best wel kunst

Oke, het was niet mijn bedoeling iémand op de kunstenaarsziel te trappen in mijn vorige logje. Maar ja, als ik dan een mega groot (naar mijn idee) “leeg” doek zie hangen dat een beetje verweerd lijkt te zijn door een lang verblijf in een vochtige schuur sla ik op tilt. Nogmaals mijn excuses, het is nou eenmaal véél makkelijker om iets te schrijven over dit soort absurde kunst dan over kunst die ik echt mooi vind. Wat kun je nog meer zeggen dan “práchtig” want verstand heb ik er niet van.
Ik hoef helemaal niet te weten wat de kunstenaar er mee bedoelt, welke zielenroerselen hem/haar er toe aanzette of wat hij/zij ervoor gebruikte. Echt dat boeit me voor geen meter, kunst moet me iets doen, en ik moet vooral niet het idee hebben “oh, dat kan ik ook. Kortom, als kunst uitgelegd moet worden heb ik altijd het gevoel dat het meer “een kunstje” is om ons geld uit de zak te kloppen.

Helaas kan ik niet heel veel laten zien, bijna alle werk van Alphonse Mucha is achter klas ingelijst en daar valt nauwelijks een foto van te maken.
Hier kan ik ademloos naar kijken, dan kan ik een interessant verhaal proberen op te hangen over eh… een mooi lijnenspel, prachtig kleurgebruik, de soepele houding van de dames maar ach, het is gewoon een lust voor het oog en dat is prima samengevat in “mooi”.
Of dat dan een duur stuk is, of niet, maakt me niets uit.
Heel toevallig kreeg ik van week een foto in handen uit 1984
Bijna 40 jaar oud, er zijn nog twee mensen in leven, waarvan ik er één ben maar daar gaat het even niet over.
Het is mijn toenmalige huiskamer waarvan de muur en de schoorsteen , geheel overeenkomstig het tijdsbeeld met steenstrips beplakt zijn (mens wat een karwei was dat voegen).
Links op de foto bij de rode pijl, is met wat goede wil nog te zien dat er een spiegel op de schoorsteen hangt met daarop een (soort) reproductie van het rechter schilderij op de foto hierboven. Gewoon bij de Blokker gekocht destijds en zonder te weten dat het eigenlijk een (misschien wat flauwe) afspiegeling was van een echt kunstwerk, ik vond het gewoon moo! .

Ja óók om de kleding ben ik liefhebber van de kunst en het modebeeld uit de (werkzame) tijd van deze schilder (1860 -1939) . Er staan ook wat kledingstukken op poppen, ik had in die tijd moeten leven geloof ik, maar dan natuurlijk wel in “de betere klasse”, en liefst zónder de strakke korsetten om die minimale taille te verkrijgen.
Prachtig borduurwerk en een en al zwierigheid, ik houd ervan…. snik, heb er helaas de taille niet voor.

Advertentie

84 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  mei 31, 2022 @ 01:32:08

  Rietepietz en kunst, een combiantie die vaak niet opgaat 🙂

  Beantwoorden

 2. meninggever
  mei 30, 2022 @ 10:43:14

  Mucha is een elegante schoonheid vastlegger geweest en in eigen land meer dan beroemd. Hij brengt ons terug naar een wereld waarin elegantie nog gewaardeerd werd en de zelf benoemde adel zich wentelde in de wetenschap dat de revolutie nog ver weg was. Kunst met een uitroepteken. Heel wat fraaier dan al die kledderaars van tegenwoordig….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 30, 2022 @ 15:04:30

   Het hoorde ook echt bij die tijd, hoewel ik er nul verstand van heb pik ik vrijwel altijd alles er zo uit dat uit het begin vorige eeuw komt.
   Het was waarschijnlijk wel anders voor “de arbeiders” maar in de betere kringen was het allemaal erg elegant en zwierig, ik houd ervan.

   Beantwoorden

 3. staartje
  mei 29, 2022 @ 23:56:51

  Whahaha, het vorige logje heb ik gemist. 🖼 En ja ik vind dat schilderij wel mooi. Waarom? Ik weet het niet. Ik word er blij en ook rustig van. Dat heb ik altijd gehad. Abstracte kunst raakt me. 🧑‍🎨
  Neemt niet weg dat ik Mucha ook waardeer en zeker probeer naar de tentoonstelling te gaan. Als ik van het museum of een Mucha of ‘ dat stuk muur dat nog geschilderd moet worden’ mee mocht nemen, dan werd het ( je raadt het al) het tweede kunstwerk. Die foto is een prachtig herkenbaar tijdsbeeld. Wat je toen al mooi vond, komt toch terug jaren later en valt op zijn plek. Dat herken ik wel
  Die museumkaart en nog eens gaan, herken ik. Dan ga je gewoon makkelijker naar binnen. Naar ‘Frieda’ in Assen ben ik minimaal drie keer geweest.
  Tja die omleidingen…. Ze zijn ook hier… ik sla het maar over…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 30, 2022 @ 08:13:01

   Mooi en niet mooi is ook een beetje subjectief natuurlijk, maar ik bekijk mijn keukenmuur ( die nodig opgefrist moet worden) nu met een kunstenaars oog, prachtig, niets meer aan doen.
   Maar zonder dollen, er zal een markt voor zijn anders hangt het daar niet. Maar van Mucha heb ik genoten, dat is kunst die geen uitleg nodig heeft dus jij moet zéker gaan kijken omdat je ook de andere collectie kunt waarderen dus dat wordt dubbel genieten. Alleen is het “er komen” nog wel even een dingetje.

   Beantwoorden

 4. Koen
  mei 29, 2022 @ 13:43:48

  Nogmaals … heerlijk !!!

  Beantwoorden

 5. Nicky
  mei 29, 2022 @ 12:32:29

  Ik heb precies hetzelfde met kunst. Ik schreef het ook al ergens over bepaalde literatuur maar bij kunst heb ik het ook vaak. Dat doet me denken aan het sprookje over de nieuwe kleren van de keizer. Veel mensen zeggen volgens mij dat ze bepaalde kunst mooi vinden omdat het ontzettend slim staat om dat te zeggen. Ik heb dat dat niet 🙂 Die foto is geweldig, trouwens. Zo zagen de feestjes bij ons thuis er ook uit. Inclusief steenstrips. En een telefoon aan een snoer.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 29, 2022 @ 13:16:11

   O zeker ja, ik haal ook graag dat sprookje aan. Het is ook gewoon vaak zo dat mensen “niet dom willen lijken” als je dat soort kunst “niet begrijpt”. Maar misschien zijn mensen als jij en ik niet kunstgevoelig genoeg, zou best kunnen.
   Nou het was een heel gematigd feestje hoor, Henk en ik gaven toen ook minder statische (vrienden) feestjes. We hadden daar een geweldige feestzolder. Maar mijn moeder was toen nog herstellende van een hersenbloeding dus moest het allemaal rustig. Maar ik vond de foto ook erg leuk als tijdsbeeld, was de steentjesmuur eigenlijk al vergeten.

   Beantwoorden

 6. Liesbethblogt
  mei 29, 2022 @ 10:00:58

  Ik denk dat je je stierlijk zou vervelen in die tijd. Kinderen werden opgevoed door een oppas en je kon amper iets doen want dan zou je adem tekort komen. Maar de stijl vind ik zeker iets hebben, vooral als het in huizen verwerkt is.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 29, 2022 @ 10:11:01

   Alleen in de betere kringen natuurlijk, “het plebs” moest zelf maar zien dat de kinderen groot werden. Er is zeker genoeg waarom ik niet écht in die tijd zou willen leven, denk alleen maar aan de sanitaire opties…bbrrrr,,,. Maar de kleding zou ik toch wel uit willen proberen!

   Beantwoorden

 7. logbankje
  mei 28, 2022 @ 22:25:30

  Uit de kunst geschreven, het zijn niet allemaal Rembrandts die we zien.
  Doet me denken aan het hertje van van Meegeren bij mijn oma aan de muur. Hans

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 29, 2022 @ 08:13:22

   Hoewel ik Rembrandts werk prachtig vind zijn de bedragen die er voor betaald worden écht belachelijk. Dat kan geen doek waard zijn, het is gewoon “wat de gek ervoor geeft”.
   Het zegt natuurlijk wel iets wanneer ” namaak”vrijwel niet van echt te onderscheiden is.

   Beantwoorden

 8. Rebbeltje
  mei 28, 2022 @ 14:40:48

  Als kunst me weet te boeien om er vanalles bij te verzinnen vind ik dat KUNST met hoofdletters. Wat een groene oase in je kamer…en Ja Henk met baard.
  Manlief had dat in die tijd ook zwart haar en zwarte baard. Mijn ma vond het verschrikkelijk…zo weinig gezicht zien haha
  Wij hadden geen steenstrips maar schoon metselwerk grijnzzzz en niet zelf gevoegd 😉
  Groetjes en fijn weekend

  Beantwoorden

 9. Regenboogvlinder
  mei 28, 2022 @ 10:00:19

  Daar kan ik in meegaan hoor, precies zo kijk ik naar kunst. Ik ben eens naar een tentoonstelling van Armando geweest, in Amelisweerd. Echt… één punt op een doek bijvoorbeeld of ergens een vierkantje… 🙄.
  Wat leuk die foto Riet… wat was Henk toch een aparte verschijning, zeker niet alleen in die tijd hè. Was jouw vent.. ik word nu emo pfff… Nou ja, je had gewoon smaak, qua kunst ook!
  En wat die kleding betreft, die verbeelding haal ik uit historische boeken. In mijn hoofd weet ik precies hoe de karakters uit het boek er dan uitzien! 🦋

  Beantwoorden

 10. Naomi
  mei 28, 2022 @ 08:33:58

  Die kleding… Zó totaal niet praktisch en zó niet lekker zittend waarschijnlijk, maar wat vind ik het mooi! De schilderijen zijn niet helemaal mijn smaak, maar zou ik dan weer wél ook kunst noemen, in tegenstelling tot het ‘schilderij’ uit de vorige blog.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 28, 2022 @ 12:09:21

   Smaken blijven verschillen en art niveau is niet ieders stijl, wél de mijne, ik ben er gek op, het is helaas onbetaalbaar.
   De kleding van het moment is me al elegant genoeg, dat kan nog zonder korset. 😉

   Beantwoorden

 11. John
  mei 28, 2022 @ 07:55:40

  Kunst is in ieders ogen weer anders. Zelf begrijp ik veel kunst ook niet hoor, en denk vaak dat ze vroeger, veel mooiere dingen maakte.
  Wat mooi die gordijnen in jullie vroegere woonkamer. Zulke grote oppervlakken met gordijn, daar hou ik van.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 28, 2022 @ 08:06:13

   Ja dat klopt, kunt moet niet “begrepen” hoeven te worden, het moet je iets zeggen.
   In die tijd hadden we in de slaapkamer over de hele breedte van die oranje gaten gordijnen . Inderdaad het is mooi zo’n hele gordijnwand. Nu heb ik helemaal geen gordijnen maar luiken aan de binnenkant, dat heeft ook wel iets.

   Beantwoorden

 12. omabaard
  mei 27, 2022 @ 23:07:23

  Ik ben van de kaart door je huiskamer foto. Want die man met rode hemd en baard trekt als twee druppels water op mijn man, toen hij jonger was😉

  Beantwoorden

 13. RenéSmurf
  mei 27, 2022 @ 22:24:46

  Het is ook mooi, want het hoorde er gewoon bij. Zo vind ik smufen weer mooi.

  Beantwoorden

 14. gewoonanneke
  mei 27, 2022 @ 21:47:50

  Ja wat het ook is abstract of meer beeldend, je moet het mooi vinden of niet. Sommige dingen spreken mij ook totaal niet aan hoor…..

  Beantwoorden

 15. terrebel
  mei 27, 2022 @ 21:17:27

  Kunst is voor mij kunst als het iets met mij doet, mij emotioneel raakt. Daarnaast zijn er vele soorten kunstenaars; kuntschilders, muzikanten, ontwerpers…

  Beantwoorden

 16. Matroos Beek
  mei 27, 2022 @ 21:04:18

  Die jurken had ik ook wel eens willen dragen. Prachtig!
  De stenen muur in huis is er nog steeds bij mijn moeder. Modern uit de seventies. Haar interieur is weer helemaal in.

  Beantwoorden

 17. Karel
  mei 27, 2022 @ 19:54:46

  ja wat is kunst , ik zou het je niet kunnen zeggen
  als iets mooi is , vind ik het al kunst , ik zie graag het mooie metselwerk in oude gebouwen , b.v de gewelven van forten , niet zo’n nep muurtje bij de schoorsteenmantel 😁

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 27, 2022 @ 20:21:57

   Toch was ik in die tijd erg blij met die nepmuur, had zo’n dertig vierkante meter zelf gevoegd….pppffft! Maar je hebt gelijk, ik vind dingen als gauw kunst als ik het zelf niet kan.

   Beantwoorden

   • Karel
    mei 27, 2022 @ 21:21:21

    ja dat was in , in die tijd hé , was het niet er voor dat we allemaal van die mooie houten panelen aan de muur hadden , vond ik maar donker hoor
    iets wat ikzelf niet kan hoeft niet perse kunst te zijn hoor , maar mooi glas in lood of metselwerk of hout bewerking vind ik meestal mooier dan de duurste schilderijen in musea 😁

    Beantwoorden

 18. willyfotoblog
  mei 27, 2022 @ 19:47:01

  schoonheid of in ieder geval emotie opwekken is vaak bepalend voor een kunstwerk

  jaren geleden heb ik werk van Alphonse Mucha in het museum van Praag bezocht

  prachtig werken in jugendstil

  prettige avond

  Beantwoorden

 19. Neeltje
  mei 27, 2022 @ 18:57:57

  Die foto is schitterend! Zo’n herkenbaar tijdsbeeld! De bruin/oranje tinten en dan al die planten!

  Beantwoorden

 20. Happy Hulk
  mei 27, 2022 @ 18:47:26

  Zo kocht ik ooit voor heel veel geld een schilderij, dat precies mijn ziekte bipolairiteit toonde.
  Althans dat vond ik.
  Nu ik vrijwel genezen ben van die ziekte, doet het schilderij mij weinig meer.
  Dus je kunt het komen kopen als je dat wil?

  Beantwoorden

 21. Ferrara
  mei 27, 2022 @ 18:40:57

  We delen de liefde voor deze stijl. Ik zie dat de tentoonstelling nog tot september loopt. Wie weet gaan we dat redden.

  Beantwoorden

 22. Suskeblogt
  mei 27, 2022 @ 18:39:30

  Het voornaamste van kunst is dat je het mooi vindt en dat het je iets doet. Al de rest is van geen tel. Snobisme is veel gevallen. Geniet maar verder.

  Beantwoorden

 23. liesonderweg
  mei 27, 2022 @ 18:25:03

  Zelf mooi vinden… is een belangrijke waarde!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 24. MelodyK
  mei 27, 2022 @ 17:46:32

  Jaaaa Art Deco / Jugendstil…. daar raak je wel veel harten mee hoor… jammer dat het echte werk onbetaalbaar is….
  In de Oostbloklanden kom je het in oude gebouwen ook veel tegen…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 27, 2022 @ 17:50:04

   We hebben een gedeelde liefde, dat weer ik. Ik heb genoten, dan ben ik blij met m’n museumkaart want dan kan ik nog makkelijk een keer terug. Dan zie je een tweede keer altijd meer , ik heb nog moeite met lang geconcentreerd zijn.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: