op de nipper

Ja hé, we deden ons dagje Valkenburg wel écht op het nippertje! In het Zuiden kún je n.l. hoogte verschillen treffen en het was er dus af en toe flink klimmen en klauteren. Je moet er toch niet aan dénken dat we op spiegelgladde perrons hadden moeten rond hangen. Ik dwaal maar even af naar de gladde actuele stand van zaken hier in Rijswijk….
…….het is bij mij in de tuin én de straat gladder dan bij een aal in emmer snottebellen zal ‘k maar zeggen.

Ondertussen zijn de grotere wegen en straten goed te doen. Niet in de laatste plaats omdat er ook bikkels over de stoepen rondlopen met “strooikarretjes”, een soort kinder/boodschappenwagentje met onder het bakje een soort vliegwieltje dat pekel strooit.
Helemaal geweldig met maar één nadeel, ook dié slaan de kleine straatjes over, en ik wóón in een klein straatje!
Het blijft dus een uitdaging om de voortuin én de straat uit te komen. Maar laat ik nou gelukkig nog een paar antieke “ijzertjes” hebben. De rubber bandje zijn niet helemaal jofel meer maar ik kom er de tuin en de straat mee uit.

Zo scharrel ik toch de boodschappen bij elkaar en kom heelhuids thuis waar ik extra voorzichtig ben, ik ben echt zo’n type dat de moeilijke parcours keurig overwint en dan thuis over een drempeltje struikelt en alsnog een heup breekt.
In Valkenburg was het zónder ijzel al uitdagend genoeg om op de been te blijven, zeker in de gemeentegrot waar de grootste kerstmarkt is. Het blijft wél een mergelgrot hé!
Al is het er door de kerstmarkt wél iets lichter dan wanneer je er normaal met een gids doorheen loopt, de grond blijft ongelijk en je bent natuurlijk reuze afgeleid door alle “kerstzooi”.

Ik heb de foto’s maar in een filmpje gezet, héél veel lichtjes en eigenlijk eigenlijk weinig van wat er allemaal te koop was.
Het is écht een leuke kerstmarkt met veel hebbedingetjes, en wat me opviel, het was allemaal best betaalbaar.
Evengoed lieten Inge en ik het allebei bij één aankoop onder de drie Euro, en wat ik kocht had ik hier al naar gezocht en niet kunnen vinden. En we maakte natuurlijk selfies, of foto’s voor andere mensen die dat dan in ruil daarvoor ook voor ons deden…ja toeristen onder elkaar hé weet je wel! ……

Advertentie

83 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  dec 25, 2022 @ 23:23:35

  Het was echt eng glad. ik moest vanuit de stad naar huis lopen/glijden. schuifelen en zelfs tegen een bruggetje opkruipen. Dacht toen inderdaad aan die glijijzers die nog ergens in de schuur moeten liggen. Misschien toch maar eens opzoeken.

  Beantwoorden

 2. Nicky
  dec 19, 2022 @ 11:35:22

  Ik heb zo’n vermoeden dat alles gezellig is als jullie samen op pad zijn. Zelfs een over the top kerstmarkt. Ik vind je trouwens wel een held. Met je ijzertjes…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 19, 2022 @ 12:41:39

   Dat zie je niet verkeerd hoor. 😉
   Nou weinig heldhaftig hoor, was mét de ijzertjes goed te doen en gelukkig niet overal nodig . Voor de boodschappen heb ik een karretje met 4 wieltjes , leep ik normaal op 2 wieltjes achter me aan maar maar nu dus op z’n vier wieltjes voor me uit.

   Beantwoorden

 3. staartje
  dec 18, 2022 @ 23:18:20

  Genoten van je winters logje met grappen en grollen

  Beantwoorden

 4. matroos
  dec 18, 2022 @ 12:43:00

  Het is hier in de tuin al een uitdaging,ik strooi niet graag zout daar.De stoep is schoon zelfreinigend door de zon,maar zal vanavond wel weer spiegelglad worden.Kerstmarkten ik ben er geen fan van.

  Beantwoorden

 5. meninggever
  dec 18, 2022 @ 11:18:39

  Vrijdag, spiegelglad door de ijzel. We moeten er uit…. Ik strooi zout over stoepen en straat. Al snel verdwijnt op dat stuk die gladheid, maar ik ben wel de uitzondering. Het is niet meer zo dat iedereen zijn eigen stoep schoonmaakt laat staan ijs(zel)vrij. Loop van de dag smelt het ijs waar de zon het oppervlak verwarmde. Maar op andere plekken nog steeds spekglad. Rijden (gelukkig woensdag winterbanden gemonteerd) ging prima. Maar lopen is wel een uitdaging onder deze condities. En…er komt vandaag nog een klap ijzel aan….

  Beantwoorden

 6. John
  dec 18, 2022 @ 09:27:50

  Ja, je moet er inderdaad niet aan denken om nu op glibberpaden te lopen. Gelukkig heb jij genoeg levenservaring en weet je je goed te verplaatsen in je straatje. JE zal maar vallen. In Zeeland heeft het ziekenhuis het drukker dan ooit vanwege botbreuken. Net alsof we door corona collectief onvoorzichtiger zijn geworden. Afijn, mij zullen ze er niet zien op de gipskamer.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 18, 2022 @ 10:11:18

   Nou zeg nooit nooit, een ongeluk zit in een klein hoekje maar inderdaad, je hoeft het niet op te zoeken. En je hebt natuurlijk ook niet altijd de keuze om thuis te blijven, ik gelukkig wel en kan de tijd kiezen waarop het wél te doen is. Hoe ouder je bent hoe beroerder een val uit kan pakken dus ik zoek het niet op maar doe wél wat er moet gebeuren.

   Beantwoorden

 7. gewoonanneke
  dec 17, 2022 @ 22:28:08

  Ja is mooi in die grotten de kerstmarkt heb er destijds ook leuke dingetjes gekocht en in het restaurant wat drinken toch wel bijzonder.

  Beantwoorden

 8. logbankje
  dec 17, 2022 @ 22:14:43

  Het is een leuk wandelgebied, in de zomer. 🙂
  De vorst is bijna voorbij, wel jammer.
  Het blijft voorzichtig lopen met de gladheid.
  Gezellige video Riet, winter wonderland. Hans

  Beantwoorden

 9. Ferrara
  dec 17, 2022 @ 20:55:32

  Nogal wisselend hier w.b. gladheid en daarom heel verraderlijk. De stoepen waren spekglad. De wegen en fietspaden waren goed begaanbaar, tenminste daar waar ik noodgedwongen moest zijn. Vandaag binnen gebleven.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 17, 2022 @ 21:24:52

   Hier zijn de grotere , doorgaande , straten nu inderdaad goed te doen, maar ja daar heb je weinig aan wanneer je de straat niet uit kan komen. Gelukkig heb ik dus m’n ijzertjes en die doe ik af zodra het niet nodig is .Maar inderdaad, dat maakt het extra lastig dat het niet overal hetzelfde is.

   Beantwoorden

 10. Neeltje
  dec 17, 2022 @ 20:32:58

  Je weet ons wel in kerstsfeer te brengen. En ik heb ook nog van die ijzertjes. Heul hendig! Gelukkig viel hier de gladheid nog mee. Maar wat niet is kan nog komen. Ik kijk uit!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 17, 2022 @ 21:22:21

   Het was hier bar en boos en het is nóg niet weg . Maar zien hoe het er morgen weer bij ligt.
   Het weer pást in ieder geval ook reuze bij de kerstsfeer, dat doe ik niet alleen natuurlijk. 😉

   Beantwoorden

 11. Naomi
  dec 17, 2022 @ 20:17:56

  Heerlijk kerstige (tss, dat is volgens mijn computer geen woord) foto’s! Zo’n geel strooiwagentje heb ik hier nog nooit gezien. Ideale uitvinding zou ik toch denken en de straten en stoepen hier kunnen ook echt wel wat zout gebruiken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 17, 2022 @ 21:19:20

   De winter grossiert in woorden die niet bestaan “gladdigheid” krijgt ook een rood streepje. 😉 Ik zag die karretjes ook voor het eerst. Maar zout ( of pekel) moet ingelopen worden wil het effect hebben dus ik dénk dat ze daarom kleine straatjes niet doen.

   Beantwoorden

 12. Liesbethblogt
  dec 17, 2022 @ 20:11:08

  Ik zou dat bordje hoogteverschil waarschijnlijk pas lezen als ik al gestruikeld was. Maar ik zie het al de grotten zijn nog steeds mooi. Kan je dat karretje niet even lenen en aan een jonge buur vragen dat even voor je te fixen?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 17, 2022 @ 21:16:41

   Het was een listig schuin oplopend stuk waar aan het eind ineens een hoogteverschil van 30 cm was. genoeg om een doodsmak te maken, maar ik hupte al eerder van de éne kuil in de andere.
   O dat zou buurman zeker doen maar ja, die srooiman moet z’n werk doen.

   Beantwoorden

 13. RenéSmurf
  dec 17, 2022 @ 19:39:37

  Ja, wat winters weer betreft is het het allerbeste om boven een groentezaak te wonen midden in het centrum van een stad, maar ja, niet iedereen wil dat, en het is gelukkig ook niet altijd winters weer.

  Beantwoorden

 14. liesonderweg
  dec 17, 2022 @ 19:34:38

  Hier moeten we zelf voor ons stukje straat zorgen. Hét van hét hé, die oude ijzertjes! Leuke Kerstmarkt, in een mooi decor!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 15. omabaard
  dec 17, 2022 @ 18:22:37

  Hier in België wordt elke bewoner ‘verplicht’ voor eigen huis te vegen en te strooien. Ik zag hier nog nooit strooikarretjes voorbij komen?
  Bah, er zit een vies zinnetje in je schrijven. Ik heb er dus maar over gelezen en van je fotootjes genoten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 17, 2022 @ 18:30:03

   Dat is hier eigenlijk ook verplicht maar eigenlijk alleen als het gesneeuwd heeft en dan doet vrijwel niemand dat. Ik eigenlijk altijd wél maar vorig jaar was m’n buurman me voor. Nu had ik niet genoeg strooizout om álles te bestrooien, maar een snel pad in de voortuin lukte nog net een beetje. Er lag geen sneeuw en ijzel kun je niet wegvegen. Ja vies hé! Ik zal maar niet beschrijven wat ik erbij voor me zie. ;-(

   Beantwoorden

   • staartje
    dec 18, 2022 @ 23:15:47

    Jammer eigenlijk dat je niet meer je eigen ‘straatje’ schoonveegt/strooit. Wij hebben hier geen stoep. Het wordt eigenlijk wel verwacht dat je je eigen oprit schoonhoudt. De echte Drenten doen dat zeker.

    Valkenburg is leuk! Sfeervol. Sfeervol filmpje ook.

    Hier is het nog niet glad geweest, maar ik verwacht dat het vannacht/ morgen ook glad wordt. Koud 🥶 is het hier, maar geen neerslag. Heb het ijs losgewrikt in mijn nieuwe regenton ⛈. Zat een flinke ijsbaan voor de kabouters in? Niet op tijd leeg laten lopen. 😻🧊 ❄️

    Beantwoorden

    • rietepietz
     dec 19, 2022 @ 12:49:19

     Ik doe dat ook meestal nog wel hoor, maar ik had geen strooizout t meer in de schuur, ddat ga ik dus nu als eerste weer aanvullen want aan ijzel valt niets weg te vegen.
     Het was hier drie dagen bingo al waren de grote doorgaande wegen als snel weer redelijk bereidbaar. Maar ja, zie dáár maar veilig te komen. Alleen al de straat uitkomen was een nekbreker.

     Beantwoorden

 16. willyfotoblog
  dec 17, 2022 @ 17:12:37

  een aal in een emmer snottebellen..

  dat heb je beeldend beschreven Riet

  prettige avond

  Beantwoorden

 17. Matroos Beek
  dec 17, 2022 @ 16:50:03

  Mooi en sfeervol filmpje!
  In onze doodlopende straat werd ook niet gestrooid. Behoorlijk glad hoor!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 17, 2022 @ 17:42:43

   Het wás er ook heel sfeervol, best leuk om eens te zien. Kleine straatjes worden altijd overgeslagen met pekelen, aan de ene kant goed wat al die pekel komt natuurlijk weer in de grond maar lastig wanneer je naar buiten moet.

   Beantwoorden

 18. Sjoerd
  dec 17, 2022 @ 16:47:46

  Je was inderdaad net op tijd weg. Gisteren lag daar 4 cm sneeuw in Valkenburg. Hier trouwens ook.

  Beantwoorden

 19. Thomas Pannenkoek
  dec 17, 2022 @ 14:50:55

  Ook wij wonen in zo’n doodlopend straatje waar in 27 jaar nog nooit een strooiwagen is gepasseerd. Bij ons liggen de grote wegen ook ‘netjes’, maar hier is het nog sneeuw en glad nat.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 17, 2022 @ 17:29:39

   Gelukkig kon ik donderdag nog de straat uit komen met de auto, die moest naar de garage voor z’n apk beurt. Het werd in de avond daarna een ijsbaan in de straat dus ik kom alleen buiten als het echt niet anders kan.

   Beantwoorden

 20. djaktief
  dec 17, 2022 @ 14:32:38

  Mooi jouw aandacht voor de strooiers. In onze straat wordt niet gestrooid want die is doodlopend. Je kunt er nu een doodssmak maken met die gladheid.

  Beantwoorden

 21. Rebbeltje
  dec 17, 2022 @ 13:35:59

  Dat ziet er gezellig uit en niet zoals bij al die tuincentra 🙂
  Heb hier de magic spiker voor onder de schoenen…handig om aan te doen en veilig de gladheid in 🙂
  Groetjes

  Beantwoorden

 22. MyriamC
  dec 17, 2022 @ 13:24:51

  Oh, ik heb net van die ijzertjes voor onder de schoenen besteld. Ik zag ze voorbij komen op Facebook. Als je wat ouder wordt moet je geen risico’s meer lopen als het glad is.
  Leuke foto’s. Mijn man wil al langer een keer naar de kerstmarkt in de mergelgrot, maar ik ben zo geen kerstmarktmens. Al valt het door de week misschien nog wel mee qua drukte.

  Beantwoorden

 23. Karel
  dec 17, 2022 @ 12:36:12

  klasse dames , al die zooi laten liggen op een stukje van 3 euro na , wat je thuis niet kon vinden , kijk dat is goed winkelen hihihi
  ik wil die grot nog eens in , was er ooit , maar toen was het dicht ggggrrrr
  die ijzertjes ken ik nog wel van vroeger , wie weet liggen ze wel ergens op zolder
  een teil vol paling , pak zout er in en schrobben maar met de bezem 🙂 😋😋😋

  Beantwoorden

 24. Suskeblogt
  dec 17, 2022 @ 12:17:51

  Hier zijn de straten op de wijk ook spekglad.
  Leuk filmpje met die foto’s. Zo blijven we in kerstsfeer.

  Beantwoorden

 25. LOLA♥CHAMPAGNE
  dec 17, 2022 @ 12:15:38

  Hahaha, gladder dan bij een aal in een emmer snottebellen…

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: