ze blijven schattig

Een paar keer per jaar zijn er open boerderij dagen, precies, bedoeld om stadsjeugd een beetje bij te praten over wáár die melk uit het pak nou precies vandaan kom. Als je dan een kleindochtertje van 4 jaar ga je natuurlijk op zoek naar één van deelnemende boerderijen om je daar samen educatief te amuseren.
Maar ja, ik héb geen kleindochtertje van 4 jaar, mijn (oudste) kleindochtertje is 34 jaar en dan gaat het dus iets anders.
Dan meldt zij zich aan en vraagt haar oma of ze mee gaat met haar en háár kinderen Levi en Amber.
Het verschilt per boerderij wat er te doen is en bij de boerderij waar wij gaan ligt het accent toch wat meer op pret maken dan echte educatie, maar natuurlijk mogen we bij de koeien kijken. Hoewel de stal ruim genoeg is kruipen de koeien lekker dicht tegen elkaar aan.

Amber vindt ze érrug groot en zelfs met de hekjes ervoor lijkt er voor haar niet direct een baantje als “boerderijhulp” in te zitten. Dat ze later, net als Levi, tóch nog dat certificaat haalt komt omdat ze het koeien melken als snel onder de knie had. Ja dáár is natuurlijk film van.

Maar verder zijn er veel stands waar je dingen kunt kopen, of dingen kunt doen, ach ja de boeren hebben het niet makkelijk dus wat extra verdienste is nooit weg.
Alles is leuk en goed verzorgd, parkeren kan in een weiland , wordt goed begeleid maar er is niét vooraf gedweild en dus …… precies, koeievlaai all over.
Het meeste vertier is heel simpel, een boerenwagen met een goed afgewerkte plank er tegen en je hebt een glijbaan, het vindt ruim aftrek al is er nergens een trapje. Ze klauteren als aapjes tegen de wagen op om “de glijbaan” te nemen. Amber maakt een schilderij van één van de rondlopende kippen en Levi trap zich lek op een oude skelter.
Ach, ze hebben plezier, alleen wilden ze niét in boerenkleding op de foto, zucht…. dan moet ik het maar doen met mijn 4 (en dertig) jarige kleindochtertje, wij vinden het wél leuk hoor. Ze blijven schattig hé die kleinkinderen, óók als géén 4 jaar meer zijn.

Advertentie

76 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  jun 02, 2022 @ 09:16:07

  Koeien, prachtige bij het Hollandse landschap behorende dieren. Maar als het aan linkse lieden ligt gaan die uit ons bestaan worden verbannen. Stikstofproducenten… Dat enge geloof wil ons ook zuivel afnemen, weilanden en zo meer. Achter-achterkleinkinderen hebben dan ook dit plezier niet meer. En dat zou zeer zonde zijn. Prachtige en lieve dieren….

  Beantwoorden

 2. Regenboogvlinder
  mei 31, 2022 @ 13:51:48

  De kleintjes vinden het prachtig hè… en dat is ook logisch. Zo leuk om dit soort dingen te ondernemen met kinderen.
  Als kind zei ik altijd dat ik met een boer wilde trouwen… al die dieren vond ik geweldig. Ik vind de boerenlucht nog steeds niet vies. En ik kijk uiteraard graag naar BZV en de aanverwante programma’s. Helaas heb ik nog nooit een koe gemolken…
  We moeten nu niet meer jaloers zijn op het ‘vrije’ boerenleven want ze hangen vast aan allerlei regels en ik vind dat zo erg. En gelukkig is mijn vriendje een boerenzoon, maar dan van een landbouwboer. Is toch anders…
  En ik houd niet van kamperen maar als dat wel zo was, zou ik op een boerencamping gaan staan… 😊🦋

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 31, 2022 @ 15:10:36

   O ja het ruikt lekker in de omgeving van boerderijen, in ieder geval voor zolang ik er dan rond loop. Ja jouw boerenzoon is een schot in de roos , een jeugddroom toch nog uitgekomen, nou ja een béétje.
   Vroeger hoefde je geen medelijden te hebben boeren, ze werkten hard maar hadden het financieel heel goed. Dat is nu toch vaak anders.
   BZV kijk ik nooit, datingsprogramma’s kunnen me niet zo boeien.

   Beantwoorden

 3. Nicky
  mei 31, 2022 @ 10:24:09

  Blijkt maar weer: boerderijen (en koeien!) zijn voor alle generaties leuk. Geweldig foto van jullie samen trouwens.

  Beantwoorden

 4. Leidse Glibber
  mei 31, 2022 @ 01:35:15

  Boerderijen blijven leuk. Misschien ook een idee om eens naar het Geertje te gaan bij de Noord AA in Zoetermeer. Maar dat zal je best kennen, alhoewel voor zover ik me herinner je er nooit een blog over geschreven heb. wedden dat je het wel gedaan heb en ik toch begin aan alzheimer light 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 31, 2022 @ 07:50:09

   Ja hoor, boer Geertje kwam hier en daar wel eens in logjes voor want natuurlijk ken ik boer Geertje met klein en achterkleinkinderen die er redelijk in de buurt wonen. Maar vaak werd het dan een beetje zijdelings vermeld en was het meestal niet het hoofdonderwerp.Dus ik vergeef het je dat het niet meer weet. 😉

   Beantwoorden

 5. Mrs. T.
  mei 30, 2022 @ 19:16:17

  Wan prachtige boerendeerne bende gij!

  Beantwoorden

 6. Rebbeltje
  mei 30, 2022 @ 13:45:18

  Niks leuker dan met de kleinkinderen op ontdekking uit te gaan…ook al zijn ze al 34
  Gelukkig hebben de 2 kinderen van haar met jou erbij genoeg mensen om vragen aan te stellen. Al vermaken ze zich prima zo te zien.
  Hier heb je die dagen ook en open kasdagen
  Altijd leuk…Opa nam laatst er eentje mee naar de manege en ze mocht op een paard rijden…gelijk waren er vragen om ook te komen logeren, want dat willen ze allemaal wel haha

  Beantwoorden

 7. Happy Hulk
  mei 30, 2022 @ 11:56:55

  Voor een echt groot koebeest moet je een keer naar Naturalis. Daar staat stier Herman in opgezette staat. (als hij er nog staat?) Van die grote schrok zelfs een Hulk destijds.

  En overal is stront aan de knikker, zo te zien aan je autoband.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 30, 2022 @ 15:14:53

   Ik kan me Herman niet herinneren en ik ben toch een paar in het Naturalis geweest. Vast niet goed opgelet. Maar daar staan wel meer erg grote beesten.
   Tja, met in een weiland parkeren is die kans natuurlijk niet ondenkbaar.

   Beantwoorden

 8. willyfotoblog
  mei 30, 2022 @ 10:47:54

  een grappige fotoshoot Riet

  en zo’ n bezoek is altijd leuk

  koeien melken, heb ik wel nooit gedaan

  en daar begin ik nu niet meer aan

  prettige dag

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 30, 2022 @ 15:12:59

   Het was ook een heel gezellige dame die het deed, ze deed echt haar best om het er leuk op te krijgen. Ach ik denk dat niemand nog met de hand koeien melkt, alles gaat tegenwoordig met machines, toch wel een beetje jammer.

   Beantwoorden

 9. djaktief
  mei 30, 2022 @ 09:26:26

  Heb je je achter het fototableau verscholen omdat je vlekken van koeienvlaai had opgelopen 😉

  Beantwoorden

 10. Neeltje
  mei 30, 2022 @ 09:10:23

  Een dag om in te lijsten, al zou ik die koeienvlaai maar achterwege laten. Gaat zo stinken!

  Beantwoorden

 11. Naomi
  mei 30, 2022 @ 08:57:14

  Prachtige foto’s en die in boerenkleding vind ik zó mooi. Ik ‘ken’ deze dagen wel, maar ben er nooit geweest. Het is nogal zinvol, aangezien steeds meer mensen (ja, ook volwassenen) denken dat melk uit één of andere grote fabriek komt. Dat het daarvoor in de wei rond waggelde, schijnt tegenwoordig zeldzame kennis te zijn;).

  Beantwoorden

 12. Thomas Pannenkoek
  mei 30, 2022 @ 07:59:00

  Die fotoshoot in boerenkledij lijkt me bijzonder leuk, ook voor oma.
  Een aardig uitje, dit!

  Beantwoorden

 13. John
  mei 30, 2022 @ 07:50:24

  Boeren hebben het heel erg goed. Ze krijgen subsidie (uitkering) bij de vleet zonder dat ze met bewijslast hoeven komen of ze het geld nodig hebben. Heel wat anders dan die bijstandsmoeder. Het is wel goed dat kinderen leren waar bijvoorbeeld melk echt vandaan komt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 30, 2022 @ 08:22:57

   Ik heb toch het gevoel dat de boeren een beetje de kop van Jut zijn, het was vroeger zeker waar dat je met boeren geen medelijden hoefde te hebben. Maar nu worden ze toch eigenlijk een beetje weggepest en dat terwijl we ze zo hard nodig hebben om niet afhankelijk te worden van andere landen voor ons eten. Ze mogen best wat zuiniger zijn op de boeren.

   Beantwoorden

 14. Sjoerd
  mei 30, 2022 @ 07:42:34

  Dit soort activiteiten houdt je jong… En de kleine kinderen een ervaring rijker.

  Beantwoorden

 15. johmar
  mei 30, 2022 @ 06:52:01

  Sinds mijn dochter op 32 jarige leeftijd 2 jaar geleden de overstap maakte van de horeca naar het werken als melkster op een melkveebedrijf is het koeien en nog eens koeien wat de klok slaat en tja daar horen veekeuringen en open dagen op boerderijen bij. Mijn vader die mijn dochter nooit gekend heeft was ook boer en wat zou hij ervan genieten als hij zou kunnen zien dat zijn kleindochter voor dit werk koos en er keigelukkig van word. Ik vind het in ieder geval geweldig om te zien hoe zij na een moeilijke periode weer opbloeit en net als ik ziet dat je heel gelukkig kunt worden van de simpele dingen in het leven.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 30, 2022 @ 08:19:12

   Inderdaad, wat reuze jammer dat haar opa dat niet mee mocht maken. Het is natuurlijk al fijn om te zien wanneer je kleinkinderen het naar hun zin hebben in hun beroep, maar als dat dan ook nog het beroep is waar je eigen hart ligt telt dat dubbel.
   Simpele dingen zijn vaak hoofdzaak in het leven, wie dat niet ziet zal nooit gelukkig worden.

   Beantwoorden

 16. staartje
  mei 30, 2022 @ 00:36:29

  Geweldig. Het zijn heerlijke activiteiten. Ik houd wel van dat simpele. Tja die foto’s. Geweldig!!! 📷 👍🏽

  Beantwoorden

 17. MyriamC
  mei 29, 2022 @ 23:41:29

  Zó leuk! En niet alleen voor de kleintjes.

  Beantwoorden

 18. omabaard
  mei 29, 2022 @ 22:39:28

  Wat een leuk initiatief! Dat kennen we hier, denk ik toch, niet.
  Jong en ouder, klein en groter amuseren zich duidelijk 👍

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 30, 2022 @ 08:05:01

   Ik zou het zelf niet meegekregen hebben, maar Zoetermeer ligt nog aan de rand van polders en boerengebied dus krijgen ze het dáár nog wel mee , vooral Inge woont tegen de polders aan. Het was inderdaad leuk voor jong en oud.

   Beantwoorden

 19. RenéSmurf
  mei 29, 2022 @ 22:34:03

  De boeren hebben het niet makkeljjk? Hun boodschappenwagen is altijd een dure. Heel goed om koeien eens in het echt en van dichtbij te zien.

  Beantwoorden

 20. Ferrara
  mei 29, 2022 @ 22:09:51

  En ja hoor er was weer een gat om je grijnzende hoofd door te steken. Zo te lezen weer een fijne dag met kleinkind en haar kroost. Je bent een rijk mens!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 30, 2022 @ 07:59:45

   Dat realiseer ik me ook heel goed en dan wil ik wel even “een koe” zijn.Dat was noodgedwongen want Amber wilde niet achter de koe, was best lastig want ik moest er voor door de knieën, dát is niet zo erg maar dan weer overeind komen hé! 😉

   Beantwoorden

 21. Karel
  mei 29, 2022 @ 21:50:02

  schitterend mooi 🙂
  wij kregen wel kinderen op de boerderij , toen molk ik al machinaal en via leiding ging de melk naar de tank , we hadden wat brown swiss koeien , ik zei deze geven chocolademelk , ze renden naar het melkhuis hihi

  maar ik vind het heel goed dat de boeren dit doen , een beetje leuk maken voor de kinderen is geweldig
  nu de politiek nog 😦

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 30, 2022 @ 07:57:40

   Best wel jammer dat er niet meer met de hand gemolken wordt maar ja, dat is tijdrovend natuurlijk. We zagen ook de grote tank waar de melk nu in bewaard wordt, dus niet meer in de bussen zoals vroeger.
   De politiek wil de boeren alleen maar weg hebben en het laatste beetje zelfredzaamheid van het land weg werken.

   Beantwoorden

   • Karel
    mei 30, 2022 @ 08:20:47

    denk dat de boeren blij zijn met niet meer handmelken , best zwaar op den duur hoor , ik begon in ’62 en had al snel zeer moede handen pppfffttt
    het moest allemaal groter en groter , ik zag midden jaren ’60 doodshoofd borden op bergen groente en fruit bij de veiling in Purmerend , doorgedraaid en vernietigd , kwam goedkoper uit het buitenland , net als ze de scheepsbouw en wat al niet verkwanseld hebben aan het buitenland ggggrrrrr
    ik ga nu weg voor de dag , blij worden in Blijdorp
    geniet de dag

    Beantwoorden

 22. logbankje
  mei 29, 2022 @ 21:40:53

  Zeker leuk voor kinderen, die over het algemeen wel gek met dieren zijn.
  Melk komt wel uit een pak, maar moet er eerst wel in. Hans

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 30, 2022 @ 07:54:23

   Maar koeien zijn van dichtbij ineens wel even héél groot. Uiteindelijk heeft ze toch nog een koe geaaid. Mijn achterkleinkinderen groeien wel divht tegen nog een stukje poldergebied op, ze weten dus gelukkig nog wel iéts van waar melk vandaan komt.

   Beantwoorden

 23. Matroos Beek
  mei 29, 2022 @ 20:38:11

  Heel leuk portret! En wat enig dat melken voor de kinderen!

  Beantwoorden

 24. Suskeblogt
  mei 29, 2022 @ 20:33:46

  Leuk jullie zo in klederdracht te zien.

  Beantwoorden

 25. liesonderweg
  mei 29, 2022 @ 20:26:17

  Hoe sjiek! Staat jullie beeldig!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 26. MelodyK
  mei 29, 2022 @ 20:20:36

  Ohhhh dusssss dat is mijn toekomstmuziek? Wie die klinkt wel heel zoetgevooisd 😉

  Beantwoorden

 27. gewoonanneke
  mei 29, 2022 @ 20:15:43

  Leuk hoor wij hebben hier altijd Jongveedag daar ging ik ook altijd met zoonlief naar toe. Ik zag het wel bij het kinderwerk dat de simpelste spelletjes vaak het leukst gevonden worden. Een groot zeil met groene zeep en glijden, blikjes gooien, zaklopen. Dat vonden ze vaak leuker dan die dure kan en klare spellen die we ook huurden. Leuk hoor die boerderijdagen.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: