volkstoneel

Om naar de Haagse binnenstad te gaan is even in de tram springen het handigst, nee dat bedoel ik natuurlijk overdrachtelijk.
Ik stap gewoon rustig de tram in en ga óók niet midden in de tram staan springen (ik moet ook alles uitleggen),
Maar goed, onverrichter zake (de nieuwe modekleuren staan me niet) stap ik na een uur weer in de tram terug , tegelijk met twee jonge vrouwen die een kinderwagen bij zich hebben.
Ik zit allang als de dames nog druk kakelend (zonder incheck) het gangpad blokkeren met de kinderwagen.

De bestuurder roept via de intercom;”willen de dames met de kinderwagen in de ruimte in het midden van de tram gaan staan, U verspert het middenpad “. Hoewel de dames met veel rollende r.r. vloeiend “verwegistan” spreken verstaan ze dit prima en zoeken de inham op die er voor bedoeld is.
Het kindje in de wagen is naar schatting een maand of negen, het snoetje zit helemaal onder de chocolade. In z’n handje zit, op een soort sateprikker, een ronde chocoladeschijf van +/- 5 cm.
De motoriek is blijkbaar nog niet helemaal ontwikkelt want de chocoladeschijf, en erger de prikker, wappert alle kanten op en komt slechts af en toe in het mondje terecht. In gedachten zie ik al een oogje aan dat prikkertje hangen maar de dames kakelen rustig verder.

De dames hebben zicht op de deuropening en als we vier haltes verder langzaam uitrijden maakt de moeder ineens een paar stappen naar een oplaad/kaart automaat die naast de deuren hangt. Zodra de tram stil staat stappen er controleurs in, dat verklaart veel. De controleurs komen de helpende hand bieden bij de dames maar …. de dames verstaan geen Nederlands maken ze duidelijk, en ook geen Engels. En ze kunnen niet betalen want ze hebben geen kaart, én geen geld. Ze laten wél steeds hardere r r rollen en nee, ze hebben géén ID of een paspoort.

Het kindje laat ondertussen de chocolade stok op de grond vallen en gaat huilen, het deert de dames niet, ze kijken even maar laten de kleffe zooi op de grond van de tram liggen en het kindje met een vuile mond zitten huilen.
Ze gooien er nog een schepje bovenop met hun geratel terwijl de htm mensen hun best blijven doen een oplossing te vinden. Aan de arm van één van de dames bungelt een papieren tasje van de primark, tja, daar was blijkbaar geen geld voor nodig geweest. De controleurs hebben zich nu alle 4 verzamelt bij de kinderwagen en het woord politie valt.

Voor mij is wel duidelijk dat de dames een stukje volkstoneel opvoeren, ze kennen het systeem, want reageerden toen ze controleurs op het perron zagen staan, ze verstonden Nederlands want ze reageerden op de oproep van de bestuurder toen ze de boel blokkeerden. Wat de bestuurder omriep is toch niet direct een zin die je als eerste op Nederlandse les leert. Hoe het verder ging? Ik zal het nooit weten, ik moest uitstappen maar nam wél m’n petje af voor de rust uitstralende controleurs.

72 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  feb 23, 2022 @ 01:43:49

  Tja ik heb helaas dit stukjes volkstoneel vaker meegemaakt. Lag ooit een keer ’s nachts een buitenlander zwaar bloedend op het terrein van de Groenoordhallen met naast hem een pistool. Help me help me ik ga dood riep hij in keurig verstaanbaar Nederlands. Toen de ziekenwagen en politie er waren was hij opeens al zijn Nderlands kwijt en verstond niets meer. Later bleek er op het terrein een dode in een auto te liggen die hij had neergeschoten.

  Beantwoorden

 2. meninggever
  feb 18, 2022 @ 13:19:19

  Zo herkenbaar…. Wij maakten nu twee weken achter mekaar mee, met de metro reizend naar centrum stad is normaal een genoegen, dat ondanks de aankondigingen in NL en Engels dat mondkapjes verplicht zijn, met name de donkere medemens meent dat dit niet voor hen geldt. En men kijkt er bij naar jou, keurig net opgevoede medemens die wel de regels volgt, met een blik van..’zeg er eens wat van…’. Niet een keer, niet een persoon, nee diverse op verschillende lijnen en ook dagen. Als ik dan op de stadskaart zie waar de meeste besmettingen plaats vinden is het niet vreemd dat daar waar deze mensen vaak geconcentreerd wonen de stad zwart kleurt. Niet dat dit 1 op1 bij elkaar hoort, maar het is domweg de ongemakkelijke waarheid. En over kaartjes en betalen heb ik het dan maar niet eens…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 18, 2022 @ 13:41:31

   In dit geval was er geen relatie met de huidskleur, ik vermoed dat de dames Pools waren of in ieder geval een beetje die richting. De mondkapjes zaten wel op maar inderdaad, je ziet nogal wat mensen die of géén mondkapje dragen of het onder de kind hebben hangen in tram en bus. Ik zeg er niets van omdat ik niet erg van het nut overtuigd ben en ze zelf alleen maar draag waar het verplicht is omdat ik “braaf meisje” ben.

   Beantwoorden

 3. gewoonanneke
  feb 16, 2022 @ 21:59:04

  Ja wil ook nooit bevooroordeeld zijn maar inderdaad het gebeurt wel zo. Alsof sommige mensen boven de wet leven.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 16, 2022 @ 22:55:59

   Gelukkig doen de meeste het gewoon goed maar dit is slecht voor de acceptatie van anderstalige.

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    feb 18, 2022 @ 12:29:17

    Ja dat klopt hoor. Weet nog dat toen ik ontslagen was bij een vriendin van mijn zus in de auto zat weet niet hoe je het tegenwoordig mag noemen maar goed zij zei ook, je moet je ziek melden dan krijg je veel langer een goede uitkering. Pff soms denk ik wel eens die mensen weten alle wegen om dingen te omzeilen wel heel goed te vinden. Ik zou nooit mezelf ziek melden als ik dat niet ben om langer een uitkering te krijgen.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     feb 18, 2022 @ 13:23:23

     Precies, en helaas is het waar dat er legers “hulpverleners”klaar staan die de weg goed weten en het doorgeven. Er wordt best wel veel misbruik gemaakt maar dat mogen we niet zeggen als het om mensen met een andere nationaliteit gaat.

     Beantwoorden

 4. Spontanity
  feb 16, 2022 @ 21:19:57

  Ik snap dat je af en toe met het OV moet.
  Maar wat heb ik er een hekel aan!!

  Beantwoorden

 5. Liesbethblogt
  feb 16, 2022 @ 15:40:33

  Herkenbaar jaren geleden al een paar zinnen opgedaan in hun taal. De RET controleurs waren er ook bedreven in, zodra de politie opgeroepen werd hadden ze vaak wel legitimatie. Sneu volk vind ik het ik pleit al jaren voor het opvoeren van boetes. Eerste boete lager en daarna verdubbelen. Overigens zag ik de nieuwe modekleuren hilarisch snel de winkel verlaten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 16, 2022 @ 15:58:25

   Èn de pakkans zou omhoog moeten, het blijft blijkbaar de moeite om het toch te proberen.
   Maar ja, de conducteur op de tram is al heel lang geleden wegbezuinigd.
   Dat grasgroen is echt verschrikkelijk. Gelukkig was er vorig jaar veel dat ik wel leuk vond en toen heb ik aardig wat naar m’n zin kunnen vinden.

   Beantwoorden

 6. RenéSmurf
  feb 15, 2022 @ 21:01:40

  ja, en jij hebt weer wat te loggen. In de metro in Rome hielden mensen eens een zakkenroller aan, de metro bleef op het station staan tot de politie kwam, en tot die tijd hielden ze hem vast.

  Beantwoorden

 7. Nicky
  feb 15, 2022 @ 20:15:48

  En dan ook met een kind erbij, hè? Nou was deze te klein maar echt een goed voorbeeld geven is het niet. Als ik mensen gevaarlijke dingen zie doen met een kind, vraag ik me altijd af of het een heel vervelend kind is en ze er daarom misschien niet zuinig op zijn. Zou toch kunnen? Zo van ‘Nee, deze jankt altijd. Is niet erg als hij zichzelf een oog uitsteekt’

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 15, 2022 @ 21:04:58

   Er was gewoon nauwelijks aandacht voor het kind. Het zat aanvankelijk ook volmaakt rustig met die chocostick te knoeien, Ik was eigenlijk blij dat het kreng viel, dan kon het geen kwaad meer voor dat snoetje, levensgevaarlijk zo’n stokje in handjes die nog niet zo goed kunnen sturen .

   Beantwoorden

 8. willyfotoblog
  feb 15, 2022 @ 20:04:18

  alsof ik er bij was Riet

  prettige avond

  Beantwoorden

 9. Happy Hulk
  feb 15, 2022 @ 18:51:05

  De Hulkse oplossing hiervoor is met 1 klap neerslaan dat volk.

  Beantwoorden

 10. Mrs. T.
  feb 15, 2022 @ 18:44:49

  Wat een scene moet dat geweest zijn. Gewoon gratisch toneel!

  Beantwoorden

 11. Matroos Beek
  feb 15, 2022 @ 13:56:47

  Ocharme dat kind. Negen maanden en een stuk chocolade op een prikker als troostvoer krijgen. .. Sommige mensen toch. Wat een asociaal gedrag. En dan moet een mens nog rustig blijven ook. Een beproeving.

  Beantwoorden

 12. Suskeblogt
  feb 15, 2022 @ 11:42:29

  Zo’n stukje toneel heb ik destijds aan het stationsplein meer dan genoeg meegemaakt. Blijf dan maar rustig.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 15, 2022 @ 12:06:55

   Precies, ik vind het héél erg dat mensen die hun beroep netjes uitoefenen vaak tot het uiterste getergd worden en dan tóch de schuld krijgen als het mis gaat. Je moet welhaast een heilige zijn om nooit uit je rol te vallen.

   Beantwoorden

 13. Ferrara
  feb 15, 2022 @ 10:29:31

  Ben het met je eens bij een dergelijke scene is het moeilijk negatieve gedachtes te beteugelen, maar het levert prachtig schrijfwerk op. Je ziet het gebeuren.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 15, 2022 @ 12:04:11

   Mensen die dit soort dingen flikken, vooral niet goed op je kind letten, wekken inderdaad geen goede gevoelens bij me op. En áls het uit de hand loopt hebben de controleurs , net als politie , het altijd gedaan.
   Daar baal ik nog het meest van omdat daarop gespeculeerd wordt in veel gevallen.

   Beantwoorden

 14. Naomi
  feb 15, 2022 @ 09:05:34

  O, nee! Je had natuurlijk moeten blijven zitten om voor je bloglezers dit verhaal af te kunnen maken…
  Maar sjonge, ik vind dit dus zo asociaal. Ik snap ook gewoon niet dat je zoiets doet. Maar goed, dat zal mijn brave burgerlijkheid dan wel weer zijn.

  Beantwoorden

 15. omabaard
  feb 15, 2022 @ 08:54:55

  Ik lees je schrijven en herken veel tussen de regels door….. Pure ergernis. Maar hoe je dit oplost!?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 15, 2022 @ 08:58:56

   Maar óók bewondering voor de rust van de controleurs. Maar vooral de manier waarop ze het kindje “als niet aanwezig” behandelde stoorde me mateloos. Zelfs in het gesprek met de controleurs had één van de twee zich toch om het huilende kindje kunnen bekommeren . Bah, dat zegt wel iets over mensen.

   Beantwoorden

 16. Sjoerd
  feb 15, 2022 @ 08:17:19

  Dat is gewoon misbruik maker van onze maatschappij.

  Beantwoorden

 17. Thomas Pannenkoek
  feb 15, 2022 @ 08:07:32

  Schrijnend verhaal, eigenlijk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 15, 2022 @ 08:49:16

   Wat mij het meest stoorde was de onachtzaamheid tegenover het kindje, dat stokje kan héél veel kwaad doen wanneer de tram stevig af moet remmen en dat gebeurt nogal eens in het drukke stadsverkeer.

   Beantwoorden

 18. Koen
  feb 15, 2022 @ 05:57:45

  Alsof ik even bij je in de tram zat.

  Beantwoorden

 19. terrebel
  feb 15, 2022 @ 01:06:54

  In alle culturen zijn er mensen die zich gedragen alsof zij slecht zijn opgevoed, helaas. Geen makkelijk beroep, tram- en buscontroleur.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 15, 2022 @ 08:45:55

   Nee dat beroep vraagt écht stalen zenuwen en heel veel mensenkennis om te kunnen doorzien wanneer mensen wel of niet te goeder trouw zijn. In geval van een andere taal is dat nog extra moeilijk ook.

   Beantwoorden

 20. Rebbeltje
  feb 15, 2022 @ 00:24:19

  Die verstaan dus hun werk goed…wie de dames of de controleurs ?
  Niks voor jou want jij doorziet ze wel 😉
  Groetjes

  Beantwoorden

 21. Karel
  feb 14, 2022 @ 23:21:12

  en waarom sprong jij niet in de tram om er te gaan dansen in het middenpad , juist je wilde wel , maar dat mag niet , dan blokkeer je de doorgang hihihi
  wat die andere dames ( nou ja dames ) aangaat , vast zetten op water en brood 1 x /dag voor een week of wat , de kleine onder brengen bij goede ouders

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 15, 2022 @ 08:39:19

   Er werd met politie gedreigd maar of dat ervan gekomen is weet ik niet. Uiteindelijk heeft de politie wel belangrijker werk te doen. Maar toch, heel vervelend als mensen zich zo misdragen.

   Beantwoorden

   • Karel
    feb 15, 2022 @ 08:51:50

    ja en die lui weten wel dat er geen werk van gemaakt wordt , ik vind het heel erg dat er van dat volk is 😦
    ik zal zo op de fiets , eten halen voor wat dagen , er komt weer storm en veel regen
    geniet de dag

    Beantwoorden

    • rietepietz
     feb 15, 2022 @ 08:55:18

     Er blijven altijd mensen die proberen aan regeltjes te ontsnappen. helaas is dan vaak het vergrijp te klein om er een grote zaak van te maken.
     Lijkt me verstandig. Ik moet ook maar ga lopend met een boodschappenkarretje. In geval van nood kán ik bij slecht weer dan gelukkig met de auto.

     Beantwoorden

 22. Neeltje
  feb 14, 2022 @ 23:14:17

  Superrrrrrr smakelijk verteld.

  Beantwoorden

 23. Lies
  feb 14, 2022 @ 23:12:43

  Weer zo’n beklijvend verhaal…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 24. MyriamC
  feb 14, 2022 @ 23:00:43

  Ik zou hier nu een heel racistische opmerking kunnen maken maar dat ga ik niet doen.

  Beantwoorden

  • Robbert
   feb 15, 2022 @ 00:36:42

   Volledig mee eens. Ook ik moet me inhouden! (Eigenlijk te belachelijk voor woorden!}

   Beantwoorden

   • rietepietz
    feb 15, 2022 @ 08:44:07

    Voor mij hoeft niemand zich in te houden. De eigen mening mag altijd geuit worden. Maar het is in hoofdzaak vervelend dat deze vrouwen zo een (voor) oordeel bevestigen want er zijn natuurlijk genoeg mensen met een andere achtergrond die het prima doen.

    Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 15, 2022 @ 08:35:01

   Er zijn natuurlijk ook volbloed Nederlanders die de boel belazeren. Maar inderdaad, dit soort dingen voedt wel bepaalde vooroordelen en dat is jammer.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: