postuum compliment

Ik “haak” weer eens in bij een reatie op een eerder logje , mag wel hé!
Marian schrijft bij het logje “hard gewerkt ” het volgende ;

“en dat kleedje heb je dat zelf gehaakt?”

 
Zij heeft het over het gehaakte tafelkleed dat in het filmpje duidelijk te zien is en dat ik zeer zeker niét zelf gehaakt heb !
Hoewel ik het in theorie zou kunnen ,ik heb alle gebruikte steken  ooit geleerd,zou  na één zo’n ingewikkelde rozet van dun haakgaren  mijn hoofd aanvoelen alsof ik aan mijn haren aan een vleeshaak opgehangen was !

Nee dit kleed kocht ik járen geleden op een curiosamarkt “voor weinig” ! Ik heb een voorliefde voor de “jaren 20/30  ” spulletjes ,en dit kleed lijkt me qua ontwerp zéker in die periode thuis te horen .
De mooie “blaadjes ” die langs de randen tussen de rozetten gemaakt zijn hebben een vorm die in die tijd populair was .

 

Er werd in die tijd nog véél gehandwerkt door de vrouwen ,en meestal niet “voor de gezelligheid ” maar omdat haken ,naaien en breien vaak  pure noodzaak waren om aan betaalbare kleding en linnengoed te komen . Bovendien was het een manier om de avonden zonder TV of ander vertier nuttig te besteden .

 Ondertussen ben ik erg gehecht aan het kleed en ik vraag me wel eens af welke vrouw hier volhardend de 64 rozetten heeft zitten haken en deze later aan elkaar haakte  in de schuinedrop vorm die mij zo bevalt, want dat het handwerk is is wel duidelijk , er zitten foutjes in .

Was het een moeder van een groot gezin ,die al hakend zich zorgen zat te maken over de buurjongen die wel érg veel interesse in haar oudste dochter had ? Misschien had ze zorgen , of haar man z’n baan zou verliezen ,waardoor ze misschien geen bolletjes garen meer zou kunnen kopen en het kleed niet af zou komen .
Of zou het kleed een paar jaar later gehaakt zijn en heeft de vrouw zich zorgen gemaakt over de naderende oorlog ?

De vrouw heeft zich vást niet voor kunnen stellen dat ik ,zóveel jaren later nog zo geniet van haar kleed en dat ik het zó goed gekeken heb dat ik de foutjes ook heb gevonden die je op het  eerste gezicht niet ziet! 
 
Voor “de liefhebber” is hier boven te zien dat mijn noeste haakster weliswaar “geen steekje liet vallen ” maar … bij de kromme gele pijl hier één x een tweede rondje vastmaakte aan een rondje waar er al 1 aan vast zat .Het zóu volgens de andere pijltjes hebben moeten gebeuren  om alles helemaal gelijk te krijgen .
Ik heb het haar natuurlijk postuum vergeven want eerlijk gezegd hééft het z’n charme , bovendien is het nu wel zéker handwerk want … machines maken geen fouten !

 

Advertentie

15 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Trackback: van koninklijk tot knettergek
 2. Marian
  nov 28, 2010 @ 21:04:08

  leuk deze toelichting, gaat het kleed van leven…. het arme mens draait zich om in haar graf als ze zou zien welke fout je ontdekt hebt, voor iemand die zo nauwkeurig werkt nauwelijks te verteren natuurlijk!

  @ Marian
  Nou van mij mag ze rustig blijven liggen hoor ,al dat gewoel , straks komt ze nog bloot te liggen 😉
  Maar zonder dollen ,ik ben juist dáárdoor nogal aan het kleed gehecht ,het is zo écht !
  Er laten wat “kruispuntjes “los en dat moet ik eigenlijk eens nalopen !

  Beantwoorden

 3. vlinder
  nov 28, 2010 @ 15:33:42

  prachtig kleedje Rietz,maar zelf kan ik er geen steek van dus ik brei er maar weer is een eind aan;)
  fijne nieuwe week met liefs van mij…;)

  @ Vlinder
  Troost je , voor mij heeft het ook nogal wat haken en ogen om zo’n kunststukje in elkaar te flanzen 😉

  Beantwoorden

 4. rietje
  nov 28, 2010 @ 10:41:48

  goedemorgen Riet, ik heb 30 jaar geleden veel van deze kleedjes gehaakt…..moet er nu niet meer aan denken,maar ze blijven knusheid uitstralen….heimwee naar vroeger…..fijne zondag, liefs rietje

  @ Rietje
  O ja , 30 jaar geleden was haken reuze in de mode al was habdwerken tóen al niet meer zo in ! Ik heb verder niet eens zoveel met gehaakte kleden maar deze valt door de bijzonder vorm ,een ruit , helemaal in mijn straatje !

  Beantwoorden

 5. Jeroen
  nov 28, 2010 @ 10:24:29

  Knap werk hoor, maar voor mij zitten er toch teveel haken en ogen aan. Ik zou er geen steek van terecht brengen. Voor jou ligt dat anders, jij bent wat dat betreft door de wol geverfd. Misschien leest de maakster je logje wel en pakt ze de draad weer op. Maar met mij valt iig geen goed garen te spinnen.

  @ Jeroen
  Whahahaha , alwéér een man die zich “de draad niet kwijt raakt ” van een logje over een nogal vrouwelijk onderwerp ,klasse Jeroen !Of de vrouw die dit kleed gehaakt heeft nog in leven zal zijn lijkt me toch hoogst twijfelachtig al zou ik het gewéldig vinden om juist van háár een reactie te krijgen natuurlijk !

  Beantwoorden

 6. tagrijn
  nov 28, 2010 @ 01:18:27

  Ik heb veel bewondering voor mensen die het geduld en het doorzettingsvermogen hebben zoiets in elkaar te priegelen. En zo’n foutje zou me echt nooit opvallen. Maar eerlijk gezegd word ik meestal warm noch koud van deze ‘nutttige handwerken’.(Zo stond dat vroeger op het schoolrapport.) Ik kom regelmatigop het weblog van Astrid die dan vol trots haar zoveelste geborduurde alfabetje laat zien. Ik vind dat echt verschrikkelijk, maar wil dat dus niet zeggen. Dan vind ik dat ik daar dan maar een keer beter niet op kan reageren…Gelukkig maar dat smaken verschillen.

  @ Tagrijn
  Ik snap hélemaal wat je bedoeld , als mensen zich op maar één ding richten vraag dat een “betrokken” lezer ! Het maakt dan ook nog wel uit hóe je over het onderwerp schrijft .
  Met alleen “trots op wat je gemaakt hebt” kom je er niet want als er iéts lastig is dan wel het iedere keer maar wéér verwoorden hoe knap het allemaal is .
  Maar jij schaart je hier dus bij de mannen die ook een reactie op een typisch vrouwelijk onderwerp voor een keer niet uit de weg gaan en schrijft voor de vuist weg een half logje , ik ben trots op “mijn mannen ” ;-)!

  Beantwoorden

 7. Elmar
  nov 27, 2010 @ 20:46:24

  Mooi kleed en vrouw die het gemaakt heeft zou het vast geweldig hebben gevonden dat jij er nu nog steeds zo van geniet!
  Overigens waren rijke dames, zoals Helene Kröller-Müller vaak druk met handwerken. Men mocht in die tijd gewoon niet stil zitten en zijn tijd doelloos doorbrengen, dus een vrouw arm of rijk moest altijd iets omhanden hebben.
  groetjes en nog een fijn weekend!
  Elmar

  @ Elmar
  Dat klopt ja , ledigheid was des duivels oorkussen ! Feit is natuurlijk dat de avonden lang waren vroeger zonder TV ,computer en sporten !
  De vrouwen zonder geld deden het vaak om goedkoop aan spullen te kopen , de rijke dames inderdaad meer voor tijdverdrijf !

  Beantwoorden

 8. Renesmurf
  nov 27, 2010 @ 01:10:37

  Een heel verhaal over zoiets simpels als een kleedje.
  Ik vind het wel mooi.
  En ondanks de “fouten” is het toch allemaal netjes afgewerkt.
  Zo wordt elke kleed uniek, door het handwerk.

  @ Renesmurf
  Daar heb ik nooit moeite mee Rene , een simpel gegeven kan ik altijd ombouwen tot een log 😉 en dat unieke is precies waarom ik dit kleed koester !
  Evengoed behoor je dus bij de mannelijke lezers die een complimentje verdienen .Leuk als mensen een zinnige reactie schrijven op iets dat verder totaal buiten hun interesseveld valt

  Beantwoorden

 9. lind@
  nov 26, 2010 @ 17:29:18

  Laat ik net vandaag een gehaakt kleedje hebben gekocht voor op de tafel.( een ander logje laat ik hem/haar wel zien). Mijn kleedje is made in China en zullen daarom wel geen foutjes hebben, maar ik ben er net zo blij mee als jij met die van jou. Fijn weekend.
  Lind@

  @ Lind@
  Grappig dat er blijkbaar een onzichtbaar ( haak)draadje tussen onze logjes loopt ;-)Het maakt natuurlijk niéts uit hóe het gemaakt is ,áls je het maar mooi vindt !
  Maar volgens mij kun jij zelf ook wel een aardig kleedje haken !

  Beantwoorden

 10. Liesbeth
  nov 26, 2010 @ 13:55:33

  Geweldig log! Ja dan moet ik meteen aan mijn oma denken. Zij zei: ik moet mijn handen laten wapperen en dat is ook zo’n uitspraak uit een ver verleden, net als jouw kleedje.

  @ Liesbeth
  Best jammer hé dat er vrijwel niet meer gehandwerkt wordt ,het gaf altijd een gezellig sfeertje !
  Maar ja , met TV ,DVD ,de computer en nog heel vaal ander vertier komt er niet meer van .Bovendien is tegenwoordig alles goedkopen fabrieksgemaakt in de handel dan dat je het zelf kunt maken .De enkleling die nog haak of breiwerk maakt doet dat écht uit liefhebberij terwijl het vroeger gebeurde om geld uiit te sparen !

  Beantwoorden

 11. Redstar
  nov 26, 2010 @ 07:27:43

  Ik vind dit soort kleden ook prachtig. Je ziet de jonge vrouwen het niet veel meer doen, dus ook de haakwerkstukken worden minder. Jammer hoor.

  @ Redstar
  Ik denk dat mensen van rond og boven de vijftig allemaal nog wel herinneringen hebben aan handwerkende moeders .
  het had wel iets gezelligs en een gesprek verliep altijd makkelijker met een moeder die “met iets bezig was ” is mijn ervaring !
  Ik prijs me gelukkig met mijn lmannelijk lezers die ook een leuke reactie kunnen schrijven bij een zo vrouwelijk onderwerp , al zijn er wel mannen die kunnen breien en ken ik zelfs een man die heel mooi kan borduren ….het is toch niet helemaal de standaard 😉

  Beantwoorden

 12. Truus
  nov 25, 2010 @ 23:42:46

  Wat ongelooflijk knap gemaakt Rietepietz. En ik kan wel merken dat je goed in legpuzzels bent anders zie je die foutjes toch niet. 🙂
  Met je fantasie is trouwens ook niets mis. 😉

  @ Truus
  In tegenstelling to jouw heb ik wél altijd een soort “handvat nodig “,in dit geval dus het kleedje ,om een verhaal te maken .Jij kunt juist weer heel goed op alleen maar een woord fantaseren ,dat vind ik dan weer knap want dat kan ik niet goed !
  Ik vind het óók reuze knap gemaakt en juist omdat ik goed bekeek hoe het in elkaar zat ontdekte ik de foutjes .
  In sommige dingen kan ik heel slordig zijn maar toch ook weer réuze systematisch waardoor dit foutje me opviel !

  Beantwoorden

 13. J@n.
  nov 25, 2010 @ 23:00:52

  Het is vooral een pluimpje waard dat je het zo goed duidelijk hebt kunnen maken hier, want zonder jou aanwijzingen had ik het nooit gezien.
  Zo denk ik er over wat er van al het harde werken als huisschilder wat ik dus heb gedaan er nog over is, zelfs de eer dat ik heb gezorgd dat het houtwerk van de woonhuizen wat langer mee is gegaan komt niet uit, want al die huiseigenaren hebben ondertussen hun kozijnen laten vervangen door kunststof.
  Gr. J@n.

  @ J@n
  Je krijgt sowieso een pluim van me terug omdat je een leuke ingang hebt gevonden op een zo typisch “vrouwelijk” onderwerp !Ik heb écht supermannen onder m’n lezers die geen ónderwerp uit de weg gaan met reageren ,toppie!
  Maar inderdaad jammer dat er van al je mooie verfwerk al voortijdig niets meer over is .
  Helaas is ni;ets voor de eeuwigheid maar juist dáárom vond ik het zo leuk om wat over dit oude handwerk te mijmeren ,leuk dat je meedeed !

  Beantwoorden

 14. Hanny
  nov 25, 2010 @ 21:53:50

  Geweldig zo’n uniek handgehaakt tafelkleed. Iets om heel zuinig op te zijn.
  In het verleden heb ik veel gehaakt voor vriendinnen, die gehaakte gordijntjes (ooit in de mode) wilden hebben. Ik zit erover te denken om binnenkort een antimakassar te haken. Eén van onze stoelen wordt aardig vettig door een kaal hoofd en dan biedt zo’n kleedje uitkomst. 😉

  @ Hanny
  O ja , ik kan me die “gordijntjesperiode “nog goed herinneren ,ook die ronde gehaakte dingen die je voor het raam hing heb ik gehad .Zelf kan ik helaas niet haken zonder daverende hoofdpijn te krijgen , vreemd ,breien kan ik wél uren vol houden !

  Beantwoorden

 15. Leidse Glibber
  nov 25, 2010 @ 21:53:34

  Hoe een kleedje een heel log kan veroorzaken he.
  Maar hoe dan ook mooi kleedje en ja wat zou het verhaal erachter zijn.

  @ L.Glibber
  Ja dát kun je rustig aan me over laten dat weet je , een kleedje , wat foto’s het maakt niet uit ,het verhaal komt vanzelf bij mij 😉

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: