Amber met ’n C

Nee natuurlijk schrijf je Amber niet met een C, ze zwom dit weekend haar ABCtje bij elkaar precies, ze haalde het C zwemdiploma. Potdorie dat is niet niks hoor, ik doe het haar niet na!
Ik heb sowieso geen enkel zwemdiploma maar lig evengoed wekelijks een klein uurtje in het zwembad vooral m’n hoofd boven water te houden.
Beloof me wél dat jullie het niet doorvertellen maar ik zou het huidige C diploma helemaal niet eens kúnnen halen.
Kijk straks maar in het filmpje, je moet met een koprol de plomp in duiken en ik maak zelfs nog geen koprol op het droge!

Verschrikkelijk vind ik dat, word ik al sinds jaar en dag duizelig van en zie de wereld voor een doedelzak aan. Dan nog flinke stukken, in volle “bepakking” onder water zwemmen…. oeps, ik kán onder water zwemmen als het heel erg móet maar écht liever niet, en zeker niet voor m’n lol. Wanneer ik als vis bedoeld was zou ik toch wel kieuwen hebben? Ik vind het allemaal al lastig genoeg in een badpak en in het zwembad waar ik zwem is het zeker niet de gewoonte om “gekleed te water te gaan” dus waarom zóu ik!
Maar oke, voor het C diploma dus “volle bepakking, niet een T-shirt met een korte short maar alles met lange mouwen/ pijpen alsof het géén heerlijk zomerse dag was.

Ik vind het nogal wat voor zo’n dreumes, met koprol gekleed te water, watertrappelen, zwemmen, blijven drijven met een bal op je buik. Dan naar de mat zwemmen waar je onderdoor moet, op moet klimmen en er weer vanaf plonsen om er nóg een keer onderdoor gaan. En dan heb ik het nog niet over alle verschillende slagen waar ze nog baantjes mee moeten afleggen, ik zou het zélf afleggen én er aan onderdoor gaan als ik eerlijk ben, maar beloofd is beloofd hé, jullie verlinken me niet!
Om wat suffe baantjes onder toezicht te zwemmen zwem ik goed genoeg schoolslag en een beetje rugslag.
Behalve dat kan ik drijven als de beste dus ik doe het er maar mee!

   
gratis blog hé, dus reclame niet onbillijk, wél lelijk

   

.

.

58 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Nicky
  jul 09, 2022 @ 16:01:25

  Knap van Amber! Dat met kleren aan zwemmen snap ik nog. Dat is zodat je kunt zwemmen met je kleren aan als je ergens in een sloot kukelt. Maar waarom zou je met een koprol te water moeten? Nou ja, misschien om te leren wat boven en onder is onder water…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 09, 2022 @ 16:06:43

   Ja dat onder anderen, en omdat je ook nooit weet hóe je in het water valt als het door een ongelukje gebeurt. Het zal zeker wel nut hebben om dat te leren. Ik weet op de grond al niet waar ik ben als ik een koprol zou ( durven) maken.

   Beantwoorden

 2. Spontanity
  jul 07, 2022 @ 17:24:55

  Dat heeft ze snel voor elkaar dan, drie diploma’s.
  Bram wordt in september 9 en gaat voor zijn C

  Beantwoorden

 3. Regenboogvlinder
  jul 06, 2022 @ 19:23:30

  Jeetje, de tijd gaat zo hard. Maar een heel gerust idee dat ze zo goed kan zwemmen. Wij waren vorige week bij Rosa, de kleindochter van Jan. Ze was steeds haantje de voorste! Echt leuk om weer mee te maken! Zo makkelijk ook nu we in de buurt wonen, even op het fietsje naar ‘mijn’ zwembad 🤭🦋

  Beantwoorden

 4. logbankje
  jul 05, 2022 @ 22:28:44

  Gefeliciteerd Amber, je C diploma zwemmen.
  Nu hoor je tot de betere zwemmers. Hans

  Beantwoorden

 5. Neeltje
  jul 05, 2022 @ 20:47:27

  Wat goeoeoeoeoeoeoeod!

  Beantwoorden

 6. MelodyK
  jul 05, 2022 @ 12:01:21

  go amber go bamber go camber …groteeeeeeeeee meiddddddddddd

  ik doe het haar niet na 😉

  Beantwoorden

 7. meninggever
  jul 05, 2022 @ 09:09:12

  Mij lukte het nooit om een zwemdiploma te halen. Domweg door de strenge manier van het leren tijdens de schooljaren. Later leerden straatvrienden met het vak tijdens zwemavonturen in de Ringvaart van de Haarlemmermeer waar we nog wel eens avonturen beleefden. En verdraaid, ik kon redelijk zwemmen. Nooit vergeten dat het letterlijk mijn leven redde toen het bootje waarop we voeren in Almere tijdens de jaren tachtig, omsloeg en verdween. Dat was een dingetje.,..die vrienden nog steeds dankbaar voor dat ze me dat zwemmen leerden. Of het een leuk gezicht is om mij in zwembroek te aanschouwen? Indertijd bij dat reddend zwemmen was ik volledig gekleed, inclusief schoenen…dus dan kun je wel wat…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 05, 2022 @ 18:15:58

   Het lessen ging er destijds inderdaad wel flink anders aan toe dan nu het veel meer spelenderwijze gaat. Destijds met bullebakken van kerels die met zo’n hengel op de kant stonden te brullen die je gewoon koppie onder lieten gaan.
   dat was zeker goed dat je ondertussen kon zwemmen, je zou zomaar verdronken zijn.

   Beantwoorden

 8. Naomi
  jul 05, 2022 @ 08:55:46

  Wat knap! Ik haalde met schoolzwemmen alleen een A-diploma en beheers dan ook alleen schoolslag. Genoeg om mezelf te redden, maar meer kan ik dus niet. En ik moet eerlijk zeggen dat ik van een gymdocent toen ik al ruim in de twintig was pas écht leerde hoe een ‘goede’ schoolslag moest.

  Beantwoorden

 9. Thomas Pannenkoek
  jul 05, 2022 @ 08:26:43

  Sterke prestatie, proficiat !!

  Beantwoorden

 10. John
  jul 05, 2022 @ 07:50:31

  Gefeliciteerd! Een mooie prestatie. Ik kan zwemmen als een echte waterrat maar heb alleen mijn A diploma. Mijn ouders vonden A genoeg en heb zelf niet zo’n behoefte om het alfabet aan diploma’s te halen, en nu ben ik toch al over de 50 😆

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 05, 2022 @ 08:06:07

   Dat was vroeger ook echt anders. Tegenwoordig halen ze vaak al heel jong hun A en dan is het zaak dat ze nog wel wat blijven oefenen en sterker worden, dat zal ongeveer de gedachte zijn achter B en C . De meeste kinderen wonen immers niet in de buurt van water waar ze veilig kunnen zwemmen en zonder lessen gaan ze dan vaak helemaal niet meer naar een zwembad..

   Beantwoorden

 11. gewoonanneke
  jul 04, 2022 @ 22:33:49

  Hartstikke goed en gefeliciteerd. Ik vond het doodeng dat zoonlief toen onder zo’n zeil door moest zwemmen. Heb zelf ook geen zwemdiploma’s en onder water liever niet. Maar wel fijn voor de kinderen hoor om te kunnen zwemmen. Kleindochter is ook begonnen pas.

  Beantwoorden

 12. willyfotoblog
  jul 04, 2022 @ 18:43:07

  niet eenvoudig om een C te halen
  bravo voor Amber

  groeten

  Beantwoorden

 13. staartje
  jul 04, 2022 @ 16:39:20

  Super van Amber! Ik vind het heel goed dat kinderen zo goed leren zwemmen. Eigenlijk zou dat voor iedereen moeten gelden. Het zou fijn en veilig zijn als het schoolzwemmen weer terugkeerde. Maar petje af voor Amber.

  Beantwoorden

 14. matroos
  jul 04, 2022 @ 16:29:48

  Knap hoor Amber gefeliciflapsteerd!👍🏻Ik vind dat ieder kind zou moeten kunnen zwemmen eigenlijk of in ieder geval zich kunnen redden in water.Zelf kan ik best goed zwemmen maar als we varen toch altijd een reddingsvest draag.Als ik dan onverhoopt van boord val blaast dat geval zichzelf op en blijf ik in ieder geval drijven.Het gekke is het is niet verplicht ze te dragen aan boord zelfs niet voor kinderen,maar je moet wel voor alle opvarenden een vest aan boord hebben,krom toch.

  Beantwoorden

 15. liesonderweg
  jul 04, 2022 @ 15:55:49

  *G*e*f*e*L*I*E*S*i*t*e*e*r*d* in vetjes!

  Beantwoorden

 16. MyriamC
  jul 04, 2022 @ 15:36:29

  Mooi om te zien hoe zo’n kinderen totaal geen schrik hebben van water. Daarom maar goed ook dat ze goed leren zwemmen.
  Ik heb ooit, toen ik al lang en breed volwassen was, wat zwemlessen gehad en ik zwem een paar meter maar ik moet grond onder mijn voeten voelen, anders raak ik helemaal in paniek. In een zwembad zal je mij dus hoogstens ergens aan de kant vinden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 04, 2022 @ 17:06:51

   Ze leren het ook wel heel leuk tegenwoordig, heel anders dan vroeger. Ik heb ook heel lang watervrees gehad maar heb juist door en met de (klein)kinderen watervrij maken zélf uiteindelijk redelijk lezen zwemmen. Hoofd onder water vind ik nog steeds niet prettig maar “zonder bodem” zwem ik nu wel.

   Beantwoorden

 17. Sjoerd
  jul 04, 2022 @ 15:14:22

  Gefeliciteerd Amber met je C. Mijn kleindochter heeft afgelopen week haar A gehaald.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 04, 2022 @ 17:52:24

   Dat is alvast een goed begin van Jeslynn, de rest gaat meestal snel genoeg. De ouders van Levi en Amber zijn wel blij dat ze nu voorlopig niet meer naar het zwembad hoeven, was toch een slijtage slag. 😉

   Beantwoorden

 18. Happy Hulk
  jul 04, 2022 @ 14:48:29

  Hier ook een kleindochter C-diploma afgelopen donderdag behaald.
  En opa kan niet zwemmen!
  Dat is toch een dingetje bij haar!

  Beantwoorden

 19. Karel
  jul 04, 2022 @ 14:31:52

  van harte gefeliciteerd Amber op naar D 🙂
  nee Riet dat papiertje krijg je niet voor niets , was al moeilijk toen ik er voor ging en dat is het gelukkig gebleven
  ik ben een groot voorstander van het her invoeren van het schoolzwemmen elke week het hele schooljaar door

  Beantwoorden

 20. Jeanne van Sjannesblog
  jul 04, 2022 @ 14:29:59

  Ik heb op mijn 14e in twee weken mijn A diploma gehaald. Ik zwem zelden, dus kun je nagaan hoe goed ik het kan. Ik blijf maar uit de buurt van water, voor alle zekerheid, ha ha.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 04, 2022 @ 16:59:54

   Voorzichtigheid kan nooit kwaad, zeker in onbekend water. Je weet immers niet hoe diep het is en wat er allemaal op de bodem kan liggen. In het zwembad zou je het zo weer oppikken hoor, je verleert het nooit raakt hoogstens je conditie kwijt.

   Beantwoorden

 21. Rebbeltje
  jul 04, 2022 @ 14:16:05

  Gefeliciteerd voor Amber
  Ha hier heeft Guus de jongste van de jongens het vorige week gehaald.
  Vind het knap hoor…je kan ze dan met een gerust hart loslaten in het water 😉
  En beter nog ze redden je wel als je niet blijft drijven 😉

  Beantwoorden

 22. Suskeblogt
  jul 04, 2022 @ 14:08:03

  Ik was reeds dertigplusser toen ik echt leerde zwemmen. Nu is het alweer jaren geleden dat ik nog eens een zwembad bezocht heb. Ver zou ik niet geraken.
  Amber mag trots zijn op wat ze gepresteerd heeft.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: