wie regelt?

En toch gebeurde er wél weer iets “toevalligs” j.l.maandag. Al schrijf ik niet vaak meer over het gebrek aan passende hulp voor 24 uursmantelzorgers van dementerenden, dat wil niet zeggen dat het me niet meer bezig houdt.
Tja, te vaak stokpaardjes berijden zonder nieuwe vooruitzichten heeft het “ja dat weten we nu wel” effect.
Maar ik blijf er wél mee bezig, letterlijk iédereen die in de media opduikt en (in mijn ogen) de potentie heeft ergens invloed uit te kunnen oefenen schrijf ik aan. Helaas meestal zonder enige reactie, of hoogstens een soort afschuiven van de verantwoordelijkheid.
Zelfs éen van de, voor mij, meest hoopvolle mensen liet uiteindelijk niets meer van zich horen.

Dat was deze Teun Toebes, een jonge knul die tijdens zijn zorgstudie in een zorgcentrum woont op een gesloten afdeling.
Niet als zorgende voor de patiënten maar als huisgenoot en hij vindt dat dementerenden teveel buiten de maatschappij worden gezet en met meer respect behandeld zouden moeten worden.
Op zich een goed streven maar hij signaleert alleen wat er fout gaat, niet wat er nodig is om het op te lossen.
Ik hád telefonisch contact met hem in de hoop dat hij via zijn studie openingen voor mij zou vinden omdat hij duidelijk de weg naar publiciteit had gevonden. ( klik op de foto voor een filmpje met zijn verhaal) Ik stuurde hem wat logjes om mijn insteek te illustreren en hoorde nooit meer iets van hem, en ja….., hij schreef een boek…….
Ruim een maand geleden schreef ik naar aanleiding van een krantenartikel een mail naar “een directrice” van het zorg kantoor. ( of zoiets) @adres via de adm,van de WLZ (wet langdurige zorg) t.a.v. die dame. Ik ben dat na al die weken allang vergeten als uitgerekend maandag ( Henk’s sterfdag) de telefoon gaat en ik even diep moet nadenken waar de dame het over heeft.

Zij blijkt verantwoordelijk voor het inkopen van zorg voor WLZ . Ze luistert aandachtig naar me, probeert natúúrlijk de regels te verdedigen waarbij ik steeds wéér hamer op het feit dat veel van die regels bij dementerenden niet kúnnen werken en dat alles elkaar tegenwerkt. De politiek wil de dementerenden thuis laten verzorgen en de zorg stuurt alleen richting opname omdat hun zorg verlening niet aansluit en tekort schiet enz enz.

Ik leg uit dat wanneer er géén aanpassingen komen in dat soort zorg het fout gaat bij de aanstormende dementiegolf. Ik val haar een paar keer stevig in de rede omdat ik alle bla bla wel gehoord heb en de dame maakt wat aantekeningen (zegt ze, ik kan het niet controleren).
Ze belooft me over mijn ideeën na te denken en “in de groep te gooien” en vraagt of ik het prettig zou vinden wanneer ze me over een paar maanden nog eens belt, wat heet prettig, ik zou het gewéldig vinden.
Zucht….wil ik geloven dat, juist op déze datum, Henk aan de touwtjes trekt?
Nou vást wel als deze dame iets ten goede zou kunnen veranderen!

   
   
Advertentie

80 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. hanscke
  jun 26, 2022 @ 10:34:54

  jammer dat het bij die jongen bij mooie voornemens is gebleven

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2022 @ 11:43:18

   Bij de meeste mensen die zich er druk om maken is er toch enige mate van eigenbelang te bespeuren, een studie object, een boekpromotie of gemakzuchtig in de bestaande regels blijven hangen zonder ooit na te denken.

   Beantwoorden

 2. Regenboogvlinder
  jun 24, 2022 @ 12:00:37

  Knap van je dat je er toch mee doorgaat. Jammer dat je van die jongen niets meer hebt gehoord trouwens. Ach… alle beetjes helpen moet je maar denken, het zal heus wel ergens goed voor zijn dat je nog steeds je nek uitsteekt. Respect hoor! 🦋

  Beantwoorden

 3. Leidse Glibber
  jun 24, 2022 @ 00:56:38

  Je hebt het echt op de een of andere manier zo nu en dan het idee dat ze van bovenaf sturen. Ik zou dinsdagavond naar de Hortus gaan, maar het werd begraafplaats Rhijnhof omdat ik op laatste moment een zangeres voor ze had geregeld ( zie blog). Nou wil het rare toevallig was Hill dol op de stem van die zangeres, op zich niet zo raar. Maar zij zong dus dinsdagavond en wanneer denk je dat Hill haar sterfdag was, inderdaad woensdag.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 24, 2022 @ 08:53:47

   Ja ik zag het logje al en reageerde al in die trant , ik weet natuurlijk ook dat die datums van de sterfdag van jouw Hill en mijn Henk heel dicht bij elkaar liggen alleen een jaar verschil.

   Beantwoorden

 4. willyfotoblog
  jun 23, 2022 @ 19:52:38

  het siert je dat je hierop de aandacht blijft vestigen Riet

  volhouden, zou ik zeggen

  Beantwoorden

 5. Nicky
  jun 23, 2022 @ 14:23:21

  Het siert je dat je het blijft proberen. En wie weet…

  Beantwoorden

 6. meninggever
  jun 23, 2022 @ 09:43:13

  Veel mensen zijn als ambtenaar geboren en zijn er vooral voor het systeem. Maling aan de wensen van het volk dat zij dienen. En omdat d e meest politici ook afkomstig zijn uit juist dat ambtenarenvolk ontstaat het dedain. De echt praktische mensen staan veelal vol frustraties na een paar jaar proberen buiten…. Ik bewonder je vechtlust….

  Beantwoorden

 7. Naomi
  jun 23, 2022 @ 08:34:21

  Ik dacht heel even: die luistert, gooit het misschien in de groep en dat is ‘t. Maar ze wil je nog eens bellen. Ik vind dat hoopvol klinken!
  Dat afstudeerproject klink heel interessant. Jammer dat juist dat geen vervolg voor je heeft gekregen.

  Beantwoorden

 8. Koen
  jun 23, 2022 @ 07:05:35

  Ik hoop dat ‘De volhouder wint’ mag bewaarheid worden.

  Beantwoorden

 9. liesonderweg
  jun 22, 2022 @ 23:11:19

  Liet vanavond m’n (dementerende) vriend achter, in ’t ziekenhuis… Een veel te lang verhaal… Als een schaap naar de slachtbank… ‘k Zit al ùùùren te schreien…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 23, 2022 @ 07:46:01

   Ach wat verdrietig, ik weet hoe het voelt, moest ooit m’n schoonmoeder”tijdelijk” achterlaten terwijl ik al wist dat het niet tijdelijk meer kon zijn. Heel veel sterkte.
   Als ik me goed herinner woont deze vriend nogal ver weg wat het ook allemaal lastig maakt om er een beetje “bij te blijven.” Heel verdrietig en onmachtig om het zo uit je handen te zien glippen.

   Beantwoorden

 10. Neeltje
  jun 22, 2022 @ 22:34:41

  Dát zou mooi zijn!

  Beantwoorden

 11. Mrs. T.
  jun 22, 2022 @ 22:14:41

  De aanhouder wint al moet je wel een lange adem hebben. Respect dat je dit doet.

  Beantwoorden

 12. gewoonanneke
  jun 22, 2022 @ 21:39:17

  Ik heb echt veel respect voor je volhouden hoor, ik zou het allang opgegeven hebben. Wel jammer dat het vechten tegen moeilijk draaiende molens is. Ja die jongeman heb ik ook regelmatig op tv gezien. En nu maar hopen dat die mevrouw nog eens een keer wat laat horen van zich. Dat zou wel verdiend zijn. Maar nog meer misschien voor mensen die zoals in jouw situatie zitten dat er meer mogelijkheden komen.

  Beantwoorden

 13. Karel
  jun 22, 2022 @ 19:22:01

  eigenlijk is het heel simpel Riet , het meeste geld naar de managers en directeuren en hun schandknaapjes , en zij hebben geen idee waar jij het over hebt of erger nog wat deze dementie patiënten mankeren
  dus dat hele zooitje ongeregeld de steun in sturen en gekwalificeerd personeel aan nemen

  Beantwoorden

 14. Suskeblogt
  jun 22, 2022 @ 18:08:32

  Niet opgeven hoor. Vroeg of laat krijg je resultaat van al je schrijven en telefoneren.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 22, 2022 @ 18:16:48

   Dat hoop ik héél erg in het belang van al die mensen die er anders aan onderdoor gaan. Ik heb geluk gehad dat ik sterk ben en de juiste mensen om me heen had maar evengoed heeft het méér van me gevraagd dan gezond is.

   Beantwoorden

 15. Rebbeltje
  jun 22, 2022 @ 16:56:53

  Het programma op omroep brabant van Teun Toebes gezien en wat heb ik ervan genoten hoe hij als kamergenoot omging met de dementie van anderen.
  Iedere keer een ander mee op sleeptouw nemen en er zelf volop van genieten.
  Jammer dat hij niet reageert, want daar zou je zeker wat aan hebben.
  Hij werd zelfs brabander van het jaar voor al zijn vrijwillige diensten ten bate van de dementerende mens.
  Petje af voor deze toen 18 jarige jongen…
  Groetjes

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 22, 2022 @ 18:12:41

   Ik heb het ook gezien en daarom ook contact gezocht. maar hij is wat naiëf ( logisch gezien zijn leeftijd) heeft niets met “zorgen te maken” leeft verder z’n eigen leven . Hij heeft dus óók geen idee hoe het is wanneer je de hele verantwoording draagt en dat je natúúrlijk niet iedereen z’n gang kan laten gaan. Er was ooit een ander programma op TV van een zorgboerderij waar ze het geweldig doen.

   Beantwoorden

 16. terrebel
  jun 22, 2022 @ 16:24:38

  Elk stapje in de goede richting is er een, Riet. Hou vol!

  Beantwoorden

 17. djaktief
  jun 22, 2022 @ 15:19:27

  Je hebt al iets bereikt maar ik hoop op meer. Zeker voor de toekomstige generaties.

  Beantwoorden

 18. staartje
  jun 22, 2022 @ 15:17:51

  Wat de happy hulk hierboven zegt is waar , helemaal helaas wel. Goede zorg is er als je geld neerlegt. Dat geldt voor de zorg en ook voor het onderwijs. Er zijn mensen die eraan verdienen en dat zou niet zo moeten zijn volgens mij. Zorg is geen markt.
  Draagt elkanders lasten is voor mij heel essentieel.
  Inmiddels hangen we van allerlei regels aan elkaar en zijn er veel (teveel) lagen. ‘Buurtzorg’ is anders opgezet met een platte organisatie. Daar geloof ik in. Er is hier veel meer over te zeggen, maar ik houd het hierbij.
  Ik ben heel blij en dankbaar dat die dame jou belde en wilde luisteren.ik duim dat er een zaadje is geplant.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 22, 2022 @ 15:27:26

   En ondanks dat gaat er best wel veel geld naar de zorg maar vaak naar de verkeerde mensen, de dubbeldikke managerslagen die zich met de papieren zorg bezig houden. Daar zou minstens de helft uit moeten, zorg is geen papieren zaak maar heeft álles met mensen te maken. Ik heb maar héél weinig positiefs meegemaakt tijdens mijn zorgende periode. Gelukkig ben ik intens dankbaar dat ik Henk thuis heb kunnen houden, en ja ook daar ging het natuurlijk wel eens niet zoals ik graag zou willen, mijn “menselijkheid” zat me wel eens in de weg.

   Beantwoorden

 19. Happy Hulk
  jun 22, 2022 @ 15:01:41

  Er zijn tegenwoordig commerciële professionele verzorgingshuizen voor dementerende mensen.
  Deze worden opgezet door ……. investeerders.
  Via ‘huis opeten en PGB’ krijgen deze mensen goede zorg geboden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 22, 2022 @ 15:06:13

   Ja verdienmodel hé! Maar zelfs dát dus niet voor mensen die geen achterdeurtje hebben in de vorm van een huis. En het is heus beter te regelen dan het nu is voor die mensen die een zorgende partner hebben.
   Die moeten nú meestal toch de handdoek in de ring gooien en komt alsnog het tehuis in zicht.

   Beantwoorden

 20. Matroos Beek
  jun 22, 2022 @ 13:16:01

  Ik hoop oprecht dat men iets doet met jouw verhaal. We zijn inderdaad niet voorbereid op wat op ons afkomt. Mijn moeder wordt thuis verzorgd. Dat kan enkel omdat er 9 kinderen zijn. Ik heb geen negen kinderen. Vaak stel ik me de vraag hoe het straks met ons moet? Wie zal ons/mij helpen?

  Beantwoorden

 21. omabaard
  jun 22, 2022 @ 13:11:43

  Wetten en regels zijn vaak stug. Begrip, luisterbereidheid én de wil om te starten met individuele veranderingen maken de weg vrij. Prachtig hoe jij je daar blijft voor engageren. Jij kent, want jij hebt ervaring

  Beantwoorden

 22. MyriamC
  jun 22, 2022 @ 12:54:53

  Dat laatste, dat hoop ik zo voor álle mensen die zorgebehoevend zijn.

  Beantwoorden

 23. Sjoerd
  jun 22, 2022 @ 12:42:02

  Meestal zijn ze best bereid om je aan te horen… Maar daarna stopt het vak. De wet is de wet toch, en regels zijn regels.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: