richting Sint

Ja hoor, éindelijk komt er wat sfeer rond het Sinterklaasfeest op gang.
Bij Melody gaat het schoen zet spel van start, maakt ze altijd veel werk van en helpt inderdaad om in de sfeer te komen .
Behalve dat heeft de goedheilig man wel overal zijn intocht gehad, Vorige week in Rijswijk en tot mijn grote vreugde was de stoet ruim voorzien van zwarte Pieten . Er liepen twee zéér opvallende bij, in knal oranje gekleed met méga lange oranje wimpers, gewéldig. Ik gebruik dat soort wimpers ook te pas en onpas bij verkleed partijen.
Nee ik ga niet ( teveel) “zeuren” al is het triest dat er overduidelijk (veel) beveiliging aanwezig was. maar er viel me iets bijzonders op toen ik de foto’s terug keek, de beveiliger die op de grote truck naast een zwarte Piet zit is (om het woke te zeggen) een man van kleur.

Hoewel het me opgevallen was dát er beveiliging naast die Piet zat (en er juist dáárom een foto van maakte) , is dat kleurtje toén helemaal niet tot me doorgedrongen. De beveiliger zat daar gewoon “als zichzelf”, ik zag “een beveiliger” en zeker géén zwarte Piet in die man.
Gelukkig was de sfeer geweldig en konden we toch nog wel bij de Pieten komen om ze te complimenteren. En ja hoor, ik kreeg ook een handje pepernoten al had ik kind noch kraai bij me.
Dat Sinterklaas bij de viskraam op de markt gedumpt werd heb ik niet zien gebeuren. Ach, de goedheiligman heeft natuurlijk bákken geld nodig dezer dagen en kluste nog snel even wat bij denk ik.

We vieren het dit jaar weer eens met het dobbelspel, na 3 jaar surprises is de inspiratie even op. Toch komt er één surprise voor iedereen samen. Amber, bijna 8 jaar, kent ondertussen ook het Geheim van Sinterklaas en dus maken Inge en ik mét de kleintjes een surprise om ze ook daarin een beetje de lol van het feestje mee te laten maken. Ze vinden het gewéldig om het feest nu vanuit “de ingewijde kant” te mogen meemaken. Néé, daar vertel ik natuurlijk nog niets over, je weet nooit wie er meeleest.
Zondag mogen ze voortborduren op het beginnetje dat Inge en ik al voor ze gemaakt hebben….. leuk hoor….. ik voel de dichtader al kloppen…..

Advertentie

91 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Nicky
  dec 03, 2022 @ 14:54:23

  Ik loop zo achter met lezen dat de Sint al bijna weer weg is! Hier weinig Sint-activiteiten. Ben wel benaderd door de Sint. Rijmpiet was ziek. Of ik in kon vallen. Dat heb ik op het werk gedaan door een gedicht te schrijven voor het personeel. Nu nog voor dochter en schoonzoon een verhaal rijmen. De lat komt elk jaar hoger te liggen.

  Beantwoorden

 2. Leidse Glibber
  nov 29, 2022 @ 01:17:04

  Ik vind het echt zo’n heerlijke tijd. Heb zelfs gisteren nog in Alphen een Sinterklaasvoorstelling gefotografeerd, als of ik in Lieden al niet genoeg foto’s gemaakt had 🙂

  Beantwoorden

 3. logbankje
  nov 27, 2022 @ 21:19:17

  De Sint moet zijn bezoekjes verdelen, dus komt hij hier aanstaande zaterdag aan.
  De sfeer zit aan boord er al goed in en de buurt.
  Vroeger werden wij veel viezer en aten we ook de pepernoten van de straat.
  Of tijdens Sintmaarten gooide ook iedereen wat in je tasje. Hans

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 27, 2022 @ 21:25:12

   Gelukkig werd er hier ook gewoon onverpakte pepernoten gestrooid, als het meteen opgeraapt wordt krijg je er niets van hoor, goed voor de weerstand. Tegenwoordig is alles een beetje té we kweken watjes. Hij komt bij ons ook zaterdag al, een beetje spreiding hé voor die oude baas.

   Beantwoorden

 4. gewoonanneke
  nov 27, 2022 @ 19:31:45

  Hier nog volop gelovers hoor blijft zo leuk. Gedichten moet ik nog maken cadeautjes zijn allemaal binnen. Met Sinterklaas spel doe ik nooit mee. Ken het ook verder niet maar veel plezier er mee.

  Beantwoorden

 5. Spontanity
  nov 27, 2022 @ 18:42:24

  Hoewel het me opgevallen was dát er beveiliging naast die Piet zat (en er juist dáárom een foto van maakte) , is dat kleurtje toén helemaal niet tot me doorgedrongen. De beveiliger zat daar gewoon “als zichzelf”, ik zag “een beveiliger” en zeker géén zwarte Piet in die man.

  En zo zouden ze er allemaal naar moeten kijken!

  Beantwoorden

 6. Ferrara
  nov 27, 2022 @ 15:28:33

  Mijn reactie zweeft weer ergens of ik heb vergeten op de knop te drukken, zou ook heel goed kunnen. Hoe dan ook veel plezier.
  Lees ik het echt goed, zijn de regenboogpieten nu ook al afgeserveerd.

  Beantwoorden

 7. meninggever
  nov 27, 2022 @ 10:46:14

  Mij gaat het Sinterklaasfeest vooral voorbij. Kerst is al jaren het cadeautjesfeest geworden en dat doen we dan met een glaasje, hapje en pakjes onder de boom. Overigens hadden wij indertijd (15 jaar terug al) ook zwarte heren als beveiligers voor Sint en Pieten in Amsterdam tijdens daar georganiseerde intochten. Ik bleef dat bijzonder vinden. Dat de haat onder sommigen met een hang naar groot geld zo groot is dat men een kinderfeest constant terroriseert zodanig dat je daar deelnemers voor moet beveiligen. Dan snap je dus helemaal niets van de oorspronkelijke Nederlandse samenleving..

  Beantwoorden

 8. MelodyK
  nov 27, 2022 @ 10:11:19

  Helemaal geweldig die zwarte pieten, ik ben hier niet de intocht gegaan want geen zwarte piet hier te bekennen…:-(
  Gelukkig doet dat verder niets af aan het feest zelf….en in blogland wordt er gewoon weer een feestje gebouwd.

  Oh eenne wat de conclusies betreft…. het is niet zo moeilijk om die conclusie te trekken als je ‘constant’ merkt dat de ‘armeren’ guller geven dan de ‘rijkeren’ …. alsof kinderen uit ‘arme’ gezinnen geen sinterklaascadeautjes mogen…. én wat ik ook constateerde is dat er ‘afgedankte’ dingen geschonken worden die eigenlijk in de kliko horen maar er dan wel van de ontvanger ‘dankbaarheid’ verwacht wordt…
  Moelijk hoor om dat dan toch in een positief lichtje te blijven zien.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 27, 2022 @ 12:05:42

   Ook ik ga niét kijken als ik weet dat er alleen verkeerde Pieten meelopen, dat is een aanfluiting en ergert me , dat zoek ik, in tegenstelling tot KOZW, natuurlijk niét op.

   Ach ook aan die dingen zitten meerdere kanten, ik weet ook niet of iedereen die er aanspraak op wil maken wel zo vreselijke arm is , maar oke, kinderen overslaan moet niet gebeuren dus liever een paar onterechte extra dan ‘twee te weinig .

   Beantwoorden

 9. Liesbethblogt
  nov 26, 2022 @ 22:24:37

  Ik keek als eerste naar de wagen van die zwarte piet het is dus maar waar iemand naar kijkt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2022 @ 22:29:27

   Het was een grote legertruck dus ik snap jouw belangstelling wel. ;-)Er liep ook een volledig gecamoufleerde militair tussen de Pieten. Bij mij trok de beveiliger m’n aandacht, gewoon omdat het idioot is dat het nodig is.

   Beantwoorden

 10. Sabine Verburg
  nov 26, 2022 @ 19:53:51

  Leuk is dat dikke voorpret hebben en genieten van deze tijd van het jaar
  de adventsdagen en het sinterklaasfeest met de surprises
  En natuurlijk hoort daar iets lekkers bij
  🍪

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2022 @ 20:47:04

   Advent dagen leven hier wat minder al leven we natuurlijk ook naar de kerstdagen toe zodra Sinterklaas weer verdwenen is ( en geen dág eerder) In alle gevallen is er zeker toepasselijk lekkers.

   Beantwoorden

 11. RenéSmurf
  nov 26, 2022 @ 18:48:33

  Het is altijd fijn als het allemaal goed is gegaan, gelukkig werkt de beveiliging goed.

  Beantwoorden

 12. Matroos Beek
  nov 26, 2022 @ 17:38:38

  Dit is toch echt wel jouw ding hé!
  Donderdag mag ik Zwarte Piet spelen op school. Ik weet echt niet wat ik precies moet doen. Een beetje onnozel zegt men.. Heb je tips?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2022 @ 18:00:01

   Ja ábsoluut, het leukste feest dat we hebben. Lijkt me een lastige baan om zwarte Piet te spelen voor jouw leerlingen, ze spreken amper de taal én kennen het feest niet.
   De wisselwerking met Sinterklaas is natuurlijk belangrijk, je bent z’n hulpje want Sing is een oude baas en weet niet altijd meer precies welk kind hij op het matje moet roepen of juist moet prijzen, Piet heeft vaak aan de schoorsteen geluisterd en pikt zo nog wel eens iets op van kinderen zoals uitspoken óf voor mooie dingen doen.
   En uiteraard met lekkers strooien. Maar het lijkt me heel lastig omdat ze het feest niet (her)kennen en ook de “ondertonen” niet die Sint en Piet, over de hoofden van de kleine gelovigen, gebruiken om de groten te vermaken.

   Beantwoorden

 13. willyfotoblog
  nov 26, 2022 @ 16:23:32

  Het is wel voor het eerst dat ik een Sint zonder baard zien..

  Nu breekt mijn klomp..Riet

  prettige dag

  Beantwoorden

 14. Suskeblogt
  nov 26, 2022 @ 14:39:06

  Leuk dat je zich kan uitleven met sint en pieten. Dat zal dan wel weer een gezellige drukte worden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2022 @ 15:14:54

   Wij vonden én vinden dat nog altijd het leukste feest van het jaar. Juist omdat je elkaar daar zo leuk mee in het zonnetje kan zetten én een beetje op de vingers kunt tikken.

   Beantwoorden

 15. Rebbeltje
  nov 26, 2022 @ 13:02:46

  Ha vast een oranjefan die piet…maar leuk is het wel
  Goed gezien van die bewaker…en ja Sint heeft alle extra’s wel nodig de komende weken.
  Ook hier begint de voorpret aardig te komen.
  Nog 2 van de 8 te gaan hihi
  Het spel ook al gespeeld bij Mel en ook wij dobbelen een spel met Sinterklaas.
  Ze mogen al genoeg surprises maken voor school…
  Fijn weekend

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2022 @ 13:25:27

   Bij alle geluiden over discriminatie vond ik hierin voor mezelf de bevestigd dat ik inderdaad alleen maak kijk naar de mens, zonder de foto had ik geen idéé gehad over de huidskleur van de bewaker , al had ik er rijk mee kunnen worden , dan had ik een kans van 1 op 1 omdat ik had moeten gokken. Om gedichten te maken moet ik altijd een beetje in de sfeer komen, dat komt er nu dus aan. Het maakt natuurlijk niet uit hóe het gevierd wordt, als iedereen er maar plezier in heeft.

   Beantwoorden

 16. Sjoerd
  nov 26, 2022 @ 10:28:55

  Duidelijk een oranje fan die zwarte piet. Ik zag deze week ergens een Mondriaan Piet, heel leuk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2022 @ 12:48:20

   Voor mij is ieder Piet goed mits hij onherkenbaar is. Maar het zal nog niet zo eenvoudig zijn zo’n Mondriaan Piet te schminken, dat is wel “vakwerk”. En je trapt tegenwoorig als nel op zere tenen , de regenboog Piet werd door de LHBT gemeenschap afgeserveerd.

   Beantwoorden

 17. djaktief
  nov 26, 2022 @ 10:13:19

  Aan de andere kant scheelt het veel tijd en geld en gestress. Ik ben meer iemand die alle verjaardagen bijhoudt en door het jaar heen iets doet of een kaartje stuurt. Kerstkaarten sla ik ook over als bezuinig, behalve voor mijn hele oude familieleden. Ik was jaren geleden al gestopt maar met de pandemie weer begonnen omdat je toen zoiets extra’s kon doen naast appen, bellen en mailen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2022 @ 12:46:00

   Klopt, door de pandemie werd een kaartje sturen weer actueel , kerstkaarten stuur ik sowieso nog wel , net als verjaarkaarten. Kerst doen we ook altijd wel iets van een cadeautje onder de boom. Als het stress op gaat leven kun je inderdaad beter niets doen. maar een beetje leuke spanning hoort er wel bij.

   Beantwoorden

 18. djaktief
  nov 26, 2022 @ 10:08:00

  Geniet van de voorpret. Aan een kant mis ik het dat er in ons gezin geen echt sinterklaasfeest is. Ze moesten destijds voor school én scouting surprises maken dus daarna was de fantasie en energie op. Ik maak wel gedichten met een aardigheidje erbij voor de studenten. Verder niet en ook niet met kerst. Met de uit Amerika overgewaaide Halloween, kerstman en Black Friday heb ik niets en doe ik niets.

  Beantwoorden

 19. MyriamC
  nov 26, 2022 @ 09:45:07

  Jij gaat je weer helemaal kunnen uitleven.
  De pepernoten die wij twee weken geleden in Nijmegen toegeworpen kregen zijn nu pas op. We hadden een hele zak bij elkaar verzameld!

  Beantwoorden

 20. omabaard
  nov 26, 2022 @ 09:32:01

  Een baardloze Sint verwerkt deze omabaard toch moeilijk.
  Er komen voor jong en oud weer heerlijke tijden aan.

  Beantwoorden

 21. Karel
  nov 26, 2022 @ 09:27:32

  ik is blij te lezen dat de intocht van Sint en Zwarte Piet een feestdag was voor jong en oud , en jij ook verwend met wat lekkers
  dus de Sint ging naar de viskraam , mag ik zo wel opschieten anders is die uitverkocht 🙂
  fijn weekend groet

  Beantwoorden

 22. Neeltje
  nov 26, 2022 @ 09:22:51

  Het tweede leuke blog waar ik de dag mee begin! Wat een cadeautje. Dank!

  Beantwoorden

 23. Naomi
  nov 26, 2022 @ 09:16:28

  Heel erg leuk idee, om toch nog één surprise voor iedereen te maken! En dat je een handje lekkers kreeg van de Pieten, snap ik wel. Heel het jaar ontzettend braaf geweest natuurlijk:).

  Beantwoorden

 24. liesonderweg
  nov 26, 2022 @ 09:10:57

  Amuseer je!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 25. John
  nov 26, 2022 @ 09:06:26

  Er worden weer heel wat pepernoten gestrooid dit jaar denk ik. Er is ook geen opgelegde belemmering qua corona meer, dus dat pakken veel mensen massaal aan. Oranje wimpers, je moet er maar op komen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2022 @ 12:30:44

   Je ziet ook wel steeds meer verpakt snoepgoed, dat is natuurlijk wél ‘schoner”maar aan de andere kant, een beetje afweerstoffen kweken is ook nooit weg, zéker na die coronaperiode.
   Het is inderdaad fijn dat er weer van alles door kan gaan.

   Beantwoorden

   • John
    nov 26, 2022 @ 13:23:08

    Mensen zijn veel te panisch geworden over hygiene.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     nov 26, 2022 @ 13:29:54

     Helemaal mijn idee, je vernietigt met al die desinfectie toestanden je eigen afweersysteem. Juist door de confrontatie met alles krijg je een goede afweer. Héél dodelijke ziektes daargelaten laat ik het liefst de natuur z’n gang gaan. Haal ook nooit een griepprik. Redelijk gezonde mensen overleven griep meestal gewoon en alles dát we griep noemen is lang niet altijd griep en daar helpt die prik dan weer niet tegen.

     Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: