een Queen minder…

Het kán je bijna niet ontgaan zijn dat vandaag mijn “ambtgenote” Elizabeth naar haar laatste rustplaats gebracht werd. Uiteraard op z’n Engels, met veel uiterlijk vertoon en ik kan het hébben voor haar.
Uiteindelijk leven er maar héél weinig mensen die nog meegemaakt hebben dat zij niét de Koningin van Engeland was.
Als kind had ik in ieder geval geen flauw idee wie Engeland regeerde en van Elizabeth’s kroning toen ik 10 jaar oud was kreeg ik nauwelijks iets mee omdat er nog maar nauwelijks TV bestond. De enige optie om er iets van te zien was in de rij te gaan staan bij de cineac waar in een doorlopende voorstelling het nieuws draaide.

Oke, ik snap dus wel dat men in Engeland “iets meer uit de kast trok” en dat kúnnen ze daar ook wel!
Ik neem zonder meer aan dat er 142 paar trotse ouders voor de buis zaten in Engeland want eerlijk is eerlijk, het zag er prachtig uit die 142 knapen in matrozenpak, die kilometerslang met afgepaste stappen de affuit trokken en bestuurde waar de kist van de Queen op stond.

Onder poorten door, tussen hekken door het ging allemaal in lijnen waar je een liniaal langs kon leggen , prachtig al die witte petten op de allemaal even rechtop gehouden hoofden. Verder prachtige uniformen waarbij niet op een pluim meer of meerder gekeken is en uiteraard jankende doedelzakken.
Best wel jammer dat er zo’n lelijke schreeuwerige vlag bij hoort, knalrood, wat bij de uniformen prachtig is maar de mix met knalgeel op de vlag echt lelijk. Maar dit terzijde.

Onvoorstelbaar dat we hier in Nederland zo’n strak geregisseerde groep mensen op de been zouden kunnen krijgen, daarvoor is discipline hier een té verguist woord. Natuurlijk keek ik óók met Rietepietz ogen en zie dat in het vroege deel wat ik zag de “treurpas” er nog kaarsrecht in zat terwijl later op de dag de 75 passen per minuut op een eentonig trom geluid toch iets lastiger werden en “schommelde” men een beetje pinguïnachtig verder.

Een letterlijk sterk staaltje deden de mannen die de kist van de affuit, of uit de auto moesten tillen. Feilloos , als op rolletjes lopend schoven ze de kist door de handen voor het lichaam. Daarna rees de kist geruisloos langzaam naar schouderhoogte omhoog, alsof Hans Klok ze de truc geleerd had. Héél even dacht ik “nu wordt de vlag weggetrokken en is de kist weg” (foute grap Riet maar heus ik dacht het!) Evengoed toch een knap staaltje om de kist zo netjes de lange trap op te dragen.

Ik kon zelfs medelijden opbrengen voor de duidelijk oude en vermoeide Charles en Camilla. Ik geef het je te doen, in deze omstandigheden een hele dag de camera’s van de hele wereld op je gericht weten na tien dagen met toch al heel veel openbare verplichtingen.
In de familie app heb ik maar meteen laten weten dat wanneer jullie web Queen het loodje legt het gerust een tandje minder mag! Nee, dáár maken we geen draaiboek voor hoor!

‘.

   

94 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  sep 27, 2022 @ 01:42:20

  Gelukkig hoeven wij onze jaarlijkse kerstwens nog niet te missen 🙂

  Beantwoorden

 2. meninggever
  sep 23, 2022 @ 14:43:21

  De Britten zijn veelal trots op hun land, op hun koningshuis en vooral de traditities. En ze kennen die ook. Zelfs nieuwkomers van vroeger zingen God Save the Queen (King) hardop en goed mee. Kom daar hier maar eens om. Hier zingt men het eigen volkslied, men eert de eigen koningen, jubelt om de eigen voetbalclubs, maar de Nederlandse vinden ze maar matig interessant. Nu is er een verschil met het VK, dat was ooit een wereldrijk. En men heeft officieel nog steeds een belangrijk deel van de wereld in Britse handen. Werelddelen zelfs. Niet mis. In ons land wordt de geschiedenis geschonden door hen die namens anderen menen dat excuses voor die geschiedenis moeten worden gemaakt en meteen gevolgd door grote sommen geld. Ons Oranje-huis is maar via een dun draadje verbonden met de oervader Willem die ooit ons land haar trots gaf waar we nu zo graag vanaf willen. En begraven doen we hier in enige soberheid. Passend bij het protestantisme dat hier zoveel grandeur stuk maakte…..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 23, 2022 @ 16:07:04

   En wat natuurlijk van grote invloed is zal het feit zijn dat vrijwel niemand bewust een ander hoofd aan het Koningshuis kenden. Dat schept natuurlijk veel meer een band met dat gekroonde hoofd. Bovendien voldoen ( jonge) vrouwen natuurlijk meer aan het “sprookjesbeeld” van een Koningin. Dat zie je eigenlijk in Nederland ook wel een beetje, Maxima geeft toch méér kleur aan de functie dan WA.

   Beantwoorden

 3. Nicky
  sep 23, 2022 @ 11:13:33

  Je zult het misschien niet geloven maar ik heb er werkelijk niets van gezien. Druk met andere (leuke) dingen. Dus bedankt voor de samenvatting! Die foute grap van jou kan ik wel waarderen, trouwens!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 23, 2022 @ 14:21:48

   er was toch lastig omheen te komen als je het journaal alleen volgt hang je. 😉 Zo heel fout is de grap ook eigenlijk niet, als ik in de rouwperiode van manlief zelfs nog wel dit soort grappen tegenkom én om kan lachen hoort het gewoon bij het leven.

   Beantwoorden

 4. minoesjka2
  sep 22, 2022 @ 17:24:20

  Ja, inderdaad, daar in Engeland, zullen heel wat trotse ouders hebben zitten kijken of ze hun zoon of dochter konden ontdekken. Best bijzonder he.
  Maar ik geef je gelijk hoor dat jij een tandje minder wil als het zover is ………… maar ………….. wacht daar nog maar effen mee hoor!

  Beantwoorden

 5. Liesbethblogt
  sep 21, 2022 @ 11:39:21

  Je hebt geen plannen toch? Die arme vent, moet ie op zijn oude dag opeens aan het werk wat een ellende!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 21, 2022 @ 12:35:45

   Nou ik neem aan dat hij al aardig ingewerkt is, Elizabeth had al geruisloos heel wat taken overgedragen. Deels zal er dus niet eens heel véél veranderen voor hem. Maar toch, wel méér i.p.v. minder zoals op zijn leeftijd gebruikelijker is.

   Beantwoorden

 6. MelodyK
  sep 20, 2022 @ 22:36:21

  Kilo … nou vooruit die ene mag wel

  Beantwoorden

 7. AnneMarie
  sep 20, 2022 @ 20:36:34

  Net als MelodyK heb ik bijna 10 dagen voor de buis gezeten. Gisteren zelfs een traantje weggepinkt. Ze was toch wel een bijzonder mens(je).
  Bij het dalen van de kist heeft de familie de nodige tranen laten vloeien heb ik ergens gelezen. Kan me ook niet voorstellen dat je dan nog een koude kikker blijft.
  Wat onze blogqueen betreft. Nog even blijven hoor, geen gekke dingen gaan doen.

  Beantwoorden

 8. Lot
  sep 20, 2022 @ 17:56:18

  Ik heb het bijna helemaal gekeken en eigen krijg je pas dan een goed beeld van alles wat er uit de kast is gehaald.
  De processie was indrukwekkend en knap van de toch oude kinderen om een uur lang in die pas achter de kist te lopen. Ik doe het ze niet na.
  Tijdens de kerkdiensten deed ik de noodzakelijke dingen, de rest vond ik zeker het kijken waard.
  Ook de wake van eerst kinderen en later kleinkinderen keek ik, kwartier zo staan en dan al die mensen langs je zien lopen. Bijzonder

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 20, 2022 @ 18:31:48

   In de loop van de dag heb ik hier en daar wel van alles wat gezien. Ik vond vooral prinses Ann er fit en goed bij lopen maar zij heeft misschien ook wel meer loop ervaring. Mensen met prinselijke of koninklijk taken lopen nou eenmaal niet dagelijks afstanden. Ik zou het zeker ook wel vol kunnen houden maar de langzame stappen zijn inderdaad verraderlijk , je kunt beter stevig doorstappen. Bovendien hadden ze natuurlijk ook al een slopende week achter de rug én verdriet, dus inderdaad, knap gedaan. Van de wakes heb ik niet veel gezien, dat is iets wat ik zéker niet kan, 2 uur lopen is geen probleem maar onbeweeglijk staan houd ik 5 minuten .vol.

   Beantwoorden

 9. Rebbeltje
  sep 20, 2022 @ 14:09:20

  Was niet aan mij besteed die 10 dagen…wel de domme vragen van journalisten en media op de achtergrond gehoord pffttt
  Bv hoe een 9 jarige zich voelde…verdrietig natuurlijk nu zijn Omi er niet meer is duhhhh

  Beantwoorden

 10. waarloopjijwarmvoor
  sep 20, 2022 @ 11:04:21

  Anneke lag dubbel van het lachen toen ik het stukje over Hans Klok voorlas..Geweldig ik zie het ook helemaal voor mij.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 20, 2022 @ 12:05:52

   De kist kwam om te zien écht helemaal vanzelf omhoog, héél knap gedaan van die kerels want de kist zal best zwaar geweest zijn. het had natuurlijk práchtig geweest als Hans Klok himself de kist even weggetoverd had. Ik zag het in ieder geval gebeuren.

   Beantwoorden

 11. Thomas Pannenkoek
  sep 20, 2022 @ 10:35:40

  Wij keken enkel naar een samenvatting van het gebeuren. Er was enige ontgoocheling toen we bij het zicht op de wereldleiders, koningen en toiletpersoneel van de qeen jou niet zagen zitten in de kerk. Was jij al aan het aanschuiven bij de koffietafel?

  Beantwoorden

 12. matroos
  sep 20, 2022 @ 09:37:13

  Het contrast was enorm met de uitvaart van Philip,het beeld van haar zo alleen toen in de kerk.Veel mensen kijken enkel naar priviléges bij koningshuizen,maar in feite word je geleefd en in de tegenwoordige tijd ook nog weinig in te brengen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 20, 2022 @ 12:01:25

   Klopt helemaal, ze worden geleefd en daar hoef je zeker niet jaloers op te zijn.
   Bij Philips uitvaart s[peelde de corona regels nog een grote rol, net als bij Henk’s crematie was er nog een flinke beperking in wat er mocht en kon. Het wrange was dat kort erna de regels wél versoepeld werden.

   Beantwoorden

 13. mrsbrubeckverteltverder
  sep 20, 2022 @ 09:19:07

  Een zeer mooi toneelstuk, opgevoerd…… neen, ik ga me verder onthouden omdat ik cynische oprispingen krijg.

  Beantwoorden

 14. staartje
  sep 20, 2022 @ 09:17:02

  Ik vond het ook bijzonder. Al die gebruiken. Heel bijzonder om te zien dat de staf gebroken werd

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 20, 2022 @ 11:57:45

   Al ben ik een tamelijk nuchter mens, ergens houd ik wel van dat soort symbolische tradities.
   Dit is natuurlijk ook iets dat je zelden meemaakt en als Engelsen érgens goed in zijn dan wel in dit soort dingen.

   Beantwoorden

 15. Happy Hulk
  sep 20, 2022 @ 09:05:20

  Ik vond dat paard mooi op de route en het wegstervende geluid van die doedelzak. (van mij hoeft ie niet meer terug te komen)

  Ik wil ook dat mijn Stromer aan de kant staat op mijn laatste reis.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 20, 2022 @ 11:55:18

   Het zal me een zorg zijn zijn wat ze met me doen tijdens m’n laatste reis, daar weet ik toch niets van. Mijn nabestaanden moeten het maar regelen zoals ze zelf het prettigst vinden als nagedachtenis.

   Beantwoorden

 16. Suskeblogt
  sep 20, 2022 @ 08:28:39

  Het zag er allemaal indrukwekkend uit. Discipline hebben die mensen wel. Hopelijk kunnen koning Charles en zijn gevolg vandaag uitrusten. Hij zag er redelijk vermoeid uit.

  Beantwoorden

 17. Matroos Beek
  sep 20, 2022 @ 08:10:27

  Ik heb er niks van gezien, maar gelukkig kon ik het hier alsnog volgen!
  Ja, wat een discipline hé en zoveel tralala. Het hoeft voor mij niet, maar ik ben dan ook niet de queen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 20, 2022 @ 08:15:06

   De hoogtepunten zullen nog vaak genoeg lang komen, het is toch wel een stukje geschiedenis waar we iets van zullen onthouden. Net zoiets als vandaag de troonrede, ik hoef het niet helemaal te zien maar wel even de grote lijnen . En dan ben ik toch ook weer vrouw genoeg om te willen zien wat iedereen aan heeft.

   Beantwoorden

 18. Naomi
  sep 20, 2022 @ 07:58:18

  Ik heb vol bewondering zitten kijken. Wát een organisatie en wat een orde. En die dragers van de kist. Phoe, ik werd er gewoon een beetje zenuwachtig van toen ze de trap op moesten.
  Overigens vond mijn Hoofdtaalblik: de eerste gasten waren om negen uur in de kerk en de dienst begon om twaalf uur (NL-tijd). Hoe doen die mensen dat? Je blaas knalt toch uit elkaar?!

  Beantwoorden

 19. Ferrara
  sep 19, 2022 @ 22:33:30

  Hier ook een flink deel van de dag voor de buis. Ik wilde kijken omdat er toch geschiedenis wordt geschreven, ik weet niet beter of zij was Koningin van Engeland. Wat ik ontroerend vond tot twee keer toe was de doedelzakspeler die langzaam verdween, vooral de laatste die uit beeld liep. Mooi symbool. Zo te zien was de Queen tegen Brexit, want de koningshuizen van Europa zaten met z’n allen toch prominent op de eerste plek, na de royal familie dan. Ik had voortdurend het gevoel dat ze niet hun moeder, maar de Queen ten grave droegen. Hopelijk werd dat goed gemaakt tijdens het bijzetten in familiekring. Je zal op je 73e nog aan zo’n job moeten beginnen.
  Ik hoop dat jouw onderdanen in Blogland nog lang van je mogen genieten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 20, 2022 @ 07:46:40

   Ja theater maken kunnen die Engelsen wel, maar inderdaad, dit maak je meestal maar 1x in een mensenleven mee en het is zéker geschiedenis. Ik denk dat je ook gelijk hebt, het was echt de Queen die er begraven werd. Er zal zeker emotie geweest zijn maar ze leefden natuurlijk niet op elkaars lip en dat is een ander soort gemis dan wanneer het een partner is waar je dag en nacht samen mee bent. De leeftijd speelt ook mee én het feit dat Elizabeth inderdaad méér Koningin dan moeder was als ik alles moet geloven dat in de media rond ging.

   Beantwoorden

 20. RenéSmurf
  sep 19, 2022 @ 22:15:55

  Ik vind het wel leuk dat Engelsen hun manier hebben, en Nederlanders weer onze eigen manier, van net niet. Beter nog helemaal niet natuurlijk.

  Beantwoorden

 21. gewoonanneke
  sep 19, 2022 @ 21:49:47

  Ze zullen tussendoor toch wel stiekem een sandwich en een bakje koffie gekregen hebben anders hou je dat toch niet vol zo´n hele dag…. maar ik vond het ook indrukwekkend. Ik vond die kleuren ook van die vlaggen allemaal wel mooi juist. Veel rood daar hou ik van.

  Beantwoorden

 22. liesonderweg
  sep 19, 2022 @ 20:56:39

  Wacht maar nog jij, we hebben je te graag!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 23. Neeltje
  sep 19, 2022 @ 20:52:58

  En dan die grenadier guards met hun berenmutsen! Die zagen nog eens beren 0p de weg, als ze überhaupt al iets zagen.

  Beantwoorden

 24. omabaard
  sep 19, 2022 @ 20:39:14

  Ik heb zelf maar een klein stuk gezien. Die stappende mensen leken beetje op robots. Het was indrukwekkend.
  Het koor van klein naar groot vond ik wel heel stemmig.
  Ongelooflijk hoeveel discipline de Britten tonen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 19, 2022 @ 20:48:03

   ja daar heb je gelijk in, en ze hebben , als ik het goed begreep toch flinke afstanden zo gelopen. Dat gaat hier in Nederland nooit lukken, hier is discipline ondertussen een vies woord. Maar het hééft wel wat ,ook door de mooie uniformen natuurlijk.

   Beantwoorden

 25. Sjoerd
  sep 19, 2022 @ 20:13:38

  Het is inderdaad niet meer dan een voorstelling wat ze hebben laten zien, tenminste die paar minuten dat ik heb gekeken…

  Beantwoorden

 26. willyfotoblog
  sep 19, 2022 @ 20:11:42

  een indrukwekkend gebeuren…

  70 jaar op de troon, dat doet niemand haar na

  ook en blog-queen mogelijk niet

  Lodewijk 14 -of de” zonnekoning” deed het haar wel voor

  die bleef 73 jaar zitten

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 19, 2022 @ 20:24:48

   Nee deze blog queen gaat dat zeker niét lukken maar dat hoeft ook niet gelukkig.
   Onze Wilhelmina had een heel eind kunnen komen maar zij maakte na 50 jaar (heel verstandig) plaats voor haar dochter.

   Beantwoorden

 27. Karel
  sep 19, 2022 @ 19:48:31

  ik zag er niet veel van , maar toen ze stopten om de kist van de platte kar af te halen , deden die matrozen hun per af , op 1 na , en juist dat viel mij weer op 🙂
  mooi spektakel , aan jou dus niet besteed , aan mij ook niet , schuif mij maar onder de mat 🙂

  Beantwoorden

 28. MyriamC
  sep 19, 2022 @ 19:47:56

  Ik vond het indrukwekkend. Heb ook best nog wat bijgeleerd dankzij de commentaren op TV.

  Beantwoorden

 29. LOLA♥CHAMPAGNE
  sep 19, 2022 @ 19:47:55

  Mooie bedenkingen bij het afscheid van deze grande dame

  Beantwoorden

 30. MelodyK
  sep 19, 2022 @ 19:34:23

  Helemaal mee eens. Behalve dan dat er vast ook andere ouders heel trots toekeken, niet alleen die van de matrozen. Één vd regimenten ter paard stond onder leiding van een 23-jarige jongedame bijv.

  Hoe dan ook… raar woord in de context maar ik heb wel genoten van die 10 dagen tv

  En ja Charles mag nu 7 dagen uitrusten, wat had ik het met hem te doen, dus die rust gun ik m van harte.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: