verhullend

Wanneer het begonnen is wéét ik niet meer maar het is al een héle tijd aan de gang. De “verhullende taal”. Iedere keer wanneer een doodnormaal woord, het kan ook een naam zijn, door negatieve bijkomstigheden  een foute klank heeft gekregen  verandert men het woord of de naam.
Ik zou zeggen; “pak die bijkomstigheden aan  waardoor het woord of de naam beladen werd” maar dat is blijkbaar té simpel denkwerk.

Vanmiddag belde ik nog maar eens naar de bank.  of de door hen verlangde verklaring van erfrecht aangekomen was. Na twee weken leek  een ontvangstbevestiging óf het beloofde telefoontje, om nog wat zaken te regelen, niet teveel gevraagd.
Een uiterst vriendelijk heer stond ( of zat) me te woord.
Hij had de verklaring nog  niet in zijn bestanden bij de “werkvoorraad”. Zou waarschijnlijk nog in de postkamer zijn maar, hij werkte van huis uit en daar kon hij dus niet even heen lopen .
Hij wist ook niet precies hoe de “werkvoorraad” op de postkamer was.
Ik herhaal;” …. eh …. “wérkvoorraad”?  Moet ik dat vertalen als “achterstand”?
Zijn vriendelijke stem klinkt geamuseerd als hij de zin herhaalt; “Ik weer niet precies hoeveel achterstand ze op de postkamer hebben, dat zou een week of twee kunnen zijn.”
Tja, ik wil eigenlijk niet zeggen dat ik teleurgesteld ben, ik wil nu alles wel eens goed geregeld hebben,  maar  dat  klinkt zo negatief…. daar kunnen we samen toch wel  een minder beladen woord voor vinden?  Kom maar op!

95 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Beaunino
  okt 07, 2020 @ 16:29:30

  😄Werk voorraad. Die hou ik erin!

  Beantwoorden

 2. Liesbethblogt
  okt 03, 2020 @ 22:50:29

  Dat gelul is bijna net zo erg als al die Engelse of Amerikaanse woorden die gebruikt worden.

  Beantwoorden

 3. minoesjka2
  okt 03, 2020 @ 17:30:54

  Tja, het beestje bij zijn naam noemen lijkt steeds moeilijker te worden. Dan hoef je nl geen sorry meer te zeggen ook als je het omhult ………… ik heb gewoon een achterstand in mijn werk, door de corona, dat gebruik ik dan wel weer ……. is dat ook verhullend?? hahaha

  Beantwoorden

 4. Justin Case
  okt 03, 2020 @ 10:37:48

  Aha, positief labelen! Newspeak op zijn best.

  Elke keer als de overburen met de auto op vakantie gaan, willen ze graag dat hun huis toch bewoond lijkt, dat er tijdens hun afwezigheid wel een auto op hun oprit staat. De buurvrouw komt daarom altijd voordat ze weggaan naar mij toe en zegt dan: “Wij gaan op vakantie. Als je dat handig vindt, mag je je auto wel zolang op onze oprit zetten.”

  Dit jaar heb ik haar voor het eerst ronduit in haar vriendelijke gezicht gezegd dat het voor mij juist erg onhandig is, maar dat ik desondanks toch af en toe op hun oprit zou parkeren. Ik kreeg (krijg) namelijk kippenvel en kotsneigingen van deze jeugdzorgerige, pedadagogisch verantwoorde hulpverlenersmanier van praten die verhult waarom het gaat en zelfs de boel omdraait. Alsof mij iets wordt toegestaan.

  Die dienstverleners die zich indekken, paarse krokodil, accountants die nooit “wij” schrijven, maar altijd passief formuleren, “computer says no”. Ergerlijk en laf, deze manier van indekken, verantwoordelijkheid uit de weg gaan.

  Ondertussen wens ik je sterkte, ik herken je situatie en hoe de bureaucratie nog een geheel eigen soort narigheid toevoegt aan rouw. Die regeldingen van de buitenwereld die zich zonder mededogen aan je opdringen in je hoogstpersoonlijke privéverdriet kun je juist nu missen als kiespijn.

  Beantwoorden

 5. Nicky
  okt 02, 2020 @ 22:50:57

  Ik snap wel dat het zolang duurt. De ontvanger moet eerst jouw document nog tegen een collega aanhouden, die moet er een plasje over doen. Daarna moeten ze sparren tijdens de wekelijkse bila waarna het nog gefinetuned moet worden voor het gefinaliseerd kan worden. En dan hebben ze tussendoor ook nog de vrijmibo. Tja, dan ben je zo twee weken verder.

  Beantwoorden

 6. Nicole Orriëns
  okt 02, 2020 @ 08:53:50

  Ja, het is heel apart. Politiek en pedagogisch correcte taal viert hoogtij. Waar komt dat toch vandaan?! Waarom praten we zo verdoezelend??

  Beantwoorden

 7. liesonderweg
  okt 01, 2020 @ 21:51:19

  Wekelijks krijgen we nieuwe woorden! Soms moeilijk wennen…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 8. Karel
  okt 01, 2020 @ 20:27:30

  dank je Riet
  maar ik ben er alweer hoor 🙂

  Beantwoorden

 9. Mrs. T.
  okt 01, 2020 @ 19:24:19

  Bij ons heet het ook werkvoorraad. Tja. Maar wat veel erger is, wij hebben geen afdelingen meer maar, houdt je vast, … werkateliers. Pfffft

  Beantwoorden

 10. willyfotoblog
  okt 01, 2020 @ 16:24:16

  Werkvoorraad..

  Dat is nieuw voor mij…

  Een soort luxe dat anderen niet hebben, dacht ik spontaan

  Beantwoorden

 11. Rebbeltje
  okt 01, 2020 @ 14:44:01

  Hij zei het wel netjes en jij nog beter hihi
  Ja als je moet wachten op anderen en je wil vooruit dan kan je het wel vergeten.
  Vind het wel een goeie smoes en klinkt veel beter dan achterstand haha
  Groetjes

  Beantwoorden

 12. Regenboogvlinder
  okt 01, 2020 @ 14:37:43

  Haha zo’n gek woord is het nou ook weer niet. Ik heb ook altijd werkvoorraad als ik er goed over nadenk. Mijn to-do lijst verandert per dag, dus doorstrepen en aanvullen. En dan weer opnieuw maken. En prioriteit bovenaan. Dat bedoel ik dan als werkvoorraad voor op de computer. Geen haastklussen dus, maar gewoon lekker tijdverdrijf. Zo ben je eigenlijk altijd bezig. Maar voor jou is het vervelend dat een en ander niet eens van de grond komt en afgerond kan worden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 01, 2020 @ 16:13:08

   Maar ja, zodra het werk is waar op gewacht wordt is het toch echt achterstallig werk. In huis is inderdaad altijd wel iéts te doen maar lang niet alles is achterstallig zoals mijn gordijntje. Maar veel klusjes zijn gewoon regelmatig terugkerend waar we niet blij van worden!

   Beantwoorden

 13. Suskeblogt
  okt 01, 2020 @ 13:39:54

  Alles moet zo positief mogelijk verklaard en besproken worden Een mens zou er depri van worden.

  Beantwoorden

 14. djaktief
  okt 01, 2020 @ 13:15:20

  Het is voor de man in kwestie misschien omdenken in positieve zin maar voor jou heel vervelend.

  Beantwoorden

 15. Neeltje
  okt 01, 2020 @ 13:04:58

  Nou meneer van de werkvoorraad, dit is toch een aanslag op de regeldistributie van Riet. Ik hoop dan ook dat u uw wapperhanden en hersengymnastiek binnen afzienbare tijd voorziet van enig vooruittstrevend arbeidsenergetische afwerkingsmodus. Dan kan zij ook haar zaakwaarnemende functie afronden.

  Beantwoorden

 16. Naomi
  okt 01, 2020 @ 10:55:20

  Werkvoorraad. Interessant! Ik heb vooral veel huishoudelijke werkvoorraad op het moment. Klinkt inderdaad een stuk leuker dan achterstand;).
  En een vriendelijker woord voor teleurstelling? Nee joh, gewoon duidelijk zijn. Stel dat de man het anders verkeerd begrijpt. Maar goed, zonder dat allemaal: het is weer droevig zat, dat het allemaal zo lang duurt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 01, 2020 @ 11:20:27

   Ook bij mij veel werkvoorraad, maar ik heb er van de weer dus aardig aan getrokken met dat gordijntje organiseren. Kijk dat is toch “een stukje” (ook zo’n mooie kreet) werkvoorraad weggewerkt.

   Beantwoorden

 17. Pleegmoeder
  okt 01, 2020 @ 10:37:25

  Werkvoorraad, dát is het!!! Dat is wat ervoor zorgt dat ons huishouden nooit “af” is!!! De werkvoorraad in ons pleeggezin is enorm! Ik heb wel voor maanden aan voorraad en telkens als het in de buurt van op is vul ik de voorraad aan… Een kamer opnieuw verven of de kinderen zijn uit de huidige maat gegroeid… Werkvoorraad, goed woord voor alles wat er nog te doen is, variërend van een maandenlange achterstand tot plannen en dromen… Ik neem het woord aan, bedankt!!!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 01, 2020 @ 11:17:42

   Het voorziet dus érgens toch in een behoefte. Maar ik kan me goed voorstellen dat je in een druk gezin áltijd achter de feiten aan holt. Fijn dat ik je d.m.v. deze troostrijke uitdrukking wat lucht kan geven. 😉 Was het maar waar hé, dat alleen het anders benoemen ook echt iets oploste.

   Beantwoorden

 18. Marlou
  okt 01, 2020 @ 09:28:17

  ha Riet,

  ja… ik heb bewondering voor al die nieuwe woorden die uitgevonden worden.
  Taal is een levend ding.
  Maar sommige woorden zijn gewoon té!! Een werkvoorraad…
  Als het niet zo ernstig was, zou ik er nu hard om moeten lachen…

  Groetjes!

  Beantwoorden

 19. Corja
  okt 01, 2020 @ 08:51:15

  Er moet maar eens een prijs in het leven worden geroepen voor het meest onbenullige woord. Maar dan wel in het kader van de ‘loden leeuw’. Werkvoorraad. Dat zo iemand dat met droge ogen (neem ik voor het gemak maar aan) durft te beweren. Aan de slag! zou ik zeggen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 01, 2020 @ 11:09:50

   Helemaal mijn idee, al snap ik wel dat na al die ontslagrondes bij de banken het personeel steeds meer “werkvoorraad”voor de kiezen krijgt. Hij snikte inderdaad net, had een prettige stem, type Umberto Tan.

   Beantwoorden

 20. bvision
  okt 01, 2020 @ 08:23:47

  Goh, ik heb een werkvoorraad van jaren… ik krijg niet eens alles gedaan voor ik 100 ben.

  Beantwoorden

 21. John
  okt 01, 2020 @ 07:47:58

  Ik denk dat ik werkvoorraad ook ga gebruiken want het is een gewoon goed Nederlands woord al wordt het doorgaans niet gebruikt om een achterstand aan te duiden.
  2 weken is lang. Dat moet veel sneller kunnen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 01, 2020 @ 09:52:56

   Ik heb hier met mijn gordijntje uit het vorige logje toch weer een stukje “werkvoorraad” weggewerkt! En heb nog genoeg werkvoorraad op het gebied van soppen en boenen! 😉

   Beantwoorden

 22. Yolanda
  okt 01, 2020 @ 04:05:16

  Werkvoorraad is een heel gewoon woord, Het geeft precies aan wat het is: de voorraad werk die moet worden gedaan. Doordat medewerkers ivm corona minder op kantoor mogen komen is er misschien achterstand ontstaan bij het inscannen van de papieren post. Misschien draagt het bij aan snelheid als je dergelijke documenten per mail instuurt. Elke notaris zal dit per mail kunnen aanleveren. Sterkte met de papierwinkel. Yolanda

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 01, 2020 @ 09:50:13

   Het is inderdaad wel een “gewoon woord” maar het wordt verkeerd gebruikt;-)
   Ik kom uit het jaar kruikje en regel mijn zaken niet online, heb daar duidelijk minder vertrouwen in én heb liever een “menselijk contact”. Zie ook liever dat er kantoorbanen behouden worden. Zou dus liever gezien hebben dat er een afspraak op kantoor gemaakt was om alles in één keer te kunnen regelen. Maar ik realiseer me ook best wel dat ik niet erg meer in deze tijd pas. Toch probeer ik zoveel mogelijk nog de zaken te regelen zoals ik het prettig vind als past dat niet meer zo in de huidige “dienstverlening”! Daar moeten ze ook maar eens een passender woord voor vinden al zet ik er meestal gewoon slecht “geen” voor.

   Beantwoorden

 23. Leidse Glibber
  okt 01, 2020 @ 02:00:13

  Werkvoorraad klinkt natuurlijk heel naders dan door onze trage werken hebben we een grote achterstand.:-)

  Beantwoorden

 24. Ferrara
  sep 30, 2020 @ 23:52:56

  Het is …zeg maar een soort van … om de hete brij heen draaien.

  Beantwoorden

 25. omabaard
  sep 30, 2020 @ 23:05:23

  Werkvoorraad klinkt positiever dan achterstand, het is maar hoe je het benoemt. Met Corona kwamen nog meer ‘andere’ woorden boven. Nog nooit hoorde ik zo vaak over voortschrijdend inzicht, staycation en bubbels.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 01, 2020 @ 09:27:56

   Maar ook zonder Corona vierde het “anders benoemen”al hoogtij, welke zichzelf respecteren stad heeft er nog een ziekenhuis? Vrijwel zonder uitzondering is een ziekenhuis nu een “medisch centrum” En dan natuurlijk met toevoeging van de stadsnaam er voor of er achter . HMC voor veel ziekenhuizen in Den Haag en omgeving LUMC voor de Leidse Universiteitskliniek enz. ik moet altijd aan een taxicentrale denken , of een vestiging van de grote gele M

   Beantwoorden

 26. gewoonanneke
  sep 30, 2020 @ 23:04:22

  Ik vind het wel een origineel woord trouwens haha werkvoorraad. Klinkt gezelliger dan achterstand.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 01, 2020 @ 09:18:12

   Maar ja, ik belde dus niet echt voor de gezelligheid , ik wil weten of die verklaring van erfrecht goed aangekomen is omdat de instructies over het versturen me ook wat ontoereikend leken. Ik had liever gewoon een afspraak bij de bank gemaakt.

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    okt 01, 2020 @ 22:11:50

    In snap dat je dat wilde weten. Maar daarom blijf ik het nog wel een leuk woord vinden kan er niks aan doen. Ja pff zoveel banken zijn er niet meer trouwens. Moest het verstuurd worden mocht het niet per mail of zo? .

    Beantwoorden

 27. djaktief
  sep 30, 2020 @ 22:54:00

  Ik hoop dat het gauw voor elkaar komt Riet.

  Beantwoorden

 28. RenéSmurf
  sep 30, 2020 @ 22:37:32

  ha, ik vind het goed, achterstand omwisselen voor werkvoorraad. Die ga ik onthouden. Ik vind het juist wel leuk dat de taal zich ontwikkeld, zolang het maar wel Nederlands is. Ik erger me dan weer aan het woord ticket om maar wat te noemen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 01, 2020 @ 09:13:59

   Ik ben het voor de helft met je eens, Een goede Nederlandse omwisselen voor iets dat minder duidelijk is fout. Maar dat er téveel kreten uit andere talen overgenomen worden is me ook een doorn in het oog.

   Beantwoorden

 29. Matroos Beek
  sep 30, 2020 @ 22:22:27

  Dat lijkt me gewoon achterstand. Werkvoorraad… hoe verzinnen ze het.

  Beantwoorden

 30. AnneMarie
  sep 30, 2020 @ 22:12:45

  Kan me eigenlijk niet voorstellen dat er een grote werkvoorraad is. Elke thuiswerker heeft zijn werk keurig op tijd af hoor ik overal. Minder afleiding, lekker doorwerken enz.
  Je kunt het taalverloedering vinden maar ikvind het creatief taalgebruik.
  Je wilt tenslotte niet recht voor zijn raap horen dat ze een giga achterstand hebben. Geef mij dan maar een grote werkvoorraad. 😉😉😉😉😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 01, 2020 @ 09:10:45

   Ik zou dan toch kiezen voor “werkachterstand” wat meer klopt. En bij banken komt er natuurlijk wéér een grote ontslagronde omdat alles online moet gebeuren. De nog werkende mensen worden half robot en de ontmenselijking zet door .

   Beantwoorden

 31. Karel
  sep 30, 2020 @ 21:52:33

  ja jij prikte er mooi doorheen
  wat is dit toch voor een vreselijke onzin
  dat er door dat … virus hier en daar achterstanden ontstaan snapt een ieder
  maar om dat met dure onzin woorden zo te verbloemen
  en wat Melody zegt aan taalverloedering te doen , zot in de kop , dat zijn ze gggrrrr 😦

  Beantwoorden

 32. Mies Huibers
  sep 30, 2020 @ 21:48:18

  Beste meneer van de werkachterstand, ik ben niet direct dat u zegt teleurgesteld, maar ik kan ook niet zeggen dat ik door uw antwoord nu het ultieme eftelinggevoel heb.

  Beantwoorden

 33. Renske
  sep 30, 2020 @ 21:47:15

  Een week of twee klinkt ernstig. Zijn werkvoorraad dus. Oftewel de ‘stapel post’ waar hij wat mee moet doen.

  Ik zou dit vertalen dat door het thuiswerken veel mensen thuiswerken en niet alles vlotjes of snel wordt verwerkt. Ik moet ook altijd lang wachten voordat een poststuk geregistreerd is en in mijn map actueel zit. Maar dat duurt geen een of twee weken.
  Die man kan natuurlijk wel even telefonisch contact opnemen met de postkamer of de afdeling waar ze poststukken registreren en vragen of jouw verklaring binnen is gekomen.
  Ik zou nog maar eens bellen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 01, 2020 @ 09:03:10

   Op zich heeft het niet echt haast maar ik wil ondertussen wel eens van al dat geregel af. Ik handel alles direct af maar dan blijft het elders allemaal een beetje hangen. Corona is volgens mij ook wel een stoplap aan het worden voor alles dat niet goed werkt. Oftewel…. smoesjes!

   Beantwoorden

 34. Melody
  sep 30, 2020 @ 21:21:43

  Ehhhhhhh triest…taalverloedering en verzaking van taken waarvoor men betaald wordt.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: