probleem opgelost

Echt waar, problemen worden soms al opgelost zonder dat ik er moeite voor hoef te doen. Ik zat nog in mijn maag met een foto die ik gemaakt had in het Haagse kunstmuseum in de Mondriaan expositie. De info bij die foto was ik vergeten te fotograferen en nu weet ik dus niet of het “een Mondriaan” kunstwerk was of iets van een kunstenaar die door hem geïnspireerd was.

Het kan altijd erger want ik vergat óók een foto van de Mondriaan’s bekendste werk, de Victory boogie woogie, te maken.
Naar mijn idee een beetje rommelig knutselwerkje met hier en daar wat vuil geworden witte plakkertjes maar oke, de schilder had het ook niet af kunnen maken hoorde ik laatst

Maar ik ben weer afgedwaald ik was nog op zoek naar de betekenis van dat andere kunstwerk van geverfde latjes waar ik wél een foto van heb.

Geen idéé van wie en wát het was…. en tóen las ik het logje van Anneke. Zij was met haar kleindochter naar het “zomerhuttendorp” geweest. Zo’n festijn waar kinderen in de vakantie van oude pallets hutten mogen bouwen en die helemaal naar hun eigen idee mogen timmeren en desnoods pimpelpaars verven. Ze was er zelf jarenlang vrijwilliger en na twee corona jaren wás er weer een soort huttendorp maar dan zónder hutten bouwen want schrijft ze in haar logje …..

Hout is goud momenteel. Kregen we van een bedrijf vroeger altijd zo’n 300 pallets die een paar jaar geleden nog maar amper een euro opbrachten bij een opkoper. Dezelfde pallets zijn nu rond de 5 euro waard en dan geven bedrijven dat niet zo snel zomaar weer weg.

En dán valt het kwartje bij me, het museum heeft beslag weten te leggen op één van de laatste ontwerpen van zo’n door kinderen vertimmerde pallet!

( sorry, sorry, sorry, ik mis gewoon een “kunst gen” en kán het niet laten mijn zienswijze er op los te laten)

     


     
Advertentie

74 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  aug 24, 2022 @ 00:21:59

  Jou kunstkennis is gewoon uniek, zo kan je hetook bekijken

  Beantwoorden

 2. Toos van Holstein
  aug 23, 2022 @ 13:28:21

  Ik geef je groot gelijk met je reactie. Als kunstenaar kijk ik zelf natuurlijk graag rond in musea en zeker in het prachtige Kunstmuseum. Zo zag ik ook het geschilderde lattenwerk waarvan jij die foto maakte. Ik heb me er behoorlijk groen, geel en rood aan geërgerd. Jouw humoristische reactie erop kan ik dan ook heel erg waarderen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 23, 2022 @ 16:22:40

   Dat is fijn om te horen, ik ben altijd al gauw bereid te denken dat er een steekje los is bij mezelf (wat op sommige fronten zeker mogelijk is hoor) Gelukkig is dus niet iedere kunstenaar helemaal van het pad af. Trouwens ook geen bezwaar als het wél zo is maar het probleem ligt wat mij betreft in het feit dat de musea daar zoveel geld in steken. Ik moet eens wat verder lezen op je site om te zien in welke kunst je bedreven bent. Ga ik doen, beloofd. 😉

   Beantwoorden

 3. Naomi
  aug 22, 2022 @ 15:53:22

  Ik keek als eerste naar de foto en dacht dat één van de achterkleinkinderen het had geknutseld. Dus eh, ik zal het kunstgen ook wel niet hebben dan zeker? Levert wel weer een heerlijk blogje op.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 22, 2022 @ 15:57:53

   Ik het Levi inderdaad ernstig in elkaar timmeren, maar dan komt het vást niet in het museum te hangen. 😉 Het is misschien niet erg netjes om kunstenaars belachelijk te maken maar helaas, het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

   Beantwoorden

 4. Nicky
  aug 22, 2022 @ 12:01:51

  Dat denk ik ook! En daar moeten we heel zuinig op zijn.

  Beantwoorden

 5. Happy Hulk
  aug 22, 2022 @ 11:08:56

  Hulken leggen hun ‘goedkope’ kunst vaak in de toiletpot.

  Beantwoorden

 6. Thomas Pannenkoek
  aug 22, 2022 @ 10:29:24

  Een kunstkenner als ik kent ook het verschil niet tussen een Mondriaan en een Pannenkoek (één van mijn voorvaderen die het bekende werk ‘Preisoep’ heeft gemaakt).
  Geef mij maar een klassiek museum met begrijpbare kunst.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 22, 2022 @ 14:34:30

   Die hebben ze in dit museum ook hoor, maar het is groot en heeft dus ook altijd wat “vernieuwende” kunst in de aanbieding.Voor mij altijd dikke pret al schijnt dat niet de bedoeling te zijn.

   Beantwoorden

 7. meninggever
  aug 22, 2022 @ 09:40:53

  Nou, we delen die genen hoor. IK heb niks met musea vol van dit soort flauwekul. Zie er domweg niets in. Ben meer van de gestileerde werken van Hopper of zo, waarbij is de fantasie de vrije loop kan geven. Of verbaas me over de details van hoe de grote Hollandse meesters naar hun tijd keken. Of goede fotografen die een periode vastlegden die nu allang voorbij is. Maar zo goed op de gevoelige plaat vastgelegd dat het een genot is om naar te kijken. Dus ik sla in Amsterdam het Stedelijk altijd maar over. Niets voor deze cultuurbarbaar. Maar boeken met de werken van Hopper en wat reproducties? Ja die heb ik in huis…En blijf me verbazen..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 22, 2022 @ 14:32:19

   Hopper is inderdaad goed te pruimen, moest hem wel even opzoeken want ik kende de naam niet. Als je uit moet gaan leggen waaróm iets kunst is klopt er iets niet wat mij betreft. Soms amuseert het me wel met hoeveel onzin men serieus de kunst uit staat te leggen. Maar goed, ik deed het nu dus eigenlijk zelf ook. maar dan mág er ook gelachen worden hoor.

   Beantwoorden

   • meninggever
    aug 24, 2022 @ 10:18:31

    In het verlengde van Hopper staat ook een stel fotografen die in zijn stijl de meest schitterende beelden vastlegden, maar dan met moderne middelen. Die foto’s zag ik ooit op tv en later tijdens een expositie in Amsterdam over die werken. Sta je met je mond open. Sommige opnamen en de stagering van de lijdende voorwerpen die als decor dienden vroegen een week voorbereiding. Kijk, dat noem ik echte kunst…:)

    Beantwoorden

 8. Sjoerd
  aug 22, 2022 @ 07:11:41

  Kunst is gewoon wat je er in ziet, zie je het niet is het wellicht kunst voor anderen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 22, 2022 @ 07:54:42

   Er zijn vást en zeker wel kunstminnaars die er een verhaal over hebben, en ik geef het toe, ergens een spijker onzichtbaar én recht inslaan is een kunstje dat ik niet beheers. 😉

   Beantwoorden

 9. Rebbeltje
  aug 21, 2022 @ 23:56:48

  Je beschrijving is weer fenominaal 🙂
  Timmerdorp…fantastisch voor kinderen die het leuk vinden.
  Kleinzoon van bijna 10 was er dit jaar weer bij…. voor de zoveelste x en zei mama dat wil ik ook gaan doen…helpen daar als ik naar de middelbare school ga. 🙂 Vrijwiliger in de dop 🙂

  Beantwoorden

 10. Matroos Beek
  aug 21, 2022 @ 22:53:30

  Hahaha die Riet toch. Ik begrijp je redenering helemaal!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 22, 2022 @ 07:50:32

   Eigenlijk maakt iedere timmerman kunstwerken als alles passend in elkaar zit. Zag ook al een rijtje kastjes aan de muur van het museum dus misschien zijn ze dat wel met me eens.

   Beantwoorden

 11. RenéSmurf
  aug 21, 2022 @ 22:36:28

  Ja, wie goed kijkt kan altijd wel iets ergens in herkennen, het blijft lastig om iets totaal nieuws te maken.

  Beantwoorden

 12. logbankje
  aug 21, 2022 @ 22:24:41

  het verleden komt weer langs. Hans

  Beantwoorden

 13. gewoonanneke
  aug 21, 2022 @ 22:24:03

  Echt hoe krijg je het verzonnen haha. Heb zo zitten lachen er over. En ja ze mochten het inderdaad in alle kleuren verven dus zover zit je er nou ook weer niet naast… 🙂 Geweldig dit…….

  Beantwoorden

 14. djaktief
  aug 21, 2022 @ 22:22:16

  https://www.anderetijden.nl/aflevering/310/Victory-Boogie-Woogie daar staat het hele verhaal waarom er plakkertjes zitten op die Mondriaan waar hij tot vlak voor zijn dood zo hard aan werkte. Ik denk dat je het misschien toch wel leuk vindt om te lezen. Verder geniet ik van jouw onorthodoxe kunstbeleving en blogs over museabezoeken

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 22, 2022 @ 07:39:17

   Deels ken ik het verhaal maar ik ga de gaten nog even opvullen bij deze link. Doet niet af aan mijn oordeel over wat ik zág, wat mij betreft niét museum waardig. Maar ja, ik heb er geen verstand van natuurlijk. 😉

   Beantwoorden

   • djaktief
    aug 22, 2022 @ 20:03:27

    Ik ook niet maar dan ga ik op zoek naar informatie om meer van de hoed en de rand te weten. Naar aanleiding van jouw blog heb ik ook weer eens bijgelezen over de definitie van kunst

    Beantwoorden

    • rietepietz
     aug 22, 2022 @ 20:32:14

     Ik vind het na het lezen van de linkt nog schandaliger wat er voor betaald is. Bah! Het is het gewoon niet wáárd !

     Beantwoorden

     • djaktief
      aug 22, 2022 @ 21:17:14

      De prijsopdrijving is afschuwelijk maar als kunstwerk vind ik het geweldig. Het gekantelde werk dat vanuit en de kracht van de kleuren. Als je dichtbij staat zie je inderdaad dat het nog steeds een studie is. Het is niet af omdat hij dood ging. Hij had met plakkers de kleuren aangegeven zoals hij het wilde veranderen. Als je er een stuk vanaf staat spreekt het veel meer aan. Zo kun je zien hoe het had moeten worden.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       aug 22, 2022 @ 21:26:17

       Tja, dat blijft een kwestie van smaak natuurlijk. het kan mij niet zo bekoren, zeker van dichtbij niet omdat je dan heel veel onvolmaakt heden ziet, vakjes die niet strak ingevuld zijn bijvoorbeeld. Maar je bent vast niet de enige die het kan waarderen . Kunst is ook wel iets persoonlijks.

       Beantwoorden

 15. Ferrara
  aug 21, 2022 @ 21:48:03

  Welnee mens, geen simpele ziel, maar een nuchtere kijk en daar is gebrek aan. Ik heb weer smakelijk gelachen en hup daar was de brandslang van van Kooten en de Bie weer. Hier heet die activiteit het timmerdorp, geen idee hoe dat dit jaar is verlopen, wij zijn dat stadium met volwassen kleinkinderen voorbij. Nooit aan gedacht dat de prijsstijgingen ook daar hun tol eisen. Nu te laat, volgend jaar maar weer eens een donatie doen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 21, 2022 @ 22:01:41

   Altijd leuk om te horen dat er meer mensen plezier aan beleven dan ik. Ik moet ook altijd de verleiding weerstaan om brandblussers in een museum op de foto te zetten. Had vorige keer ook bijna de fout in gegaan. Onder een bankje stond een plastic teiltje met wat kopjes. Het bleek géén kunstwerk want dit keer stond alleen het bankje er. 😉
   Eigenlijk wel logisch natuurlijk als die pallets ineens 5x meer waard zijn wordt men er wat zuiniger op. Ik zie het in de drukkerij ook, er was maar één soort waar “statiegeld”op stond maar nu nemen ze alles mee. De grote vraag naar hout komt door de houtkachels.

   Beantwoorden

 16. Neeltje
  aug 21, 2022 @ 20:51:02

  Er zal wel een verschrikkelijk verhaal bijgehangen hebben over het loodzware leven de zogenaamde kunstenaar. Want heb je dat niet, dan kom je nooit in een museum te hangen. Je werk dan.

  Beantwoorden

 17. willyfotoblog
  aug 21, 2022 @ 20:09:33

  het zijn duidelijk moeilijke tijden voor de musea Riet

  ze zullen die graag lezen

  groeten

  Beantwoorden

 18. Karel
  aug 21, 2022 @ 19:54:02

  niks mis met jouw “kunst gen” hihihi

  Beantwoorden

 19. minoesjka2
  aug 21, 2022 @ 19:45:07

  Heerlijk mens, waar haal je het vandaan ………. maar, ik heb het tenminste weer met een smile op mijn gezicht zitten lezen. Dankjewel.

  Beantwoorden

 20. Francky
  aug 21, 2022 @ 19:43:01

  Doet me denken aan spullen die je in diverse kleuterklassen ziet. Ik zal er wel helemaal naast zitten.

  Beantwoorden

 21. MyriamC
  aug 21, 2022 @ 19:39:14

  Gekleurde raampjes. Er waren nog wat restjes verf over. Toch?

  Beantwoorden

 22. omabaard
  aug 21, 2022 @ 19:36:21

  Heerlijk om lezen Riet. Jij ziet er een kinderwerkje in, ik een kleurrijke gevangenisdeur. Mis ik dan ook het kunstige gen??

  Beantwoorden

 23. liesonderweg
  aug 21, 2022 @ 19:22:46

  Hahahaaa… Mooi gezien van je! 😉
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: