vooruit dan maar…

Hoe kán ik tot morgen wachten als er mensen geen oog dicht doen zolang ze niet weten welke film we zagen. ( 😉 )
Vooruit dan maar, ik wil geen overspannen mensen op m’n geweten hebben, dán maar een dag eerder een logje!

We zaten dus in die mooie hal iets te drinken toen ik “voorgelicht” werd over de film. “Het is een film over een Engelse werkster die met ál haar moeizaam verkregen spaargeld naar Parijs wil om bij het modehuis Dior………”
…. en dan val ik alwéér met een klap in het verleden.

Maar een jaar of dertig dit keer. Laat in de jaren 80 zijn de kinderen de deur uit en besluit ik in het volwassen onderwijs alsnog m’n gebrek aan “educatie’ een beetje bij te spijkeren. Van mijn boekenlijst voor MAVO Engels floept na ál die jaren bij deze omschrijving metéén een boektitel omhoog.
Mrs. Harris goes to Paris.
De schrijver zou ik niet meer geweten hebben maar het verhaal komt compleet bovendrijven en stelt me gerust, dit ga ik een aardige film vinden, dat kan gewoon niet anders.

Als we de zaal ingaan blijken onze stoelen bezet en als we de mensen daar opmerkzaam op maken, ze zitten een rij te hoog, blijken hún stoelen ook bezet te zijn, door mensen die aan de verkeerde kant van de rij zijn gaan zitten.
Hoe moeilijk kan het zijn de juiste nummers die op je kaartje staan te vergelijken met de duidelijke rijnummers op de grond en stoelnummer op de stoelleuning. Waarom is de vroegere ouvreuse ooit afgeschaft?

Uiteindelijk zitten we toch op de heerlijk royale stoelen en start de film. En valt er genoeg te genieten van de stukje Londen en de manier van leven aldaar in de jaren 50. Later zijn er de stukjes Parijs die ik na onze uitstap vorig jaar nu herken. Zei ik laatst niet dat ik een vrouw ben en me ook vrouw voel? Dat komt mooi uit want een modeshowtje en rondsnuffelen in het huis Dior is dus reuze aan me besteed. Natuurlijk realiseer ik me heus wel dat het allemaal filmisch ingevuld is maar dat doet aan het effect niet af.

Ook dat de film iets (zeg maar behoorlijk, zeker het eind) geromantiseerd is ten opzichte van het boek kan ik wel hebben, wat is er mooier dat wat sluimerende liefdes relaties die ik me niét uit het boek herinner (ligt héus niet aan mijn geheugen). De film is echt mooi gemaakt met een hoofdrolspeelster die aan Loes Luca doet denken en een goedhartige werkster neerzet die voor haar dromen wil gaan, het beste in de mens gelooft en daarin iedereen meesleept.

Ze hebben maar één ding gemist dat ik me juist goed uit het boek herinner en niet terug zag in de film, héél jammer.
Als mrs. Harris eindelijk met haar peperdure Dior japon naar Engeland terug wil hoort ze tot haar schrik dat ze de jurk bij de douane aan zal moeten geven en invoerrechten betalen, dat geld heeft ze niet.
Ze besluit toch gewoon naar het vliegveld te gaan maar wil niet liegen. En dat dóet ze ook niet. Op de vraag van de douane beambte of ze iets aan te geven heeft zegt ze in haar sjofele jasje met twinkelende ogen “Ja zeker, ik ben ik even bij Dior een japon van 500 pond gaan kopen en ga nu weer naar m’n werkhuis in Londen” (of iets van die strekking) waarna de douanier haar natuurlijk niét gelooft en lachend veel plezier van de jurk wenst zonder de koffer een blik waardig te keuren. Zó jammer dat juist dát stukje niet in de film zit!

59 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Janny
  feb 09, 2023 @ 16:39:49

  Het is zo lang geleden dat ik het boek gelezen heb, dat ik me het stukje over aangifte doen bij de douane niet eens meer herinnerde. Ik ben het met je eens dat had er zeker in gemoeten. Ik heb genoten van de film. Humor, een beetje tragiek en een min of meer ‘ze leefden nog lang en gelukkig’-einde.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 09, 2023 @ 17:01:09

   Dat “en ze leefden nog lang en gelukkig” eind” was in de film méér aanwezig dan in het boek . Maar voor mij is het ook minstens 30 jaar geleden dat ik het boek las dus ik kan me vergissen.

   Beantwoorden

 2. meninggever
  feb 07, 2023 @ 10:29:39

  Mooi verhaal zoals jij het hier vertelt. Ik sla de film maar over want ik geloof niet dat er in geschoten, gevlogen of verder avontuurlijks gedaan wordt. Dat is meer mijn genre…..:)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 07, 2023 @ 15:57:18

   Je begrijpt dat m’n schoonzoon zéér in mijn achting gestegen is. Hoewel hij aanvankelijk tegen Inge had gezegd gezegd “ga jij maar met je moeder” zat hij de hele film uit en had er zelfs waarderende woorden voor over hoe hij gemaakt was.

   Beantwoorden

 3. Nicky
  feb 06, 2023 @ 11:00:42

  Ik heb de film ook gezien. Hij is leuk inderdaad. Maar het einde van het boek dat jij beschrijft is natuurlijk geweldig! Dat had er in gemoeten!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 06, 2023 @ 15:51:20

   Het was ook in het boek niet helemaal het eind. Ze leent inderdaad de jurk uit dat meisje maar krijgt hem terug met een brandplek van een sigaret. Ze hangt de jurk gewoon terug in de kast, om er af en toe nog eens naar te kunnen kijken, niks niet een mooi happy end in het boek.

   Beantwoorden

 4. Leidse Glibber
  feb 06, 2023 @ 02:21:29

  Dat stukje lijkt me eigenlijk het leukste van de hele film 🙂

  Beantwoorden

 5. waarloopjijwarmvoor
  feb 04, 2023 @ 12:56:15

  Daarom is een boek vaak leuker. Je maakt je eigen film erbij.

  Beantwoorden

 6. gewoonanneke
  feb 03, 2023 @ 21:14:16

  Ik ken het boek noch de film maar inderdaad dat moet heel herkenbaar geweest zijn. Wist ze dat je dat boek gelezen had of was dat toeval. Mooie bioscoop trouwens. Ja ouvreuses bestaan volgens mij al heel lang niet meer hoor haha.

  Beantwoorden

 7. Thomas Pannenkoek
  feb 03, 2023 @ 10:11:51

  Wat moeten je kinderen je graag zien. Een uitstap naar zo’n iconisch gebouw, en dan nog een film die je herinnert aan een boek dat je ooit hebt gelezen en waarvan je zo hebt genoten. ‘Karma’ heet dit, je krijgt ooit terug wat je geeft, in negatieve maar vooral in positieve zin. Blij voor jou/jullie.

  Beantwoorden

 8. John
  feb 03, 2023 @ 09:22:31

  Dat laatste stuk wat je beschrijft was inderdaad een mooie afsluiter van de film geweest. Een gemiste kans dus van de verfilmers.
  Wel leuk dat je zoveel jaar nadat je het boek las de film nu kon zien.

  Beantwoorden

 9. Naomi
  feb 03, 2023 @ 07:19:33

  O, ik houd van de sfeer die ik hier zie. Jammer van dat stukje dat er niet in zit. Dat lijkt me juist zo heerlijk om te verfilmen.

  Beantwoorden

 10. logbankje
  feb 02, 2023 @ 22:33:26

  Ik ben standaard al een slechte slaper en waardeer je bezorgdheid.
  Wat een leuke herinnering, dan is het kijken van de film een hele ervaring omdat het boek verhaal in je hoofd zit.
  Ja, denk dat men gewoon maar op de stoel neer ploft, hier zijn we.
  mrs. Harris weet haar peperdure Dior japon wel door de douane te loodsen. Hans

  @ Het Waterstoftankstation zal het nu moeten hebben van de snel laad punten, waterstof is inderdaad nog geen grote vraag naar.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 03, 2023 @ 07:55:34

   Graag gedaan hoor. Ik wil het niet op m’n geweten hebben dat er mensen wakker liggen. 😉
   Deze dames hadden blijkbaar niét de moet erop te wijzen dat er mensen op de aan hen toegewezen plaatsen zaten. En dan krijg je natuurlijk een kettingreactie want dan zitten er steeds meer mensen verkeerd.
   Ik snap dat niet zo goed, je kunt aan de kassa zélf je plaatsen kiezen dus je wéét dan toch waar je moet zitten.

   Er zijn al wat stations waar je dat kunt “tanken” maar zo was het natuurlijk aanvankelijk ook met de stekker auto.

   Beantwoorden

   • logbankje
    feb 03, 2023 @ 21:47:12

    Je reactie op het logje over Willeke Alberti, je noemt inderdaad het rijtje Nederlandstalige artiesten waar ook ik ben opgegroeid.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     feb 03, 2023 @ 21:51:30

     Ze zijn ook allemaal zo ongeveer van mijn leeftijd. Maar ik had al snel de echte popmuziek ontdekt waardoor , behalve Robert Long mijn aandacht voor hen niet zo groot was. Van Robert Long heb ik nog wel een paar LP’s staan, zó jammer dat hij zo jong is overleden.

     Beantwoorden

 11. djaktief
  feb 02, 2023 @ 20:07:27

  Die film wilde ik gaan bekijken maar hij draaide al niet meer in de buurt.

  Beantwoorden

 12. Sjoerd
  feb 02, 2023 @ 19:34:49

  Als het maar bevallen is maakt het niets uit. Want daar ging het toch om.

  Beantwoorden

 13. liesonderweg
  feb 02, 2023 @ 19:30:00

  Moet *f*a*n*t*a*s*t*i*s*c*h* geweest zijn!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 14. Sabine Verburg
  feb 02, 2023 @ 18:57:06

  Het lijkt mij een hele leuke film. En ik wist helemaal niet dat deze op een bestaand boek is gebaseerd.
  Misschien ga ik eens kijken of het boek in de bieb te leen is. Film weet ik niet of deze hier nog draait

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 02, 2023 @ 19:32:22

   Hij is op DVD te koop zag ik al volgens mij. 😉 Het is wel van oorsprong een Engels boek maar zal ondertussen zeker wel vertaald te koop zijn of in de biep . Ik vond het erg grappig dat het hele boek weer boven kwam bij me toen ik de korte omschrijving hoorde.

   Beantwoorden

 15. willyfotoblog
  feb 02, 2023 @ 18:02:44

  een beetje veel geromantiseerd
  maar toch een leuke uitstap , dacht ik
  op dat ene stukje na, dat er niet in zat

  Beantwoorden

 16. Rebbeltje
  feb 02, 2023 @ 17:44:27

  Ben een fan van Loes Luca 🙂
  Wat een herkenning en ja dan zal er niet alles in verwerkt zijn maar was dus toch genieten.
  Van een mooi uitje 🙂

  Beantwoorden

 17. Liesbethblogt
  feb 02, 2023 @ 17:39:21

  Ik ken de benaming maar het is niet echt iets voor mij. Overigens wat je zegt dat je je vrouw voelt en dat het aan je besteed is, dat merkte ik al in Den Bosch. Ook ik voel me vrouw maar de mode is totaal niet aan me besteed. Van de week zag ik nog een grietje lopen en vond haar sjofel gekleed ouderwets ook, even later zag ik een vergelijkbaar grietje en toen nog één en het blijkt dus de mode.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 02, 2023 @ 19:19:47

   Ja ik houd van mode, niet van alle modegrillen, maar juist tweede helft jaren 50 en eerste helft 60 was de mode zó mooi en zo vrouwelijk. Ik zou ook geen Dior gekocht hebben natuurlijk , véél te duur maar uiteindelijk werd in die tijd alle confectie gebaseerd op Dior en Chanel.
   Ik draag graag kleding die mij (en m’n figuur) past en kan dat bij anderen ook waarderen. Soms kan iemand zo’n modegril “hebben” en dan kan ik dat ook waarderen.
   Ik ben ook blij dat er nu weer mooi gelijnde lange jurken te koop zijn, dát past bij , alleen jammer dat ik daar niet de schoenen bij kan dragen die er bij horen. Al is het mode om er dikke gympen bij te dragen , echt mooi vind ik dat nog steeds niet. midden in de jaren 60 wandelde ik zo met de kinderen. 😉

   Beantwoorden

 18. MyriamC
  feb 02, 2023 @ 17:09:25

  Londen en Parijs: een voorsmaakje en een aangenaam nasmaakje denk ik zo.

  Beantwoorden

 19. Ferrara
  feb 02, 2023 @ 16:41:25

  Ach maar dat mister Dior op de melkboer lijkt vind ik ook wel wat hebben. Relativeert geweldig. Wat een leuk cadeau.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 02, 2023 @ 16:48:48

   Ja mrs. Harris is een heel nuchter en goudeerlijk mens, dat spreekt me wel aan. 😉
   Een reuze gezellige film voor zo’n middagvoorstelling. Met als enige boodschap “blijf in je dromen geloven”. Het boek is wel nét even reëler maar in de film wordt dat geloof riant beloond. 😉

   Beantwoorden

 20. Matroos Beek
  feb 02, 2023 @ 16:07:14

  Dat lijkt me een mooie film om te zien in zo’n mooie cinema!

  Beantwoorden

 21. Happy Hulk
  feb 02, 2023 @ 15:51:13

  Dat jij nog ‘voorlichting’ kreeg op jouw leeftijd, vind ik wel wat hebben! 🤭

  Beantwoorden

 22. staartje
  feb 02, 2023 @ 15:46:39

  Wat een leuke verrassing. Heerlijke feel good film geloof ik

  Beantwoorden

 23. Karel
  feb 02, 2023 @ 15:30:30

  ja dat was denk ik het leukste deel
  leuker dan een modeshowtje in ieder geval hihi

  Beantwoorden

 24. Suskeblogt
  feb 02, 2023 @ 15:22:06

  Boek en film zijn meestal nooit hetzelfde. Er is altijd wel iets bijgevoegd of weggelaten in de film. Meestal valt de film dan iets tegen.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: