Muzee

Het was er nog nóóit van gekomen. Het kleine museum over de geschiedenis van het vissersdorp Scheveningen is om een onverklaarbare reden altijd aan mijn aandacht ontsnapt.
Heel toevallig zag ik ergens dat er nu in Muzee ook een expositie is waarbij Karel de Rooij betrokken is, Karel’s Koffer Magie in Muzee . In het kort;
” internationaal kleinkunstenaar Karel de Rooij. Herbeleeft het uitgaansleven van vroeger, van circus, jazz, cabaret tot variété in de bruisende badplaats Scheveningen van 22 mei tot en met 4 september 2022.”

Het moest er nu dus maar eens van komen, Karel de Rooii trad met collega artiest Peter de Jong jarenlang op als het duo Mini en Maxi, en daar heb ik altijd enorm van genoten.
Natuurlijk kan ik wel weer 5 logjes maken over een niet al te lang museum bezoek…zucht de herinneringen kwamen zó van alle kanten binnen dat ik niet weet waar te beginnen.

Zo’n affiche van het circus Strassburger dat vroeger in het huidige circustheater een soort thuisbasis had hing bij menig winkelier, ook bij onze benedenbuurman.
Je kreeg dan als winkelier reductiekaarten en mijn ouders konden wel eens iets regelen met de winkeliers waar we boven woonden.
Zo maakte ik als kind zelfs 2x een voorstelling mee. Het kostuum dat naast het affiche hangt herinner ik me nog wel als van de spreekstalmeester.
En vooral de speciale geur die er in de met zaagsel bestrooide piste hing.
Er staat ook een oude strandkoets, (die is zelfs nog van voor mijn tijd)

Voor de kar staat een bankje waarop je even rustig kunt kijken naar een filmpje over het Scheveningse uitgaansleven van destijds.
Er zitten al mensen op dat bankje dus ik ga later terug voor deze foto want op het bankje blijkt Karel de Rooij te zitten, hij heeft blijkbaar een interview en ik kom hem met zijn gesprekspartner een paar keer tegen omdat juist deze hoek van het gebouw aan diverse kanten kanten ingangen heeft en ik de route niet zo goed ken. Daardoor pik ik af en toe wel wat stukken van zijn verhaal op over zijn passie voor Scheveningen (waar hij geboren en getogen is) én het variété, Nee ik jaag niet op een selfie maar laat hem zijn ding doen.
Ik heb mijn eigen overpeinzingen door het filmpje waarin Pia Beck te zien is. Zij was destijds een wereldberoemde jazz pianiste/zangeres en had een eigen club in Scheveningen. De vliegende Hollander, er staat ook een vleugel waarop zij in die club gespeeld moet hebben. Henk vertelde vaak dat hij vroeger soms met vrienden voor het raam van de kelder stond te kijken als zij er speelde. Zijn verhaal wordt bevestigd door de informatiekaart die op de vleugel staat, ( excuses voor slechte foto) . Het hotel waar zij in het souterrain haar club had is al jaren geleden afgebroken, als zoveel in Scheveningen. Ik vond een site met datverhaal en een foto waarop Pia op de puinhopen nog een keer piano speelt… Voor de liefhebber.

.

Advertentie

73 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Nicky
  jun 09, 2022 @ 15:27:11

  Dat is heerlijk ronddwalen zo.

  Beantwoorden

 2. hanscke
  jun 08, 2022 @ 13:55:04

  Misschien ga ik daar wel heen als ik weer eens in Den Haag ben. En ik hoef bij dit soort tentoonstellingen ook niet zo precies te weten wie wat gemaakt heeft. het gaat mij dan meer om de algene kennis.

  Beantwoorden

 3. Leidse Glibber
  jun 07, 2022 @ 01:51:32

  Toen ik vroeger nog in de kledingwinkel werkte heb ik ze een keer allebei tegelijk als klant gehad. Bij Karel moesten de mouwen worden ingekort en bij Peter de broek maximaal langer gemaakt worden. Vergeet die verkoop nooit meer.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 07, 2022 @ 09:26:53

   Hoewel het niet wil zeggen dat mensen die een komisch optreden hebben ook in het gewone leven amusant zijn. De Karel die ik die dag zag was zeer serieus in gesprek met de interviewster.

   Beantwoorden

 4. RenéSmurf
  jun 05, 2022 @ 22:54:08

  Heerlijk, lekker dwalen in een museum waar nog echt dingen te zien zijn.

  Beantwoorden

 5. logbankje
  jun 05, 2022 @ 21:58:29

  Er zijn van die musea waar je na bezoekt van denkt, hier had ik eerder naar binnen moeten gaan. Hans

  Beantwoorden

 6. gewoonanneke
  jun 05, 2022 @ 19:49:50

  Pia Beck, Mini en Maxi vooral die laatste twee geweldig zeg. Dat moet inderdaad heel wat herinneringen opgeroepen hebben. Leuk hoor.

  Beantwoorden

 7. Spontanity
  jun 05, 2022 @ 19:24:21

  Ken dat museum niet.
  Wat voel je dan als je Haagse bent? 🙂

  Beantwoorden

 8. Neeltje
  jun 05, 2022 @ 12:45:33

  Heerlijk, zo’n museum dat je terugbrengt naar je eigen verleden.

  Beantwoorden

 9. Liesbethblogt
  jun 05, 2022 @ 11:02:58

  Ik was er jaren geleden en was verbaasd over de sfeer en hoe groot het alsnog was. Erg vermaakt het is echt een leuk museum.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 05, 2022 @ 11:39:45

   Je hebt helemaal gelijk, het gebouw is een oude school dus dat is dan zeker niet echt klein. Het leuk is ook dat het hier en daar nog te zien is dat het een school was. Ik ga ook zeker binnenkort nog een keer want ook mijn dochter is er nog nooit geweest en wil graag gaan kijken, dan offer ik me wel op want samen kijken is zóveel leuker dan alleen.

   Beantwoorden

 10. meninggever
  jun 05, 2022 @ 10:39:00

  Een van mijn oma’s was geboren in Scheveningen. Kon daar nog wel eens wat over vertellen. Niet alles was daar heel vroeger koek en ei. Pia Beck heb ik ook op Schiphol nog wel eens zien optreden. Daarnaast zat ze nog wel eens te eten met haar toenmalige vriendin in een restaurant met dezelfde naam als die club van haar op Schiphol-Oost toen ik daar nog wel eens kwam. Zij was een echt fenomeen, maar is nu vrijwel vergeten…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 05, 2022 @ 11:35:28

   Nee logisch, het is nérgens altijd koek en ei dus ook dáár niet. Bovendien is de kern van de bewoners, zoals overal in kleine (deel) gemeentes erg op zichzelf en heeft niéts met buitenstaanders. Ook zeer christelijk waar al dat bijna naakt op het strand zo dicht bij de kerk toch vloeken in de kerk was. Pia Beck zegt alleen “de jazzliefhebber”nog iets.

   Beantwoorden

 11. MelodyK
  jun 05, 2022 @ 10:16:44

  Jaaaaaa die 2 waren leukkkkkkk …. ik herinner me een bedrijfsfeest waarop ze ooit waren … hen in het echt ontmoeten in de jaren 80 was wel de kers op de taart toen ….
  Mooi dat je er was… en ervan genoten hebt,

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 05, 2022 @ 11:31:54

   Het waren, en zijn tot op zekere hoogt, vak idioten, zó muzikaal en vindingrijk. Ik hoorde hem ook met veel liefde over het vak praten toen ik even in de buurt stond bij zijn interview. Ook dat is leuk om te horen. Had ook best een praatje met hem willen maken maar ik vond het “not done” hem te storen in zijn bezigheden.

   Beantwoorden

 12. Naomi
  jun 05, 2022 @ 08:19:05

  Wat heerlijk, zo’n museum vol herinneringen.

  Beantwoorden

 13. Ferrara
  jun 04, 2022 @ 22:53:25

  Mini&Maxi ken ik uiteraard, geweldige kunstenaars. Tja en bij Pia Beck viel er toch ook een luikje open uit de tijd dat ik op Scheveningen kwam (1961) Toen lagen de Duitse badgasten daar in hun diepe kuilen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 05, 2022 @ 08:56:07

   Geweldige artiesten hé, Ik heb ze een aantal keren in het theater gezien, echt kunstenaars. Met Pis had ik minder, ik houd niet zo van jazz maar ze wás natuurlijk ook een kunstenares op de piano.
   Van die Duitse badgasten kreeg ik in die tijd niet zoveel mee omdat wij meestal voor een rustiger stuk strand kozen, niet aan de boulevard dus maar bij één van de veel rustiger duinpaden. Dat wisten toeristen meestal niet te vinden.

   Beantwoorden

   • Ferrara
    jun 05, 2022 @ 21:07:06

    Wij waren vanuit Overijssel al lang blij met een weekje Den Haag, met Scheveningen op geringe afstand. Kon ook alleen maar omdat een tante daar op kamers woonde ergens aan de Groot Hertoginnelaan. Een huis met een souterrain en een enorme serre. De huisbaas vond het allemaal goed. Waarschijnlijk is er wel voor betaald maar dat kreeg ik niet mee. Voor mij was het een zorgeloze tijd.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jun 05, 2022 @ 21:54:47

     Tot 1988 woonde in Den Haag, niet heel ver van de Groothertoginnelaan, kasten van huizen daar waar in die tijd inderdaad veel onderverhuurd werd. En dan is het strand inderdaad redelijk dichtbij. We hadden elkaar zomaar tegen kunnen komen. 😉

     Beantwoorden

 14. Lies
  jun 04, 2022 @ 21:14:35

  Héérlijke herinneringen…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 15. MyriamC
  jun 04, 2022 @ 20:17:40

  Vaak genoeg in Scheveningen geweest (onlangs nog), maar ben niet zo’n museumganger.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 04, 2022 @ 20:21:09

   Dat ben ik ook overwegend niet, maar er zijn toch wel musea waar ik graag even binnenstap.
   De museum jaarkaart maakt dat ook makkelijk, je kunt gewoon wat vaker gaan en hoeft niet in één keer alles in je op te nemen want dat maakt het vermoeiend. Inge heeft al aangegeven dat ze ook een keer wil en samen gaan is natuurlijk nóg leuker dan in je uppie.

   Beantwoorden

 16. Rebbeltje
  jun 04, 2022 @ 20:14:41

  De enige keer dat wij in scheveningen waren was met onze jaarlijkse meidendag en om naar Miss Saigon te gaan…natuurlijk waren we ook op de boulevard te vinden zoals toen ook Gijs Staverman als kers op de taart 🙂
  Leuk die link naar Pia…groetjes en fijn weekend

  Beantwoorden

 17. Matroos Beek
  jun 04, 2022 @ 19:15:09

  In Vlissingen heb je het muZEEum.
  Scheveningen heb ik nog nooit bezocht. Fijn hier alvast een kijkje te kunnen nemen in het muZee!
  Ik hoop dit jaar nog mijn paspoort af te halen in de ambassade in Den Haag, dat moet dan beslist allemaal eens bezocht worden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 04, 2022 @ 19:26:51

   Moet dat echt helemaal in Den Haag? Of is dat vrije keuze. O wacht, je bent natuurlijk “geëmigreerd” en moet naar de IND mij welbekend. 😉 Wanneer je de tijd hebt laat ik je met plezier wat van Scheveningen zien.

   Beantwoorden

   • Matroos Beek
    jun 04, 2022 @ 19:42:25

    Ja, ik moet het afhalen bij de Belgische ambassade in Den Haag. Dat is geen vrije keuze. Ik wil dit jaar of volgend jaar nog eens naar Engeland en zonder paspoort lukt dat niet meer… Je hoort ervan als ik in de buurt ben!

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jun 04, 2022 @ 19:58:50

     Geen idee waar de Belgische ambassade zit maar ambassades zitten per definitie niet bepaald in “achterbuurten”. Even gekeken , zit in de buurt van het Haagse kunstmuseum en al goed in de richting van Scheveningen .

     Beantwoorden

 18. djaktief
  jun 04, 2022 @ 19:11:33

  Sweet memories. Fijn dat je ze deelt met ons. Mag gerust nog meer gedetailleerd.

  Beantwoorden

 19. Suskeblogt
  jun 04, 2022 @ 19:00:33

  Ook al weer tijden geleden dat ik een museum bezocht. Behalve dan het wielermuseum maar dat was dan ambtshalve.

  Beantwoorden

 20. willyfotoblog
  jun 04, 2022 @ 18:34:25

  Muzee in Oostende is me wel bekend Riet

  maar in Scheveningen niet

  het museum ” beelden aan zee” heb ik indertijd wel bezocht

  groeten

  Beantwoorden

 21. Thomas Pannenkoek
  jun 04, 2022 @ 18:08:21

  Zeven generaties geleden zijn we eens naar Scheveningen getrokken voor een lang weekend. We hadden het mooie weer mee, dus bleven we plakken aan zee en hebben we geen musea opgezocht…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 04, 2022 @ 18:43:45

   Gelijk heb je, dat is waarschijnlijk ook de reden dat wij er tot nu toe niet aan toe kwamen, we waren in Scheveningen om te werken, naar het strand te gaan of bij vrienden op bezoek.

   Beantwoorden

 22. Sjoerd
  jun 04, 2022 @ 17:37:48

  Toen was een bezoek een werkelijke traktatie voor kinderen. Dat maakte je niet vaak mee. Vaak hadden mijn ouders er gewoon geen geld voor…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 04, 2022 @ 17:51:39

   Mijn ouders hadden inderdaad ook het geld niet om uit te gaan, te kort na de oorlog. Maar dankzij die reductie( of misschien was het zelfs wel gratis) van de benedenbuurman die de affiche altijd ophing lukte dat dus soms. In een tijd zonder TV zag je dan natuurlijk van álles dat je nooit, of maar heel zelden zag.

   Beantwoorden

 23. Karel
  jun 04, 2022 @ 16:35:18

  O wat een mooie herinneringen aan het Scheveningen van toen , al zijn dat niet mijn herinneringen hoor
  mijn koffer , ik heb er nog geen , oude rugzak is wel al weg , koffer komt nog , maar zal dus leeg zijn 😁
  maar jij hebt veel mooie herinneringen aan die tijd dat Scheveningen nog echt leefde 🙂

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: