lekker stappen

En gestapt hébben we in Amsterdam, joh… ik ging de pijp uit…….! Klinkt erger dan het is want wanneer “de gids” ergens tijden de wandeling de oude volkswijk “de pijp” in slaat ga je natuurlijk op enig moment ook weer de pijp uit.
Het is een oude wijk die, zoals in meer grote steden, ondertussen is opgewaardeerd tot yuppenwijk en er best aardig uitziet.

Tja, foto’s….. sorry, ik heb er nauwelijks gemaakt en van wát ik maakte of van Leo kreeg weet ik niet meer waar ze gemaakt zijn.
Deze trapgeveltjes stonden op z’n minst in de buurt van de pijp als ik me goed herinner. Met een leuk souterrain waar je vooral niet moet zijn als het lang en hard regent. Wat me opviel is dat weinig echt héél kleine huisjes zijn, zelfs deze trapgevel huisje zijn groter dan mijn “arbeiderswoning”. (trouwens óók weinig echte hoogbouw)

Vrijwel overal hoge statige huizen, met bijna altijd een hijsbalk onder het dak Het wil niet zeggen dat iedereen vroeger riant woonde in zo’n groot huis, ze werden meestal per etage bewoond. Niet eens alleen langs de grachten prachtige oude huizen, soms viel m’n mond zóver open van bewondering dat m’n tong voor de cameralens viel je begrijpt, géén foto’s van. En vrijwel altijd wel érgens een koepeltje of een toren te zien, ja natuurlijk óók de toren van de veel bezongen “oude Wester”, de toren waar de échte Amsterdammer’s hart een slag van over slaat.

Dat koepeltje op de middelste foto is waarschijnlijk, (of niet dus) van de Basiliek van de Heilige Nicolaas.

We hadden toen al aardig wat uurtjes rondgezworven en voor een moment van bezinning lenen de banken van de prachtige basiliek zich prima.
(om even uit te rusten trouwens ook maar dat weet je niet van mij!) De koepel is prachtig maar wat nog meer mijn aandacht trok zijn de bijzondere zwarte pilaren.

Op m’n schoot ligt mijn vergissing van de dag. Precies een kort ongevoerd suède jasje dat ik bij vertrek van huis tegen beter weten in aan deed voor “je weet ’t niet”! Bij voorkeur neem ik zo min mogelijk mee op zo’n dag , jasjes, vesten, paraplu …… het wordt maar ál te makkelijk vergeten in de trein. Echt niet overdreven hoor, al op station HS kan ik onderstaande foto maken en dat is niet mijn jas.

Iemand niet alleen z’n jas, ook lege verpakkingen vergeten. Mijn jasje heb ik dan al uit gedaan, veel te warm en de rest van de dag sleep ik het op alle mogelijke manieren mee, verlies het twee keer maar sla ondanks dat het aanbod van Leo af om het in zijn rugtasje te stoppen. Dat ben ik aan het eind van de dag natuurlijk alláng vergeten en dan weer gedoe om het van Amsterdam naar Rijswijk te krijgen.

Vooral veel bekende straatnamen in Amsterdam, Amsterdam is immers vaak het decor voor films en TV series. Het politiebureau uit “Baantjer” herken ik, en Leo wijst regelmatig in de richting van een BNnerhuis in een dure buurt.
Heel even stijgt m’n koninklijke status me naar het hoofd, ….een filmploeg….. en later nog één! Ze blijken geen belangstelling voor me te hebben, maar natuurlijk, ik was incognito! Zucht….. en dan vergeet ik nog helemaal het Vondelpark. Goh, wat zeg ik toch weinig in zo’n lang stuk……..
     
Advertentie

76 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Nicky
  sep 23, 2022 @ 11:05:44

  Wat leuk om te zien! Ik blijf het gek vinden dat ik er zolang gewoond heb. Als ik er nu ben, ben ik nog steeds verbaasd dat ik er – als provinciaaltje – gewoon de weg weet. Mooie stad, dat wel. Maar doet altijd een beetje pijn aan mijn hartje.

  Beantwoorden

 2. Liesbethblogt
  sep 19, 2022 @ 17:40:28

  Door zo’n stad met zo’n vent, tja dan moet geweldig worden die weten waar Amsterdam leuk is en de moeite waard. Moet trouwens toegeven dat ik een aantal van die foto’s zelfs qua locatie herken, het is er toch fotogeniek!

  Beantwoorden

 3. Leidse Glibber
  sep 17, 2022 @ 03:26:21

  De Pijp is ( was) een heel mooie wijk snap dat je genoten hebt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 17, 2022 @ 09:15:01

   Amsterdam door de ogen gezien van iemand die nét zoveel van zijn zijn stad houdt als jij van de jouwe is leuk. Veel moois gezien maar….. in de grote steden mis ik toch altijd de knusheid van de kleine oude steden als Leiden en Delft.

   Beantwoorden

 4. liesonderweg
  sep 16, 2022 @ 19:49:44

  We lezen tussen de lijntjes…, zo’n hééérlijke dag!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 5. Regenboogvlinder
  sep 16, 2022 @ 19:15:09

  Tjonge Riet, wat hebben jullie veel gelopen! Ben je ook nog even een stukje de Albert Cuijpmarkt op gelopen. Ik vond fietsen altijd heerlijk in de stad. Ik was altijd zo op de plaats van bestemming. Maar het is nu zo druk, ik zou me er niet meer aan wagen. De oude wijken zijn gewoon mooi. Je bent loeidruk deze dagen hè… Maar wel weer heel leuk!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 16, 2022 @ 19:35:17

   We zijn de Albert Cuijpmarkt wél gepasseerd maar zijn er niet overheen gegaan. Een paar jaar geleden he ik dat wél gedaan en dat viel me erg me toen er tegen. Eigenlijk net als in Den Haag, veel van het zelfde en veel exotische etenswaren. Fietsen lijkt me inderdaad nogal riskant in het huidige Amsterdam als je géén zelfmoordneigingen hebt. 😉 ,eigenlijk omdat ik meer werk dan normaal, er is een collega uitgevallen voor een aantal weken. Maar gelukkig ben ik niet van suiker. 😉 We hadden volgens Leo rond de 20.000 stappen gedaan, dat had ik toch niet gedacht. Maar zolang ik loop kan ik het aardig volhouden maar dan moet ik niét een uur op m’n gemak gaan zitten, dan koelen de spieren teveel af en geven het . 😉
   Ja klopt

   Beantwoorden

 6. willyfotoblog
  sep 16, 2022 @ 15:43:57

  bijna niet te geloven dat je incognito door Amsterdam kon stappen Riet..

  wat een leuke uitstap..

  prettige dag gewenst

  Beantwoorden

 7. djaktief
  sep 16, 2022 @ 08:53:50

  Mijn zus woonde destijds een straat achter de Pijp. Het was een ramp met de auto daar maar wel altijd de lekkerste en goedkoopste groenten aangeschaft op het scheiden van de markt. Je blog roept herinneringen op.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 16, 2022 @ 09:35:24

   Vermoedelijk is de auto kwijtraken alleen maar lastiger geworden. De markt zijn we gepasseerd maar hebben we verder overgeslagen, die markt is niet meer wat het ooit was vertelde Leo. Maar dat is een trend in markten, dat zie je ook in Den Haag.

   Beantwoorden

 8. Naomi
  sep 16, 2022 @ 08:32:26

  Gelukkig maar dat je incognito was. Anders had het natuurlijk alle nieuwsbulletins van die avond gehaald en dat wil je ook niet;). Die trapgevels vind ik leuk. En oké, ik vraag me stiekem ook af wat zoiets tegenwoordig moet kosten.

  Beantwoorden

 9. meninggever
  sep 16, 2022 @ 08:28:50

  Het was een lekker dagje en voor de geinteresseerden, onze koninklijke gaste tippelde 20.000+ stappen door de stad. En bleef lachen…dussuh…

  Beantwoorden

 10. Thomas Pannenkoek
  sep 16, 2022 @ 08:08:46

  Mooie uitstap, alweer.

  Beantwoorden

 11. Mrs. T.
  sep 15, 2022 @ 23:23:37

  Wat is Amsterdam toch een mooie stad.

  Beantwoorden

 12. gewoonanneke
  sep 15, 2022 @ 23:07:44

  Leuk als je dan iemand bij je hebt die kan gidsen dan kom je nog eens ergens…… mooi sfeerverslag

  Beantwoorden

 13. terrebel
  sep 15, 2022 @ 22:55:55

  Liep toevallig (voor onwetende meelezers: ik woon er) ook die dag door Amsterdam maar heb je niet gezien, Riet. Of had je een nieuwe vermomming? 😎 Die ‘gevelhuisjes’ op de eerste foto waren oorspronkelijk pakhuizen. Vandaar de hoge plafonds en zo.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 16, 2022 @ 09:16:52

   Ja wel héél “toevallig” dan dat je er ook was.
   Had leuk geweest je tegen het lijf te lopen want ik zou je natuurlijk herkent hebben. Zoals ik je destijds op Kijkduin óók direct herkende, je weet wel, ieder nadeel heeft z’n voordeel. 😉

   Beantwoorden

 14. omabaard
  sep 15, 2022 @ 22:46:56

  Een heel sportieve én boeiende dag, dan doet een mijmering in een heilig huis al eens deugd.
  Je eerste foto is prachtig, dat is Amsterdam zoals ik het ken en me wil herinneren. Geweldig toch, die huizen!!

  Beantwoorden

 15. Ferrara
  sep 15, 2022 @ 22:31:57

  Zo, jij hebt een flinke tippel door Amsterdam gemaakt. Mooie stad, toch? Mag ik een kleine correctie aanbrengen? De koepel die je laat zien is niet die van de Nicolaas kerk, maar is volgens mij van de Lutherse kerk, tegenwoordig onderdeel van een hotel. Ik herkende het sluisje op de voorgrond. De Nicolaas kerk waar je zat uit te rusten ligt vlakbij het station. En nu maar hopen dat ik me niet vergis.

  Beantwoorden

  • meninggever
   sep 16, 2022 @ 08:26:36

   Dat klopt, maar er waren heel wat kerken om te kunnen onthouden vrees ik…De St.Nikolaas op andere lokatie bekeken we wel van binnen en die foto’s staan wel op de juiste plek…:)

   Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 16, 2022 @ 09:11:43

   Dat de basiliek dicht bij het station lag herinner ik me inderdaad wel, verder gooi ik wel het een en ander door elkaar, dank voor je tip. Ik heb het meer naar de waarheid aangepast. 😉

   Beantwoorden

 16. MyriamC
  sep 15, 2022 @ 21:54:01

  Leuke stad hoor. De grachtengordel, de Jordaan, Oud Zuid, … zoveel leuke buurten.

  Beantwoorden

 17. Rebbeltje
  sep 15, 2022 @ 21:41:54

  Dat moet wel leuk zijn als iemand er de weg kent en je een rondleiding geeft 🙂 En ja lastig als je teveel bij je hebt maar soms heel hard nodig 😉
  Ha uitrusten op de harde banken…als je maar kan zitten toch?
  Groetjes

  Beantwoorden

 18. Array
  sep 15, 2022 @ 21:04:02

  Dat was weer eens een uitstapje! Bedankt dat we even mee kunnen kijken en genieten. En de pijp uit of het hoekje om? Kan allemaal daar! Die fiets is leuk!

  Beantwoorden

 19. RenéSmurf
  sep 15, 2022 @ 21:01:10

  Amsterdam is een prachtige stad. Ik weet ook zo veel plekjes daar, waar ik allemaal al eens geweest ben en wie waar woonde, of zo ongeveer.

  Beantwoorden

 20. Karel
  sep 15, 2022 @ 19:52:34

  mooi stukje lopen hoor van centraal station naar de Pijp
  altijd genoeg te zien , ik zag het nooit , tot dat ik er met kennissen en vrienden uit Bonn en Zwitserland ging lopen , dan zie je , je geboorte stad als een toerist 🙂

  Beantwoorden

 21. Lot
  sep 15, 2022 @ 19:47:12

  Je hebt echt heel veel gelopen als je dat allemaal hebt gezien. Ik ben geboren op de Prinsengracht met uitzicht op Rijksmuseum en oma en opa woonden ernaast en hadden een heel klein huis met 2 verdiepingen en een zolder, op de begane grond was de winkel. Mini keukentje met een klein raam achter. Geen echte badkamer. Ook die grachtenhuizen bestaan.
  Amsterdam blijft een heerlijke stad om te lopen,

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 15, 2022 @ 19:55:52

   Ik was ook gewaarschuwd makkelijke schoenen aan te doen en gelukkig kan me nog aardig redden met lopen, het gaat pas mis als ik een uur gezeten heb, maar dat zien niemand gelukkig. 😉
   Ik heb lang niet alles in m’n hoofd opgeslagen , dat lukt niet in één keer. Ik zou er gewoon alsnog verdwalen.

   Beantwoorden

 22. Sjoerd
  sep 15, 2022 @ 19:37:37

  Met zo’n gids kom je nog eens ergens…

  Beantwoorden

 23. Matroos Beek
  sep 15, 2022 @ 19:24:29

  Die trapgevels zijn echt schitterend.
  Zo, je hebt al aardig wat stapjes gemaakt deze week, maar ja, er is ook zoveel te zien.
  Lastig met die jassen. Je hebt er altijd één teveel of te weinig.

  Beantwoorden

 24. Suskeblogt
  sep 15, 2022 @ 19:19:02

  Leuk om met Leo als gits Amsterdam te verkennen. Zo zie je dingen die je anders niet zou ontdekken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 15, 2022 @ 19:32:22

   Klopt, een stad moet je eigenlijk altijd doen met iemand die de stad goed kent en vooral van de stad houdt.

   Beantwoorden

   • meninggever
    sep 16, 2022 @ 12:33:12

    Dat is zeker een stuk handiger…vooral als je al een vooroordeel bezit…:)
    O O Den Haag, mooie stad achter de duinuh…:)

    Beantwoorden

    • rietepietz
     sep 16, 2022 @ 12:39:52

     Nou … al is Den Haag m’n geboortestad en woonde ik er tot m’n 44ste, ik voel er niet de liefde voor die jij voor Amsterdam voelt. Alleen al de manier waarop afschuwelijke, moderne hoogbouw gewoon overal maar tussen gezet wordt, zélfs de horizon van het binnenhof is verziekt, maakt dat ik er zelfs met geld toé niet meer zou willen wonen, en dan vergeet ik voor het gemak de verloedering maar even.

     Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: