’t schip in

Wat mij betreft is het prima museumweer op deze tweede Pinksterdag en tja, dan ga je dus “het schip in” want je moet mee, tenzij je nu op esc. drukt natuurlijk.
Het Muzee is dan een prima plekje hoor, schepen genoeg, Scheveningen is nou eenmaal van oorsprong een vissersgemeenschap.
De collectie is ondergebracht in een voormalig schoolgebouw en dat is hier en daar nog goed te zien.
Ik twijfelde zelfs even of ik wel het juiste gebouw voor me had maar gelukkig stonden er wél vlaggen met de naam Muzee.

Er is die dag al vroeg een blik schoolkinderen open getrokken maar die klitten gelukkig nogal bij elkaar en zijn wel te ontlopen. Dat is een keuze want ergens is het ook wel leuk om hun reacties te horen, dit keer toch maar niet bewust opzoeken.

Schepen zijn er in alle soorten en maten, twee zalen vol met schaalmodellen van heel klein tot nog onder een meter. Een aantal van zo’n twee en een halve meter vonden een plaatsje in de gang, prachtig tot in ieder detail nagebouwd.
En uiteraard ook schepen terug te vinden op schilderstukken. Ik let natuurlijk weer niet goed op want er hangt een beauty die ik graag stiekem in m’n tas zou willen stoppen maar ja, dan heb ik natuurlijk weer een véél te klein tasje bij me. Best slordig dat ik niet de naam van de schilder bij de foto kan zetten. Typisch de kunst benadering van “Rietepietz “, het is prachtig en wie het geschilderd heeft zal me me worst wezen. ( Ik beloof beterschap, als ik er nog een keer komt zal ik de naam opzoeken)

In een andere gang is een straatje nagebouwd en wat huiskamers. Het verschil in de huiskamers met de huiskamer waarin ik in de vergelijkbare tijd opgroeide zit eigenlijk alleen in de kleding. Ook bij ons stond in die tijd in de huiskamer niet veel meer dan een vierkante tafel met stoelen, twee fauteuils en een potkachel voor de schoorsteen. O ja, en een spiegel boven de schoorsteen.
De Schevenings klederdracht van de vrouwen was herkenbaarder dan die van de mannen.
Eén keer in de week maakte er in de jaren 50 in onze Haagse wijk nog een visboer zijn rondje, mét zijn vrouw die soms de mooie zondagse dracht droeg maar meestal de eenvoudige dracht met het kleine kapje dat bij het werken gedragen werd. Ook hier toch weer even die duik in het verleden, ik weet het zéker, ik moet snel nog een keer terug, gewoon téveel niet goed genoeg bekeken.

70 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  jun 15, 2022 @ 09:39:23

  Juist dit soort kleinere musea zijn het meest interessant. Omdat ze vaak dicht bij het normale leven zitten van mensen die zo’n museum bezoeken. Binnenkort kom ik ook met een verslag van een recent bezoekje aan zo’n uitstalling van een tijdje geleden. De herinnering daaraan zette me weer aan het schrijven…..

  Beantwoorden

 2. Nicky
  jun 09, 2022 @ 15:24:06

  Oh, wat leuk! Ik heb niet zo heel veel met schepen. Maar wel met dat soort gebouwen. En met hoe de mensen vroeger leefden.

  Beantwoorden

 3. Naomi
  jun 07, 2022 @ 07:09:10

  Alleen al dat gebouw vind ik fantastisch! En ik ben dol op dat soort inkijkjes in huizen van vroeger, dus dankjewel dat we mee mochten.

  Beantwoorden

 4. Leidse Glibber
  jun 07, 2022 @ 01:53:28

  Ik sta helemaal verbaasd te kijken, je bent wel op de museum toer de laatste tijd, terwijl je vroeger volgens mij niets met museums had

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 07, 2022 @ 09:30:34

   Nou ik heb altijd wel uitgezocht waar ik wél en niet heen wilde. Maar na de dood van Henk is het veel makkelijker geworden en war reuze helpt is het feit dat ik de museumjaarkaart kreeg van de kinderen. Ik ben niet van het urenlang ronddwalen in een museum en dan is de intree prijs me vaak te hoog om er na een half uur weer uit te zijn. Nu is dat geen probleem meer.

   Beantwoorden

 5. logbankje
  jun 06, 2022 @ 22:16:28

  Prachtig dat men van de Gemeenteschool een museum hebben gemaakt.
  Scheveningen is zeker bekend van de zee en de vissers, zelfs de zeezenders kozen daar de locatie om uit te zenden. Hans

  Beantwoorden

 6. gewoonanneke
  jun 06, 2022 @ 20:05:47

  Wij zijn in de vakantie ook in een scheepsvaartmuseum geweest. Ook zo leuk om te zien. Wij hadden vroeger ook alleen een grote tafel met stoelen en een kachel. Denk ik veel huizen. Leuk verslag zo er van.

  Beantwoorden

 7. Neeltje
  jun 06, 2022 @ 19:34:25

  Mijn overgrootmoeder kwam uit Scheveningen. En mijn opa’s voeren op zee. Zelfs mijn vader is wel eens mee geweest op een logger. Mijn opoe droeg altijd nog klederdracht. Doordeweeks met een wit kapje op haar hoofd, maar zondags naar de kerk ging de grote kap op met het ijzer en de gouden knoppen. En dan ging ook de mooie omslagdoek om. Ze had verschillende rokken over elkaar en in de onderste zat een zakje genaaid, daar bewaarde ze geld en snoepjes. Ik ben even helemaal terug in haar huiskamer, want zo zag het er bij haar ook uit.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 06, 2022 @ 19:44:16

   O ja, ik kan me herinneren dat je daar ooit een logje over schreef en daarin ook iets liet zien van de dracht. Klopt in het weekend mocht er wel kleur in de omslagdoek zitten maar overwegend was de dracht toch veel grijs en zwart.
   De huiskamers zagen er in die tijd overwegend zo uit bij mensen met weinig inkomen, en dat warren er nogal wat.

   Beantwoorden

 8. staartje
  jun 06, 2022 @ 18:44:13

  Wat leuk! Dank! Jaren geleden bezocht ik eens ‘Muzee’. Ik vond het een geweldig museum.
  Maar mijn voorouders komen dan ook uit Scheveningen. Het waren vissers.
  Mijn overgrootvader, mijn opa, mijn vader en mijn broer heten Arie den Heijer. Op het monument voor de vissers vind je die naam vaak terug. Veel familie op een of andere wijze. Als ik jouw foto’s zie, denk ik: ‘zouden mijn voorouders ook zo gewoond hebben? Zou mijn overgrootvader ook op zo’n schip hebben gevaren? Als het lukt, ga ik nog eens….

  Beantwoorden

 9. Suskeblogt
  jun 06, 2022 @ 18:32:55

  Hier geen scheepvaart traditie en mooie klederdracht. Dat vind ik nu net zo leuk en mooi bij jullie.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 06, 2022 @ 18:39:18

   Nooit geweten dat België geen klederdrachten kent. Maar in Nederland verdwijnen ze ook in rap tempo, ze zijn té ongemakkelijk in het dragen en vaak ook peperduur. Alleen bij toeristische attracties zie je gelukkig nog.

   Beantwoorden

 10. willyfotoblog
  jun 06, 2022 @ 18:14:15

  een mooie terugblik Riet

  groeten

  Beantwoorden

 11. liesonderweg
  jun 06, 2022 @ 18:03:00

  Leuk museum!
  Hebben wij nu allemaal niet té veel staan?!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 06, 2022 @ 18:10:04

   Soms wel ja, maar veel van onze “onmisbaarheden” moesten toen nog uitgevonden worden. En met m’n bank ben ik toch wel blij, zo’n eetkamerstoel is niet erg comfortabel om te relaxen en de fauteuils waren natuurlijk voor de vader en de moeder.

   Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 06, 2022 @ 18:13:45

   P.S. Maar ik begrijp wat je bedoelt, een paar hjaar geleden kreeg ik de kans het huis te bekijken waar ik als kind woonde, de huiskamer huiskamer was in mijn gedachten echt behoorlijk groot. Met “de kennis van nu” keek ik naar een helemaal niet zo grote kamer waar het proppen zou worden om er mijn huidige spullen in te krijgen.

   Beantwoorden

 12. MyriamC
  jun 06, 2022 @ 17:26:30

  Die klederdrachten zijn toch prachtig he. Jaren geleden was er in Kruiningen een folkloredag met alle klederdrachten van Walcheren. En elk dorp had zijn eigen dracht. Was enig om te zien.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 06, 2022 @ 18:03:05

   De Scheveningse dracht is nog redelijk sover vergeleken met veel anderen. Het is natuurlijk jammer dat ze steeds meer verdwijnen maar begrijpelijk is het wel. Het is meestal oncomfortabel in het dragen en alles dat het “opleukt” is duur. In Scheveningen zie je vrijwel niemand meer die het dagelijks draagt, alleen op bijv. vlaggetjesdag draagt wie nog iets heeft het zo’n dag.

   Beantwoorden

 13. Ferrara
  jun 06, 2022 @ 17:26:00

  Mijn broer zou er gesmuld hebben hij bouwde zelf schepen op schaal. Naaide van oude overhemden de zeilen ook zelf. Mijn schoonzus heeft ze gelukkig allemaal nog staan. De spiegel boven de schouw hing ook bij mijn grootouders van vaders zijde.
  Tja en die ‘Mesdag’ in je tas moffelen dat zou een stunt geweest zijn. In Dokkum gutst het hemelwater al de hele dag neer. Je komt niet eens met droge voeten de camping af en dus zijn we maar binnen gebleven vandaag.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 06, 2022 @ 17:58:45

   Het zou wat mij betreft zeker een Mesdag kunnen zijn en wat helpt is natuurlijk dat ik een zwak heb voor marinestukken, maar deze is wel héél mooi al doen mijn foto het doek niet echt eer aan.
   Groot gelijk, het is echt balen vandaag, vandaar dat ik ook vroeg ben met m’n logje, ik ben geen deur uit geweest.

   Beantwoorden

 14. Rebbeltje
  jun 06, 2022 @ 17:18:14

  Zo een schaalmodel heeft hier jaren op zolder gestaan tot ik het in de container mikkerde 😉
  Kreeg gelijk op mijn kop, maar helaas er waren dingen afgebroken whahaha
  Weg = weg
  Vind ze op andere plaatsen wel leuk om ze te zien.
  Groetjes

  Beantwoorden

 15. djaktief
  jun 06, 2022 @ 16:50:27

  Ben met je het schip in gegaan en heb geen spijt. Mijn vader maakte schaalmodellen van schepen. Er zit enorm veel werk in. Ik heb er een aantal in huis.

  Beantwoorden

 16. Sjoerd
  jun 06, 2022 @ 16:42:02

  Mij zal het ook meestal worst wezen, als het maar lekker is… In het zuiden van Limburg vind je eigenlijk niets van dat alles. De scheepvaart traditie speelt hier niet.

  Beantwoorden

 17. mrsbrubeckverteltverder
  jun 06, 2022 @ 16:25:07

  Een leuke duik in het verleden!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 06, 2022 @ 17:48:22

   Dat had ik vreemd genoeg niet verwacht maar er zijn toch veel raakvlakken al ben niet in Scheveningen opgegroeid, al is het óók Den Haag, het was toch een kleine 5 km verder.

   Beantwoorden

 18. Karel
  jun 06, 2022 @ 16:15:13

  die kan me worst wezen , kan goed schilderen 😁
  ja prima weer om naar school te gaan , ook al is het nu een museum , en je hebt vast het 1 en ander geleerd , o.a dat je de volgende x een grote tas mee neemt 🙂

  Beantwoorden

 19. MelodyK
  jun 06, 2022 @ 16:10:54

  Net iets te oud voor mij dan maar die muur met deuren…. zo ongeveer zag het er in mijn lagere school ook uit
  En ja dat deel van kamer inrichting herken ik ook wel maar dan van grootouders, weliswaar niet in klederdracht al liepen mijn oma’s altijd in donkere kleding met bloemetjes schorten als ik r me goed herinner

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 06, 2022 @ 17:44:19

   Ja klopt wel hé, scholen zagen er jarenlang ongeveer hetzelfde uit. Mijn moeder werd jarenlang alleen maar jonger , haar knotje verdween ergens in de jaren 60 pas en ook haar gebloemde jasschorten verdwenen toen wat haar dus veel jonger maakte om te zien.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: