Jan Steen….

Moest ik even aan denken van de week. Schilder Jan Steen was bekend om zijn rommelige, huiselijke tafereeltjes! Zou hij nog leven zou hij soms bij mij zijn hart op kunnen halen en met plezier z’n schilderskist hier midden in de kamer opengetrokken hebben.
Waaróm ik daaraan dacht kwam zó!

Ik kom met m’n boodschappen aan lopen in de straat en zie ter hoogte van mijn huisje een oudere dame om zich heen staan kijken. Dat komt een enkele keer voor waarna altijd de vraag klinkt; “komen hier wel eens huizen in de verkoop.? ”
Ik ben druk en heb daar geen zin in dus ik probeer oogcontact te mijden en loop het tuinpad op.
Helaas, de dame komt schoorvoetend wat dichterbij en vraagt of ze iets mag vragen (dat heeft ze dus al gedaan maar ja, dat zeg ik niet) ach, ik ben best sociaal en zeg dat het mag. Haar vraag ; “hoelang woont U hier” wordt gevolgd met een verklaring waarom ze dat interessant vindt.

Ze blijkt in “mijn huisje” geboren te zijn en dán heeft ze m’n aandacht natuurlijk. Ik had van oudere buren vroeger al begrepen dat er in het kleine arbeidershuisje vroeger een groot gezin woonde en dat blijkt te kloppen. De mevrouw is de jongste van de 7 kinderen!!!! Ze babbelt er lustig op los over hoe het was en ik voel wel aan dat ze graag even binnen zou willen kijken.
En dán denk ik aan Jan Steen, niet omdat het met 9 mensen in zo’n bescheiden huisje wel een zooitje geweest zal zijn, néé, ik denk aan hoe het er nú bij mij binnen uitziet.

Ik was heel veel weg en nu ik wél een paar dagen thuis ben heb ik een plakklusje van de drukkerij dat ook nogal wat rommel met zich meebrengt die
ik pas opruim als álles klaar is. Ook boven is de logeer/kantoor/strijkkamer meer een inloopkast die daar niet voor ingericht is, strijkgoed op de plank, kleding te drogen op een hangertje aan de deur enz.
Tja, ik zie de hoopvolle blik van de dame en wéét hoe leuk het is om de woning waarin je opgroeide terug te zien….!

Ik vraag de dame of ze van Jan Steen houdt … of te wel, ze mág wel even binnen kijken wanneer ze bestand is tegen rommel.
Mevrouw vindt dat je in huis moet kunnen zien dat er geleefd wordt en op dat punt kan ik haar gerust stellen, op dat moment leek het alsof er minstens drie mensen “leefden”.
……. Ze heeft de rommel geloof ik niet eens gezien, zij zag alleen maar m’n grote tafel die ze vroeger ook op die plek hadden staan. Boven ziet ze alleen maar de jongensslaapkamer in mijn strijk/logeerkamer, de meisjes kamer in mijn huidige badkamer en haar kinderledikantje in de ouderslaapkamer. Ze vertelt hoe het tóen allemaal was en is blij dat ik haar kan vertellen hoe gelukkig Henk en ik hier ruim 30 jaar samen gewoond hebben……,nummer 7 is ook het geluksgetal zegt ze, wij waren hier ook gelukkig!

Advertentie

85 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  nov 10, 2022 @ 01:22:06

  Leuk is dat he, Heb dat een keer bij mijn oude huis gehad stond ook iemand te kijken terwijl ik boodschappen uitlaadde. Zelfde vragen en uiteraard bood ik ook aan dat hij wel even binnen mocht kijken. Was een hoop veranderd vond hij tot hij op zolder kwam waar hij als kind sliep. Voor ons was de zolder echt een zolder dus puur opslag en daarom nooit iets aan gedaan. Hij werd dol enthousiast de platen die op het hout geplakt waren had hij er nog opgeplakt als kind.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 10, 2022 @ 08:21:37

   Ja precies, zó werkt het, de herkenning. Zo vonden mijn zus en ik in het huis waar we opgroeide nog de wasplank ( met een verhaal) van m’n moeder. Je begrijpt, die plank ging mee naar huis met de zus die de plank vroeger ooit als afscheiding in bed had gebruikt omdat ze met onze oudste zus samen in één bed sliep en de heibel om wie de meeste ruimte in beslag nam te beslechten. 😉

   Beantwoorden

 2. saturnein
  nov 08, 2022 @ 16:26:55

  Wat een mooi verhaal Riet. Fijn dat je de dame binnengelaten hebt, jullie houden er allebei een goed gevoel aan over 🙂

  Beantwoorden

 3. meninggever
  nov 08, 2022 @ 10:35:55

  Nostalgie. Wie kent dat niet. Maar als ik zelf al terug zou verlangen dan zijn de bewuste huizen er gewoon niet meer. Gesloopt, vervangen of omgebouwd tot hotel. Hoef ik niet voor terug te gaan. En als ik er echt over nadenk is de behoefte er eigenlijk ook niet echt meer. Mixed emotions vaak het gevolg van al die terugkijkerij in het prive… Qua huishouden van Jan Steen, ja, waar echt geleefd wordt krijg je dat. Niks raars aan…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 08, 2022 @ 13:47:51

   Tja, als het huis er niet meer is valt er niets meer te bekijken. Natuurlijk zal niet iedereen er behoefte aan hebben maar ik vond het erg leuk om nog eens rond te kunnen kijken in het huis waar ik opgroeide. Het grappige was dat we op het balkon ergens tussen geflanst nog de oude wasplank van m’n moeder vonden. Het meest opvallend was wel dat alles kleiner bleek dan ik het in mijn hoofd had.

   Beantwoorden

 4. Mrs. T.
  nov 07, 2022 @ 19:08:12

  Wat een heerlijke ontmoeting!

  Beantwoorden

 5. willyfotoblog
  nov 07, 2022 @ 17:55:53

  die zal meer dan tevreden geweest zijn Riet

  en dat Jan Steen daarvoor bekend was, is nieuw voor mij

  prettige avond

  Beantwoorden

 6. Nicky
  nov 07, 2022 @ 11:48:13

  Ahhh, wat leuk! Voor haar dat ze even binnen mocht kijken en voor jou omdat je nu weet hoe ze daar woonden met z’n allen.

  Beantwoorden

 7. Happy Hulk
  nov 07, 2022 @ 10:45:59

  Kippenvel blog!

  Beantwoorden

 8. Naomi
  nov 07, 2022 @ 06:53:33

  Wat een mooi verhaal! En Jan Steen of niet, ik denk dat je die vrouw heel blij hebt gemaakt.

  Beantwoorden

 9. Hans
  nov 06, 2022 @ 22:54:37

  Eigenlijk een heel aandoenlijk verhaal, iemand die zijn geboorte huis wil zien.
  Dan maak jij je zorgen of het wel netjes genoeg is, zit in het bloed van Hollanders, schoon en fris. Hans

  Beantwoorden

 10. RenéSmurf
  nov 06, 2022 @ 22:10:04

  Ja, zo`n mevrouw valt niet te ontwijken, die moest jou gewoon hebben, of jouw woning dus eigenlijk. Mijn ouders hebben eens twee zussen op bezoek gehad, die alleen het huis nog eens wilden bekijken, en dat mocht.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 07, 2022 @ 08:23:30

   Het is voor heel veel mensen echt bijzonder om het huis terug te zien waar je opgroeide.
   En dat begrijp ik heel goed omdat ik zelf ook al eens m’n geboortehuis mocht bekijken.

   Beantwoorden

 11. Ferrara
  nov 06, 2022 @ 21:47:28

  Je hebt die mevrouw heel blij gemaakt, daar gaat het om. Ik hou wel van Jan Steen. Bracht een deel van mijn jeugd door op nummer 7 en sinds ik getrouwd ben woon ik ook weer op nummer 7. Echt een geluksgetal.

  Beantwoorden

 12. gewoonanneke
  nov 06, 2022 @ 20:45:08

  Ach wat leuk zeg wat heb je die mevrouw vast een onvergetelijke dag bezorgd. En inderdaad wat maakt het dan uit. Kan me inderdaad voorstellen dat je alles pas opruimt als je een klusje gedaan hebt. Een huis waarin geleefd wordt mag wel wat rommelig zijn. Bij mij is het ook het huis van Jan Steen omdat de helft van mijn spullen uit de bijkeuken in mijn keuken en kamer staan. Pff gedoe zal blij zijn als dat wel weer weg is. Kwam ooit een keer bij mijn schoondochter in een hectische tijd, haar zus zat KD2 de fles geven, zij te kolven, KD1 met speelgoed bezig, nog kopjes en zo op tafel. En zij is altijd wel van een heel opgeruimd huis. Welkom in huize puinhoop zei ze en ik zei ja joh ik zie alleen een huis waar geleefd wordt hoor met een gezinnetje. Het huis is er voor jou het is geen showroom toch……..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 06, 2022 @ 21:09:12

   Ja doodnormaal toch als je in zo’n kraamtijd zit dat even niet alles op rolletjes loopt. En ja, als ik met dubbelzijdig tape bezig ben liggen overal strookjes al valt het meeste wel in een doosje. en er staan doosje met spullen die al klaar zijn én met voorraad. Normaal ziet toch niemand dat. Maar gelukkig zag die mevrouw het gewoon niet, die zag alleen het huis van vroeger.

   Beantwoorden

 13. Koen
  nov 06, 2022 @ 20:05:13

  Mooi.

  Beantwoorden

 14. Sjoerd
  nov 06, 2022 @ 20:02:08

  Daar heb ik dus geen last van, wij zijn al bijna 50 jaar de eerste bewoners… Maar het lijkt me in jouw geval toch wel leuk, vooral na al die tijd.

  Beantwoorden

 15. hanscke
  nov 06, 2022 @ 19:45:50

  Wat een onverwachte en ongenode gast, maar wel leuk

  Beantwoorden

 16. liesonderweg
  nov 06, 2022 @ 19:07:02

  Jan Steen kan hier ook enkele hoekjes komen schilderen…! Ik ‘leef’ hier ten slotte…!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 17. Liesbethblogt
  nov 06, 2022 @ 18:53:13

  Jan Steen zou ze hart hier op kunnen halen, maar ontzettend lief dat je die vrouw rond liet kijken.

  Beantwoorden

 18. Sabine Verburg
  nov 06, 2022 @ 18:42:02

  Wat fijn voor haar om terug te zijn in haar ouderlijk huis
  En ik vind dat ze gelijk heeft huizen zijn om in te leven en geen tentoonstellingsruimtes

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 06, 2022 @ 18:53:46

   Ik zou het best leuk vinden als ze nog eens langs kwam om nog meer te vertellen. Een tentoonstellingsruimte zal het hier nooit lijken, daarvoor sta ik op té gespannen voet met het stofdoekenmandje. 😉

   Beantwoorden

 19. djaktief
  nov 06, 2022 @ 18:37:15

  Je hebt iemand heel gelukkig gemaakt

  Beantwoorden

 20. Janne1950
  nov 06, 2022 @ 18:22:09

  Wat leuk! Zo kun je iemand moeiteloos een plezier doen.
  Het huis, waar ik geboren ben, is inmiddels afgebroken. Het had 3 slaapkamers. Op de grootste sliepen mijn 4 zussen en ik. Op de een na grootste 4 van mijn broers en op de kleinste slaapkamer mijn ouders en jongste broertje!

  Beantwoorden

 21. MyriamC
  nov 06, 2022 @ 17:53:00

  Leuk voor die dame dat ze even binnen mocht kijken.

  Beantwoorden

 22. omabaard
  nov 06, 2022 @ 17:23:48

  Wat een ongelooflijke toevalstreffer. Voor haar en voor jou. En rommel kan dat toch geen roet in het eten gooien? Ze zak heel dankbaar zijn geweest voor die warme welkom.

  Beantwoorden

 23. John
  nov 06, 2022 @ 17:07:47

  Ik vind ook dat je moet kunnen zien dat er geleefd wordt. Anders kun je net zo goed in een mortuarium gaan wonen. Als je hier de eettafel nu ziet. Ik denk als de tegenpartij er een foto van zou zien, ze niet helemaal in haar nopjes zou zijn. Ik heb zoveel klusjes te doen dat ik de eettafel als stalling gebruik. Jan Steen zou zich hier ook op uit kunnen leven maar dan moest hij wel genoeg doek en verf hebben 😆

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 06, 2022 @ 17:29:27

   Ik zie het plaatje zó voor me, kon vandaag eindelijk een beetje behoorlijk ruimen . Vooral als ik thuiswerk heb van de drukkerij kan ik best een potje van maken. Geeft niet want alleen ik zie dat normaal gesproken. 😉
   p.s. stuur die foto maar niet naar de tegenpartij. ;-(

   Beantwoorden

 24. Thomas Pannenkoek
  nov 06, 2022 @ 16:52:23

  Wie bij ons onverwacht aanbelt, ziet ook geen ‘etalage’ bij het binnenkomen. Gelukkig waren wij de eerste bewoners hier, niemand zal komen vragen om eens binnen te komen, tenzij de koeien die hier vroeger graasden.

  Beantwoorden

 25. Neeltje
  nov 06, 2022 @ 16:48:43

  Wat leuk! De geschiedenis van je huis uitgebreid.
  En wat een geluk onder een dak .

  Beantwoorden

 26. Lot
  nov 06, 2022 @ 16:16:25

  Paar jaar geleden heb ik ook brutaal aangebeld bij mijn geboortehuis en mocht binnen gelukkig. Het keukentje en mijn kamertje, beiden 2×2 meter waren samengetrokken en de kamer van 4×4 kon ook weinig mee gedaan worden. Behalve andere inrichting was het eigenlijk nog hetzelfde. Ook het uitzicht op het Rijksmuseum 500 meter verder was hetzelfde

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 06, 2022 @ 16:30:02

   De locatie zal het huis nu duurder gemaakt hebben denk ik, Amsterdam is onbetaalbaar geworden. De huiskamer van het huis waar ik opgroeide leek nu véél kleiner dan vroeger, Vroeger stonden er natuurlijk veel minder meubels in én ik was veel kleiner.

   Beantwoorden

 27. Rebbeltje
  nov 06, 2022 @ 16:10:16

  Dat maakte haar dag goed. Ja hoe kan je zoiets weigeren voor wat rommel haha

  Beantwoorden

 28. Karel
  nov 06, 2022 @ 16:03:13

  prachtig Riet , en ze zei het goed , je moet kunnen zien dat er geleefd wordt in huis , ik leef in een Jan Steen huishouden van 1 hihi
  ik kom nog wel eens in het buurtje waar ik opgroeide , er is nog niet een steen veranderd , m’n geboortehuis zal ik ook eens langs lopen , wij woonden toen boven achter , er beneden zit nu een Indisch restaurant mmmm

  Beantwoorden

 29. Matroos Beek
  nov 06, 2022 @ 15:57:34

  Hartverwarmend.
  Je hebt de dame haar dag goed gemaakt. Daar kan ze nog een tijdje op teren.

  Beantwoorden

 30. staartje
  nov 06, 2022 @ 15:42:43

  Waten leuk verhaal Jan Steen zou genoten hebben!

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: