behelpen?

Laat ik voorop stellen dat  het niet wil zeggen dat de ernst van de zaak niet tot me door dringt als ik me blijf amuseren met alle grappen en grollen die er rond gaan.
Ik lig echt in een deuk als ik dit soort plaatjes langs zie komen!

Het heeft twee redenen dat ik er nogal  luchtig mee om lijk te gaan.
De belangrijkste reden is natuurlijk dat er echt hélemaal niemand iets aan heeft wanneer ik het éne na het andere verontruste logje ga schrijven. De informatie van officiële zijde is ruim ( zeg maar meer dan) voldoende dus dáár heeft niemand mij voor nodig.
Maar de tweede reden is dat ik misschien wel de enige ben die weinig merkt van alle beperkende maatregels. Domweg omdat ik al die beperkingen al geleidelijk had opgelegd gekregen  door de verslechterende dementie van Henk. Dus…..

-Ik zorgde al dat het geen ramp is als ik niet iedere dag boodschappen kan doen.
– ik bleef al uit de drukte, niet goed voor Henk, én lastig met de rolstoel.
-ik moet door zijn ontlasting incontinentie al meer op de hygiëne letten dan normaal gesproken.
– ik héb de onschatbare waarde van de internetcontacten al ontdekt om de meest eenzame momenten te verlichten.

Natuurlijk “neem ik het mee” in mijn manier van bloggen maar ik zóu iedere dag verdrietige, ellendige ,verontruste en  machteloze logjes kunnen schrijven, ook dáár kies ik niet voor, om dezelfde reden, het hélpt me niet maar zou me in een depressie storten.

Oke, dan begrijpen elkaar. Zowel wat de dementie  als de corona toestanden betreft  schrijf ik dus wél wanneer ik denk dat het iets kan betekenen wanneer mensen vergelijkbare problemen hebben waar bij de zorg en/of de overheid niet voldoende aandacht voor is.
En dat doe ik dan nog bij voorkeur  op nut gericht en niet op drama.
De zorgen die  men zich nu lijkt te maken over de voorraden toiletpapier zijn uiteraard  niet aan me voorbij gegaan en zodra ik daar oplossingen in kan bijdragen deel ik die!
Nu ondernemers op soepele belastingregelingen mogen rekenen zie ik een nieuwe optie om, waar nodig, te doen wat je altijd al had willen doen.
Jullie vullen zelf wel even de toepasselijke kreten in hé!

Behalve dat miste ik in de voorlichting nog een oplossing die ik me, als oudje, nog herinner uit mijn prille jeugd.
Geen moeite is me teveel dan even een voorlichtingsfilmpje te maken.
We benne op de wereld om mekaar….. om mekaar, te hellepe nietwaar……

Advertentie

84 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Trackback: Een dag uit het leven van een “vitale’ bejaarde – waarloopjijwarmvoor
 2. Beaunino
  mrt 22, 2020 @ 16:36:07

  Bedankt voor de tip Riet, vooral dat kreukelen!

  Beantwoorden

 3. Nicky0607
  mrt 21, 2020 @ 14:40:23

  Haha! Geweldig! Zeker die herinnering dat je het papier mocht snijden. Kan het me helemaal voorstellen. Enne… hier blijven we ook lachen, hoor. 😄

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 21, 2020 @ 15:52:13

   Dat herinner ik me als iets bijzonders omdat messen toen echt verboden spullen waren voor kinderen. Er werd destijds ook nog niet met mes en vork gegeten, zelfs niet door mijn ouders.

   Beantwoorden

 4. minoesjka2
  mrt 20, 2020 @ 17:59:01

  Jou nuchterheid daar geniet ik van.
  En ja, ik zie/hoor ook mensen die in een depressie afglijden.
  Ik niet hoor, ik wil naar uitdagingen kijken om er het beste van te maken.
  We schrijven wereldgeschiedenis en wij zijn er een deel van ……..ik hoop dat de wereld terug keert naar de eenvoud waar ze vandaan komen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 20, 2020 @ 18:55:17

   Ach ik begrijp best dat mensen zich zorgen maken natuurlijk maar daar is niemand mee geholpen natuurlijk. En juist in moeilijke tijden is relativeren én lachen heel hard nodig. Maar ik snap wel dat mensen soms even hun zorgen van zich af willen schrijven en/of de mening van anderen willen horen.

   Beantwoorden

 5. Kakel
  mrt 20, 2020 @ 16:42:16

  Blijven lachen! Wat een te gekke foto.
  Er zijn mensen van wie je geen grappen meer mag maken over het coronavirus – omdat er zoveel mensen aan lijden – maar geef mij maar humor. Ook de cynische. Als er één krant is waar ik mijn kont aan wil afvegen is het de Telegraaf wel (-:

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 20, 2020 @ 17:21:33

   Zo zie je maar, er is voor alles een oplossing, eigenlijk nét als belastingopgave formulieren.
   Lachen relativeert, en niét lachen maakt alles dus alleen maar erger.
   Ik ga dus gewoon door hoor;-)

   Beantwoorden

 6. Meninggever
  mrt 20, 2020 @ 10:52:47

  Nog maar twee weken terug was alles nog min of meer normaal. Musea open, een kopje koffie drinken in een leuk tentje, even wat boeken scoren. Nu ligt alles op haar gat. Het kan snel gaan. Maar ik weiger om er in mee te gaan.Mijn verhalen zijn gepland of zitten klaar in de bol. We vertellen gewoon verder over een wereld uit heden en verleden zonder te denken aan dat wat ons lam legt. En zeker, als ik aan jouw situatie denk, snap ik zeer dat je al gewend bent aan maatregelen die het normale vervangen door buitengewoon. Het compliment verpakt in de woorden…..

  Beantwoorden

 7. Nicole Orriens
  mrt 20, 2020 @ 09:22:15

  Ik schiet ook regelmatig in een bevrijdende lach als ik de grapjes en memes voorbij zien komen. Dat geeft ontspanning en mensen hebben echt groot gevoel voor humor vind ik : )

  Wat betreft het dagelijks leven is er voor mij ook niet zo heel veel anders. Hier op het platteland was ik toch al in mijn eentje. Niets mis mee, alleen zijn nu man en kinderen thuis.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 20, 2020 @ 10:23:29

   Ja hoor, lachen móet, zeker nu. Ik heb regelmatig de aanvechting een logje te maken met alléén maar dat soort dingen, dat doe ik dan toch niet omdat ik weet dat iedereen dat soort dingen al zelf op de telefoon heeft staan.
   Op het platteland zit nu wel goed, hier in de randstad is het bijna onmogelijk géén mensen tegen te komen. Maar voor jou dus eigenlijk méér sociaal contact dan normaal omdat man en kinderen thuis zijn;-) Vast heel gezellig (als het niet telang duurt)

   Beantwoorden

 8. John
  mrt 20, 2020 @ 08:48:09

  Of mijn logjes over ‘het virus’ verontrustend zijn weet ik niet. Ik schrijf van me af en heb me na de domein verandering voorgenomen te schrijven wat ik wil. Als naslag of wat dan ook. Maar humor is zuurstof voor het leven zeg ik altijd. Ik vind de grappen momenteel over wc papier alleen al echt geweldig. Trouwnes, hier op het platteland merk ik ook niets. Alleen als ik in de steden in de winkels mijn boodschappen wil doen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 20, 2020 @ 10:17:57

   Nee jouw logjes verontrusten mij niet,. ze laten wél zien dat jij verontrust bent. Maar je gaat je niet te buiten aan niet te controleren informatie. Natuurlijk schrijf jij waarover je wilt schrijven, ook over dit onderwerp. Dat doe ik óók, en op mijn manier dus voor zover ik dat “in huis heb” relativerend én met humor want dat is iets waar zéker behoefte aan is in deze rare tijden;-) Wat zijn ze vindingrijk hé met die grappen en grollen, niet allemaal even beschaafd maar zelf dán toch wel erg leuk, juist omdat het krankzinnig is dat men aan het wc papier lijkt vast te klampen.

   Beantwoorden

 9. hanscke
  mrt 19, 2020 @ 23:41:32

  Omdat ik mijn weblog ook als naslagwerk gebruik, maak ik zo af en toe wel een blogje over de situatie van nu.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 20, 2020 @ 08:17:26

   Herkenbaar, het is voor mij ook een soort dagboek. En alleen al daarom komt ook bij mij van alles langs. We doen dat dan natuurlijk allemaal op manier die ons eigen is, bij mij zal er dus heel makkelijk toch altijd wat humor in sluipen omdat humor mij altijd de boel fijn laat relativeren.

   Beantwoorden

 10. RenéSmurf
  mrt 19, 2020 @ 22:53:18

  Gelukkig is er altijd nog de humor, en het luchtige, daar is het afleiding voor. Alles op zijn tijd, en hier is het leuk!

  Beantwoorden

 11. Mrs. T.
  mrt 19, 2020 @ 22:14:47

  En dit is waarom ik zo van jouw blogjes houd! Prachtig stukje en deze zin ‘En dat doe ik dan nog bij voorkeur op nut gericht en niet op drama.’ zou op een bepaalde manier op een tegeltje passen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 20, 2020 @ 08:27:57

   Dankjewel voor het compliment. Neemt niet weg dat er soms tóch in een verhaal, ( vooral over Henk) weleens iets van drama door schemert voor de lezer met inlevingsvermogen, maar nooit gericht óp drama .Het nut van het filmpje hier zal ook niet héél groot zijn denk ik, maar alleen al een glimlach doet veel in deze onzekere tijden;-)

   Beantwoorden

 12. gewoonanneke
  mrt 19, 2020 @ 21:28:59

  Ja zo ging het vroeger bij ons thuis ook. We hadden zelfs nog een buiten wc in het begin.
  Iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om. We moeten er allemaal mee dealen het is niet anders. Andere hebben er misschien wel baat bij om er over te schrijven om dingen van zich af te schrijven nu ze meer aan huis gekluisterd zitten en de muren niks terug zeggen ;).

  Beantwoorden

 13. Michel
  mrt 19, 2020 @ 20:31:14

  Dat zijn pas goede tips 👍. Maar ik snap wat je zegt, in zekere zin ben je al gewend aan je aanpassen… en in deze tijden is internet wel een zegen.

  Beantwoorden

 14. Truus
  mrt 19, 2020 @ 19:31:00

  Ik kijk alleen het 8 uur Journaal, dat is al ellende genoeg. En nu ga ik even verder bij je lezen,zal me vast goed doen. 🙂

  Beantwoorden

 15. Naomi
  mrt 19, 2020 @ 17:30:11

  Ja, we snappen elkaar. Heerlijk, dit soort humor. En je doet het nog behoorlijk geroutineerd hoor, moet ik zeggen. Maar als we dan toch op de wereld zijn om mekaar te hellupuh, hellup mij dan eens met dit vraagstuk: Wanneer gaan de hamsteraars aan de voorraad beginnen? Want het lijkt alsof iedereen de voorraad alleen maar blijft aanvullen en niet gaat gebruiken. Levensvragen;).

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 18:57:37

   Schiet mij maar lek, ik snap er écht niets van!
   Dank voor het compliment, maar ja, ik heb natuurlijk de nodige jaren met papier gewerkt! Alleen had ik toen een grote snijmachine onder m’n hoede 😉

   Beantwoorden

 16. Suskeblogt
  mrt 19, 2020 @ 15:44:06

  Dat krantenpapier hebben we bij mijn ouders ook lang gebruikt. De wc was toen een houten plank over de beerput. Verstoppen door krantenpapier te gebruiken bestond dus niet. Mijn vader was de laatste om over te schakelen op wc papier. Hij vond die dunne velletjes onbetrouwbaar.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 17:56:14

   Het hoorde ook wel een beetje bij elkaar, die poepdozen en krantenpapier. Bij een water closet moet je inderdaad een beetje opletten wat je doorspoelt om geen verstoppingen te krijgen want daar wordt niemand blij van.

   Beantwoorden

 17. Spontanity
  mrt 19, 2020 @ 13:51:25

  Ik heb de verhalen daarover ook wel van mijn moeder gehoord!!!
  Maar goede tip voor degene die het nog niet wisten.

  Beantwoorden

 18. Sjoerd
  mrt 19, 2020 @ 13:49:49

  Het is zoals het daar staat, het is niet anders. En kranten als toiletpapier ken ik ook nog wel. Alleen heb ik nu geen krant meer en een nee-nee sticker op de brievenbus.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 15:16:17

   In dat geval kreeg ik ook nog wel erg leuke plaatjes of filmpjes binnen over wart dán te doen, maar de die zijn over het algemeen minder geschikt om in een logje te zetten;-)

   Beantwoorden

 19. Melody
  mrt 19, 2020 @ 13:47:13

  En jij vindt tussendoor óók nog de tijd om jullie kamer 100 te ont- & betegelen???
  Jeetje hoe moet ik nu voortaan mijn bewondering binnen Hollandse kerkperken houden??
  😅😁😂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 14:58:30

   Nee téveel eer, het zóu kunnen hoor want we hebben zowel boven als beneden een wc, maar….. de bovenste foto is jatwerk, die werd me toegezonden. je begrijpt, zo’n stapel vijftigjes had ik even niet bij de hand.
   De onderste foto is 100% eigen werk,

   Beantwoorden

 20. Villasappho
  mrt 19, 2020 @ 13:43:24

  Iedereen met een online abonnement op de krant denkt nu ‘o shit’.

  Beantwoorden

 21. waarloopjijwarmvoor
  mrt 19, 2020 @ 13:31:30

  Mijn zus had vroeger een vriendinnetje waar ze dus vaak thuis kwam. Dochter van een rijke bollenboer. Een kast van een villa en daar op de wc hing dan krantenpapier op de manier waarop jij ze ook maakte maar dan een gaatje aan de bovenkant met een touwtje erdoor. Heel zunig.

  Beantwoorden

 22. Matroos Beek
  mrt 19, 2020 @ 13:14:43

  Schitterend Riet. Je hebt een heel goede manier om met de ellende om te gaan. Je bent een heel wijze dame!

  Beantwoorden

 23. Happy Hulk
  mrt 19, 2020 @ 12:43:50

  Ik snap al dat gedoe niet met dat toiletpapier.
  Ik gebruik altijd die borstel die bij ons in de toiletruimte staat.
  Waar is dat ding anders voor? 🤥

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 13:30:47

   Snap het ook niet,,alsof je ineens véél meer naar de wc zou moeten dan normaal. zelfs als je nu thuis moet werken ga je toch niet drie keer zoveel naar de wc?
   Nee joh… je gebruikt die borstel verkeerd, die is om je tanden te poetsen!

   Beantwoorden

 24. matroos
  mrt 19, 2020 @ 11:54:27

  Gek he dat jij en ikzelf ook al voorbereid zijn door de omstandigheden, we zijn het al gewoon door onze eigen lockdown.Ik erger mij alleen suf aan den hang jongeren en ook wel ouderen.Van mij mogen alle winkels dicht muv de zaken voor levensmiddelen. Ik loop met een mondkapje,mijden ze je automatisch 🤣

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 12:08:26

   Ja klopt, onze omstandigheden zijn een beetje te vergelijken, zij het dan dat Henk ,behalve dement, verder kerngezond is en ik dus minder zorgen hoef te hebben als hij wél ziek zou worden. Voor jullie met misschien een transplantatie in zicht is dit rampzalig. Maar het is waar, alle maatregelen om het virus in te dammen gaan een beetje aan ons voorbij omdát we lal zo leven, we hebben nu een paar miljoen lotgenoten dus laten we maar een voorbeeldfunctie hebben;-) Laten zien dat een beetje “doorleven” en oog hebben voor dingen die wél kunnen het minder erg maakt.

   Beantwoorden

 25. willyfotoblog
  mrt 19, 2020 @ 11:52:50

  zo kan het dus ook Riet..

  dat filmpje roept vage herinneringen bij mij op…

  prettige dag

  Beantwoorden

 26. Marlou
  mrt 19, 2020 @ 11:27:06

  Ha Riet,

  wat heb je een ontzettend gaaf en geinig filmpje geplaatst!!
  Het was een feest der herkenning, want er was gewoon nog geen pleepapier!
  Wij hadden dus ook precies zo’n pakje gesneden en een touwtje er door.
  Veegde voor geen meter, maar we wisten niet beter.
  Haha, dat rijmt.

  Blijf gezond!
  Marlou

  .

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 11:59:49

   Nee véél te glad dat krantenpapier vandaar dat je het eerst even goed moest kreukelen in mijn herinnering. Best leuk dat meer mensen het zich herinneren. Er wás wel wc papier maar met een gezin met 5 kinderen hadden mijn ouders soms andere prioriteiten. Het wc papier in die tijd was ongebleekt en dus grauwgrijs wat natuurlijk totáál onbelangrijk is en ze van mij met ingang van direct weer in mogen voeren. Al die rommel om te bleken is een onnodige belasting voor het milieu . Dat het nu veel zachter is dan toen wil ik wel graag zo houden.Alleen als het veel “rommel” scheelt mag het desnoods wel een beetje op schuurpapier lijken zoals toen.

   Beantwoorden

 27. Rebbeltje
  mrt 19, 2020 @ 11:17:43

  Zie die kranten uit mijn jeugd nog hangen bij de boeren op de stal waar ergens het toilet verstopt was 😉 Helaas kan ik niet tegen die inkt van de krant en krijg daar uitslag van 😉
  Het is ook altijd wel wat…groetjes

  Beantwoorden

 28. cornma
  mrt 19, 2020 @ 10:43:12

  Haha, wederom een heerlijk logje. Die briefjes van 50 gebruik ik toch liever voor iets anders, maar als de nood aan de man komt, lukt het misschien ook wel met een briefje van 5. Als er echt niets meer voorhanden is, kun je altijd nog schoonschrapen met een lepeltje. 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 11:51:17

   Het zijn gelukkig ook niet mijn briefjes van 50, nou ja zolang ze niet gebruikt zijn wil bést zo’n stapel hebben maar , net als jij, zou ik ze liever voor andere zaken gebruiken. We hebben nog altijd een krant dus dan veeg ik de billen wel schoon met de foto van Rutte op de voorpagina, lijkt me ook geweldig. 😉

   Beantwoorden

 29. trijnie
  mrt 19, 2020 @ 10:25:29

  Als je de krant alleen via de tablet leest heb je toch een probleem ; dat veegt nogal moeilijk zo’n tablet namelijk. :-))

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 11:29:21

   Daar dácht ik aan toen ik het logje al geplaatst had;-) . Dan maar de Nee/Nee sticker van de deur halen en de reclamefolders en huis an huisbladen gebruiken. De kranten zijn trouwens ook al niet meer wat het geweest is doordat het nieuws overdag tot in den treure “tot ons komt.

   Beantwoorden

 30. Ferrara
  mrt 19, 2020 @ 10:24:16

  Heerlijk mens, wat ben ik het weer met je eens. 😘, deze is op veilige afstand.
  Er staat hier een tas oude kranten klaar voor de papierbak, misschien moet ik ze toch maar bewaren …

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 11:26:44

   Virtuele knuffels doen het goed hoor;-) Kranten werden destijds voor meer dingen gebruikt. In een erg koude winter werden er kranten onder de ( vaak te dunne) winterjas gestopt, hield de wind tegen en isoleerde.
   De rijst werd er in verpakt om in bed dan verder gaar te worden. De aslade van de kolenkachel werd erin verpakt en wat over was ging naar de groenteman om de aardappels en groente in te verpakken.enz….

   Beantwoorden

   • Ferrara
    mrt 20, 2020 @ 11:05:54

    Er komt nu een jeugdherinnering boven. Mijn vriendinnetje en ik stopten twee ronde proppen onder onze truitjes. We durfden er alleen niet de straat mee op. Tja, als ik toen had geweten wat ik nu met me meedraag was ik vast niet zo hebberig geweest.

    Beantwoorden

 31. Karel
  mrt 19, 2020 @ 09:59:51

  mogge Riet
  dus ik ben niet de enige die de krant van vroeger nog kent 🙂
  blijf maar fijn gein maken , lachen is nog steeds het beste medicijn

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 11:19:19

   Nee zeker niet, er zijn vast nog veel meer mensen die dat nog wel weten. het heeft nog lang geduurd na de oorlog eer iedereen de tekorten en de financiële gevolgen te boven was. Het wc papier in die tijd was ook niet te vergelijken met dat van nu. Ik snap ook eigenlijk niet waarom we nu zo nodig dat luxe wit met opdruk moeten hebben. Zacht oke, maar al dat bleken en indrukken is nergens voor nodig.

   Beantwoorden

   • Karel
    mrt 19, 2020 @ 16:09:34

    klopt al die luxe kost alleen maar materialen

    ja een mooie muur hé in dat ecoduct , en nog schoon ook 🙂
    ik wandelde over het vliegveld Soesterberg ja 🙂

    Leiden wil ik nog gaan bezichtigen , is een heel mooie stad
    ik kijk 1 x het nieuws per dag

    Beantwoorden

 32. Mrs. Brubeck
  mrt 19, 2020 @ 09:58:38

  Middelste maakte ook de opmerking gisteren, “ik wil nog wel eens een gewoon gesprek voeren”…. helemaal gelijk heeft hij, jij dus ook! Natuurlijk moeten we de ernst inzien, maar gewoon praten en lachen zijn zo belangrijk!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 11:16:17

   Precies, het onderwerp zal altijd wel ergens in het gesprek opduiken omdat het nou eenmaal heel prominent aanwezig is maar dan in praktische zin en niet als hoofdonderwerp.- en enig onderwerp.

   Beantwoorden

 33. omabaard
  mrt 19, 2020 @ 09:42:46

  Super tips 😉. Toch eerder jouw voorstel ‘gebruiken’, de briefjes van 50 ga ik liever hamsteren.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 11:14:20

   Dat is ook het beste “spul”om te hamsteren, komt later wel weer goed van pas! Dié foto is dus helaas niet van mezelf, een oud stuk aangiftebiljet had ik nog wel en een touwtje ook;-)

   Beantwoorden

 34. Neeltje
  mrt 19, 2020 @ 09:42:29

  Om dit soort blogs ben ik gewoon van je gaan houden! ⚘❤😅

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 11:11:11

   Is wederzijds hoor, maar ja helaas, we kunnen ff niet knuffelen nu. Dacht ik zet ook maar wat vroeger nu er zoveel mensen zich met het www moeten in deze tijd van sociale “onthouding”. 😉

   Beantwoorden

 35. AnneMarie
  mrt 19, 2020 @ 09:34:46

  Lieve Riet, je bent van onschatbare waarde voor iedereen om je heen.
  Blijf jij maar lekker je ding doen. We kunnen wel wat afleiding gebruiken.
  Die briefjes van 50 vind ik helemaal te gek.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2020 @ 11:09:02

   Het moreel ff opkrikken, iemand moet het doen hé! ;-)Ik krijg zóveel van dit soort ongijn binnen dat ik dus de hele dag wel iets heb om te lachen, vond deze óók geweldig maar heb de verleiding kunnen weerstaan jullie te overvoeren. 😉

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: