in de gordijnen

Een gemene bijensteek joeg me de gordijnen in. Zal je altijd zien,  roept iedereen dat er vrijwel geen bijen meer zijn en ik loop een steek van werkbij op.
Zó is er niets aan de hand en zó….. sleep ik het stuk vitragecoupon tevoorschijn dat ik in een andere ” to do”oprisping op de markt kocht.
Tja, coupon van +/-  3 x3 meter, laatste stuk van de rol dus……. helemaal scheef geknipt en barstens vol met gemene vouwen. En vooral heel dun en héél glad.

En  ik heb maar een stuk van 2.40 x 125 nodig……. je wilt niet wéten wat een gedoe het was.
Maar met een strijkijzer, wat spelden, veel over de grond kruipen, een naaimachine  en een bak engelengeduld  heb ik dan toch uiteindelijk een nieuw gordijntje voor het luttele bedrag van  € 4,50,–

De steek is blijkbaar  nog niet uitgewerkt dus ik verdwijn met een emmertje en zeemspullen  in het kamertje boven.
Dat raam is er de laatste tijd lelijk bij ingeschoten, de laatste zeembeurt was  ruim “vóór Corona”,  want daarna kwam mijn hulpje natuurlijk ook niet meer, en tóen had ik al gezien dat het stokoude gordijntje op instorten stond. Voordeel is wel dat je dan eer van je werk hebt.

Het sombere weer én het  mais gele behang maken dat het op de foto niet echt stralend wit lijkt maar dat is het wél hoor.
Van buitenaf zie je dat beter. Ja sorry, het boeideel van de erker heb ik niet schoongemaakt. Het andere houtwerk kan ik prima bij omdat het raam naar binnen open gaat,  hoef ik maar 1 traptrede te gebruiken voor de hoogste delen.
Voor het boeideel moet ik hoger gaan staan,  dan is er wel érg weinig nodig om uit het best grote raam te duikelen als ik zo hoog moet reiken. Vroeger ging ik in de best wel brede goot staan zemen maar dat lijkt me niet écht verstandig meer…. lees dat durf ik niet meer.
Enfin, de bijensteek is uitgewerkt, klus  geklaard, niet echt m’n hobby maar het was heus niet overbodig.  kijk zelf maar.

 

73 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Kakel
  okt 08, 2020 @ 20:08:14

  Oh Riet, ik had met alle plezier het versleten gordijn voor je in stukken gescheurd. Ik ben een kei in iets kapot maken!
  Mooi hoor, je nieuwe glasgordijn. Ik doe het je niet na. Jij “hangt” er weer netjes bij.

  Beantwoorden

 2. Leidse Glibber
  okt 01, 2020 @ 02:01:42

  Alles heeft zijn nut dus ook het niet vervangen van het gordijntje, nu heb je er meer eer van.

  Beantwoorden

 3. gewoonanneke
  sep 30, 2020 @ 23:06:40

  Netjes hoor ja soms is het hard nodig maar inderdaad die gordijnen glijden als een gek als je dat wilt knippen of naaien.

  Beantwoorden

 4. meninggever
  sep 30, 2020 @ 09:58:41

  Het oogt weer als nieuw. Kan weer jaren mee. Knap hoor. En dat boeiboard, ik laat dat tegenwoordig door de glazenwasser doen. Die pakt dan de hele dakkapellen voor en achter even mee, en dan oogt het weer keurig. Kost een habbenkrats, maar om daar zelf je leven voor te gaan wagen is me te veel van het verkeerde…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 30, 2020 @ 11:04:33

   Ik wacht ff tot de buurtjes hun dagkapel weer aanpakken, dan nemen ze dat randje bij mij ook wel even mee, en zij zijn nog jong en lenig.
   Het is niet zo hoog bij ons en glazenwassers heb ik minder prettige ervaringen mee.

   Beantwoorden

 5. Spontanity
  sep 29, 2020 @ 15:37:33

  Je hebt er weer iets moois van gemaakt!!

  Beantwoorden

 6. Nicky
  sep 29, 2020 @ 14:42:40

  Knap gedaan! En een koopje! Ik word daar altijd heel blij van. Je oude gordijn heeft zijn geld wel opgebracht inmiddels.

  Beantwoorden

 7. Nicole Orriëns
  sep 29, 2020 @ 11:45:42

  Ik vind het knap dat je dit zelf kunt. Ik wilde altijd maar dat ik zo handig was met naald en draad. Dan maakte ik echt van alles. Kleren, gordijnen etc.

  Ik vind het gordijntje er keurig uitzien, en ‘Geen geld!’ zou mijn schoonvader zeggen. ‘Maar 4 gulden!’

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 30, 2020 @ 08:50:54

   Dat heb ik vroeger ook héél veel gedaan, voor mezelf en voor de kinderen kleding maken. Ook veel stoffeer werk gedaan. Maar tegenwoordig klim ik niet meer zo gauw op de naaimachine. 😉 Het zou, als we het over guldens hebben , zelfs maar rond de 2 gulden gekost hebben;-)

   Beantwoorden

   • Nicole Orriëns
    sep 30, 2020 @ 10:38:39

    Mijn moeder naaide vroeger ook vaak kleding voor mij en mijn zusjes, maar wij waren superirritant schijnt het en vonden niets mooi. Toen heeft mijn arme moeder het maar opgegeven.

    Ik vind het altijd erg leuk als mensen zelf kleding kunnen maken.

    Beantwoorden

 8. willyfotoblog
  sep 29, 2020 @ 11:41:39

  dat heb je weer keurig voor mekaar gekregen Riet….

  ik doe het je niet na

  prettige dag

  Beantwoorden

 9. Neeltje
  sep 29, 2020 @ 10:42:28

  Dat jij de gordijnen in te jagen bent! En scheuren zijn hartstikke in. Maar je daad geeft inderdaad een frisse look. Niks meer aan doen. En gelukkig durf je het dak niet meer op, anders had ik keihard gezongen: “GA VAN DAT DAK AF!”

  Beantwoorden

 10. Regenboogvlinder
  sep 29, 2020 @ 10:19:18

  Noemden ze dat vroeger niet ‘verlegen’ als iets na zoveel jaar uit een kast kwam? In dit geval zou het dan ‘verhangen’ moeten zijn 😆. Tjonge, echt zo gaar als boter.
  Keurig gedaan Riet, mijn naaimachine doet het niet, moet ik nog een keer naar mijn buufje brengen, mogelijk krijgt zij het euvel verholpen. Want ik heb zo nu en dan ook wel een klusje waar ik dat ding voor kan gebruiken. Op een dak, dakpannen zeg maar en in de dakgoot staan zou ik niet durven, maar meer omdat ik bang ben dat ik er door zal zakken 😂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 29, 2020 @ 11:16:36

   Ja zeker, zo noemden ze dat vroeger, met de huidige grotendeels synthetische materialen komt dat geloof ik niet meer voor, die hebben weer andere” kwaaltjes” waardoor ze niet meer bruikbaar zijn.
   Mijn Machine is ook niet héél goed meer maar voor dit soort karweitjes wel goed genoeg. Heb alleen veel moeite om de draad in de naald te krijgen;-(
   Ik heb ook niet meer de behoefte om “om de goot te liggen;-)

   Beantwoorden

 11. Marlou
  sep 29, 2020 @ 09:57:37

  Ziet er perfekt uit Riet!
  Ik geloof echt dat het spierwit is.
  En je inspireert me, want ik heb óók een gordijntje dat aan vervanging toe is…
  Ik wacht even op een goeie regenachtige dag!

  Dagdag!

  Beantwoorden

 12. Naomi
  sep 29, 2020 @ 09:28:21

  Wow, respect! En nu duurt het weer heel lang voor de bijen actief zijn toch?;)

  Beantwoorden

 13. John
  sep 29, 2020 @ 08:39:21

  Jeetje, dat oude glasgordijn was inderdaad echt versleten. Als je het nog wat langer had laten hangen was het misschien wel gewoon losgekomen.
  Ik heb nog nooit een bijen of wespensteek gehad. Klop het gelijk even af.
  Je nieuwe gordijn ziet er netjes uit. Hier stap ik ook nog uit het raam boven, maar dat doe ik over 20 jaar ook niet meer denk ik.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 29, 2020 @ 10:13:29

   Dat denk ik ook ja, daar wilde ik toch niet op wachten. Leuke oude term “glasgordijnen” zo noemden mijn ouders ze inderdaad ook nog.
   Gelukkig was het nú een metaforische bijensteek, maar heb wel eens met een echte moeten dealen, Dat kan lelijk ontsteken moest ik ervaren, had ooit ook een wespensteek, daar had ik minder last van. Eruit zal me nog wel lukken maar of ik die grote stap terug naar binnen zou kunnen maken zonder trapje is wel een dingetje;-)

   Beantwoorden

 14. saturnein
  sep 29, 2020 @ 04:56:47

  Het nieuwe gordijn ziet er héél goed uit!

  Beantwoorden

 15. Rebbeltje
  sep 28, 2020 @ 23:04:48

  Zo je hebt nog geluk gehad dat ze niet eerder van rottigheid uit elkaar vielen…
  Maar het resultaat is mooi geworden en die boeiboord laat je maar aan anderen over hoor.
  Wel balen van de bijensteek…(weet je zeker dat het geen wesp was) dan moet die in het nauw gezeten hebben anders steken ze niet toch?
  Moest wel lachen om je filmpje 🙂
  Groetjes

  Beantwoorden

 16. djaktief
  sep 28, 2020 @ 22:36:08

  Wat een prachtig gordijn is het geworden Riet. Het ziet er top uit. Mocht je ooit nog eens met gladde stof werken. Speldt er dan een stukje papier op, dan kun je makkelijker stikken. Sterkte met je steek.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 29, 2020 @ 08:21:11

   Het stikken was niet echt een probleem , ik had alle zomen erin gestreken en met hier en daar een speldje erin liep het toen prima. Het probleem zat ‘m in het op maat ( en vooral recht) knippen van die grote schuivende lap.

   Beantwoorden

   • djaktief
    sep 29, 2020 @ 12:55:18

    Dan heb ik nog een tip: gebruik schildersplakband en kleef het tijdelijk het aan de vloer. Recht knippen doe je door vanuit de bovenkant een merkteken te zetten (speld) op een aantal plaatsen op de stof. Als de bovenkant ook ongelijk is dan leg je eerst de zijkanten op elkaar en maak je de bovenkant recht. Maar voorlopig ben je klaar

    Beantwoorden

    • rietepietz
     sep 29, 2020 @ 13:13:55

     Op de vloer vastplakken lijkt me top tip. Had daar eigenlijk te weinig (open) vloer voor maar met wat schuiven kwam het toch goed. Heb vroeger nog wel geleerd om op de draadrichting te letten en die te gebruiken om een rechte lijn te vinden. Heb ook jaren meubelstoffeer (caravan/ boot/ en bank kussens) werk gedaan dus kan me meestal wel goed redden .

     Beantwoorden

 17. terrebel
  sep 28, 2020 @ 22:34:27

  Had zelf afgelopen nacht weer een paar verse muggenbeten te pakken. Ook gezellig…

  Beantwoorden

 18. Matroos Beek
  sep 28, 2020 @ 22:29:21

  Ongelooflijk hoe je dat gordijntje kan scheuren tussen je vingers. Het is bijna mooi om te zien. Het lijkt nog teerder dan papier.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 29, 2020 @ 08:11:40

   Papier scheuren gaat zelfs minder makkelijk als je een begin moet maken, Het was grappig om te doen, heb het ook helemaal aan flarden gescheurd. Was ook duidelijk nog een katoenen gordijntje, de gordijnen van nu zijn allemaal synthetisch materiaal.

   Beantwoorden

 19. RenéSmurf
  sep 28, 2020 @ 22:05:49

  Er zijn ook wel bedrijven in gespecialiseerd, maar zelf doen vind je natuurlijk ook veel leuker. ( en dan heb ik het over zowel nieuwe gordijnen danwel de glazenwasser)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 29, 2020 @ 08:08:17

   Nou niet echt hoor. Maar glazenwassers doen niet aan de binnenkant, en zelfs de buitenkant meestal zonder het houtwerk.En zo’n gordijntje laten maken is dan weer relatief duur, arbeid is véél duurder dan zo’n stukje vitrage.

   Beantwoorden

 20. Ferrara
  sep 28, 2020 @ 21:36:56

  Ja, dat ken ik. Ik zit met een flink restant inbetween vanwege dat gordijn in de schuur. Ziet er prima uit bij jou. Ik moet het gordijn op mijn schrijfkamertje nog steeds op maat maken. Faktor tijd is hier geen smoes, gewoon geen zin en geen naaitalent.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 28, 2020 @ 21:50:39

   Heb een strook van rond de 1,50 mtr x 3,00 mtr over. , mét een loodveter want die kon ik niet gebruiken natuurlijk . Jammer dat Trix geen koningin meer is , had nog best een leuke hoed kunnen worden voor de troonrede;-)
   Vertel mij wat. Ik heb er ook al lang tegenaan zitten hikken. Was er vroeger best handig in maar nu ontbreekt gewoon de zin.

   Beantwoorden

 21. Renske
  sep 28, 2020 @ 21:28:49

  Mooi geworden. Eer van je werk.

  Beantwoorden

 22. Karel
  sep 28, 2020 @ 21:22:15

  ja die waren aan vervanging toe , nu je hebt de klus prima geklaard
  en de pijn van de bijensteek is de gordijnen in en jij er uit 🙂

  Beantwoorden

 23. bvision
  sep 28, 2020 @ 20:38:46

  Tsjonge, als je bij alle werkzaamheden iets oploopt kun je het beter uitbesteden…
  Het ziet er wel goed uit…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 28, 2020 @ 21:12:18

   Nou zolang ik nog gewoon een spijkerbroek aan kan trekken ( en dus even op 1 been sta ) durf ik nog wel iets met trapjes. Maar op mijn leeftijd moet je niet “in de goot” raken.

   Beantwoorden

 24. liesonderweg
  sep 28, 2020 @ 20:34:35

  Héél stijlvol gedaan van je!
  ‘k Weet hoe moeilijk zo’n ‘schuifding’ verwerkt wordt…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 25. Suskeblogt
  sep 28, 2020 @ 20:17:31

  Zo’n bij heb ik hier nog niet gezien, laat staan ik er van gestoken zou zijn. Onze gordijnen zijn er ook erg aan toe.

  Beantwoorden

 26. omabaard
  sep 28, 2020 @ 20:09:51

  Oei die gordijnen waren er wel heel erg aan toe, je scheurt ze kapot zonder enige inspanning. Die bij kan je dan toch moeilijk de gordijnen hebben ingejaagd, die waren daarvoor gewoon veel te broos??

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 28, 2020 @ 20:21:38

   Whahaha, ja dat is waar áls ik er al ingejaagd was had ik er net zo hard weer uitgevallen. . Ik had het bij de laatste wasbeurt al gezien dat er iets nieuws moest komen. Maar daar kwam ik in dat laatste hectische jaar gewoon nooit aan toe. Ik hoefde zelfs met 2 vingers niet eens kracht te zetten, was best wel grappig.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: