tragiek

Het komt wel eens voor dat ik m’n hoofd schud bij een door een officier van justitie genomen beslissing.
Schoppende ettertjes die elkaar overduidelijk dekken komen daar soms mee weg omdat de officier van justitie niets bewezen acht.
Deze week deed zo’n officier een uitspraak waar ik me in kan vinden al heb ik er wél een kanttekening bij. Ik weet natuurlijk wel dat ik de wijsheid niet in pacht heb, anders had ik in de eerste regel wel geschreven “dat ik m’n wijze hoofd schud”.

Het ging om een 82 jarige man die zijn vrouw had vermoord met een koevoet. Na onderzoek in het PBC bleek de man Alzheimer te hebben. Hij had ruzie gemaakt met zijn vrouw omdat hij haar van overspel verdacht waarna hij een koevoet onder het bed vandaan haalde en er op los sloeg.
Een heel tragische zaak die de man niet aan te reken is volgens het OM. De man had een onsamenhangend verhaal over “een kerstman die hem in een busje een roze coronaprik gegeven had”. op één van de vragen.
Hij hoeft dus niet naar de gevangenis maar omdat de oude baas zelf niét akkoord gaat met opname is er door de rechters een machtiging afgegeven hem zo nodig tégen zijn wil op te nemen.

Terecht naar mijn idee, de man is té onberekenbaar om zonder toezicht in de samenleving los gelaten te worden. Of zijn dementie al bekend was weet ik niet, misschien niet want dementie sluipt er in en niet in iedere relatie herkent men de signalen tijdig.
Of misschien was het wél al bekend maar kon de partner en/ of de patiënt er niet mee omgaan. Ontkennen van de situatie komt helaas nogal eens voor waardoor escalatie, zoals in dit geval, veel vaker voorkomt dan wanneer de omgeving er vanaf weet.

Mijn enige zorg is dat deze oude baas ondergebracht zou kunnen worden in een gewoon zorgcentrum. Op de gesloten afdelingen die ik meegemaakt heb was niet genoeg personeel om te voorkomen dat deze man nieuwe slachtoffers maakt. Vaak was er bij twee aangrenzende “huiskamers” , gescheiden door een soort open keukentje, standaard maar één zorgend personeelslid aanwezig (en soms ook wel even helemaal niet) .
De aard van de ziekte maakt toch al dat de patiënten onderling elkaar af en toe hinderen. Mijn zwager zat vaak hand in hand met één van de dames, iets dat wrevel op kan wekken wanneer een ander de dame claimt. Nou liggen op zo’n afdeling de koevoeten vást niet voor het oprapen maar ik zou me voor kunnen stellen dat deze meneer in zo’n situatie op tilt zou slaan.
Mocht deze man in een gesloten afdeling van een gewoon verzorgingshuis geplaatst worden zou er voor constant toezicht gezorgd moeten worden maar inderdaad, de gevangenis lijkt me niet de juiste plaats voor hem, ook hij is toch ergens slachtoffer.

86 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. RenéSmurf
  okt 06, 2022 @ 22:21:31

  Dat soort berichten sla ik altijd over, zulke verhalen worden alleen maar erger. Niemand wil zo eindigen, maar ja, dat schijnt toch te moeten.

  Beantwoorden

 2. Hans
  okt 06, 2022 @ 22:16:38

  Alzheimer is een verschrikkelijke ziekte.
  Ik had een buurman die zetten zijn vrouw uit huis, ze was een vreemde en hoorde niet in zijn huis. Hans

  Beantwoorden

 3. Mrs. T.
  okt 06, 2022 @ 20:25:06

  Ach wat een triest verhaal 😦

  Beantwoorden

 4. Leonoras life
  okt 06, 2022 @ 19:46:14

  Wat een vreselijk verhaal met alleen maar verliezers. Ik begrijp je zorg. Er is echt te weinig personeel in een verzorgingshuis

  Beantwoorden

 5. Regenboogvlinder
  okt 06, 2022 @ 19:21:37

  Helemaal met je eens Riet… die man kun je het niet aandoen de gevangenis in te moeten. Maar helaas… de verzorgingshuizen zijn/worden gesloten en in een verpleegtehuis is te weinig personeel. Ik hoop dat er een goede oplossing voor komt…

  Beantwoorden

 6. Spontanity
  okt 06, 2022 @ 18:13:09

  Ja, de Sterflat hier bij ons om de hoek.
  Zo triest!

  Beantwoorden

 7. BerberB
  okt 06, 2022 @ 16:24:17

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 06, 2022 @ 16:54:25

   Ik luister veel radio West daar kwam ook wel het een en ander voorbij over deze treurige zaak. Ik weet niet of de vrouw hulp gezocht heeft maar krijg niet de indruk. Het is ook heel moeilijk om de juiste hulp te krijgen want het verhaal van mantelzorgers maakt niet veel indruk heb ik ervaren. Als mantelzorger mag je wél de hele zorg dragen maar je bevindingen worden niet serieus genomen. Drie weken voor de dood van mijn man vond de huisarts dat er geen sprake was van een terminale fase en je hebt pas recht op nachtzorg als als de patiënt terminaal is en de levensverwachting niet langer dan 6 weken. ( en dat mag nog 6 weken uitlopen) Ben toen maar zelf gaan regelen met de casemanager en zo heb ik dan toch nog 12 dagen nachtzorg gehad .

   Beantwoorden

 8. Rebbeltje
  okt 06, 2022 @ 13:29:08

  Triest is het wel…wat moeten ze ermee ?
  Opsluiten maar waar 😉

  Beantwoorden

 9. Nicky
  okt 06, 2022 @ 13:14:46

  Wat een intriest verhaal is dat. Mijn moeder woont in een heel kleinschalig tehuis gelukkig. Daar is wel genoeg personeel en toezicht. Maar ik kan me wel voorstellen dat het op veel plaatsen anders is.

  Beantwoorden

 10. willyfotoblog
  okt 06, 2022 @ 11:17:05

  een heel heel triest gebeuren..

  niet evident om zoiets te voorkomen Riet

  Beantwoorden

 11. MyriamC
  okt 06, 2022 @ 10:33:58

  Neen, zo iemand hoort niet in de gevangenis.

  Beantwoorden

 12. meninggever
  okt 06, 2022 @ 08:37:24

  Wij hebben via vrienden en ook bij oudere generaties in de familie meegemaakt dat met name de mannen die leden aan die vreselijke aftakeling hun vrouwen buiten de deur zetten en belden met familie of buren dat er een vreemd ‘wijf’ bij ze in bed lag. Opmerkelijke overeenkomsten in dat gedrag. Waar toch ook veel leed onder zit. Je zult elkaar maar niet meer (h)erkennen als partner. Veel leed, dat onopgemerkt dus kan leiden tot deze moord en doodslag. In en in-triest..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 06, 2022 @ 15:01:43

   Ja het kan vreselijk uit de hand lopen. Ik heb Henk héél lang , door om hem heen te zorgen, voor agressie kunnen behoeden. Het zal ook helemaal niet in zijn aard en ik heb hem er tegen zien vechten. maar uiteindelijk overmande het het toch af en toe. Gelukkig ben ik lichamelijk behoorlijk sterk en was hij niet zo groot dus meestal kon ik hem wel in bedwang houden.

   Beantwoorden

   • meninggever
    okt 07, 2022 @ 10:14:51

    Het trieste van de door ons ervaren gevallen was dat de mannen die het trof juist heel aardig en voorkomend waren tijdens hun gezonde leven. Een er van was maar net met pensioen (toen bij 65 jaar) toen het noodlot hem trof en hij vrij snel zodanig dementeerde dat hij zijn vrouw terroriseerde. Onbewust, uiteraard, maar toch…

    Beantwoorden

    • rietepietz
     okt 07, 2022 @ 14:36:41

     Bij Henk zat óók geen greintje kwaad. Maar zolang je met ze mee kunt buigen gaat het best aardig. Agressie is niet zo héél vreemd wanneer iedereen steeds maar zegt dat je dingen fout doet en alles zonder dat je het weet “weg stopt”. Het ging bij Henk jarenlang best goed totdat zijn incontinentie het nodig maakte dat ik soms dingen tegen zijn deed omdat het niet anders kon zonder er een smeerboel van te maken.

     Beantwoorden

 13. John
  okt 06, 2022 @ 08:01:47

  Ik zie van redelijk dichtbij wat Alzheimer met een mens doet en met iedereen die direct met een persoon met Alzheimer te maken heeft. Deze man kan hier in feite niets aan doen nee, maar de gevangenis is geen goeie plek voor hem. Hij moet inderdaad naar een verzorgingstehuis waar voldoende personeel is en geen mogelijkheid voor de man om weer te gaan moorden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 06, 2022 @ 14:56:08

   Het zal niet meevallen de juiste plek voor die man te vinden en misschien maakt het voor hem niet eens veel uit wel of geen gevangenis, zijn vrijheid raakt hij sowieso kwijt, maar voor anderen moet het veilig zijn. Voor de partner is het echt verschrikkelijk en zowel geestelijk als lichamelijk loodzwaar. Toch ben ik heel dankbaar dat ik hem, dankzij de steun van m’n kinderen en anderen thuis heb kunnen houden, zéker toen corona uitbrak want in die eerste maanden had ik anders niet eens meer bij hem mogen zijn.

   Beantwoorden

 14. Leidse Glibber
  okt 05, 2022 @ 23:37:25

  Ja triest en moeilijk dit soort gevallen. Ik ken hier een verzorgingshuis waar zo’n afdeling echt helemaal gesloten is met meerdere personeelsleden . Zoals je waarschijnlijk wel begrepen hebt was het een beetje heel erg druk de afgelopen week. Daarom even niet gereageerd en niet teveel gelezen. Ik ga nu een weekje rust houden en alles ven lekker bijlezen en reageer weer vanaf volgende week. Misschien komt er natuurlijk nog wel een zonnig blogje.

  Beantwoorden

 15. Ferrara
  okt 05, 2022 @ 23:33:19

  Ik kan me dat niet voorstellen dat deze man naar een gewoon verzorgingshuis zal gaan, ook al hebben ze daar gesloten afdelingen.
  Je mag toch aannemen dat de GGZ hier ook een rol krijgt. Hoewel het daar ook niet overhoudt wat betreft zorg en bezetting. Allemaal triest en zorgwekkend.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 06, 2022 @ 07:50:36

   Ja wat je zegt, zorgwekkend, je moet er niet aan dénken dat zo iemand tussen “gewone”dementerende komt te wonen. Maar inderdaad is het in de GGZ instellingen ook niet allemaal optimaal geregeld. Ik neem aan dat men er heel veel medicijnen bij gaat gebruiken en dat doet soms meer kwaad dan goed.

   Beantwoorden

 16. omabaard
  okt 05, 2022 @ 22:55:54

  Wat een vreselijk en intriest verhaal. Voor beide betrokkenen. Neen, de gevangenis is zeker niet de juiste plaats. Maar ook hier is in de zorghuizen te weinig ‘bemanning’. Ik zou het begot niet weten….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 06, 2022 @ 07:45:36

   Ik hoop dat er toch zorghuizen zijn waar dit soort specifieke patiënten een voor iedereen veilig onderdak mogelijk is. Ik heb gezien wat de ziekte met Henk deed , het is verschrikkelijk en helaas niet altijd helemaal te voorkomen dat het uit de hand loopt.

   Beantwoorden

 17. Sjoerd
  okt 05, 2022 @ 22:15:48

  Tsja, wat moet je daar nou van vinden… Je zou het de omgeving moeten aanrekenen waarin zoiets kan plaatsvinden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 06, 2022 @ 07:43:17

   Nou ik weet niet of je dat de omgeving aan kunt rekenen zolang ik niet weet of zijn dementie al onderkend was. Het is een langzaam erin sluipend proces dat soms niet opgemerkt wordt. Ook de zorg is erg slecht ingesteld op de juiste hulp als het wél bekend is. heel tragisch als het dan zo uit de hand loopt.

   Beantwoorden

 18. gewoonanneke
  okt 05, 2022 @ 21:16:15

  Ja dat zijn trieste dingen. Mijn vader zat ook wel regelmatig met een andere vrouw aan tafel als mijn moeder kwam. Zij had er helemaal geen moeite mee gelukkig. Kon er wel om lachen. Hij wist toch altijd wel als mijn moeder kwam die kende hij gelukkig nog tot aan het einde toe.

  Beantwoorden

 19. Karel
  okt 05, 2022 @ 21:13:42

  in en in triest
  zo’n man hoort niet in het gevang
  meer personeel in goede opvang locaties lijkt mij een betere plek

  Beantwoorden

 20. Neeltje
  okt 05, 2022 @ 20:54:15

  Denk niet dat hij in een ‘gewone’ zorginstelling terecht gaat komen. Moet je ook niet willen. Die man heeft toch wel speciale begeleiding nodig. Want dit gedrag is niet doorsnee hoor bij mensen met dementie.

  Beantwoorden

 21. Matroos Beek
  okt 05, 2022 @ 20:32:11

  De gevangenis, nee, dat kan niet, maar ik begrijp je bedenkingen bij een zorginstelling. Het is een moeilijke kwestie waar wij momenteel ook erg mee worstelen bij mijn moeder. Niet dat zij gewelddadig is, maar wel zeer verward. Ook niet altijd. En dan is ze weer intriest omdat haar geheugen haar zo in de steek laat en ze de controle verliest. Ik moet het je niet vertellen. Mijn zussen en ik zijn deze dagen ook vaak triest om ons moetje zo te zien. Lastig.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 05, 2022 @ 20:44:38

   Oh, wat vervelend. Zolang ze geen gevaar voor zichzelf en andere is kan er natuurlijk veel mits er genoeg zorgende zijn. Ik weet dat jullie meerdere heel veel voor haar doen.
   Dat is al een hele prestatie. Misschien hebben jullie iets aan dagopvang? Dan blijven er minder uren over dat e iemand bij haar moet zijn en is ze toch een beetje onder de mensen. Maar moeilijk blijft het natuurlijk om te zien dat ze achteruit gaat. Ik weet niet of ze verder nog helemaal gezond is . Vergeet niet dat wanneer ze wél ziek zou zijn een hospice véle malen prettiger is dan een zorgcentrum maar dat is alleen beschikbaar wanneer de levensverwachting niet al te lang meer is door ziekte. Ook daar zijn altijd wachtlijsten voor dus het kan geen kwaad te informeren naar de mogelijkheden.

   Beantwoorden

   • Matroos Beek
    okt 05, 2022 @ 21:01:30

    We zijn volop aan het informeren wat er nog mogelijk is. Dagopvang is geen optie. Ze kan geen verplaatsing meer aan, dan is ze compleet gedesoriënteerd als ze weer thuiskomt. Overdag zijn we met genoeg hulp en personen maar nu wordt de nacht een probleem en ook het uitvallen van mijn zussen wegens ziekte van hun echtgenoten.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     okt 05, 2022 @ 21:24:12

     Dat herken ik wel ja ze wordt al zó lang door jullie verzorgd in haar eigen huis dat ze dat soort “drukte”niet meer kan plaatsen. Er zijn wel nachtopties maar die zijn heel duur. Alleen voor een tijd die te overzien is zijn er betaalbare opties voor een nachtzuster, bijv. in afwachting van plaatsing in een tehuis. Je zou ook kunnen proberen een persoonsgebonden budget aan te vragen om zelf nachthulp in te huren maar dan zal er toch wel wat bijgespijkerd moeten worden want ik toen ik informeerde was nachtzorg minstens 40 euro per uur ecl nog wat kleinigheden. Dat zou op jaarbasis voor iedere nacht dus 364x ongeveer 320 euro zit je al boven een ton, zoveel PGB gaan ze niet uitbetalen vrees ik.

     Beantwoorden

     • Matroos Beek
      okt 05, 2022 @ 21:40:05

      Ja, daar hebben we ook al naar gekeken. We hadden zelfs iemand die wilde komen iedere nacht, een gepensioneerde vrouw, maar die is ondertussen zelf op de sukkel geraakt. Nu wil ik gerust 1 of 2 nachten per week daar slapen, maar ik vrees dat dit voor mijn zussen niet lukt en dat mijn broers té vast slapen. Misschien met een babyfoon werken. Kan ook.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       okt 05, 2022 @ 21:58:30

       Ik had een alarm in de slaap kamer dat signaleerde als Henk uit bed ging, daar werd ik wel wakker van, keihard.
       Maar dat PGB zou je aan kunnen vragen dat maakt zoeken naar nachthulp wel makkelijke.

       Beantwoorden

   • Matroos Beek
    okt 05, 2022 @ 21:03:00

    Gelukkig is ze niet ziek. Wel broos, maar ze stapt nog zonder hulpmiddelen.

    Beantwoorden

 22. liesonderweg
  okt 05, 2022 @ 19:52:36

  Intriest verhaal.
  ‘k Mantelzorg voor een zwaar dementerend iemand…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 23. MelodyK
  okt 05, 2022 @ 19:47:32

  Alleen maar verliezers in zaken als deze

  Beantwoorden

 24. Suskeblogt
  okt 05, 2022 @ 19:39:59

  Zo’n man is inderdaad ontoerekensvatbaar. In een rusthuis zal hij wel niet veel schade kunnen aanrichten.
  Wel vraag ik me af wat die koevoet onder zijn bed deed. Om muggen mee weg te jagen ?

  Beantwoorden

 25. Naomi
  okt 05, 2022 @ 19:33:48

  Dit is zo’n zaak met alleen maar ‘verliezers’ en de gevangenis is zeker niet de juiste plaats voor zo’n man. Maar je kanttekening is ook terecht. Triest eigenlijk dat er vaak niet voldoende zorg is. En niet iedereen heeft ‘een Rietepietz’ om zich heen die de zorg kan dragen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 05, 2022 @ 19:42:07

   Dat was ook de kop boven het artikel in de krant. Heel triest inderdaad. Er is natuurlijk wel meer personeel op zo’n afdeling maar die zijn vaak elders bezig, In de huiskamer zag ik ze zelden rond de tijden dat er bezoek mogelijk was. Ik neem aan (of hoop) dat er rond de avondmaaltijd meer mensen rondlopen om te helpen.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: