creatief of niet

Al doe ik zelf nooit mee aan Satur9’s photo challence (Anne) een aantal van mijn “linkjes”doen dat wél en zo zie ik toch altijd wel iets van de creatieve manier waarop de opdrachten ingevuld worden. Leuke opdrachten die vaak reuze creatief ingevuld worden. Deze week koos Anne als ópdracht creatief en dan denk ik na over “wat is creativiteit eigenlijk”.
Heel lang dacht ik dat alleen mensen die goed kunnen tekenen, schilderen of boetseren het stempel “creatief” op hun voorhoofd mogen zetten. Maar zelf kon ik dat stempel wel op m’n buik schrijven dacht ik altijd.

Gelukkig heb ik ondertussen, mede dankzij m’n medebloggers, die zienswijze behoorlijk bijgesteld. Ik ben zeker wel creatief maar in ándere dingen dan tekenen, schilderen en beeldhouwen.
Misschien ook een klein beetje in het schrijven, ik heb weinig nodig om ergens een verhaal uit te peuteren, maar dat maakt me nog geen literaire duizendpoot natuurlijk.
Nee mijn creativiteit zit in andere dingen om het maar eens over “de naam van m’n site” te hebben.
Dat Koninklijke weet je wel.
Jarenlang maakte ik met weinig gene en veel rommeltjes een persiflage op de troonrede van de toenmalige Koningin Beatrix. Geef me een stuk karton, een lapje tule of wat verpakkingsplastic en ik maak er een “Beatrixhoed” van.

Bij de witte (uit de verkleedkist) tule hoed droeg de majesteit “een robe” van een kunstig in elkaar gevouwen fleece woondeken die destijds ( 2010) zo in de mode waren.
De hoed werd na gebruik weer uit elkaar gehaald en de lap tule ging weer in de verkleedkist, de woondeken weer op de bank.

De zwarte hoed was van oorsprong een kartonnen cirkel van een haspel, heel handig een ronde uitsparing in het midden ter grote van mijn hoofd. Glimmend, dik zwart verpakkingsplastic vraagt echt alleen wat creativiteit, nou ja en veel nietjes en plakband om van het spul samen zo’n karrenwiel te maken die Trix ’s handelsmerk waren.

Bij nader inzien waren ook de teksten die ik de majesteit op liet lezen wel creatief, ze verwezen altijd naar iets dat speelde in de politiek. Zo wijst het piepkleine hoedje van de persiflage uit 2012 op het begrotingstekort in dat jaar waarbij Trix zich natuurlijk geen dure hoed mocht permitteren. Er was ook gedoe over de Europese vlag die men verplicht wilde stellen en de Nederlandse driekleur dus best tot kleding verwerkt kon worden uit bezuinigingsoogpunt. De cancan rokken (uit de verkleedkist), de gekleurde delen van crêpe papier, waren heel geschikt voor de grote wapperen mouwen die Beatrix altijd droeg. Erg flatterend was het niet, maar creatief zéker wel, dát durf ik ondertussen wel te zeggen. En dan héb ik het nog niet eens over de maffe kerstboodschappen, Ja ik ben creatief, maar ánders, en helaas erg slordig… tja creatieve geest hé, die werken (te) snel.

Advertentie

93 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Spontanity
  mei 26, 2022 @ 14:44:03

  Door je filmpjes ben ik blijven hangen op je site.
  En je ziet wat ervan gekomen is!!
  Blij dat ik je ken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 26, 2022 @ 15:41:49

   Dat is wederzijds, blijft leuk toch hoe de blogwereld werkt, en soms blijk je dan óók nog bij elkaar in de buurt te wonen zoals jij en destijds Marion, is een extra plusje natuurlijk.

   Beantwoorden

 2. Nicky
  mei 25, 2022 @ 14:39:26

  Ik geniet altijd van je geweldige filmpjes. En ik vind je zéker creatief!

  Beantwoorden

 3. Leonoras life
  mei 24, 2022 @ 10:14:43

  Geweldig!!

  Beantwoorden

 4. hanscke
  mei 23, 2022 @ 22:02:45

  Ik heb er altijd van genoten en ik vind het prachtig als je het zo nu en dan weer eens naar voren haalt.

  Beantwoorden

 5. Regenboogvlinder
  mei 23, 2022 @ 09:36:27

  Ongelofelijk hoe inventief jij bent! En maar frutselen, echt zo leuk!
  En wij mogen meegenieten van al die creativiteit! We zijn bevoorrechte mensen 😊🦋

  Beantwoorden

 6. saturnein
  mei 23, 2022 @ 06:45:53

  Je verraste me met je deelname Riet. Blij verrast, wat heb ik gelachen met je foto’s, en filmpjes (ook dat uit het oudere blogbericht).
  Schitterend, dit is echt wel mijn definitie van creativiteit. Iets zien, en dan gaat zo’n lichtje branden boven je hoofd, en ga je aan de slag.
  Ik vind trouwens wat je vertelt over verkleedkleren en gewone kleren maken uit oude kleren of dekens of wat dan ook van materiaal: ook dat vind ik creatief.
  Bedankt om mee te doen 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 23, 2022 @ 08:24:34

   Oeps. mee doen wás niet eens m’n bedoeling. 😉 maar oke, meer om m’n (huidige ) opvatting over creativiteit te laten zien en ik zag er dus óók een aardig logje in.
   Maar ik snap dat je het als deelname zag, geeft niks. Ik amuseer me altijd kostelijk met dit soort onzin al was het vroeger , met Henk als gierende cameraman véél leuker.
   Het blijft leuk af en toe terug te kijken.

   Beantwoorden

   • saturnein
    mei 23, 2022 @ 08:31:17

    Haha ja jong, nu ben je ingelijfd hè, en moet je altijd meedoen! 🙂
    Niks van aan, mijn excuses dat ik het als een bijdrage zag. Maar het was toch echt te mooi om te laten liggen 🙂

    Beantwoorden

    • rietepietz
     mei 23, 2022 @ 08:40:19

     Het is je vergeven hoor, ik zie nu ook dat je het als deelname op kon vatten. En je hebt gelijk, het is een geinig filmpje . Toen we Maxima met die LP tegen haar hoofd uit de gouden koets zagen stappen sloegen we op tilt, een half uur later hadden we deze Maxima in elkaar geknutseld en was WA nog aan zijn troonrede bezig toen we het filmpje maakte, dat is nog te horen. We hebben dubbel gelegen en Anne kon maar nauwelijks haar pokerface opzetten tijdens het filmen.

     Beantwoorden

 7. Mrs. T.
  mei 22, 2022 @ 23:24:08

  Creatiever kan bijna niet!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 23, 2022 @ 08:18:42

   O zeker wel hoor, er zijn mensen die het niet alleen bedenken maar maar ook heel netjes uitvoeren, bij mij rammelt de uitvoering vaak aan alle kanten. maar misschien is dat dan juist wel de charme.

   Beantwoorden

 8. RenéSmurf
  mei 22, 2022 @ 22:32:29

  Er zit altijd meer achter dan dat men in eerste instantie denkt, en dat heet diepgang, Alhoewel meningen altijd kunnen verschillen natuurlijk.

  Beantwoorden

 9. Ferrara
  mei 22, 2022 @ 22:16:31

  Een pluim voor jou dat je de mening over je creativiteit hebt bijgesteld. Heerlijk mens. Menig kunstenaar zal jouw originele vondsten niet bedenken.

  Beantwoorden

 10. logbankje
  mei 22, 2022 @ 22:13:52

  Wel leuk dat we met je creativiteit mogen mee genieten.
  Zeker je video vind ik erg lief gemaakt. Hans

  Beantwoorden

 11. minoesjka2
  mei 22, 2022 @ 15:18:44

  Jou blogje zou eigenlijk door iedereen die zegt niet creatief te zijn gelezen moeten worden.
  Want creatief zijn is net als zingen. Iedereen kan zingen, maar vele niet zo goed. Iedereen is creatief, maar de een wat meer dan de ander 🙂
  Ik ben creatief, maar ik doe jou dit echt niet na hoor.

  Beantwoorden

 12. matroos
  mei 22, 2022 @ 12:21:14

  Van niets of weinig iets maken is ook een kunst ik vind je juist heel creatief,ook met woorden.Zelf ben ik ook best creatief,tegenwoordig wordt creativiteit vaak gesmoord omdat alles kant en klaar te koop is.Kinderen worden zo niet altijd uitgedaagd,wij moesten vaak zelf creatief zijn als kind,het was er gewoon niet of te duur.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 22, 2022 @ 12:28:01

   Je hebt helemaal gelijk, en juist voor kinderen is het zo belangrijk om de fantasie te leren gebruiken. “vroeger”moest je wel omdat er domweg niets was. Je hebt er een leven lang plezier van als je de kans hebt gekregen fantasie te ontwikkelen.

   Beantwoorden

 13. meninggever
  mei 22, 2022 @ 11:17:09

  Als iemand creatief was en is…dan jij….Heel wat mogen lachen om die rare optredens en uitingen….:)

  Beantwoorden

 14. willyfotoblog
  mei 22, 2022 @ 10:38:34

  heel creatief Riet

  Trix zal er het hare van gedacht hebben

  Beantwoorden

 15. Neeltje
  mei 22, 2022 @ 09:56:04

  Creativiteit is zo’n breed begrip. We zijn het allemaal, maar ieder gelukkig op zijn of haar eigen unieke manier. Het zou anders maar een saaie bedoening worden. Ik geniet in ieder geval van jouw creativiteit. Ronduit hilarisch!

  Beantwoorden

 16. djaktief
  mei 22, 2022 @ 09:48:55

  Wat een mooie creaties jouw hoeden. Er zitten zoveel details in. En met woorden vind ik jou ook erg creatief. Je kunt overal over schrijven en dan vaak net even genuanceerder dan anderen. Ook in je reacties op blogs is dat zo.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 22, 2022 @ 12:13:54

   Het is zó leuk om te doen, ik vind het heel jammer dat Trix ermee gestopt is want Maxima persifleren ligt toch een jaar of 40 buiten m’n bereik. ‘-).
   Ja gelukkig lig ik bij eenzijdige berichten altijd een beetje dwars, er zitten aan iedere zaak minsten 2 kanten en vaak nog wel meer daardoor wil ik nooit zómaar met alles meegaan.

   Beantwoorden

 17. Sjoerd
  mei 22, 2022 @ 08:23:31

  Ik denk dat we allemaal wel in bepaalde zaken creatief zijn. Dat moet je ook niet willen onderdrukken.

  Beantwoorden

 18. waarloopjijwarmvoor
  mei 22, 2022 @ 08:22:00

  Wat heet creatief, super.

  Beantwoorden

 19. John
  mei 22, 2022 @ 07:58:16

  Ik vind dat jij CREATIEF bent met een hoofdletter. En ik denk dat je dat zelf ook best wel weet. Nu dan toch wel. Ik heb ook echt altijd genoten van alle creaties die je maakte en maakt. JE schrijven is natuurlijk ook uit de kunst.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 22, 2022 @ 08:50:08

   Maar dingen die”vanzelf gaan” zag ik aanvankelijk nooit als creativiteit, het gebeurde gewoon. Ik keek dan altijd meer naar hóe het uitgevoerd was en dát is dan weer vaak nogal klungelig. Daardoor haalde ik er toch meestal een beetje m’n schouders bij op.

   Beantwoorden

 20. Thomas Pannenkoek
  mei 22, 2022 @ 07:38:19

  Hilarisch, die verkleedpartijen. Heb je ooit een berichtje gekregen uit het Oranje Paleis dat Zijne Majesteit je persiflages heeft gezien? Het zou me verwonderen van niet…

  Beantwoorden

 21. Naomi
  mei 22, 2022 @ 07:10:27

  Ja, je bent zéker wel creatief! Maar ik herken het wel, dat eerste stukje. Ik dacht ook lang dat creatief betekent dat je een soort Rembrandt 2.0 bent. En nee, dat ben ik ook niet, maar met woorden kun je soms ook veel. En daar vind ik je ook heel creatief in.
  Onbegrijpelijk trouwens dat de majesteit je nooit heeft gevraagd als hoedenmaakster;).

  Beantwoorden

 22. Renske
  mei 21, 2022 @ 23:54:01

  Ik kan niet anders zeggen dat je enorm creatief bent. Van tule zo hoed maken, echt knap en dat niet alleen. Je moet er maar opkomen om zoiets te bedenken en dan ook maken. Leuke en creatieve foto’s.

  Beantwoorden

 23. MyriamC
  mei 21, 2022 @ 23:28:15

  Creativiteit ten top!

  Beantwoorden

 24. Matroos Beek
  mei 21, 2022 @ 22:36:18

  Creatief met een grote C!

  Beantwoorden

 25. Rebbeltje
  mei 21, 2022 @ 22:19:38

  Ha die hoed op het filmpje had mijn trouwhoed kunnen zijn…alleen had ik er een rood bandje omheen…
  Creatieviteit genoeg jij met al je surprises en verkleedpartijen.
  Doe het je niet na haha…al vind ik van mezelf dat ik wel creatief ben en al zoveel hobby’s gehad
  Zelfs dit blog vind ik creatief 🙂
  Groetjes

  Beantwoorden

 26. Karel
  mei 21, 2022 @ 21:43:34

  ha die Riet
  het is iedereen die het ziet
  jij bent creatief in woord en beeld
  en ik is blij , dat je het nu ook zelf ziet
  enne vergeet het nu niet
  😁

  Beantwoorden

 27. MelodyK
  mei 21, 2022 @ 20:52:03

  Jouw blog is de enige die ik hier voorlees… hoezo niet creatief… als iemand mijn eega aan het schateren kan krijgen…..

  Beantwoorden

 28. omabaard
  mei 21, 2022 @ 20:50:12

  En of jij creatief bent!! Alles wat met fantasie te maken heeft, ligt jou perfect. Je originaliteit is heerlijk!

  Beantwoorden

 29. Suskeblogt
  mei 21, 2022 @ 20:46:07

  Jij bent heel creatief bezig. Dat weet ik al jaren. 🙂

  Beantwoorden

 30. liesonderweg
  mei 21, 2022 @ 20:42:21

  *C*r*e*a*t*i*e*f* met een hoofdletter en sterren!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: