lang geleden….

Omdat mijn blog óók een beetje m’n dagboek is zoek ik regelmatig een logje terug. Soms voor het verhaal, soms omdat ik zeker weet dat ik een bepaalde foto ooit heb gebruikt. Dan verzand ik natúúrlijk in van alles teruglezen en het gekke is dat ik dan geen benúl heb van de tijd wanneer het logje geschreven is. Als ik denk dat is minsten 10 jaar geleden,” blijkt het maar 5 jaar geleden te zijn. maar een andere keer denk ik “dat kan hoogstens drie jaar geleden zijn”, en blijkt het meer dan 10 jaar geleden.
Dat maakt het zoeken zeker niet makkelijker, temeer daar m’n titels meestal nergens op slaan.

Zo ook het volgende oude logje dat zelfs al 15 jaar oud blijkt te zijn.en…, achossie, Henk had het ook niét makkelijk bij me hé!

februari 2008….

Als we het druk hebben met werken doen we uitsluitend de meest noodzakelijk boodschappen en raken door alle (bescheiden) voorraadjes heen. Eten doen we natuurlijk zo makkelijk mogelijk  en bij voorkeur, nou ja mijn voorkeur, de stamppot restjes die we in de vriezer bewaren. Henk z’n voorkeur voor makkelijk is de afhaalchinees, doen we sowieso één keer per week  al zolang we getrouwd zijn (en dát is lang) omdat hij dat zo lekker vindt .

Zelfs na 46 jaar is het nog steeds niet mijn smaak dus kieper ik alles eruit dat er anders uitziet dan  bami of rijst, óf vlees dat onherkenbaar in klodders “kwalijk riekende” saus drijft en  waarvan ik hoogstwaarschijnlijk “de vlam in de strot” zou krijgen!
Ja natuurlijk kan ik wel iets anders eten maar dán heb ik weer het probleem dat Henk als hij ’s morgens wakker wordt wél ruikt alsof hij dooie ratten gegeten heeft  en ik niét, en daar wordt onze liefdevolle verhouding dan weer zeer “afstandelijk ” van.

Het enige gemak nadeel van de afhaalchinees is “het afhalen” omdat we graag bij thuiskomst de gekraakte spieren meteen met een lekker warm bad willen verwennen en je dan de deur niet meer uit wilt  en…yep …..dáár zie ik mijn kans vaak liggen .Op de “chinees dag” spit ik, onderweg in de auto, in gedachten de voorraad en/of de vriezer even door en “ontdek” met een uitgestreken gezicht dat we bijv. nog hutspot in de vriezer hebben en dat het éigenlijk handiger is (ik vind écht altijd wel een reden) om  de chinees een dagje te verschuiven .Henk kent mijn “schuifsysteem ” ondertussen wel en ik zie aan zijn “begrijpende ogen” dat hij al wéét dat strijd voor die dag verloren is …… laat Riet maar schuiven zie je hem denken.

91 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  feb 07, 2023 @ 10:26:31

  Dat terughalen van oudere blogjes is nog best een dingetje. Want veel is verloren gegaan door dat gedonder met Sanoma indertijd. Stelletje amateurs daar…. Hoe dan ook, uit de vriezer eten doen wij soms ook. Best lekker soms. Maar dat geldt ook voor de Chinees….Zit hier bij ons vrijwel om de hoek zo’n zaak, maar die wordt in zijn bestaan bedreigd omdat de aanpalende Jumbo-Super wil uitbreiden en dan over die Chinees heen wil bouwen. Best een dingetje. Want de dichtstbijzijnde Chinees maakt dan echt een autorit nodig. Toch jammer…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 07, 2023 @ 15:53:37

   Voor mij niet, ik heb álle oude blogjes terug , alleen de állereerste verhaaltjes die op “space en of hyves schreef ben ik kwijt.

   Hier is de dorps Chinees al een paar jaar verdwenen en er verdwijnen er veel omdat ook bij dié restaurants het personeel gebrek opspeelt, de vroegere zaken waren gewoon familie bedrijfjes waar de kinderen in mee werkte, maar die kinderen willen dat niet meer en dus verdwijnen er veel bij gebrek aan goedkoop personeel of opvolgers.

   Beantwoorden

 2. Nicky
  feb 06, 2023 @ 11:03:44

  Heel herkenbaar! Kind vraagt vaak ‘Weet jij wanneer we….?’ en dan zoek ik het op op mijn weblog 🙂
  Dat schuiven herken ik ook wel, Vorige week nog vakkundig gedaan. En ik weet zeker dat Henk met liefde jouw geschuif accepteerde.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 06, 2023 @ 15:53:23

   Leuk is dat hé, komt hier ook wel voor.
   Ja Henk vond het dan stiekem toch wel prettig om er niet uit te hoeven. En we hadden natuurlijk ieder ons eigen afschuifsysteem als het zo uit kwam.

   Beantwoorden

 3. Leidse Glibber
  feb 06, 2023 @ 02:23:46

  Schitterend verhaal. Deze herkende ik niet terwijl dat met de meeste oude blogs wel is

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 06, 2023 @ 09:13:06

   15 jaar is natuurlijk lang, dan kun je de ondertussen richting 3000 logjes niet allemaal in je hoofd hebben. temeer daar het maar over een gewoon stukje dagelijks leven gaat en géén bijzonder evenement beschrijft.

   Beantwoorden

 4. Mrs. T.
  feb 05, 2023 @ 20:03:30

  Jaaaaa, mijn weblog is ook mijn dagboek. Al wordt facebook dat ook meer en meer (ik houd van de herinneringen die je daar automatisch terugkrijgt).

  Beantwoorden

 5. Happy Hulk
  feb 05, 2023 @ 18:50:34

  Ik ken nog een goeie sjinees in China
  Zullen we daar een gaan eten?

  Beantwoorden

 6. Lot
  feb 05, 2023 @ 18:44:54

  Omdat ik achter het Ravestijnplein woonde haalde we regelmatig bij die chinees tegenover de Hoogvliet of gingen er eten, was altijd erg lekker en nogal authentiek destijds. De Chinese muur bij Drievliet vond ik zelden lekker.
  Nu ik in Zeeland woon zijn het geen lekkere afhaaladressen meer. Als ik langs Rijswijk kom ga ik wel bij Amazing Oriental wat halen, die vind ik heerlijk en nog redelijk betaalbaar.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 05, 2023 @ 18:54:53

   O ja,we haalden aanvankelijk ook wel eens iets tegenover de Hoogvliet maar later ontdekten we de Chinees in de Herenstraat, zowel om te halen als om daar te eten. Toen dat een sushi zaak werd ging dat over.
   Bij de Chinese muur schuiven we wel eens aan bij het buffet als we met te veel mensen zijn om thuis te eten, dat buffet is wel goed maar de afhaal kan inderdaad soms erg tegenvallen.

   Beantwoorden

 7. Suskeblogt
  feb 05, 2023 @ 18:44:45

  Afhalen bij de chinees doen we ook van tijd tot tijd. Ook andere afhaalpunten genieten onze aandacht.

  Beantwoorden

 8. Rebbeltje
  feb 05, 2023 @ 15:16:29

  Voor mij is bloggen geen dagboek, dat zijn meer de reacties en die zijn moeilijker terug te vinden 😉
  Heb een poging gedaan op mijn mijlpaal maar ook daar is het weer anders geworden…nu zijn het de 2 honden van 2 dochters haha
  Heerlijk na 46 jaar ken je elkaar wel door en door hè…
  Wij aten regelmatig chinees en altijd wel wat anders.
  Sinds 4 jaar niet 1 x meer…teveel suikers gebruiken die.
  Groetjes

  Beantwoorden

 9. Ferrara
  feb 05, 2023 @ 13:40:06

  Zo dat is een smaakvol blog ook al is het oud. Chinees dat was voor het eerst buiten de deur eten, toch? Althans zo heb ik het in mijn herinnering. Behalve in de vakantie, dan doen we uit pure luiheid nog wel eens een Chinees aan, kom ik er nooit meer. De variatie aan andere restaurants is inmiddels groot en smaakvol.
  Vanavond staat hier boerenkool met worst op het menu. Voor mezelf leg ik nog een paar zilveruitjes op de rand van het bord. Jammie!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 05, 2023 @ 15:27:50

   Ik ben eigenlijk helemaal niet opgegroeid met buiten de deur eten, ook toen we al lang getrouwd waren deden we dat alleen bij hoge uitzondering. Tegenwoordig wel eens bij de Chinees aan het buffet als de hele groep compleet is omdat het dan natuurlijk wel reuze makkelijk is. Maar verder kom ik zelden in een restaurant behalve om te lunchen.

   Beantwoorden

 10. Fairy Qu33n
  feb 05, 2023 @ 13:36:29

  I’d like to eat chinese every day but it’s expensive so I have to wait for my Birthday or some special event. ☹️

  Beantwoorden

 11. Naomi
  feb 05, 2023 @ 13:15:24

  Elke week eten van de afhaalchinees? Ik ben er dol op, maar ik denk dat het dan zelfs mij een keer tegen zou gaan staan. En ja, hij had het zwaar met je;).

  Beantwoorden

 12. Matroos Beek
  feb 05, 2023 @ 12:43:29

  Wij halen nooit iets af, maar op de dag van onze verhuis aten we dus afhaalchinees omdat er geen tijd was voor zelf koken of uit eten. Maar… ik ben er o zo ziek van geweest… en dat op onze eerste dag/nacht in onze nieuwe woonst. Voor mij geen chinees meer. Ik was zo misselijk dat ik er nog steeds niet kan aan denken.

  Beantwoorden

 13. gewoonanneke
  feb 05, 2023 @ 11:12:56

  Ja de afhaalchinees dat deed ik ook regelmatig wel . Een half portie kan je hier bestellen en daar deed ik dan nog twee dagen mee. Kip ananas en kleine loempiaatjes. Heerlijk en zo makkelijk. Tot een aantal jaren geleden na mijn operatie na het eten van Chinees een weekend overgeven begon. Dat had helemaal niets met het Chinese eten te maken maar toch op een of andere manier verbond ik dat toch met elkaar. Ben daarna nog wel eens uit eten geweest bij de Chinees hoor maar het voor mezelf bestellen eigenlijk nooit meer. O opeens krijg ik er weer trek in……….

  Beantwoorden

 14. willyfotoblog
  feb 05, 2023 @ 10:40:41

  hutsepot…niet meteen mijn lievelingskost

  alhoewel het wel terug in de “mode” gekomen is

  wel mooie herinneringen Riet

  prettige zondag

  Beantwoorden

 15. MelodyK
  feb 05, 2023 @ 09:44:18

  zooooooooooooo herkenbaar…. en zoooooooooooo blij dat ik dus niet de enige ben die tegen dat ‘probleem’ aanloopt

  Geheugens kunnen rare dingen doen hè

  Beantwoorden

 16. John
  feb 05, 2023 @ 09:16:56

  Ja, dat met dat terugzoeken en de plaatsgevonden tijd herken ik wel. Titels is bij mij ook een drama voor zoeken.
  Heel af en toe laten we hier wel eens chinees eten brengen, maar dat is nu wel al een poos geleden. Wat we wel doen is eten klaarmaken waar we de volgende dag ook van kunnen eten, meestal zo gepland voor als we die dag weinig kooktijd hebben.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 05, 2023 @ 10:10:01

   Ik probeer het dan maar wat steekwoorden, soms werkt dat maar té algemene steekwoorden leveren téveel opties op, en dan blijf ik lezen natuurlijk omdat het leuk is terug te lezen. Schiet niet écht op natuurlijk.
   Vooruitdenken ik met koken wel een must, kan heel veel tijd én weggooien schelen.
   Chinees laten brengen kan hier meestal alleen met grote hoeveelheden en Henk en ik hadden altijd al over van één portie.

   Beantwoorden

 17. Koen
  feb 05, 2023 @ 09:12:00

  Leuk stukje uit de ‘oude doos’. Hier in Mozambique is er geen afhaal-Chinees te vinden. Isabel houdt van nasi dus nasikruiden staan altijd op mijn ‘neem mee uit Nederland lijstje’.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 05, 2023 @ 10:05:43

   Ja hier wordt door zoonlief ook altijd ingeslagen voor hij weer naar de USA vertrekt waar ook niet álles even makkelijk verkrijgbaar is dat hij graag gebruikt. Hij kan een prima rijststafel maken al is die aan mij nog steeds minder besteed.

   Beantwoorden

 18. Thomas Pannenkoek
  feb 05, 2023 @ 09:01:49

  Afhaaleten doen we nooit, chinezen deden we vroeger vaak. Nu niet meer, want we reken de deur bijna niet meer uit. Het lekkerste bij de Chinees vind ik babi pangang, heel eenvoudig ribbetjesvlees maar zodanig krokant en lekker gekruid dat ik er zou blijven van eten.

  Beantwoorden

 19. Sjoerd
  feb 05, 2023 @ 08:25:26

  Ik maak iedere week zelf chinees, afwisselend Bami of Nasi. Ik vind het heerlijk… Zelf met veel sambal.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 05, 2023 @ 08:39:53

   Daar was Henk ook een enorme liefhebber van, sambal zat er nooit genoeg in. Zelf maken is natuurlijk beter, zoonlief doet dat ook altijd al moet hij sommige ingrediënten nog steeds uit Nederland meenemen. In de VS is wel veel te koop maar dat is voor sommige dingen toch een te lange zoektocht.

   Beantwoorden

 20. staartje
  feb 05, 2023 @ 08:18:44

  Heerlijk zulke herinneringen!

  Beantwoorden

 21. MyriamC
  feb 05, 2023 @ 00:32:54

  Net als omabaard ben ik geen fan van hutsepot. Afhaalchinees doen we heel af en toe maar meer dan kip zoetzuur en een loempia hoef ik niet. Wat ik wel met jou gemeen heb: geen twee dagen na elkaar hetzelfde.

  Beantwoorden

 22. omabaard
  feb 04, 2023 @ 23:14:29

  15 jaar geleden. Je schreef toen al heerlijk, maar aan mij had je nog geen lezer, ik wist nog niet van het bestaan af van de blogwereld! En je bent het ook echt niet verleerd.

  Laat ik nu echt geen fan zijn van hutsepot, alles door elkaar, brrrr, voor mij moet er een duidelijke scheidingslijn zijn tussen alle producten die op mijn bord liggen.

  Van afhaalchinees was ik vroeger grote fan, ik vond het heerlijk. Ik kon met Henk optrekken😉. Tot ik een programma zag op tv over de hygiëne daar, ik haakte terstond af. En de goesting kwam niet terug, nog altijd niet….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 05, 2023 @ 08:50:07

   Ik schreef toen al 3 jaar en had nooit gedacht dat ik dat nu nóg deed. 😉

   Alleen bij de geëigende winterkost als peen en uien , boerenkool en zuurkool laat ik het me smaken, de rest zie ik ook graag die scheidslijn.

   Het kón ook bijna niet anders, wat ze in die tijd voor een maaltijd rekende kón bijna geen zuivere keuken op leveren, alle gezinsleden werkte mee, ook jonge kinderen. Ondertussen is er in dát opzicht wel veel verbeterd en liggen de prijzen ook op een veel hoger niveau.

   Beantwoorden

   • omabaard
    feb 05, 2023 @ 09:03:42

    Je bent een volhouder Riet. Ik ben duidelijk nog een bleueke, ook al geef ik mezelf graag een pluim voor volhouding😉na bijna 7 jaar. Ik had dat nooit kunnen denken.
    Tof ook dat we elkaar ondertussen zelfs kennen!!

    Beantwoorden

    • rietepietz
     feb 05, 2023 @ 10:01:11

     Al op de lagere school vond ik opstellen schrijven leuk, maar had me nooit gerealiseerd dat je daar nog iets meer mee kon. Heb er ook nog steeds op z’n minst plezier in, maar vaak ook heeft het me “op de rails gehouden” in moeilijke tijden.
     En ondertussen heb ik er inderdaad ook vriendschappen aan over gehouden, soms op afstand maar soms ook zo dichtbij dat ze deel uit maken of maakte van m’n niét virtuele leven.

     Beantwoorden

 23. Liesbethblogt
  feb 04, 2023 @ 22:24:25

  De makkelijke hap is me hier niet onbekend en ik durf echt wel een flink bord van dat spul met ei op te scheppen maar ik ga het niet meer halen omdat het ontzettend duur is. Dat hete spul is ook aan mij niet besteed zuurkool daarentegen smaakt me uitstekend de laatste maanden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 04, 2023 @ 22:42:13

   Klopt, de prijzen zijn in die 15 jaar wel meer dan verdubbeld. Ergens snap ik dat wel want vroeger werd het écht voor belachelijk weinig geld gemaakt, meestal omdat het hele gezin meewerkte . Maar ik in het Chinese afhaal circuit zijn arbeidsvoorwaarden doorgedrongen en dat is natuurlijk goed.

   Beantwoorden

 24. Karel
  feb 04, 2023 @ 22:07:21

  O heerlijk hé een goed portie Chinees of Indonesisch mmmm
  en een beetje vlam in de strot werk ik meest weg met een lekkere pint , volgende week maar eens een portie halen 😋
  maar dat geld bij mij ook voor alle stampotten , had vorige week nog zuurkool , komende week dan maar eens boerenkool mmmm

  Beantwoorden

 25. liesonderweg
  feb 04, 2023 @ 21:40:08

  Ik wil wel eens ‘chinees’ (loempia/bami…), maar ’s winters maak ik de avond vóór meestal een stoofpotje klaar, voor twee dagen. Mag ik ’s middags laat thuiskomen…, staat het lekkers klaar!
  Henk verkneukelt zich hierboven (in/met jouw verhaal…! 😉
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 26. logbankje
  feb 04, 2023 @ 21:33:05

  Inderdaad, het is een dagboek, dat door groeit.
  Een prachtig verhaal, een mooie herinnering.
  Hollandsepot is ook lekker, toch. Hans

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 04, 2023 @ 21:47:43

   Dat heeft ook zwaar m’n voorkeur, en dan nog groentes van het seizoen.

   Beantwoorden

   • logbankje
    feb 05, 2023 @ 22:59:49

    Het is jammer dat we veel groentes uit onze jeugd niet meer vinden, zoals koolraap, pastinaak, postelein en raapstelen en nog veel meer.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     feb 06, 2023 @ 09:00:54

     O maar die kan ik hier nog wel vinden op de markt, zie ze wekelijks maar ze hebben niet m’n voorkeur. Vooral koolraap kreeg ik als kind héél veel op m’n bord want zo kort na de oorlog was het de goedkoopste groente . Heb het nooit meer gegeten in mijn huwelijk, echt tegen gegeten.Maar inderdaad zul je het in de supermarkt meestal niet tegenkomen.

     Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: