Vondelpark e.d.

Speciaal op mijn verzoek zat het Vondelpark in de route.
Nee niet de naamgever Vondel was mijn motivatie maar een stukje groen in alle stadsgeweld is een must.
Van Vondel herinner ik me ineens een (waarschijnlijk anekdotisch) verhaal.
Met één van zijn tijdgenoten zou hij hebben willen wedden wie het kortste puntdicht kon maken, waarop de tijdgenoot de brandende kaars greep en een spetter kaarsvet op Vondels kleding drupte…”vet smet” dichte hij. Waarop Vondel de man een klap in zijn gezicht gaf en zei; ” ík tik”!

Tot zover Vondel en terug naar het park dat natuurlijk wereld bekend werd in de hippietijd. De beelden van in het park feestende hippies die er hun tenten opgeslagen hadden gingen de hele wereld over.
Niet dat we het hele park doorkruist hebben, het stadspark is zo’n 70 ha. groot en dat vroeg meer tijd dan we erin konden steken. Het park bestaat al sinds 1885 toen het door particulieren “met wat geld over”opgezet werd.
Mijn vraag of het qua grootte vergelijk was met het Haagse Zuiderpark ( dat ik vanuit mijn jeugd goed ken) kon Leo niet met zekerheid beantwoorden dus dat heb ik opgezocht. Hoewel 70 ha, écht een flinke oppervlakte is beslaat het Haagse Zuiderpark nog ruim de helft meer. Het park genoot jarenlang bekendheid bij de hippies van destijds door z’n parkpop. (de toenmalige hippies die er nú nog zijn zullen ondertussen rollator afhankelijk zijn vrees ik)

Het Zuiderpark werd in 1918 opgezet als werkverschaffingsproject en werd in 1936 opgeleverd. Mijn vader heeft destijds nog meegewerkt aan de uitvoering van het ontwerp van HP Berlage.
Berlage is een naam waar je zowel in Den Haag als in Amsterdam niet makkelijk omheen kunt.
In Amsterdam tekende Berlage “plan Zuid”, de uitbreiding van Amsterdam aan de zuidkant van de oude stad.
Zijn ontwerp voor het Haagse park was (behalve als werkverschaffing) bedoeld “tot uitbreiding van de stad ‘s-Gravenhage.
Heeft Den Haag Berlage’s prachtige kunstmuseum, Amsterdam heeft zijn Beurs van Berlage en wat is dát toch een prachtig gebouw, dan moet ik extra opletten niet van stoepjes af te kukelen omdat ik omhoog kijk i.p.v. van waar ik m’n voeten neerzet.

Gelukkig is er behalve het Vondelpark nog wel meer groen in Amsterdam, we doorkruisten diverse miniparkjes in de woonwijken, soms niet meer dan een pleintje maar toch, groen!
Leo vertelde dat In één zo’n perkje “vroeger”een beeld van Rembrandt stond met er omheen wat gerelateerde beelden.
Altijd leuk om foto’s van te maken maar het huidige stadsbestuur had in z’n oneindige wijsheid besloten dat allemaal weg te halen en kijk….. dat iedereen daar foto’s van maakte is niét gelogen.
In 2013 reed ik met de tram naar Amsterdam Zuid en kon vanuit de tram (met wat beslagen ramen) déze foto maken……..Tja, nu natuurlijk een collectors item. Wie wat bewaard die heeft wat Leo!

     

.

.

78 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Nicky
  sep 23, 2022 @ 11:11:13

  Nou, dat dus… We wandelden vaak in het Vondelpark toen de liefste ex in het revalidatiecentrum zat. En inderdaad; Amsterdam heeft veel parken. Gelukkig maar want niet iedereen daar heeft een tuin of een balkon.

  Beantwoorden

 2. BerberB
  sep 20, 2022 @ 23:09:38

  leuk stukje, maar dan vooral over het Zuiderpark. Ik woonde er vlakbij (op de foto kun je zelfs de laan zien, dat blauwe streepje was de sloot, aan weerszijden stonden huizen). Kwam er in 1950 wonen, nieuwbouw.
  De pauwen bij het openluchttheater (“pauw, pauw, pauw, ik ben mooier als jouw”… geen correct nederlands maar anders rijmde het niet). En nog heel veel andere mooie herinneringen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 21, 2022 @ 08:10:44

   Wie weet hebben we dan wel eens tegelijk bij één van de politie/brandweer demonstraties staan kijken op de grote speelweide. Een jaarlijks terugkerend evenement. Voor ons was het vanaf de Beeklaan toch nog een tippel van een klein half uur om er te komen maar er liggen inderdaad ook wel veel herinneringen van me. Ot en Sien bij de speeltuin waar we zelden in mochten want dat kostte 10 cent als ik me goed herinner.
   Berlage zal misschien nooit gedacht hebben dat er ná zijn uitbreidingspark nog zóveel aan Den Haag bijgebouwd zou worden. Voor mij is het Zuiderpark nog ongeveer even ver weg als vroeger, want randje Rijswijk .maar dan wel een andere ingang ingang dan vroeger.

   Beantwoorden

   • BerberB
    sep 21, 2022 @ 11:16:58

    dat zou zomaar kunnen, samen hebben gekeken naar de HPSV (Haagse Politie Sport Vereniging). In de winter werd er geschaatst met school. Of op het slootje voor ons huis. Waar zijn al die jaren toch gebleven??

    Beantwoorden

    • rietepietz
     sep 21, 2022 @ 12:30:37

     Ik heb nog even gezocht maar heb óók geen idee waar al die jaren gebleven zijn, niet hier op zolder in ieder geval. 😉
     Ik heb er nog wel met de kleinkinderen op de ondergespoten weide geschaatst, met school nooit. En er ook weinig in het openluchtbad gezwommen, jongens en meisjesbad was toen nog gescheiden als ik me goed herinner.

     Beantwoorden

     • BerberB
      sep 21, 2022 @ 14:03:37

      je woonde ws verder van het Zuiderpark dan ik en mn school was er ook vlakbij. Zwemmen ging ik elke week, was inderdaad gescheiden (heb er nog fotootjes van, een wit soort zeildoek tussen het dames- en herenbad, op woensdagmiddag was het gemend zwemmen en dus heeel druk, geen vrij badhokje meer.

      Beantwoorden

 3. gewoonanneke
  sep 19, 2022 @ 11:07:48

  leuk verslag van je bezoek en interessante weetjes….. ja een stukje groen in een stad is wel een must natuurlijk.

  Beantwoorden

 4. meninggever
  sep 18, 2022 @ 12:09:51

  Die Berlage is een grootheid geweest, een wijs en ook vakbekwaam stadsplanner die totaal afweek van het tot dan gebruikelijke. Moest vaak praten als Brugman om zijn plannen er bij de diverse gemeentebesturen van die tijd doorheen te krijgen. Immers…duur en zo revolutionair. Je geeft een paar mooie voorbeelden van dat denken. Ja, Amsterdam is een leuke stad en zorgt voor de nodige inspiratie. Ik ben blij dat je dit ook zelf deed besluiten de nodige research te doen en dat met de lezer te delen. Nederland is veel leuker en interessanter dan veel mensen vaak denken en die grote steden rijk aan schatten van cultuur en ondernemingsgeest….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 18, 2022 @ 12:30:59

   Grote steden hebben zo hun voordelen, maar zeker weten, óók nadelen. Maar het één hoeft het ander niet in de weg te zitten natuurlijk.
   Wat wel of niet interessant is is natuurlijk voor iedereen anders.
   Maar mijn blogleventje zorgt er toch voor dat ik zo hier en daar wat meer interesses heb dan vroeger. Berlage vertegenwoordigd een stijl en stroming die me altijd al aangesproken heeft maar ik kom nu dus soms zaken tegen waarvan ik niet wist dat hij er iets mee te maken had. Zoals het ontwerp van het Zuiderpark , nóóit geweten dat het zijn ontwerp was. Grappig toch?

   Beantwoorden

 5. MelodyK
  sep 18, 2022 @ 10:59:08

  Ik ken het niet persoonlijk … maar ik hoop dat het blijft bestaan en in goede conditie ook natuurlijk al bevrees ik het ergste met Halalsema aan het roer

  Beantwoorden

 6. Thomas Pannenkoek
  sep 18, 2022 @ 09:33:54

  Het is slechts in Nederland waar men erin slaagt om zo’n mooi/groot/… park te plannen in een grootstad. Mooi!

  Beantwoorden

 7. staartje
  sep 18, 2022 @ 09:01:00

  Ik geniet altijd van het Vondelpark. Bijzonder

  Beantwoorden

 8. djaktief
  sep 18, 2022 @ 08:27:10

  Leuke en leerzame blog Riet. Ik ga ook altijd parken opzoeken.

  Beantwoorden

 9. RenéSmurf
  sep 17, 2022 @ 21:41:06

  Het Stadspark van Winschoten bestaat sinds 1963 en is eveneens 70 hectare groot. Naar mijn smaak veel mooier dan het Vondelpark, want ook die heb ik wel eens bekeken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 17, 2022 @ 21:50:11

   Jouw stadspark ken ik niet dus ik kan het natuurlijk niet vergelijken maar ik geloof je op je woord. .

   Beantwoorden

  • meninggever
   sep 18, 2022 @ 12:13:19

   Winschoten vergelijken met Amsterdam?? Je moet maar durven. Voor ons is het Vondelpark niet meer dan een park. Echt groen vindt je aan de Zuidkant in het Amsterdamse Bos dat loopt van Olympisch Stadion tot voorbij Amstelveen, van Nieuwe Meer tot Schiphol-Oost. Dan hebben we aan de noordkant het Vliegenbos en aan de Oostkant het Diemerbos. Dat zijn echte bossen die toch ooit als parken zijn aangelegd. Winschoten ken ik vooral vanuit mijn beroepsleven als ik daar weer eens een bezoekje aan een zakenrelatie moest brengen. Was best een eind weg voor een westerling…en parken zag je dan niet…:)

   Beantwoorden

 10. Hans
  sep 17, 2022 @ 21:26:42

  Het Vondelpark, een van de oudere parken ontstaan uit de werk gelegenheid.
  Een oud collega woonde tegen over het Vondelpark. Hans

  Beantwoorden

 11. Liesbethblogt
  sep 17, 2022 @ 20:16:24

  Ben er ook wel eens doorheen gelopen maar zal dan net dat stukje met die beelden niet gezien hebben. Staan die nu niet ergens anders in de stad?

  Beantwoorden

 12. Sjoerd
  sep 17, 2022 @ 20:04:46

  Het Vondelpark was in mijn tijd, ik ben van 1953, “the place to be” .

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 17, 2022 @ 20:19:04

   Snap ik, ik ben van ’42 en was in de jaren 70 al getrouwd en had al kinderen. Dus géén Vondelpark, wel heel veel leuke , en een beetje hippieachtige feestjes met een leuke vriendengroep. Vaak op onze zolder omdat ik dan geen oppas nodig had.

   Beantwoorden

 13. liesonderweg
  sep 17, 2022 @ 19:57:46

  Een schone oase…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 14. Naomi
  sep 17, 2022 @ 19:57:44

  Kijk, dat zijn wat mij betreft de beste plekjes in de stad: daar waar het lekker groen is!

  Beantwoorden

 15. Suskeblogt
  sep 17, 2022 @ 18:35:32

  Het vondelpark was een bekende naam begin jaren 1970. Leuke anekdote over de heer Vondel.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 17, 2022 @ 19:33:23

   Dat was het zeker, de hippies maakten het wereldberoemd.
   Het Zuiderpark moet het hebben van het jaarlijkse gratis popconcert wat publiciteit betreft. Maar parkpop is dit jaar voor het eerst verplaatst naar het Malieveld, foute beslissing.

   Beantwoorden

 16. MyriamC
  sep 17, 2022 @ 18:06:54

  O ja, het Vondelpark. Heel mooie plek om te vertoeven.

  Beantwoorden

 17. Matroos Beek
  sep 17, 2022 @ 17:33:17

  Stadsparken vind ik altijd aanlokkelijke plaatsen. Oases van rust en groen midden het geraas. Om die reden trekken ze me aan. Beide parken heb ik nog nooit bezocht, maar als ik eens in Den Haag of Amsterdam ben, dan ga ik er zeker eens door paraderen en rusten op een bankje. Jouw blogje doet me er zin in krijgen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 17, 2022 @ 17:54:28

   Het Haagse Zuiderpark kun je een stevige tippel maken hoor. Het grenst aan 4 wijken , ik kom er niet heel vaak al ligt het nog steeds maar op een km of vijf afstand . Ik zal je er graag bij vergezellen. 😉

   Beantwoorden

 18. Rebbeltje
  sep 17, 2022 @ 17:13:53

  Groot groter grootst ;)…die parken.
  Je hebt je huiswerk goed gedaan en een leerzaam blogje weten te plaatsen 🙂

  Beantwoorden

 19. Spontanity
  sep 17, 2022 @ 17:10:27

  Leuk je verslagjes door Amsterdam!!

  Beantwoorden

 20. petrasparkblog
  sep 17, 2022 @ 17:03:45

  Leuk blogje!

  Beantwoorden

 21. Karel
  sep 17, 2022 @ 16:39:42

  mooi verslag zonder “smet of tik ” van het Vondelpark en z’n Haagse grote broer of zus 🙂
  jammer dat die beelden rondom Rembrand zijn weg gehaald 😦 , ik heb ze gelukkig nog gekend

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: