wake-up call

Tja, als er om kwart voor 7 in de ochtend aangebeld wordt zal dat voor de meeste mensen inderdaad een wake-up call zijn. Maar ik was al wakker en wilde net de douche aanzetten toen er om die tijd aangebeld werd. Ik zet de douche weer uit en schiet een badjas aan over m’n blootje als de bel alwéér gaat. Ik woel even door m’n haar terwijl ik de trap afloop (ik bén beeldschoon maar dat vraagt wat aandacht) en doe m’n raam van de voordeur open.
Er staat een overbuurvrouw voor de deur…. oeps, dat is serieus! Ik doe de deur open en ze zegt dat ze zich zorgen maakt over haar buurman, zijn rookmelder gaat al een hele tijd af maar hij doet niet open op haar bellen. Ze weet dat ik zijn sleutel heb en vraagt of ik wil gaan kijken of dat ze meteen 112 zal bellen.

Even rustig buurvrouwtje, er is duidelijk geen brand, ik kleed me aan en kom er zo aan. Maar eerst pak ik m’n telefoon en bel even naar de betreffende buurman…. hij neemt gelukkig gewoon de telefoon op, nou ja gewoon, hij is van streek omdat hij als sinds 4 uur geteisterd wordt door gepiep en nog maar nét door heeft dat het de rookmelder is waar hij niet bij kan. Ik vertel hem over de zorgen van zijn buurvrouw wat hem ontroert.
Ik ga douchen en me aankleden en loop dan ook even naar de overkant waar ondertussen al twee buurtjes aan de deur met overbuurman staan te praten, allemaal blij met de goede afloop én vooral de zorgzaamheid in ons straatje.

Als ik weer naar binnen ga bedenk ik me dat het héél lang geleden is dat ik midden in de nacht op zoek was naar een vreemde piep…. , misschien meteen maar even een nieuwe batterij in doen vóór ik de volgende ben die voor paniek in de straat gaat zorgen. Ik krijg het “ding” moeite loos los en haal een nieuwe batterij, niéts te vroeg ziet de winkelier, batterij was van 2012 (nooit geweten dat er datum op staat) De boel weer bevestigd en even testen ………..

Niéts dus. Er hoort ook af en toe een lampje te flikkeren maar hier gebeurt niets! Ik neem het hele spul mee naar “de buurt doe het zelver” en daar komt de aap uit de mouw. De rookmelder blijkt van 1990 ( ja daar staat óók een datum op) en volgens de verkoper moet je ze om de 10 jaar vervangen.
Na 30 jaar trouwe dienst blijkt hij nu zelf “opgebrand”. Nooit meer een piepje gehoord dat de batterij, , laat staan dat het hele apparaat, morsdood is.
De wake-up call van zaterdagmorgen was dus ook een figuurlijke wake-up call, kijk eens of je rookmelder nog wel oke is. Ze zijn sinds deze maand verplicht maar als je er, net als ik, al decennia één of meer hebt hangen kan even nakijken vast geen kwaad. Altijd prettiger dan midden in de nacht op een trapje een piep te moeten temmen.

   
   

.

Advertentie

96 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  jul 19, 2022 @ 02:28:25

  Ik durfde hier de eerste keer hem niet even af te sluiten, dacht dat dan het hele appartement zonder zou zitten. Maar natuurlijk staan ze niet gekoppeld 🙂

  Beantwoorden

 2. Spontanity
  jul 18, 2022 @ 17:39:29

  Jij woont echt in een superleuk straatje.

  Beantwoorden

 3. Nicky
  jul 18, 2022 @ 15:08:58

  Heel verstandig om af en toe te checken. Die van mij heeft geen batterij maar is aangesloten op het lichtnet. Kwam ik laatst achter toen hij begon te piepen en ik het batterijtje wilde vervangen. Maar dat ging dus niet en het kreng blééf piepen! Er zat niets anders op dan ‘m van de muur slopen. Maar hij is inmiddels weer gerepareerd.

  Beantwoorden

 4. Liesbethblogt
  jul 18, 2022 @ 10:26:40

  Wat een fijn buurtje heb jij.
  Rookmelder pas nog gecheckt Vriendjelief was aan het koken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 18, 2022 @ 15:31:11

   Ja hoor, ik ben er heel blij mee, we zorgen nog voor elkaar. Hij heeft toch niet de boel laten verbranden hé! Dan weet je wél dat de rookmelder het doet maar heb je alsnog niets te eten. 😉

   Beantwoorden

 5. Regenboogvlinder
  jul 17, 2022 @ 19:01:39

  Nou zeg, toch wel een beetje schrikken lijkt me! Maar goed dat het zo snel was opgelost! Heb het in Zeist een keer gehad, bleef een piep horen maar niet in mijn huis. Dus bij de brievenbus van de buurvrouw geluisterd en ja hoor. Even gebeld, ze was er niet, dat ik naar binnen ging om het af te zetten. Gelukkig was het ook zo opgelost. Maar wat zielig voor die buurman, dat hij niet wist waar het van was. En dat jij nu weer een spiksplinternieuw apparaat hebt dat voorlopig weer mee moet gaan.

  Beantwoorden

 6. Neeltje
  jul 17, 2022 @ 18:00:32

  Weer mooi gefikt, eeeeh….gefikst.

  Beantwoorden

 7. minoesjka2
  jul 17, 2022 @ 16:04:53

  Niet leuk voor de buurman, maar wel goed om inderdaad je eigen rookmelder dan weer eens onder de loep te nemen.
  Ik hoef dat even niet, heb onlangs een spiksplinter nieuwe van de woningstichting gekregen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 17, 2022 @ 17:45:44

   Maar ook hij kreeg een nieuwe van de woningbouw vereniging dus kan er voorlopig weer tegen. Ik moer er zelf voor zorgen en de tijd gaat zó snel dat je niet in de gaten hebt hoelang de melder “niets van zich liet horen”.

   Beantwoorden

 8. Renesmurf
  jul 17, 2022 @ 11:50:32

  Af en toe even controleren kan geen kwaad natuurlijk, dan weet je ook weer hoe het zit. Fijn buurtje dat iemand pas na vier uur hulp krijgt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 17, 2022 @ 14:42:27

   Als hij eerder zélf om hulp had gevraagd zou hij die ook zeker gekregen hebben , maar ja, zo’n melder hoor je , zeker aanvankelijk, niet in alle andere huizen hard genoeg om iedereen wakker te maken.

   Beantwoorden

 9. John
  jul 17, 2022 @ 08:24:41

  Ik heb er onlangs nog bij mijn bejaarde overbuurvrouw opgehangen. Hier hangen er ook 2 met batterijen die 5 jaar mee zouden gaan. Ben benieuwd of ze in 2027 lawaai gaan maken.
  Je buurman kan dus ook weer gerust slapen. Dat scheelt toch wel.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 17, 2022 @ 08:42:30

   Met jou als buurman kan oudere mensen ook niet veel gebeuren, jij staat altijd voor ze klaar. Mijn overbuurman is zo goed als net zo oud als ik maar toch in veel dingen minder zelfredzaam zodat ik hem af en toe toch te hulp kan schieten.

   Beantwoorden

 10. johmar
  jul 17, 2022 @ 08:23:02

  Ik woon in een huurwoning van een woningbouwvereniging en las in juni in de nieuwsbrief dat huurders voor 1 juli per verdieping een rookmelder zouden krijgen. Omdat ik op 2 juli nog steeds niets gehoord had stuurde ik een mailtje. Daarop werd ik op 4 juli gebeld en bood een dame van de woningbouw vereniging haar excuses aan door door drukte en personeels gebrek ging het niet lukken om de rookmelders bij iedereen te plaatsen en zouden ze de komende week per post geleverd worden. Net toen ik gisteren dacht als ik vandaag niets krijg maar eens bellen bleek dat er vrijdag een pakketje bij de buren afgeleverd was. Maar helaas kreeg ik niet 2 maar een 1 rookmelder dus nog maar weer eens een mailtje gestuurd aangezien er toch echt gezegd is dat er op elke verdieping een moet komen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 17, 2022 @ 08:38:41

   Woningbouwverenigingen zullen waarschijnlijk ook redelijk verrast geweest zijn door de verplichting en gaat natuurlijk vaak om héél veel woningen.
   Voor zaken waar ik het nut van inzie beslis ik dan zelf wel om in te grijpen, het was 30 jaar geleden immers niet verplicht maar toch kochten we ze. Dat moeten we sowieso zélf doen omdat het een eigen huis is ,maar het zijn de kosten nou ook weer niet die het je zouden beletten. Maar de woningbouw heeft meestal weer eigen eigen eisen voor de melders en de plaats waar ze moeten hangen. Nou ja, hoofdzaak is dat ze er nu zijn.

   Beantwoorden

 11. logbankje
  jul 16, 2022 @ 22:54:21

  Als een batterij van een rookmelder bijna leeg is, gaat deze extra geluid produceren.
  De batterij heeft het heel lang volgehouden. Hans

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 17, 2022 @ 08:33:35

   Van deze batterij heb ik dus nooit een piep gehoord, naar ik aanneem omdat ook de melder naar z’n grootje was. Maar herinner me wél van heel lang geleden dat ik in een nacht heel erg op zoek was naar “de piep” een tweede keer herkende ik het wél gelijk. dus in 30 jaar maar 2x de batterij vervangen. Nou ja, er hangt nu weer een verse.

   Beantwoorden

 12. hanscke
  jul 16, 2022 @ 22:37:33

  Toch heel zorgzaam van buuf. Ik heb nog steeds geen rookmelder. Zal ik na Nijmegen ook eens gaan regelen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 17, 2022 @ 08:30:06

   Het is verplicht per 1 juli maar ik verwacht niet dat men huis aan huis gaat controleren. Het zal wél een probleem opleveren als er werkelijk brand is, dan zou de verzekering wel eens kunnen weigeren uit te betalen bedenk ik me.

   Beantwoorden

 13. gewoonanneke
  jul 16, 2022 @ 21:27:44

  Wij krijgen binnenkort nieuwe van de Woningbouw die hebben elektronische batterijen die 10 jaar meegaan en we zelf niet mogen vervangen. Heb nu zo’n simpele die inderdaad altijd als ie leeg is midden in de nacht gaat piepen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 17, 2022 @ 08:23:24

   Hij piept ook vast wel eerder maar begint altijd met grote tussenpozen en overdag ontgaat ons dat omdat er overdag ook veel andere piepjes om ons heen zijn. Pas in de nacht als het stil is valt de piep op die na enige tijd ook veel vaker z’n signaal uitzendt. Bij de woningbouwvereniging van de overkant waren ook al plannen om de melders te vervangen maar dat komt dus nét te laat voor de buurman.

   Beantwoorden

 14. Naomi
  jul 16, 2022 @ 20:26:53

  Gelukkig was er bij de buurman niets aan de hand! Mijn rookmelder is inmiddels ook (meer dan) tien jaar oud, maar bij mij knippert er nog van alles, dus ik vind het nog geen tijd om ‘m te vervangen. Ik vervang overigens wel elk jaar trouw de batterij (herinnering in mijn digitale agenda), nadat ik ooit ook een nacht wakker heb gelegen van het gepiep en ik ‘m niet durfde te verwijderen. Dat nooit meer, dacht ik. En sindsdien gaat er dus elk jaar een nieuwe batterij in.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 16, 2022 @ 20:47:25

   Ja die batterij blijft een valkuil, ze kunnen wel langer mee maar je vergeet ze makkelijk. En dán heeft het kreng een voorliefde voor nachtelijke piepsessies. En vaak is het eerst goed nadenken wát er piept.

   Beantwoorden

 15. terrebel
  jul 16, 2022 @ 20:06:52

  Ontzettend handig, die rookmelders! Mits in de juiste conditie kunnen die een hoop narigheid voorkomen.

  Beantwoorden

 16. willyfotoblog
  jul 16, 2022 @ 19:19:18

  een wake-up-call, maar uiteindelijk geen gevaar Riet

  en dat houdt iedereen wel alert

  groeten

  Beantwoorden

 17. liesonderweg
  jul 16, 2022 @ 19:13:54

  Enkele jaren terug brandde m’n huis af, samen met 20 andere! Intussen is alles opnieuw opgebouwd en leven wij brandonveilig (=onbewoonbaar)… In sommige steden kan meer dan in andere…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 16, 2022 @ 19:52:59

   OOhh, wat verschrikkelijk! Dat wil niémand mee maken! Maar ik hoop dat er dan toch tenminste weer een herbouwd huis komt!

   Beantwoorden

   • liesonderweg
    jul 16, 2022 @ 20:18:28

    ‘k Woon enkele jaren in het nieuwe maar ’t is brandonveilig gebouwd. ‘k Leef constant met de schrik op m’n lijf… Weinig aan te doen, helaas…
    Lie(f)s.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jul 16, 2022 @ 20:36:32

     Daar kan ik me wel iets bij voorstellen, als je dat één keer meegemaakt hebt zal je die angst maar moeilijk kwijtraken . Probeer zoveel mogelijk dingen in te bouwen die het in je gevoel veiliger maken, goede vluchtroutes bedenken in ieder geval, dat is wel het minste. En belangrijke zaken zoveel mogelijk brandveilig opbergen.

     Beantwoorden

 18. Sjoerd
  jul 16, 2022 @ 17:50:53

  Met zulke buren hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken…

  Beantwoorden

 19. omabaard
  jul 16, 2022 @ 16:33:38

  Beter een dichte buur dan een verre vriend. Dat is duidelijk in jullie straat. 👍
  Van het gepiep van de rookmelder word ik zot, steeds luider en het duurt even tegen je erbij kan….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 16, 2022 @ 17:10:50

   Precies, ze zitten meestal zo hoog dat je eerst een trapje moet gaan halen. Eigenlijk geven ze meer ongemak dan dat ze écht iets voor ons doen, maar ja die enkele dát er brand is terwijl je slaapt maken ze dat weer goed. het vervelende is dat ze ze jarenlang kunt vergeten maar áls je dan de batterij moet vervangen ben je weer vergeten hoe alles werkt.

   Beantwoorden

 20. Rebbeltje
  jul 16, 2022 @ 14:40:03

  Wij hadden met de telefoon batterijen problemen dus gelijk ook de brandmelders gecontroleerd en vervangen en ze doen het. Ja beter in de gaten houden dan een niet werkende hè…
  Fijn weekend

  Beantwoorden

 21. Ferrara
  jul 16, 2022 @ 13:08:58

  Rookmelders en een zorgzame buurt mooier kan niet, toch?
  Bij ons is er eentje, jaren geleden tijdens een verbouwing door de aannemer, in het trapgat aan het plafond bevestigd, gevolg was dat er acrobatische toeren verricht moesten worden om de batterij te vervangen i.v.m. valpreventie was dat niet aan te bevelen en dus leefden we zonder werkende rookmelder, maar dat mag niet meer. Nu zijn er door meneer F. twee nieuwe bevestigd op goed bereikbare plekken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 16, 2022 @ 13:22:59

   Ook bij de buurman zat de rookmelder op een lastige plek, en bovendien ook nog tamelijk zinloos, pal voor de buitendeur.
   Maar daar zou binnenkort toch al iets veranderd gaan worden. Jammer dat het nu nog net even misliep. De mijne kan ik gelukkig bij als ik gewoon op de vierde trede van de trap naar boven ga staan, hoef dus niet met een trap te gaan slepen. Alleen als ik hem niet los zou kunnen krijgen moet ik een trap halen omdat ik me wél met één hand vast wil kunnen houden.
   Ja met m’n straatje ben ik heel blij.

   Beantwoorden

 22. Happy Hulk
  jul 16, 2022 @ 11:40:34

  Goed dat het een brandmelder was bij de buurman en niet een stel feestvierende muizen.

  Beantwoorden

 23. Jeanne van Sjannesblog
  jul 16, 2022 @ 11:38:44

  Goede tip!

  Beantwoorden

 24. Matroos Beek
  jul 16, 2022 @ 11:23:35

  Dat was even schrikken, gelukkig vals alarm en tegelijk een wake-up-call. Toch mooi als buren een beetje op elkaar letten en zorg dragen voor elkaar.

  Beantwoorden

 25. staartje
  jul 16, 2022 @ 11:10:33

  Fijn zo’n straatje!!! Bofbips! Ik gun dat iedereen.( heb zelfnook zo’n straatje)
  Tip: Er zijn nu rookmelders met een batterij die 10 jaar meegaat. En daarna moet je het apparaat vervangen. Heb je dus geen gezeur met batterijen vervangen.( ik ben up-to-date, want ik heb ze kortgeleden opgehangen en gestudeerd op dat wat het beste was).

  Beantwoorden

 26. Suskeblogt
  jul 16, 2022 @ 11:05:47

  Die dingen kunnen weliswaar een brand voorkomen of je op zijn minst er voor waarschuwen, maar ze kunnen je evengoed een hartstilstand bezorgen. Al een paar keer dat ik me rot geschrokken heb door dat plotselinge gepiep toen ik een snee brood roosterde.

  Beantwoorden

 27. Thomas Pannenkoek
  jul 16, 2022 @ 10:48:08

  Hier hangt er ook eentje die niets meer van zich laat horen. Ik vraag mijn schat even op een laddertje te klauteren om dat beestje na te zien…

  Beantwoorden

 28. MelodyK
  jul 16, 2022 @ 10:07:20

  A
  Och lieve hemel wat ’n gedoe maar gelukkig geen halszaak

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 16, 2022 @ 10:12:51

   Nee gelukkig niet, Ik werd al eens eerder gevraagd te kijken of alles oke was bij hem door familie die ver weg woont maar ik ga nooit zómaar naar binnen, probeer eerst zijn telefoonnummers en tot nu toe kwam het dus goed.

   Beantwoorden

 29. Karel
  jul 16, 2022 @ 10:04:14

  piep piep
  mooi zo’n straatje waar je woont en de mensen om elkaar geven
  hier heeft de woningbouw nieuwe geplaatst , die zitten op het stroomnet , dus zonder batterij
  fijn weekend groet

  Beantwoorden

 30. MyriamC
  jul 16, 2022 @ 10:01:17

  Vreselijk als je midden in de nacht opgeschrikt wordt door zo’n piep.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: