oeps, impulsief

Inderdaad, sóms kan ik heel impulsief zijn en dat hoeft heus niet verkeerd uit te pakken, integendeel.
Vanmorgen hoor ik op de regionale zender iets waarbij ik de oortjes spitste en metéén op internet m’n licht op ging steken. En jawel, de info klopte;

Gratis lunchconcerten van Het Residentie Orkest
Op de dag dat het Residentie Orkest ‘s avonds optreedt in Den Haag kunt u ze ’s middags al horen spelen. Tijdens dit gratis lunchconcert in theater Amare spelen ze een half uur uit het programma van die avond. Dit geeft een kijkje in de keuken en zorgt voor een inspirerend intermezzo
“.

Er is heus veel klassieke muziek die ik mooi vindt, maar om naar een concert gaan weet ik er té weinig vanaf. Ik ben altijd bang de tent uitgeblazen te worden door een kakofonie van lawaai die door een agressieve componist na een slechte nacht op papier gekalkt werd. Een half uurtje lijkt dan nóg om door te komen.
Dit lunchconcert zou een stukje werk van Schubert zijn, daar heb ik wel iets van in huis, dat zit wel goed alleen….. er staat bij dat alle plaatsen al uitverkocht ….eh al uitgegeven zijn.

Tja, als je iets wilt kán het helpen om op de juiste tijd op de juiste plaats te zijn, en dus spring ik in de tram naar centrum Den Haag en stap ruim op tijd het gebouw in. Aan de vriendelijk info dame vraag ik “hoe ik het aan moet pakken om bij dit soort gratis voorproefjes” aanwezig te kunnen zijn. Ze vraagt of ik naar het concert van vandaag zou willen want ze heeft nog één ( teruggegeven) kaart en ja natúúrlijk wil ik dat. Het telefoonnummer (ik heb geen computer weetjewel) schrijft ze op de toegangskaart en zegt dat ik altijd ruim een week vooraf moet boeken.

Ze noteert wat gegevens, en zegt; “er komt er nog één in mei, zal ik daar ook meteen een kaart voor uitprinten? ” Als dát niet op het juiste moment op de juist plaats zijn is weet ik het óók niet meer.
Het werd genieten in de prachtige nieuwe zaal, het is natuurlijk een soort repetitie, de orkestleden druppelen geleidelijk binnen, gewoon in vrije tijdskleding, de dirigent komt op met knalrode sokken aan zijn voeten, zonder schoenen. Hij is ook een vrolijke noot als hij vertelt wat we gaan horen en dan kan het grote genieten beginnen.

Tot dan heb ik stukjes zitten filmen maar nadat ze zijn gaan spelen wil ik niemand meer storen en stop de telefoon in m’n tas. Aan het eind van het concert merk ik pas dat de camera nog aan stond maar zelfs in m’n tas nog alle geluid heeft opgenomen.
Hij is er helemaal warm van geworden. Thuis plak ik alles aan elkaar, en laat een klein stukje zitten van de “audio” opname, kunnen jullie even illegaal meeluisteren.

P.S. en let maar niet op de die twee kakende dames naast me.


Advertentie

77 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Nicky
  apr 07, 2023 @ 12:24:04

  Dat heb je goed geregeld! En dat opnemen vanuit je tas lukt ook prima. Goed om te weten voor volgende undercover acties!

  Beantwoorden

 2. Liesbethblogt
  mrt 26, 2023 @ 17:01:44

  Ik ben hiermee opgevoed altijd klassieke radiozenders aan. Bepaald niet uitgeschoten deze componist het is prachtig.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 26, 2023 @ 18:30:55

   Dan weet je er waarschijnlijk meer van dan ik want er mee opgroeien geeft toch een zekere basis. Ondertussen heb ik wel iéts opgepikt maar ben zeker nog geen kenner. Weet hoogstens een paar namen waar ik geen bult aan zal vallen wanneer ik in een concert terecht kom. Maar hier heb ik van genoten.

   Beantwoorden

 3. Sabine Verburg
  mrt 26, 2023 @ 09:14:01

  Wauw wat mooi en in het donker kun je het nog beter horen zullen we maar zeggen
  Wat bof je dat je in een stad woont hier op het platteland zijn dit soort geweldige uitstapjes er niet

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 26, 2023 @ 10:02:20

   En er is ook niet dat je af kan leiden zoals je dat thuis bij de cd speler wél hebt.
   Ik woon zelf niét in Den Haag maar en een aangrenzende kleinere stad, maar inderdaad, hier in de randstad is een grote stad nooit ver weg en met OV goed bereikbaar. Vanuit sommige delen in Den Haag zou je zelfs langer onderweg zijn dan ik vanuit een randgemeente.

   Beantwoorden

 4. Neeltje
  mrt 26, 2023 @ 09:10:20

  Wat impulsifiteit al niet oplevert! Geweldig!

  Beantwoorden

 5. Leonoras life
  mrt 26, 2023 @ 08:45:11

  Geweldig! Dat was dus echt genieten!

  Beantwoorden

 6. gewoonanneke
  mrt 25, 2023 @ 20:20:49

  Ben zelf niet zo van de klassieke muziek en als ik wel eens naar een concert “moest” voor de krant nam ik me voor maar even te blijven maar tot mijn verrassing vond ik het heel ontspannend en bleef veel langer dan gepland. Zeker zulke onverwachte dingen zijn de leukste uitjes toch…zeker zo informeel

  Beantwoorden

 7. terrebel
  mrt 25, 2023 @ 19:31:28

  Wat een mazzel, Riet! Bij een concert zijn is toch altijd leuker dan de muziek thuis luisteren, vind ik. Helaas heb ik niet het geld om naar alle concerten te gaan waar ik naartoe zou willen maar heb gelukkig vrienden ‘in de muziek’ (van klassiek, via jazz tot pop en rock) dus kan een enkele keer op de gastenlijst. Even duimen dat ik word aangenomen in een nieuwe baan: als administratief medewerker voor een concertzaal. Dát zou wat zijn! Maar aangenomen worden bij een andere sollicitatie is ook prima, want dan heb ik gewoon weer geld om iets vaker een kaartje te kunnen kopen. Fijn dat je zo genoten hebt en wij even in jouw tas mochten kijken. 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 25, 2023 @ 19:47:30

   Klassieke concerten zijn vreemd genoeg beter betaalbaar dan veel popconcerten. Maar naar popconcerten gaan doe ik nooit, altijd veel te hard geluid, dat dan meestal vervormd en nergens op lijkt maar dat niemand toch hoort omdat ze allemaal mee staan te lallen, stáán ja want zitten is er vaak niet bij. Dán luister ik echt liever thuis.
   Maar dit soort opties zijn er wel vaker bij klassieke muziek. Ja jij hebt hebt gelukkig wel relaties dus lukt het toch zo af en toe. Ik hoop dat het gaat lukken die baan, zou heel goed bij je passen vanwege je grote affiniteit met de beroepsgroep. Ik ga voor je duimen.

   Beantwoorden

   • terrebel
    apr 06, 2023 @ 15:20:24

    Veel popconcerten zijn gelukkig ook heel betaalbaar hoor, Riet. Soms zelfs gratis! Niet elk concert is van een bekende band, natuurlijk. En lang niet altijd is de muziek zo hard dat je elkaar niet kunt verstaan. Bovendien zijn er – net als in de klassieke muziek – bijzonder veel verschillende genres en ook voor een klassiek concert kan een kaartje verschrikkelijk duur zijn. Wanneer ben je voor het laatst naar een popconcert geweest? Als je wil neem ik je een keertje mee! 😎

    Beantwoorden

    • rietepietz
     apr 06, 2023 @ 15:39:20

     Een leuk aanbod maar ik ben téveel op m’n comfort gesteld voor popconcerten. Ik heb moeite met lang staan en al die meezingende mensen vind ik ook niks. Er zál wel eens iets goed gaan maar meestal kunnen de muzikanten niet waar maken wat er op de CD staat . Maar het klopt, mijn eerste én laatste popconcert was bij de beginnende Golden Earings ( ja nog mét S) wat een verschrikkelijk geluid met keiharde vervormende speakers. Het leek in niets om de nummers die ik zo goed vond van ze. Wat ook niet helpt is dat ik niet zo’n uitgaander ben. Toevallig was m’n dochter laats bij een optreden van “Venice” dat ik volgens haar zeker zou waarderen (van wat ik van ze ken zal ze gelijk hebben) maar ook daar moest je staan. Dat is geen optie voor me.

     Beantwoorden

 8. meninggever
  mrt 25, 2023 @ 14:09:18

  Altijd leuk zo’n live-concert. Vroeger deden we dat nog wel eens en ook werden we tijdens de traditionele Uitmarkten nog wel eens verwend met prachtige stukken klassiek van het Omroeporkest, Concertgebouworkest of soortgelijken. Zeker in de ambiance van toen, vaak op/aan de Amstel in de schemering, genieten. Tegenwoordig kom je dat niet meer tegen. Moet allemaal nieuw volk zijn dat in mijn ogen vals zingt, speelt en mij niet meer boeit. Onlangs waren we wel naar een giga-concert in het Ziggodome. Daarover later meer…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 25, 2023 @ 14:26:08

   En jullie concertgebouw moet nog wel zo mooi zijn. Dochterlief was er een paar geleden ook voor zo’n soort voorstelling en was erg onder de indruk van het gebouw. .
   Moderne pop concerten waag ik me niet aan, dat is vaak staan, veel mee lallen véél te hard geluid. Maar in het Ziggodome kun je geloof ik wel van alles aantreffen.

   Beantwoorden

 9. Ferrara
  mrt 25, 2023 @ 12:51:17

  Oh mens wat weer een leuke onverwachte ervaring. Ik weet van mijn schoonzus dat ze wel eens naar die concerten gaat. Heerlijk ongedwongen sfeertje.
  Wij zaten een paar weken geleden bij de gebroeders Jussen (Beethoven, hou ik van) aan onze stoelen gekluisterd, prachtige avond.
  Zo jammer dat mensen hun kaarten niet inleveren als ze niet gaan, je kunt er ander veel plezier mee bezorgen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 25, 2023 @ 14:21:18

   Die kúnnen er wat van hé! Daar zou ik het ook wel een heel concert bij uithouden.Nadeeltje van makkelijk via internet kunnen bestellen bij gratis kaarten, dan bestellen ze maar vast voor alle zekerheid ook al weten ze niet of ze dan kunnen en willen. Zodra ze er de deur voor uit zouden moeten doen ze dat minder snel.Waarschijnlijk zijn ze het tegen die al helemaal vergeten.

   Beantwoorden

 10. djaktief
  mrt 25, 2023 @ 09:40:59

  Fijn dat je toch toegang kreeg. Ik hou van klassieke muziek.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 25, 2023 @ 10:17:44

   Net als bij de popmuziek, niet van álles maar er staan hier div. verzamelboxen met klassieke hoogtepuntjes. Maar om naar een concert te gaan moet je er best wel iets meer vanaf weten om een fijne avond te kunnen hebben.

   Beantwoorden

 11. John
  mrt 25, 2023 @ 09:39:07

  Geweldig toch. Ja, ik luister ook met enige regelmaat naar klassiek. Niet verwacht hè? 😛
  En gelijk een kaartje voor de volgende keer. Het was echt je geluksdag wat dat betreft. Een warme telefoon? Daar kun je nu mooi je handen aan warmen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 25, 2023 @ 10:14:43

   O daar kijk ik helemaal niet van op, heel veel popmuziek heeft toch thema’s die een basis vinden in de klassieke muziek. Ik luister óók graag klassiek dus waarom jij niet? Symfonische rock is toch bijna klassieke muziek en daar kan ik óók helemaal in verdwijnen. Mijn interesse voor klassiek is destijds aangemoedigd door een lid van een héél rauwe popgroep dat destijds onze vriendengroep regelmatig kruiste.

   Beantwoorden

 12. Thomas Pannenkoek
  mrt 25, 2023 @ 08:35:20

  Hilarisch filmpje, Riet, maar vooral een heel mooi concert.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 25, 2023 @ 08:38:36

   Ja ik heb er onwijs van genoten, het filmpje vroeg enige aanpassing ja, bijna een half uur zwart beeld is natuurlijk geen optie maar een minuut moet maar kunnen met wat aanpassingen, daar heb ik dan lol in om te doen. 2 x gratis plezier.;-)

   Beantwoorden

 13. Sjoerd
  mrt 25, 2023 @ 08:02:34

  Ik kan me voorstellen dat dit een geluksmomentje is… Dubbel genieten.

  Beantwoorden

 14. Rebbeltje
  mrt 25, 2023 @ 00:15:27

  Hier is dat zondagochtendmuziek 😉
  Fijn dat je ervan kon genieten ondanks de kippen naast je 🙂
  Fijn weekend

  Beantwoorden

 15. omabaard
  mrt 24, 2023 @ 23:57:22

  En zo zie je maar, wie niet waagt niet wint.
  Daar zou ik ook van genieten, en ik vind je filmpje heel tof, klank zonder beeld en leuke opmerkingen.
  De muziek is goed opgenomen, ondanks de gesloten handtas en de kalelende dames.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 25, 2023 @ 08:12:37

   Door ervaringen in het verleden wijs geworden. mensen bestellen online héél makkelijk maar blijven ook héél makkelijk weg als het gratis is.
   Het geluid is héél goed in de zaal dat blijkt wel , ik was al verbaasd over het geluid in het filmpje toen het nog niet in de tas zat, best goed voor zo’n grote zaal.
   Het héle concert stond erop, maar dat vond ik toch te lang voor hier maar een klein stukje vond ik dan wel grappig om iets mee te doen. De kakelende dames vielen me in de zaal veel minder op , ik was er gewoon niet mee bezig, er was zovéél te zien.

   Beantwoorden

 16. Hans
  mrt 24, 2023 @ 21:27:48

  Een lunchconcert is een gezellige muzikale onderbreking op een druilerige dag.
  Het klink heel licht en gezellig.
  Je bent heel vriendelijk geholpen, dat maakt het bezoek nog leuker. Hans

  Beantwoorden

 17. Matroos Beek
  mrt 24, 2023 @ 21:02:51

  Wat enig Riet! Dat zou me ook bekoren!

  Beantwoorden

 18. saturnein
  mrt 24, 2023 @ 20:51:20

  Zo’n repetitie is toch altijd speciaal. Heel leuk 🙂

  Beantwoorden

 19. Naomi
  mrt 24, 2023 @ 20:38:46

  Inderdaad op het juiste moment op de juiste plek. En ik herken het wel, dat een heel concert te lang is. Zo’n half uur is dan leuk en ook net wat meer ongedwongen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 24, 2023 @ 20:54:42

   Als ik genoeg van de muziek zou weten om zeker te zijn dat het allemaal (voor mij) heel mooi is blijf ik ook gerust 2 uur zitten hoor. Maar vaak spelen ze stukken van verschillende componisten en dan kúnnen er bij zitten die ik niet mooi vind.

   Beantwoorden

 20. MyriamC
  mrt 24, 2023 @ 19:57:10

  Leuk zeg. Ja, zo’n half uur is net genoeg om te genieten. Langer hoeft voor mij ook niet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 24, 2023 @ 20:08:44

   Nou dit had best langer mogen duren van me, maar soms is er wel klassieke muziek waarvan zelfs een half uur al teveel is. Het is wél een manier om wat meer grip op de componisten te krijgen.

   Beantwoorden

 21. liesonderweg
  mrt 24, 2023 @ 19:54:10

  Jij hebt toch vaak het geluk aan je kant. Mag best hoor! Dank voor het geniet-minuutje!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 24, 2023 @ 20:06:34

   Nou ik had al eerder ervaren dat “uitverkocht ” soms toch nog wat ruimte heeft als je echt naar het gebouw gaat. Soms worden bestelde kaarten terug gegeven. Ik zag nu ook nog aardig wat lege stoelen , jammer dat die mensen dan blijkbaar niét doorgegeven hebben dat ze niet komen.

   Beantwoorden

 22. staartje
  mrt 24, 2023 @ 19:52:48

  Alleen die dirigent is alde moeite waard. ☺️ 🍅

  Beantwoorden

 23. staartje
  mrt 24, 2023 @ 19:51:31

  Wat leuk!

  Beantwoorden

 24. Karel
  mrt 24, 2023 @ 19:06:45

  dat is met recht op de juiste tijd op de juiste plek zijn , of was het toch andersom 🙂
  en in mei nog eens op herhaling , 2 x gratis concert , kan je bijna wel een computer permitteren 😁

  Beantwoorden

 25. MelodyK
  mrt 24, 2023 @ 19:00:52

  Nou als dát niet boffen is, weet ik niet wat wel.

  En wat leuk dat jou dit gebeurt want als ik zoiets iemand gun ben jij daar natuurijk wel.

  Genieten in hoofdletters dus. Mooi!!!!!!!

  Beantwoorden

 26. petrasparkblog
  mrt 24, 2023 @ 18:56:44

  Leuk filmpje. De kakelende dames heb ik “gefastforward” 😋

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: