het móet maar

Sorry, sorry, sorry, we gaan nog naar niét naar Goes! Omdat ik even niet meer wist
“wat” ik “waar” gezien had verplaatste ik bijna eigenhandig de Abdij van Middelburg naar Goes.
Dat had me nogal een klusje geworden dus ik ben blij dat het niet hoeft, ik laat de Abdij waar hij hoort, in het midden van Middelburg.
Wel vaak over “de lange Jan” horen spreken (niet te verwarren met Jan Al) maar nooit enig idee wie of wat dat was..
Het blijkt één van de torens van de Abdij van Middelburg te zijn en potdorie wat is die Abdij een bezoekje méér dan waard.
Eh…. wat? nee we hebben de lange Jan niet beklommen maar die mogelijkheid is er wél.

Ja natuurlijk staat er een linkje voor wie het naadje van de kous wil weten want er is véél te vertellen over dit gebouw maar “mijn beleving” van het gebouw is natuurlijk véél interessanter…ahum!. Het is wel het meest verrassende oude gebouw dat ik ooit bezocht heb.
Je stapt oppervlakkig bezien gewoon een kerk in. Die lijkt niet eens heel groot maar blijkt uit meerdere ruimtes te bestaan. Met o.a. twee ruimtes die iedere weer twee van die grote kerkorgels hebben. Maar ook iets “gewonere” ruimtes die meer een congreszaal lijken dan een kerk.

In de grond de hobbels en bobbels van grafstenen die ik wel ken uit de Delftse kerken en zelfs een praalgraf als van Willem van Oranje zij het dan een flink maatje bescheidener.
Zó bescheiden dat zelfs ik het in z’n geheel op de foto kon krijgen, kijk dan wás je iemand wanneer je hier een plekje krijgt (ik ben natuurlijk vergeten wie er in ligt)
Maar door steeds weer andere deuren lopend wordt het minder kerk en meer abdij. De oude abdijgangen lopen om een sfeervol middenhof heen waar het een oase van rust is. Nou ja een relatieve rust want foto’s maken zonder mensen erop is een bijna onmogelijke opgaaf, maar toch, de hof maakt mensen stil.
Wat ik het meest bijzondere vond zijn de plafonds uit de kloostergangen. Wát een vakmanschap om al die duizenden steentjes in de boogjes van de plafonds te metselen.
Zouden we nog wel vakmensen hébben die dat kunnen, het beroep “bouwvakker” is zó ondergewaardeerd dat ervoor doorleren niet aantrekkelijk is.
Bovendien zijn nieuwe gebouwen nu meestal een combinatie van staal en glas waarvan de verwerking vást ook wel vaardigheden vereist, maar dat toch meestal grotendeels fabriekswerk is.
Al met al is deze Abdij best een logje waard, dan moet Goes gewoon even wachten!

Advertentie

73 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  aug 06, 2022 @ 00:50:49

  Zo te zien een prachtig gebouw

  Beantwoorden

 2. Nicky
  aug 02, 2022 @ 15:36:26

  Prachtig, zeg! Ik ben dol op dat soort gebouwen. Zo worden ze helaas niet meer gemaakt. Jouw beleving erbij vind ik genoeg, hoor. Geen linkje meer nodig 😉

  Beantwoorden

 3. Toos van Holstein
  jul 31, 2022 @ 21:28:40

  Mooi dat je ‘onze’ abdij en de kerken erbij zo in het zonnetje zet. Dat grafmonument is van de gebroeders Evertsen, vlootadmiralen zoals ook Michiel de Ruyter.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 31, 2022 @ 21:34:46

   Ere wie ere toekomt hé! O ja nu weet ik het weer, bijzonder dat het broers zijn. Dank voor de aanvulling, ik ben reuze gemakzuchtig met info, die is tegenwoordig makkelijk op te zoeken want het interesseert natuurlijk niet iedereen.

   Beantwoorden

 4. gewoonanneke
  jul 31, 2022 @ 20:22:18

  Prachtig ik hou van kerken en cathedralen……

  Beantwoorden

 5. Regenboogvlinder
  jul 31, 2022 @ 13:06:49

  Kan zo snel de foto’s niet boven water halen van onze korte vakantie in het voorjaar van 2016. Volgens Jan zijn we er dus toen geweest. Ik weet het niet meer, was denk ik veel te vol van mijn gezelschap 🤫

  Beantwoorden

 6. Koen
  jul 31, 2022 @ 09:20:30

  En tien dagen per jaar is de abdij het kloppend hart van het Zeeland Nazomer Festival. Een mooie ontmoetingsplek voor een concert, een kleine theatervoorstelling, een lezing, een drankje of een (tijdelijke) tentoonstelling.

  Beantwoorden

 7. Matroos Beek
  jul 31, 2022 @ 09:18:34

  Middelburg is zo mooi en heeft zoveel te bieden. We komen er vaak en waren er gisteren nog, het is maar een half uurtje rijden. Heerlijke, compacte stad met zoveel historie en sfeer!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 31, 2022 @ 10:16:21

   Het hééft even geduurd maar ik heb
   ‘m nu óók ontdekt, helaas ligt hij voor mij op 2 uur afstand. maar ik kan me prima behelpen met Delft en Leiden die wél goed bereikbaar zijn.

   Beantwoorden

 8. Thomas Pannenkoek
  jul 31, 2022 @ 08:48:38

  Had ik R. niet leren kennen (42 jaar geleden), ik werd onmiddellijk pater en slingerde in de tuin van deze abdij!

  Beantwoorden

 9. John
  jul 31, 2022 @ 08:33:11

  Ik denk dat het een verstandig keus is om de Abdij gewoon in Middelburg te laten. Ik vraag me af of er überhaupt wel vergunning voor zou worden verleend door de provincie. Mocht dat zo zijn dan probeer Joannes de Bat natuurlijk om dat project zelf uit te voeren want hij gaat voor dat soort geld slurpende projecten.
  De Abdij is absoluut en mooie plek. Eigenlijk alles er omheen ook, zoals de Dam, de Vlasmarkt en zo.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 31, 2022 @ 10:11:50

   Ja ik zou me er goed in verslikt hebben om ‘m te verhuizen. Het was een dag met zóveel indrukken dat ik alles een beetje door elkaar ging gooien. De volgorde van de foto’s gaf wel wát houvast maar ik kreeg natuurlijk ook foto’s van Inge. Inge wás al eens in de abdij geweest en sleepte me erheen, Ik zou het over het hoofd gezien hebben als “nog een kerk” . Bijzonder ook dat hij vrij toegankelijk , dan steek ik maar een kaarsje aan als een soort vrijwillige bijdrage. Middelburg in z’n geheel is een prachtige stad, ik heb ervan genoten.

   Beantwoorden

 10. Naomi
  jul 31, 2022 @ 08:18:18

  Je beschrijft precies wat ik zo bijzonder vind aan dat soort plekken: je kunt er met veel mensen zijn en toch is het dan heel stil.

  Beantwoorden

 11. MyriamC
  jul 30, 2022 @ 22:55:32

  Ik denk niet dat ik de Abdij al bezocht heb. Moeten we beslist eens doen als we nog eens in Middelburg komen.

  Beantwoorden

 12. Sjoerd
  jul 30, 2022 @ 22:52:26

  Bouwvakkers zijn inderdaad ondergewaardeerd. Eigenlijk krijgen ze gewoon te weinig betaald in vergelijking met een kantoorbaantje…

  Beantwoorden

 13. Renesmurf
  jul 30, 2022 @ 21:49:01

  Nee, zo bouwen ze tegenwoordig niet meer. Vakmanschap in die zin is specialistisch geworden. Nu zetten ze binnen een dag een complete woning in elkaar.

  Beantwoorden

 14. logbankje
  jul 30, 2022 @ 21:23:34

  Haha, maar goed dat ik lees, dacht namelijk dat het beeld een flesje zat leeg te drinken.
  Blijkt het de uitvinder van de telescoop te zijn. Hans

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 31, 2022 @ 09:32:21

   Tegenwoordig zou vrijwel niemand nog zonder flesje water op stap gaan dus ik begrijp jouw insteek. 😉 Ik moet tot m
   n schande bekennen dat ik zelfs op deze dag uit géén flesje water bij me had. Wél een pakje sinaasappelsap. In ons dicht bevolkte landje is er vrijwel altijd wel iets te drinken te vinden onderweg dus daar ga ik niet mee lopen slepen.

   Beantwoorden

 15. liesonderweg
  jul 30, 2022 @ 20:31:59

  Wat je zag, in die oase van rust, was grote kunst…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 16. Ferrara
  jul 30, 2022 @ 19:42:55

  En dan zeg je dat je geen historisch besef hebt, valt nogal mee dunkt me.
  Ik ben net als Karel in mijn archief gedoken en kwam mezelf tegen in 2005 in de tuin en ook de pomp heb ik op foto. Ik vermoed dat de abdij toen gesloten was, want van dat prachtige interieur heb ik, jammer genoeg, geen foto’s. Ook jammer dat vakmanschap niet meer wordt overgedragen. De Vakscholen zijn deskundig de nek omgedraaid, iedereen moet naar de HBO, we plukken er inmiddels de zure druiven van.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 30, 2022 @ 20:15:40

   Nou ik weet wel wat ik mooi vind, en dan wil ik er soms wel iéts over weten, maar dan meestal niet de droge feiten en/of jaartallen. Maar ik kan zeker genieten van dit soort dingen.
   Met je handen werken heeft geen status meer in Nederland, heel triest want “de vakman”sterft uit en dat is héél jammer.
   Ik ben héél blij dat ik dit jaar weer een goede loodgieter heb gevonden, vorig jaar een goede CV ketel man.

   Beantwoorden

 17. waarloopjijwarmvoor
  jul 30, 2022 @ 19:22:48

  Mooi gebouw. Dat vakmanschap vindt je nog wel in Duitsland en zeker ook in Roemenië. Echte vakkunstenaars.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 30, 2022 @ 20:05:42

   Jammer dat dit soort werk hier niet meer gedaan wordt, heeft status meer denk ik . Behalve dat ziet men ook meer glas en staan bij de bouw om de soms afzichtelijke nieuwbouw te realiseren. Best wel héél jammer. Dat soort nieuwe bouw blijft ook geen eeuwenlang staan.

   Beantwoorden

 18. Happy Hulk
  jul 30, 2022 @ 19:21:56

  Volgens mij ben ik er ook geweest met Treeske.

  Mooi (vreemd) metselwerk heb ik ook ooit gezien in Zwolle.
  De stadsgids gaf toen aan dat het gebouw was opgebouwd met misbaksels, die in de omliggende gesloten steenfabrieken waren gevonden. Heel apart!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 30, 2022 @ 20:01:05

   Dat zal hier zeker niet het geval zijn geweest, de steentjes zijn er té regelmatig voor en waar nodig zorgvuldig op maat gemaakt. Maar misbaksels gebruiken kan zéker een heel apart effect hebben.

   Beantwoorden

 19. MelodyK
  jul 30, 2022 @ 19:11:58

  Je hebt 1 ding in ieder heel goed gedaan.. je ogen de kost geven.. en dat is waar het om draait… de rest, herinneringen maken, om langdurig vna te genieten gebeurt dan automatisch… .en dat is een mooie bijkomstigheid.

  Het is voor mij (veel te) ver weg .. maar vanuit een ver verleden ken ik die steden nog wel toen ik er voor Jeans (makkie toen) heen tufte en die abdij en kerken etc ook bezocht, helaas zijn de gaten in min geheugen te groot om me er nog veel van te herinneren maar dat geeft niks.

  Jij hebt genoten en dat is wat telt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 30, 2022 @ 19:18:08

   Misschien komt er nu toch weer iéts naar boven nu je de foto’s weer ziet.
   Maar in ieder geval had je het déstijds naar je zin en dat is wat telt. ook Jeans zoals het was is verleden tijd, daar mis je dus niets aan.

   Beantwoorden

 20. Mrs. T.
  jul 30, 2022 @ 18:49:17

  Heerlijk dit soort uitjes en logjes. Ik houd zo van oude panden. Haal mijn hart op vandaag in Leeuwarden

  Beantwoorden

 21. Neeltje
  jul 30, 2022 @ 18:17:03

  Hoor je het kraken van mijn hersenen? Ik denk me suf waar ik dit eerder gezien heb? Misschien maar weer eens in de kringloopwinkel kijken, daar borrelen nogal eens herinneringen haarscherp op.

  Beantwoorden

 22. Spontanity
  jul 30, 2022 @ 18:15:09

  Alles mag, niets moet!
  Wij gaan volgende week paar dagen naar Zeeland.
  Naar ex collegaatje van mij.
  Woont daar nu een jaar.
  Zelf gaan we twee dagen in een B&B
  Eens zien wat we gaan doen.
  Van Hengstdijk naar Goes is niet te doen op de fiets 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 30, 2022 @ 18:19:02

   Zeeland is nog best groot ja, maar er zijn ook daar vast wel mooie en wetenswaardige plekjes te vinden. Heel veel plezier en ik hoop dat het heerlijke weer nog even aan houdt.

   Beantwoorden

 23. BerberB
  jul 30, 2022 @ 17:02:15

  de Abdij is schitterend, ik heb er gewerkt!! in de winter steenkoud, niet boven de 16 graden. Middelburg is een heel mooie stad, woon er al 46 jaar met heel veel plezier.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 30, 2022 @ 17:13:28

   Daar kan ik me wel iets bij voorstellen, zo’n hoog gebouw stook je niet warm natuurlijk.
   Ik zag Middelburg voor het eerst en misschien wel niet voor het laatst want het is zeker de moeite van een tweede bezoekje waard.

   Beantwoorden

 24. Karel
  jul 30, 2022 @ 16:37:04

  en of dit de moeite waard was , ik ga mijn foto’s van Middelburg er op nazien , misschien was de abdij dicht toen ik er was , maar wil er wel eens ronddwalen
  ik ben dol op dat mooie metselwerk en glas in lood als ook het houtsnijwerk
  k heb een klein jaar aan de draad gestaan en lag een 1000 stenen weg in het schone werk , zoiets als wat je in die gebouwen ziet leer je niet echt , ja een segmentboogje lukte nog wel 😁
  nee goed dat je het niet echt hebt verplaatst naar Goes 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 30, 2022 @ 17:11:21

   Gekleurd glas in lood was er niet te vinden, daarvoor moet je meer in Katholieke kerken zijn. Wél heel veel kleine ruitjes waarbij meteen de HH klieren gaan lekken als je daar gevoelig voor bent.
   Dit soort metselwerk ligt dichte tegen mozaïek aan , daar komt toch wel enig kunstzinnig inzicht én liefde voor het vak aan te pas.
   Het werd toch wat te veel gesleep om hem te verplaatsen. 😉

   Beantwoorden

 25. Sabine Verburg
  jul 30, 2022 @ 16:35:08

  Heb genoten van je blog
  Zo zie je maar dat ‘vreemde ogen’ best anders kijken. De abdij lag direct bij mijn kantoor en ik heb menig lunchpauze op het middenplein gezeten Maar nooit foto’s genomen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 30, 2022 @ 17:06:09

   En wij “randstadters” zijn dan ook nog gewend dat aan alles dat bezocht kan worden een prijskaartje hangt. Het lijkt bijna heiligschennis het als “kantine” te benutten maar wat moet het heerlijk zijn om daar bij goed weer rustig je luncht te kunnen verorberen. Foto’s nemen is door de bezoekers vaak ook lastig. Ook de rust die je er voelt “voel “je natuurlijk niet op een foto. Maar de verrassing zat in hoofdzaak in hoe verschillend het gebouw van binnen verdeelt is en als je dan bij de kerkingang naar binnen gaat wordt het steeds mooier. Ik heb ervan genoten.

   Beantwoorden

 26. Rebbeltje
  jul 30, 2022 @ 16:11:40

  Een blogje waard en ja die steentjes in een ronde metselen zal vast kunst en vliegwerk zijn geweest…kwestie van goed stapelen ?
  Kwam deze tegen onder je blog 🙂 van ene Ruud

  Fijn weekend

  Beantwoorden

 27. Suskeblogt
  jul 30, 2022 @ 15:58:12

  Niet te geloven welke gebouwen ze vroeger zonder behulp van machines konden maken. Mooi logje over deze Abdij.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: