostalgie die ervan uit gaat.

  Beantwoorden

 7. Yova
  feb 02, 2021 @ 08:09:39

  Leuke herinnering weer vroeger terug te zien. Toen heeft jij nog gerookt. Leuke foto’s eens te zien.
  Kinderen waren toen klein. Nu zijn al groot. Fijne dag.

  Beantwoorden

 8. gewoonanneke
  feb 01, 2021 @ 21:47:38

  Mooie herinneringen zeg wat leuk…. stoere kinderen op de paarden. Volgens mij had jij daar ook zo´n krullenkop. Ja ik heb ook foto´s waarop ik zit te roken pff kan je nu niks meer bij voorstellen zo blij dat ik er heel lang vanaf ben.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 02, 2021 @ 15:49:42

   Het was een belevenis, onze eerste buitenlands vakantie samen met de kinderen. Ja wél een krullenbol maar van de kapper, niet van mezelf, ik stak het haar ook vaak op, dat stond me beter.
   Alleen voor het geld ben ik blij, sigaretten zijn nu zó duur, verder mis ik het eigenlijk nog steeds.

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    feb 02, 2021 @ 19:53:57

    Nee ik mis het helemaal niet meer hoor. Maar ik had ook in mijn rooktijd wel hele periodes dat ik niet rookte. Ooit een fiets opgespaard door niet te roken en het geld echt precies in een potje te stoppen. Vind het nu ook smerig die asbakken. Alleen een sigarengeur vind ik nog wel lekker ruiken.

    Beantwoorden

 9. Mrs. T.
  feb 01, 2021 @ 19:42:04

  Sweet memories. En tja, roken …

  Maar goed dat we allemaal uiteindelijk gestopt zijn nietwaar? 😉

  Beantwoorden

 10. Kakel
  feb 01, 2021 @ 18:22:54

  LOL. Sombrero’s vol verse vijgen. Kreeg je er een knijper bij 😀
  Goud waard, die foto’s. Vooral die bovenste twee. Ik zou er zo tussen willen gaan staan. Jij bent de eerste die ik die lange halzen van paarden zo goed beschrijft: als een lange glijbaan de afgrond in.
  Op de een of andere manier drukte ik altijd m’n snor als er foto’s werden genomen, dus ik sta er zelden (rokend) op. Ik ben in 1992 gestopt.
  Je had een jubelfiguurtje!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 01, 2021 @ 18:54:30

   Maar géén 🦄vijgen gelukkig. Het was onwijs leuk om “te paard”de bergen te verkennen, dát is pas paard rijden ( al ging het stapvoets. Zóveel leuker dan rondjes draaien in een manege.
   Ik rookte als een ketter dus het was vooral op film al snel bingo.
   Nou het figuurtje vond ik in die tijd eerder jammerlijk dan jubel. Kocht vaak kinderkleding maat 164. .Als ik eerlijk ben zit ik nu lekkerder in m’n vel, logisch, véél meer ruimte.

   Beantwoorden

 11. waarloopjijwarmvoor
  feb 01, 2021 @ 17:55:57

  Heerlijk die oude films terug zien.

  Beantwoorden

 12. Naomi
  feb 01, 2021 @ 15:54:54

  Heel leuk, die oude filmpjes! En wat een gaaf gezicht is dat zeg, die kleine kinderen op die enorme paarden. Ik vind het dapper.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 01, 2021 @ 18:10:32

   Knap hé, ze deden het gewoon en dat in de bergen! Er was wél veel begeleiding bij hoor want zelf waren we ook niet echt paardrijden gewend, ik had wel een een paar lessen gehad maar in een manege is wel andere koek dan in de bergen.

   Beantwoorden

 13. Neeltje
  feb 01, 2021 @ 13:05:41

  Ja, leuk hè, al die oude foto’s uitvervlogen jaren.

  Beantwoorden

 14. Happy Hulk
  feb 01, 2021 @ 11:43:18

  Super om die beelden terug te zien.
  Wij waren zo arm met ons grote gezin, dat we hier en daar nog een fotootje van hebben.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 01, 2021 @ 13:35:00

   Van mijn eigen jeugd heb ik dat ook niet natuurlijk en ik heb ook niet héél veel maar toch wel wat van verschillende leeftijden van de kinderen, en dan natuurlijk metéén van ons.
   Maar Inge heeft ook veel film en dat is allemaal met geluid.

   Beantwoorden

 15. Spontanity
  feb 01, 2021 @ 11:12:01

  Ik rookte vroeger ook.
  Durf eigenlijk te zeggen dat ik er nooit weer aan ga beginnen.
  Maar leuke herinneringen.

  Beantwoorden

 16. willyfotoblog
  feb 01, 2021 @ 10:56:34

  Leuk dat je dat nog hebt Riet

  een belastingvrije slof sigaretten was een “must” in die tijd

  en roken daar ben ik gelukkig al lang van af

  prettige dag

  Beantwoorden

 17. John
  feb 01, 2021 @ 08:27:50

  Ik heb in totaal een jaar of zeven gerookt en dat valt nog te overzien denk ik. JA, tijden veranderen, ooit was het stoer als je rookte. Ik weet nog dat vroeger bj ons de sigaretten op tafel stonden als er eens iemand langs kwam.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 01, 2021 @ 13:30:37

   Ja klopt, op een verjaardag stonden ze op tafel.
   Met stoer had het bij mij niet zoveel te maken, ik vond het gewoon lekker.;-)
   Heb in totaal een jaar of 16 gerookt, op 78 jaar ook niet heel veel maar toen ik echt al een tijd gestopt was enorm problemen met de luchtwegen gekregen, nooit meer vanaf gekomen.

   Beantwoorden

 18. AnneMarie
  feb 01, 2021 @ 07:07:04

  Vliegen en dan een slof sigaretten meenemen van Schiphol daar kon je niet langsheen vergezeld van de wildste verhalen. Guttegut wat waren we modern en bijdehand. 😉😉😉
  Foto’s hebben we wel maar gefilmd hebben we nooit, dat kwam veel later pas toen de kinderen al te groot waren ervoor, geen idee waarom we dat niet deden. Als ik de filmpjes bij anderen zie vind ik het altijd hartstikke leuk. We kunnen het niet meer over doen.

  Beantwoorden

 19. Koen
  feb 01, 2021 @ 05:51:29

  Altijd leuk en bijzonder om geconfronteerd te worden met je oude ‘zelf’.

  Beantwoorden

 20. Leidse Glibber
  feb 01, 2021 @ 02:02:17

  Je was inderdaad superslank zeg. Raar he die oude filmpjes waarop we allemaal nog rookten. Wat dacht je van op vakantie met de auto kind(eren) achterin en wij voorin achter elkaar roken 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 01, 2021 @ 07:10:45

   Wij rookten bij voorkeur niét in de auto al gebeurde dat op langere ritten soms wel. Maar in een kleine ruimte is roken eigenlijk ellende. Mijn kinderen zaten dan ook zeker te klieren , die hadden er zó de pest aan dat we rookten. Misschien wel omdat ze als peuter en kleuter in een rookloze omgeving opgroeide.

   Beantwoorden

 21. RenéSmurf
  jan 31, 2021 @ 22:53:34

  Ja, dat is altijd leuk, oude familiefilmpjes, wij hebben er ook nog een heleboel. Toen waren verjaardagen ook heel anders, alles blauw van de rook, en tegenwoordig doet bijna niemand dat meer.

  Beantwoorden

 22. Sjoerd
  jan 31, 2021 @ 21:45:07

  Roken doe ik ook al heel lang niet meer, zolang dat ik niet eens meer weet wanneer ik gestopt ben. Maar dat kan ook aan mijn vertroebeld brein liggen…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 31, 2021 @ 21:50:32

   Ik weet het nog omdat ik gestopt ben toen ik voor een tamelijk pittige operatie in het ziekenhuis terecht kwam. Dan ben je na twee weken al door het ergste heen en zou het niet slim zijn weer te beginnen.

   Beantwoorden

 23. Ferrara
  jan 31, 2021 @ 21:29:11

  Memory lane. Mijn eerste vliegvakantie naar Torremolinos met mijn toenmalige verloofde. Op een ezeltje de bergen in.
  We paften wat af in die tijd. Nu al 32 jaar zonder. Ik moet er niet aan denken ooit nog een peuk op te steken. Voor een vakantie in Torremolinos geldt hetzelfde.
  Dat korte kapsel stond je leuker dan die ontplofte permanent.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 31, 2021 @ 21:40:18

   Wij gingen naar Santa fe de Los Bollitius ( of zoiets) leuk klein plaatsje dat ondertussen helemaal vast gebouwd zit aan Fuengerola.( of zoiets) 😉
   Klopt, ik had geen geschikt haar om het lang te dragen maar had het in die tijd meestal opgestoken in een Grace Kelly rol of als bos krullen bovenop. Henk vond het altijd leuk als ik het langer liet maar kort stond me beter.

   Beantwoorden

 24. Karel
  jan 31, 2021 @ 21:20:14

  wat een mooie herinneringen
  je komt er vast wel achter hoe je er iets uit kan halen , zonder echt te knippen
  ik stopte na 45 jaar roken in 2007 , nu wil ik 45 jaar niet roken
  dan steek ik een sigaar op en ga de pijp uit 🙂

  Beantwoorden

 25. Matroos Beek
  jan 31, 2021 @ 20:53:02

  Ja echt leuk om te zien! Mooie herinneringen.
  Ik rookte zo af en toe eentje in gezelschap, maar verslaafd werd ik nooit want ik kon er eigenlijk niet tegen. Werd al snel misselijk van een sigaret. Gelukkig maar…

  Beantwoorden

 26. Rebbeltje
  jan 31, 2021 @ 20:40:04

  Pure nostalgie en ja oude filmpjes en foto’s blijven leuk
  En die sigaretten was toen heel normaal
  Zelfs op verjaardagsfeestjes stonden er altijd op tafel voor de gasten…kan je je nu niet meer voorstellen.
  Groetjes

  Beantwoorden

 27. MyriamC
  jan 31, 2021 @ 19:33:22

  Ze zijn zó leuk, die oude foto’s.
  Mét sigaret, dat was gewoon zo vroeger. Ik heb ook gerookt tot mijn 39ste. Toch blij dat ik er vanaf ben geraakt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 31, 2021 @ 19:39:40

   Ook toevallig, het jaar van de omslag blijkbaar. Financieel gezien ben ik wel blij dat ik niet meer rook maar ik heb het altijd gemist. Vind het nog steeds lekker als iemand een sigaret opsteekt en denk juist nu wel eens “zou ik? ” Voor m;n gezondheid hoef ik het niet meer te laten, ik ben al oud zat;-)

   Beantwoorden

   • MyriamC
    jan 31, 2021 @ 19:58:06

    Mijn zus mist het ook nog altijd. Zij is ook al meer dan 20 jaar gestopt. Ik niet. Heb nooit meer zin gehad in een sigaret. En zó verslaafd geweest. Ik rookte 2 pakjes per dag.

    Beantwoorden

 28. Suskeblogt
  jan 31, 2021 @ 19:08:11

  Mooie herinneringen door die foto’s. Hoe je film bewerkt weet ik niet. Waarschijnlijk hangt het af of het film of video is. Video zal het volgens mij wel niet geweest zijn. Misschien bestaat er software waarmee je die kan omzetten naar digitaal. Dan zou het makkelijk zijn om die te bewerken.

  Beantwoorden

 29. liesonderweg
  jan 31, 2021 @ 18:56:15

  Wat ’n heerlijke herinneringsfotootjes! Filmpje hoeft zelfs niet…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 30. Melody
  jan 31, 2021 @ 18:47:39

  Inderdaad met sigaret … 😃
  Maar joh wat een leuk bezit

  Dat knipinfilmgedoe moet iemand anders je maar uitleggen want ik heb geen films-knipplak-kennis

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: