stik….

Ja dat zei ik van de week hardop maar ik bedoelde het gewoon als een aanmoediging, niet als iets lelijks, heus niet! M’n naaimachine werd aangespoord te doen waar ik hem héél lang geleden voor kocht, stikken! Maar ja, ik hoorde al langer de meest vreemde geluiden en er waren ook regelmatig wel steekjes los. En nu plofte ineens het halve spoelhuis eruit dat ik met engelengeduld en kunst en vliegwerk er weer weer in kon fabrieken. Helaas werd het daar allemaal niet beter van.

Tijd om eens te overwegen hoe nu verder. Echt kleding naaien doe ik niet meer maar er komt toch nog regelmatig wel iets van een herstelwerk voorbij, een broek korter maken of een kussenhoesje maken. Moet ik dáár nou nog een nieuwe machine voor kopen? Maar eens overleggen met Inge die zélf geen machine heeft en dus ook wel eens een klusje voor me heeft. Ze wil eigenlijk ook wel zelf om leren gaan maar mééstal komt ze pas met een klusje wanneer het te ingewikkeld is voor “een leek” en dan ben ik een slechte leermeester, “doe ik wel even zelf”, tja, daar leert ze het natuurlijk niet van.

We gaan gingen dus samen op pad, op zoek naar een simpel machientje. Dat simpelste machientje kan nog altijd méér dan m’n oude machine die alleen kon zigzaggen en knoopsgaten maken. Het simpelste waar we naar kijken kan ook nog een aantal afwerk- en sier steekjes maken. Er kunnen zelfs 2 naalden tegelijk in. Alles in te stellen met drie knoppen.

Maar wat de doorslag geeft is dat de draad door een handig apparaatje zélf door het oog van de naald gedaan wordt, dat is naarmate mijn oogjes achteruit gaan wel een dingetje.
Voorlopig is het nog gewoon mijn naaimachine maar Inge’s naam staat er al op zal ‘k maar zeggen. Eerst moet ze er mee leren omgaan en daar gaan we van de winter samen aan werken, precies, een soort workshops.
Ondertussen heb ik het klusje waar ik mee bezig was afgemaakt, de draad eigenlijk zonder er erg in te hebben wonderbaarlijk “vanzelf in de naald gekregen”.
Alleen, toen ik het later bewust nog eens probeerde lukte het me niet meer… het ligt op het puntje van tong om te zeggen dat ik gena….. ,eh…. nee, dat zegt een dame niet.
Ik ga het nog wel eens navragen bij die aardige meneer die het voordeed.

.

.

     

95 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Regenboogvlinder
  sep 03, 2022 @ 11:35:14

  Oh wat leuk dat je toch weer een nieuwe hebt gekocht en eigenlijk voor Inge. En je gaat je dochter lesgeven, top!
  Mijn dochter brengt sinds mijn laatste naaimachine niet meer wilde doen wat ik wilde haar klusjes naar een kledinghersteller. Doet prima werk.
  Pffff naaimachines, ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Al vanaf de eerste die ik kocht toen ik net getrouwd was. Ook mezelf alles aangeleerd met vallen en opstaan, maar bij mij gaan ze na een bepaalde tijd dwarsliggen. Ik liet hem dan even nakijken en schoonmaken en dan ging het weer. Zo heb ik er 3 gehad. De laatste was een Anker en een drama. Bij mij viel soms ook alles los. Nou ja, wat er allemaal mee kan gebeuren had ik dus ook last van. En ik heb hem weggedaan en dacht, ik koop nog wel eens een simpele, want regelmatig miste ik hem toch wel.
  Maar ik doe het toch maar niet meer… Of ik moet ergens een leuke aanbieding tegenkomen met een naald die de draad zelf pakt.. want dat is ook een dingetje, handig hoor! Ik wens je er veel plezier mee! 🦋

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 03, 2022 @ 13:34:32

   Als Inge er géén interesse in had gehad zou ik ook geen nieuwe meer gekocht hebben. Ik heb er wél goed mee leren omgaan, ( ook het onderhoud) de basis op de huishoudschool was goed omdat je ook leerde waarom dingen niet goed werkte. Daar heb ik later veel plezier van gehad.
   Ik ben benieuwd hoe Inge alles op gaat pikken dan heeft ze hier later een leuk machientje aan met als extra inderdaad die draad in de naald doen. Dat hield me de laatste tijd vaak tegen om de machine te pakken.

   Beantwoorden

   • Regenboogvlinder
    sep 03, 2022 @ 14:10:27

    Ik had niks met het huishouden, zat ook op de MULO en heb ook nooit leren koken voor mijn trouwen. Maar handig dat je dat dan allemaal geleerd hebt. Technisch inzicht hebben is nooit weg.
    Zou leuk zijn als het haar gaat lukken, want een kledinghersteller is nog best prijzig. Bij mij was hij steeds aan het lussen (de spanning hè) en ik had gewoon geen zin meer om dat weer op te lossen als ik hem nodig had.

    Beantwoorden

 2. hanscke
  sep 01, 2022 @ 11:34:29

  Oh, dat is op den duur ook wel wart voor mij. Ik kan de draad ook moeilijk in de naald krijgen.

  Beantwoorden

 3. Leidse Glibber
  aug 31, 2022 @ 00:57:32

  ik sla over 🙂

  Beantwoorden

 4. matroos
  aug 30, 2022 @ 09:57:08

  Ooit heb ik als bijbaantje op een naaiatelier gewerkt,niet kwa geld maar als ervaring goud waard,veel geleerd.Ik heb ook zo’n draad doorhaler tis een handigheidje wat met wat oefening feilloos gaat.De draadafsnijder is ook handig.Wij zijn denk ik een uitstervend ras,heb kind wel in ieder geval de basis geleerd,pas nu ze ver weg woont doet ze zelf het een en ander.Inge woont te dichtbij🤣🤣🤣🤣

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 30, 2022 @ 13:58:14

   Ja dát zal het zijn, plus dat ze meestal nét niet heel makkelijke klusjes heeft en dat gestumper kan ik dan niet aan zien. Maar ik ga het er nu vanaf het begin leren, ze móet anders had ik nooit meer een nieuwe machine gekocht . Ik heb een eigen stoffeer ateliertje gehad en daar dus ook veel van geleerd omdat m’n werkgever het zelf niét kon. Daar leer je dan het meest van. 😉

   Beantwoorden

   • matroos
    aug 30, 2022 @ 16:25:10

    Ik heb ook alle boten van ons zelf en van andere voorzien van bekleding en gordijnen en zo,de laatste keer heb ik de bekleding uitbesteed en enkel gordijnen gemaakt.Maar dat kwam omdat mijn professionele machine de geest had gegeven en ik een gewoon huishoudmachientje had gekocht en dat is niet geschikt voor zwaar werk.Maak nog weleens wat voor Still en zo.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     aug 30, 2022 @ 18:22:22

     Klopt, ik had ook een industriemachine in die tijd, vooral bootkussen werden vaak met imitatie leer bekleed. Dat is best zwaar spul.
     Voor caravan kussen was het gelukkig meestal gewone stof maar ook dat was vaak te zwaar voor zo’n gewoon machientje. Ik had er een fijne bijverdienste aan die ik thuis kon doen dus was er altijd voor de kinderen. Heb het wel 20 jaar gedaan, ook bankstel kussens in alle soorten en maten.

     Beantwoorden

 5. meninggever
  aug 30, 2022 @ 09:35:04

  Ik heb niks met het fenomeen. Wij bezitten zo’n machien niet al herinner ik me van vroeger wel dat mijn moeder er een had met een trapmechaniek onder in het tafeltje waar het ding in was gefabriceerd…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 30, 2022 @ 14:00:04

   Ja klopt, zo een staons er bij ons thuis ook al kon mijn moeder er niets mee. Maar ik kon het geleerde op de huishoudschool er op in praktijk brengen. Naaide al heel jong m’n eigen kleding, vanaf m’n 13de jaar.

   Beantwoorden

 6. gewoonanneke
  aug 29, 2022 @ 22:01:05

  Ik heb ook een jaar of 15 geleden een nieuwe naaimachine gekocht inderdaad je hebt toch zo nu en dan wel een klusje. Niet zo’n ingewikkelde en moet zelf nog gewoon de draad er in doen. Een papiertje achter het gaatje houden werkt voor mij perfect.

  Beantwoorden

 7. Nicky
  aug 29, 2022 @ 13:48:37

  Oh, dat lijkt me nog best een gepriegel. Maar als je het eenmaal weet, is het vast zo gepiept. Ik ben sinds kort dikke vriendinnen met mijn moeders oude naaimachine. En ik snap echt niet meer dat ik hem eerst al niet opgespannen kreeg. Of ingespannen? Nou ja, je snapt ‘m wel.

  Beantwoorden

 8. Appelvrouw
  aug 29, 2022 @ 13:32:23

  Wel een slimme doortastende Inge in je buurt 🙂

  In gedachten zag ik de draad al door het oogje gezogen worden.
  Is het echt zo handig? op het filmpje lijkt het me nog een beetje “gedoe”.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 29, 2022 @ 14:12:07

   Zoals ik het die man zag doen is het inderdaad een stuk handiger dan het gepruts als je iets minder goed zicht hebt. Voor wie nog jonge ogen heeft lijkt het me inderdaad overbodig.

   Beantwoorden

 9. Naomi
  aug 29, 2022 @ 11:32:53

  Oh, ik vind het zo knap als mensen met zo’n apparaat om kunnen gaan. Ik zou willen dat ik mijn eigen kleding kon maken. Lijkt me ideaal! Maar goed, voor nu heb je weer even een nieuw speeltje. Veel succes!

  Beantwoorden

 10. Liesbethblogt
  aug 29, 2022 @ 11:25:04

  Ik ben heel heel blij dat Vriendjelief dit soort klusjes voor me doet, ik heb er geen gevoel noch geduld voor!

  Beantwoorden

 11. willyfotoblog
  aug 29, 2022 @ 10:48:01

  aan mij is zoiets niet besteed Riet
  af en toe laat ik wel eens een steek vallen

  Beantwoorden

 12. Thomas Pannenkoek
  aug 29, 2022 @ 10:02:32

  Wil je voor mij wat ronde zakdoeken stikken?

  Beantwoorden

 13. Happy Hulk
  aug 29, 2022 @ 10:02:26

  Dus de ‘draad’ kwijt!

  Beantwoorden

 14. John
  aug 29, 2022 @ 08:12:11

  Dat is wel handig, om de draad door die naald te krijgen. Hier wordt het altijd aan mij gevraagd het te doen, maar is best priegelen altijd.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 29, 2022 @ 13:51:29

   Wie vindt er zoiets uit vraag ik me dan af, het is echt vaak een probleem wanneer je ogen niet meer helemaal tip top functioneren. En dat gaat altijd zó geleidelijk dat je pas veel te laat door hebt dat het weer tijd voor een andere bril is.

   Beantwoorden

 15. Suskeblogt
  aug 29, 2022 @ 08:08:32

  Eva gaat in oktober een naaicursus volgen. Altijd goed om met zo’n machiene te kunnen werken.

  Beantwoorden

 16. Sjoerd
  aug 29, 2022 @ 07:29:12

  Een echte sINGEr?

  Beantwoorden

 17. Matroos Beek
  aug 29, 2022 @ 07:10:17

  Wauw wat een machine Riet! Zo mooi al die steekjes.
  Zelf ben ik een slechte naaister, ik ken er niks van. Gelukkig is er Dorothé die je goed op weg kan helpen.
  Veel plezier met je nieuwe naaimachine!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 29, 2022 @ 07:42:24

   De machine op zich heb ik wel in de vingers, dat is nauwelijks anders dan ik gewend was. Maar de nieuwe snufjes hebben nog zo hun geheimen. Komt vast wel goed als het moet kan ik altijd even terug naar de winkel waar ik ‘m kocht.

   Beantwoorden

 18. Rebbeltje
  aug 28, 2022 @ 23:55:44

  Zelf veel achter de machine gezeten, maar de draad moest ik zelf doen.
  Wat denk je een vergrootglas in de box liggen en een handig dingetje om de draad ermee door het ook te halen.
  Op de machine zelf kende ik nog niet…ze moeten me op slauiten met machine en verstelwerk anders blijft het liggen 😉
  Wel handig als je ermee om kan gaan…vinden onze kinderen ook haha…dus ze geven me reglmatig klusjes te doen. Nu ik dat typ denk ik tegenwoordig toch wel veel minder, zouden ze het zelf beter kunnen grijnzzzzz
  Groetjes

  Beantwoorden

 19. MyriamC
  aug 28, 2022 @ 22:52:47

  Het lijkt simpel maar ik begrijp er niks van. Mijn moeder deed altijd mijn verstelwerk en sinds zij er niet meer is gaat het naar de naaister.

  Beantwoorden

 20. RenéSmurf
  aug 28, 2022 @ 22:21:48

  Ja, zolang ze die dingen nog maken zullen ze ook steeds beter worden.

  Beantwoorden

 21. MelodyK
  aug 28, 2022 @ 21:47:46

  En de mijne staat al jaren nutteloos in de kast… had t maar eerder gezegd

  Beantwoorden

 22. djaktief
  aug 28, 2022 @ 21:45:44

  Riet de truc is meestal om links en rechts erachter te haken en de draad vast te houden tot hij erdoor schiet, dus niet te vast. Wat ook belangrijk is is dat de naald op de goede hoogte staat voor de draadinrijger. Dat is per machine verschillend.

  Beantwoorden

 23. omabaard
  aug 28, 2022 @ 21:45:35

  Ik ken letterlijk niets van stikken en naaien. Als je zo ver niet zou wonen, kwam ik gegarandeerd mee op workshop.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 28, 2022 @ 21:51:00

   Ik heb een goede basis op de Huishoudschool geleerd en daar jarenlang heel veel aan gehad. Maar in die tijd waren de machines nog heel simpel, konden alleen voor-en achteruit stikken en misschien een beetje zigzaggen.

   Beantwoorden

 24. logbankje
  aug 28, 2022 @ 21:42:37

  Gelukkig heb je de video, kun je nog eens terug kijken.
  Ik was het gelijk weer kwijt, haha. Hans

  Beantwoorden

 25. Karel
  aug 28, 2022 @ 21:42:06

  stik , filmpje 2x gekeken en ik weet het nog niet pppffftt
  en mem is er niet meer om het te vragen , zij kon ook toveren met haar Singer trap naaimachine 🙂
  suc6 zal ik maar zeggen

  Beantwoorden

 26. liesonderweg
  aug 28, 2022 @ 21:38:10

  Ziet er hemels uit, met zoveel mogelijkheden. Zit er geen boekje bij, of internet…? Wel handig ‘draden’!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: