vroeg donker hé!

Echt wel het begin van de herfst hé, ik ging de laatste 2 weken al steeds vroeger naar boven omdat ik geen had om alle lichten aan te doen. Maar ondertussen moet er echt om 9 uur al licht aan. En als ik nog twijfelde of de herfst op komst is…. de eerste zakken kruidnootje liggen al in de supermarkt én de winter TV programma’s worden weer van stal gehaald.

Vrijdagavond was er alweer de enige talentenjacht waar ik met een half oog (die andere anderhalf houden m’n laptop in de gaten) altijd wel iets van zie. “Holland ’s got talent” is, anders dan de andere talentjachten, héél geschikt als “achtergrondbehang”. Vooral de eerste afleveringen lijken een beetje op de ouderwetse variété waar mensen vroeger voor naar het theater gingen.
Ik kan me nog herinneren dat ik één keer met m’n ouders mee mocht maar het Scala theater in Den Haag. Artiesten als Tom Mander en Snip en Snap werden groot door de revue.

Zodra de echte “afvalrace” in het programma begint verlies ik m’n belangstelling want dan gaat het altijd om gelijksoortige acts, zingen of dansen maar juist in het begin varieert het van rolschaats- tot jojo act en alles er tussen in om maar iets te noemen.
De uitvoering varieert óók van knullig tot heel bijzonder. Over Snip en Snap gesproken, als vrouw verklede mannen zijn van alle tijden al is de uitvoering wel wat veranderd.

De dragqueen deed z’n intrede, inderdaad een als vrouw verklede man maar dan wel reuze karikaturaal ingevuld.
Tja, het is een act hé, ik lig er niet wakker van en als zij….eh… hij een leuk showtje neerzet hoor je mij niet mopperen hoor.
Er was dus inderdaad zo’n “over de top wijfie” bij, niets mis met het showtje, dat zat leuk in elkaar.
“Ze” had een beetje dunne beentjes en je kunt inderdaad wel van een karikatuur van een vrouw spreken, zo kom je ze in de supermarkt niet tegen zal ‘k maar zeggen.
Maar moet ik me nu aangesproken voelen, of beledigd? Of moeten alle dragqueens nu maar van de TV verbannen worden om mij niet te kwetsen?
Het zal toch niet? Ieder diertje z’n pleziertje en ik kán natuurlijk altijd kiezen om wel of niet te kijken áls het me zou storen.
Met de kruidnootjes in gedachten moet ik ineens aan een ander “karikatuur” denken die dat wél overkwam omdat men er ” de performer” niet in wil zien.
Ach, net als verkleedpartijen en karikaturen is ook onverdraagzaamheid van alle tijden denk ik.

       

.

.

   

85 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Nicky
  sep 08, 2022 @ 15:49:34

  Oh, is ‘Holland’s got talent’ weer begonnen? Ik heb hetzelfde als jij; alleen de voorrondes zijn leuk. Maar meestal vergeet ik de tv aan te zetten. Ik heb ook geen moeite met dragqueens. Eigenlijk heb ik zelden moeite met andere mensen. Behalve als ik in de auto zit. 😉

  Beantwoorden

 2. Leidse Glibber
  sep 08, 2022 @ 02:39:22

  Het wordt echt vroeger donker. Er zitten zo nu en dan wel heel mooie dragqueens tussen. Pepernoten al in de winkel oke daar zijn we aan gewend ondertussen, maar de action al in kerstsfeer vind ik wel wat erg vroeg 🙂

  Beantwoorden

 3. meninggever
  sep 06, 2022 @ 14:16:48

  Als mensen in een over-the-top outfit prettig door het leven gaan en soms een leuke show neerzetten is het mij goed. Bij de recente Canal Pride in Amsterdam zit ik altijd te genieten van de kleuren en de muziek die daar voorbij trekken. Ik zie dat echt veel liever dan een stel tot de wenkbrauwen ingepakte vrouw die op een meter achter haar man moet lopen. Vrouwen zijn mooi vaak en de moeite waard. Zonder bijgedachten. Die laatste heb ik ook niet bij een drag-queen of iemand die zich als man graag kleedt als vrouw. Het wordt pas wat kriebeliger als men de uitzondering tot regel wil maken en de minderheid de meerderheid de les gaat lezen. Geloof is een persoonlijke keuze, naaktheid ook, en het omkleden tot vrouw en als zodanig door het leven gaan ook. En wie iets presteert verdient een platform. Al geef ik eerlijk toe dat ik zo’n programma het liefst bekijk om de minkukels, de mislukkelingen, de namaak-humoristen en zo meer. Dan ga ik pas lachen…:)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 06, 2022 @ 15:28:22

   een soort “aapjes kijken”is inderdaad wat de meeste doen bij de canal parade, dat zoek ik niet op want het is niet mijn ding. Maar als ik er , al dan niet op TV mee geconfronteerd word stoort het me niet en kan ik het als een act zien ( wat het meestal ook is) een goede of en slechte act, bij een slechte act haak ik af, ongeacht wát voor act, bij een goede blijf ik kijken. Zo simpel ligt het.

   Beantwoorden

   • meninggever
    sep 06, 2022 @ 15:30:34

    Ik gaf het als voorbeeld. De Pride is net zoiets als een carnavalsoptocht die ik (met name in Duitsland) ook graag zie, of een goed bloemencorso. Het zijn uitingen van hoe een samenleving in elkaar zit en dat er regionale verschillen zijn net zoals er keuzes zijn voor mensen te showen wat ze willen doen. Pas als het wordt opgelegd is het storend in mijn opinie….Of als het over grenzen van het betamelijke gaat…:)

    Beantwoorden

 4. Regenboogvlinder
  sep 06, 2022 @ 12:13:02

  Wij kijken ook nooit naar (spel)shows. Een tegen 100 vind ik wel leuk, maar het komt er nooit van.
  Dragqueens kunnen echt heel mooi zijn. Op GC gingen we wel eens naar een bepaalde show, die was echt zo goed. En ieder jaar iets anders.
  Ik heb ze nog niet gezien die kruidnootjes, maar wie weet a.s. vrijdag!
  niet te geloven dat het over 3 maanden alweer Sinterklaas is geweest…

  Beantwoorden

 5. Liesbethblogt
  sep 06, 2022 @ 11:15:17

  Toen ik uitging was de regenboogvlag nog met wat minder kleuren en was iedereen welkom waar ik achter de bar stond. Genoeg bijzonders gezien en altijd respect gehad voor een dragqueen, uren werk zit erin! De programma’s kunnen me niet bekoren, teveel reclame.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 06, 2022 @ 15:36:58

   Ach, reclames maken de programma’s goedkoper en dan moet het maar, moeite heb ik er niet mee omdat het ( als een programma me boeit, wat niet heel vaak gebeurt) prima zijn als plaspauze, glas bijvul pauze en dat soort dingen.
   Die regenboogvlaf zegt mij niets, ik heb geen uitzonderingen en behandel ieder mens hetzelfde. Ondertussen zijn er zóveel “uitzonderingen” dat “een uitzondering zijn” de norm lijkt en ik als simpele hetero ziel de uitzondering ben.

   Beantwoorden

 6. Leonoras life
  sep 05, 2022 @ 18:17:31

  Hier in de stad hadden we ook elk jaar een show met dragqueens. Was altijd leuk om te zien. Helaas is het afgelopen met dit vermaak. De organisator is er mee gestopt

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 05, 2022 @ 18:21:56

   Ik zoek het nooit op want het heeft niet echt m’n interesse maar als ik dan tegen zo’n show aanloop stoort het me niet en kan best waarderen hoe zorgvuldig het type is gemaakt.

   Beantwoorden

 7. willyfotoblog
  sep 05, 2022 @ 14:37:47

  het soort TV programma waarbij ik ga zappen Riet

  dragqueen of niet

  prettige dag

  Beantwoorden

 8. Hans
  sep 04, 2022 @ 21:47:46

  Inderdaad, 5 december ligt al in de winkel.
  Het is vroeger donker, de regen komt terug.
  Straks genieten van de herfst kleuren. Hans

  Beantwoorden

 9. Lot
  sep 04, 2022 @ 20:05:03

  Mijn oma had het ook vaak over Scala in De Haag, haar zus woonde er en voor haar was het het jaarlijkse uitje. Zelf woonde ze in Amsterdam. Toen ik in Den Haag kwam wonen was Scala al weg.
  Maar in Carré heb ik met dezelfde oma vaak revue’s gezien. Soms heel flauw, dat vond ik toen ook al 60 jaar geleden maar als je in de zaal zit lach je toch om alles.
  Verder hou ik wel van het theatrale.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 04, 2022 @ 20:22:28

   .Zodra er meer TV’s kwamen had de revue z’n beste tijd gehad en was de magie het theater weg. Het Scala gebouw werd bij de Bijenkorf getrokken. Als ik me goed herinner leek het theatertje wel een beetje op Carre. je oma zal het ook wel eens over K en W gehad hebben (gebouw van Kunsten en Wetenschappen) een groot theater waar de schoolkinderen jaarlijks het Sinterklaas feest vierden. Dat gebouw is helaas afgebrand.

   Beantwoorden

 10. Suskeblogt
  sep 04, 2022 @ 13:32:39

  Ik kijk weinig TV en als ik kijk komen dergelijke programma’s niet aan de orde.

  Beantwoorden

 11. Thomas Pannenkoek
  sep 04, 2022 @ 09:53:31

  Die Dragqueen heb ik toevallig ook gezien tijdens het zappen op vakantie. Vond ik maar niks aan, maar het publiek leek enthousiast.

  Beantwoorden

 12. Matroos Beek
  sep 04, 2022 @ 08:37:08

  Dit soort programma’s zegt me eigenlijk niks, ik kijk er nooit naar, ik heb dus totaal geen mening. Bij deze weet ik niet goed wat te schrijven als reactie.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 04, 2022 @ 08:40:50

   De mééste talentjachten sla ik ook over , daar mis je niets aan. Maar op dit moment zijn de andere programma’s ook allemaal verdwenen. De reden waarom is is erg genoeg maar dát ze verdwenen zijn is prima. Al lijkt het of je tegenwoordig overal een mening over moet hebben, dat is gelukkig tóch niet waar bij mij niet. 😉

   Beantwoorden

 13. Naomi
  sep 04, 2022 @ 08:27:33

  Die benen waren me nog niet opgevallen (want ik zat met anderhalf oog naar een kleurplaat te kijken), maar nu je het zegt: die zijn wel jaloersmakend…:)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 04, 2022 @ 08:36:42

   Nou… jaloersmakend? Ik zou toch niet zulke bonenstaken willen hebben, enige vorm is toch wel leuk , een béétje kuit en een béétje dij maakt het toch wel vrouwelijker. Ik wil er mijn “oude” benen niet voor inruilen.

   Beantwoorden

 14. John
  sep 04, 2022 @ 07:48:44

  Ik doe niet mee met de winter gekte en kruidnoten en alles wat er nog meer bij komt kijken. TV kijk ik zelden dus ik zie dit allemaal niet. Voor ieder wat wils in deze wereld. Een beetje meer in de Westerse wereld dan elders, maar toch. Het is om half10 echt helemaal donker ja. Om 21 uur de lampen aan is niet echt onnodig.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 04, 2022 @ 08:00:52

   Zo is het maar net, voor ieder wat wils en vooral een beetje leven en laten leven.
   het éne huis is het andere niet maar hier is het in huis donker om 9 uur. We stevenen nu weer af op richting klok terug zetten, ies dat ik altijd heel vervelend vind omdat je dan 2x een periode hebt dat je in schemerlicht de deur uit moet als je werkt, en schemer is altijd lastiger in het verkeer dan gewoon licht of donker.

   Beantwoorden

 15. Sjoerd
  sep 04, 2022 @ 07:19:43

  Ik was afgelopen week even bij Intratuin voor een paar plantjes, was de hele bemanning daar al bezig met de inrichting voor de Kerst.

  Beantwoorden

 16. MyriamC
  sep 04, 2022 @ 00:41:32

  Talentenjachten, het is me wat. In België ook meer dan voldoende aanbod. Gelukkig hebben we meestal nog wel wat op de digicorder staan om te kijken.
  Vroeg donker hè, ik hou er echt niet van. Stel je voor dat er ooit gekozen wordt voor altijd wintertijd, dan zou het nu al rond half acht donker worden. Niet fijn.

  Beantwoorden

 17. Rebbeltje
  sep 03, 2022 @ 23:44:36

  Snip en Snap maakten mij altijd aan het lachen in de André van Duin shows waren ze dikwijls te zien.
  Een geweldige humor hadden die 2 net als van Corry van Gorp.
  Dat was nog eens vermaak. Helaas houd manlief er niet van…
  ….en ha je bedoeld vast een man verkleed als vrouw …denk lees ik dat nu goed haha
  Niet zeuren en verder
  Groetjes

  Beantwoorden

 18. gewoonanneke
  sep 03, 2022 @ 23:08:52

  Ja ik zie die programma’s eigenlijk nooit maar niks mis met Dragon queens hoor.

  Beantwoorden

 19. Karel
  sep 03, 2022 @ 22:42:46

  to woke of to woke , dat is de variété van vandaag de dag
  geef mij Dorus en Snip en Snap maar en al die andere echte artiesten , zakje pepernoten en bij , wie doet me wat 🙂

  Beantwoorden

 20. Neeltje
  sep 03, 2022 @ 22:20:21

  Er is natuurlijk maar één echte Queen en dat ben jij!

  Beantwoorden

 21. RenéSmurf
  sep 03, 2022 @ 22:11:17

  De herfst begint altijd op 21 september, op zich is dat geen nieuws, dat is altijd zo, en negers en negerinnen op televisie is ook niks nieuws.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 04, 2022 @ 08:11:44

   Klopt, alleen de meteorologen hebben dat voor “hun” gemak maar even verplaatst naar 1 september. Dat is voor sommige mensen dus toch nog nieuws.Je pakt maar meteen even een ander “on woke” taboe mee, maar het ging hier mee om een man die verkleed als vrouw een optreden doet, de dragqueen bestaat in alle huidskleuren dus dat is niet direct een kenmerk van de dragqueen.

   Beantwoorden

 22. MelodyK
  sep 03, 2022 @ 21:18:33

  Inderdaad… helemaal met je eens….

  Beantwoorden

 23. liesonderweg
  sep 03, 2022 @ 21:16:24

  ‘You got talent’…! Dat ook hé!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: