“kleine” oeps..

Je moet natuurlijk ergens beginnen als je in “het land waar je vader geboren is” naar school wilt.
Er werd gewerkt aan een aanvraag voor een verblijfsvergunning én een inschrijf procedure gestart voor het conservatorium. Kort geleden bleek dat de opleiding “Art of Sound“, die Sebastian graag wil doen téveel aanmeldingen heeft, hij valt buiten de boot.
Jammer, héél erg jammer zelfs maar hij is nog jong en probeert het volgend jaar nog een keer.

Wat hij nu precies gaat doen wordt nog over nagedacht maar hij wil in ieder geval toch graag dit jaar naar Nederland komen, misschien is een jaartje Nederland leren kennen zo gek nog niet. Hij heeft misschien wel een wat verkeerd beeld van in Nederland wonen.
Hij kent het land alleen als “de vakantieganger” waarvoor iedereen zich uitslooft om het bezoek léuk te maken.
Dat zal volstrekt anders zijn wanneer je hier, al dan niet tijdelijk, woont.

Hij moet dan wél de eigen broek op kunnen houden, gelukkig kan dat met behulp van z’n vader en de familie. De rechten en plichten voor een soort “emigrant zijn (terecht) anders dan voor “vluchtelingen”. Hij heeft al wat horeca ervaring en daar is hier schreeuwend gebrek aan. Dat hij nog nauwelijks Nederlands spreekt lijkt geen probleem, we troffen van de week weer 2x bediening die geen woord Nederlands sprak en met vloeiend Engels, Spaan en wat Frans zal hij met open armen worden. Hij wilde dus toch verder met die verblijfsvergunning en dát werd weer een echt Rietepietz verhaal.

De afspraak staat om 11 uur, dag na aankomst, jetlag? jammer dan, kunnen we ff niets mee.
Inge zorgt dat hij tijdig in de randstad rail zit voor ze naar haar werk gaat.
Ik zorg (ondanks de verzekering van Ruud dat het niet nodig is) tóch dat ik op centraal station ben om hem op te vangen, zo slordig als hij slapend in de trein achter blijft (Sebastian valt zónder jetlag al in iéder rijdend voertuig in slaap)
Maar de trein die om half 11 zou komen komt niet, er is een storing. Veel geapp over en weer, informatie inwinnen. Volgens zeggen is de storing opgelost maar de trein waar Sebastian in zit staat nog steeds stil.

Gelukkig héb ik zijn afspraakgegevens en is het IND kantoor tegenover het station. Maar even melden dat, en waarom, hij 11 uur niét gaat halen. Een vriendelijke dame noteert de gegevens en zegt ” meldt U zich maar zodra hij er is, alleen tussen 12 en 1 uur kan het niet” .
Natuurlijk stel ik Sebastian gerust per app, de stress houdt hem in ieder geval wakker, ieder nadeel ….enz

( Later in de week is een ritje naar Kijkduin al genoeg)
Dat bij de IND niet altijd álles zo soepel loopt blijkt wanneer we eindelijk om 10 over half 12 op het gebouw aflopen. Er komt een scheldende man naar buiten die z’n telefoon tegen een bord aan smijt, hem driftig opraapt en vloekend de voorstelling herhaalt…., maar als wij naar binnen gaan is het een kwestie van foto maken, vingerafdrukken maken, handtekening zetten en we staan weer buiten…..!
Daar maakt Sebastian dan een vliegreis van bijna 7 uur voor, had een ritje randstad rail alles nog glansrijk kunnen verstieren!

Advertentie

74 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  mei 03, 2022 @ 01:54:11

  Wat leuk als hij een jaartje ( of misschien wel langer) hier komt wonen.

  Beantwoorden

 2. meninggever
  apr 30, 2022 @ 13:47:24

  Als hij ene bijdrage levert aan ons land zal hij vast wel een kans maken. De meest immigranten komen toch vooral hier omdat ze willen zien wat het land hen te bieden heeft. En ach, met zo’n familie om zich heen die zich om hem bekommer komt het met taal en kennis van normen en waarden ook vast goed…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 30, 2022 @ 14:01:39

   Ik vrees dat hij niet anders is dan alle andere immigranten, in hoofdzaak eigenbelang. Maar zolang hij niet z’n hand op hoeft te houden en de eigen broek op kan houden moet dat maar kunnen.

   Beantwoorden

 3. gewoonanneke
  apr 29, 2022 @ 20:15:22

  Dat zal je altijd zien dat zoiets net verkeerd zou gaan met zo’n storing in het OV. Maar gelukkig is het nog goed gekomen allemaal. Jammer dat hij zijn studie niet kan gaan doen die hij graag wil. Maar wel fijn als ie een jaar in Nederland zou zijn en kennis kan maken met hoe het land “echt” is.

  Beantwoorden

 4. Nicky
  apr 29, 2022 @ 10:52:11

  Ik snap wel dat hij Nederland graag wil leren kennen. Ik ben wel heel benieuwd hoe hij dat zou ervaren. Om hier écht te wonen. Ik ben benieuwd (en ik stiekem duim ik heel hard voor jou dat-ie dat ook echt gaat doen).

  Beantwoorden

 5. willyfotoblog
  apr 29, 2022 @ 10:27:41

  die gaat zij plan wel trekken Riet

  maar wat hulp zal altijd welkom zijn

  groeten

  Beantwoorden

 6. saturnein
  apr 29, 2022 @ 06:29:17

  Mooie foto van jullie tweetjes 🙂
  Best wel spannend allemaal. En administratie… het is en blijft een gedoe. De trein ook trouwens 🙂

  Beantwoorden

 7. MelodyK
  apr 28, 2022 @ 10:29:44

  Een ‘arbeidsmigrant’ waar zijn soortgenoten stikjaloers op zullen zijn 😉

  Beantwoorden

 8. John
  apr 28, 2022 @ 07:58:31

  Ja, toerist of bewoner, er zit veel verschil in. Ik hou wel van de mentaliteit om gelijk werk te zoeken. Hij zal de Nederlandse taal waarschijnlijk ook makkelijk oppakken denk ik zomaar. Hij is slim genoeg.
  Het is wel allemaal een heel geregel. Dat zagen we hier ook toen de tegenpartij hier definitief kwam wonen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 28, 2022 @ 08:52:40

   Ja zeker weten, en dat hij aan het werk zal moeten als hij niet naar school gaat snapt hij gelukkig wel. Heel vervelend dat de taal nou juist in de horeca vaak weinig nodig is, iedereen valt moeiteloos in het Engels wanneer blijkt dat de bediening geen Nederlands spreekt. Sebastian zei zelf al dat je in Nederland eigenlijk geen Nederlands nodig hebt omdat iedereen wel Engels spreekt. Dat motiveert niet echt natuurlijk.

   Beantwoorden

 9. RenéSmurf
  apr 27, 2022 @ 22:42:34

  Ja, het enige wat men moet is er op tijd zijn, en zelfs dat lukt niet, en dat zijn ze daar vast ook wel gewend.

  Beantwoorden

 10. MyriamC
  apr 27, 2022 @ 22:36:34

  Ergens wonen en werken is inderdaad niet hetzelfde als op vakantie komen. Het zal een heel leerzaam jaar voor hem worden.

  Beantwoorden

 11. logbankje
  apr 27, 2022 @ 21:50:22

  Waar zouden we zonder onze oma’s zijn in ons land, maar ook in andere landen zijn oma’s heel waardevol voor de volgende generatie. Hans

  Beantwoorden

 12. Liesbethblogt
  apr 27, 2022 @ 18:43:26

  Ik heb teveel met de IND te maken (gehad) door werk en dan vooral als het idd weer eens niet zo lekker liep. Ik hoop dat hij het naar zijn zin gaat krijgen in Nederland.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 27, 2022 @ 19:31:44

   Wij ook natuurlijk maar we zien toch ook wel valkuilen die hij niet nog ziet. Hij weet niet beter of het leven hier is altijd feest, en dat is het ook altijd als hij hier is maar ja, dán zetten we alles opzij voor hem en dat zal dan natuurlijk wel anders zijn.

   Beantwoorden

 13. Thomas Pannenkoek
  apr 27, 2022 @ 17:25:55

  Al die rompslomp in het digitale tijdperk van vandaag. Kunnen dergelijke zaken niet online worden geregeld? Nederland is toch het klompenland van vroeger niet meer??

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 27, 2022 @ 19:26:06

   O nee zeker niet, er kan ook wel veel online maar ik begrijp wel dat je er persoonlijk moet komen . Het zou anders toch wel héél fraudegevoelig zijn. Maar natuurlijk jammer dat het niet in februari, toen hij er ook was , in één keer afgehandeld kon worden.

   Beantwoorden

 14. Karel
  apr 27, 2022 @ 17:04:50

  gelukkig kwam het toch nog goed , en hielden jullie de mobieltjes heel 🙂
  en wat ga je hem nu leren Haags of toch maar ABA 🙂
  werk is er genoeg , en hij wil dus dat komt zeker goed

  Beantwoorden

 15. Suskeblogt
  apr 27, 2022 @ 14:54:39

  7 uur op het vliegtuig en dan subiet in de administratieve molen duiken. Een mens zou voor minder duizelen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 27, 2022 @ 15:08:39

   Dit wás een dag later maar ná die dag reizen en dan op een tijd dat zijn hoofd nog op Amerikaanse tijd stond, dus niet onze 11 uur in de ochtend 5 uur in de nacht na een deels gemiste nacht de dag ervoor .

   Beantwoorden

 16. Neeltje
  apr 27, 2022 @ 14:42:24

  Hij zal Nederland inderdaad ‘anders’ leren kennen. Maar oma blijft oma. Mooie foto van jullie samen.

  Beantwoorden

 17. omabaard
  apr 27, 2022 @ 14:10:11

  Fijn toch voor die (mooie😉) jongen dat hij zich zo goed opgevangen voelt door de familie.
  Jammer dat hij er dit jaar niet bij is, maar zoals je zegt, hij is nog jong. Dat zal wel geweldig zijn voor jullie als hij een jaartje in Nederland woont. Kan de papa ook geregeld overkomen!
  Wat ik beetje vreemd vind is dat hij geen woord Nederlands kent?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 27, 2022 @ 15:03:43

   dat is , denk ik, wel de voornaamste reden dat hij hierheen wil, hij heeft daar helemaal geen familie en familie of vrienden wonen daar nooit ,zoals hier, op korte afstand. Hij kent dat niet wat wij hier hebben, éven bij iemand binnenstappen.
   Hij kwam hier in zijn jonge leventje maar om de paar jaar hier voor hoogstens 2 weken, sprak thuis al Spaans met zijn moeder en de voertaal tuis was Engels. Ruud vond het wat veel om daar ook nog Nederlands aan toe te voegen en hier sprak (op Henk na) iedereen voldoende Engels. Wij vonden het dus ook vervelend om hem in die korte tijd met de taal lastig te vallen, temeer omdat de eerste dagen dat hoofd al niet wil door de jetlag.
   Maar als hij hier komt wónen zal hij toch aan de bak moeten. Hij verstaat eenvoudige zinnen wel maar geeft altijd in het Engels antwoord. Als logee mag dat , als iemand die hier woont natuurlijk niet. Ook d;at zal hem best een beetje tegenvallen.

   Beantwoorden

   • omabaard
    apr 27, 2022 @ 15:51:34

    Jonge mensen zijn snel van geest. Jij zal de taal al doende snel leren.
    Het moet een eenzaam gevoel geven zo ver verwijderd van familie en vrienden te wonen?

    Beantwoorden

    • rietepietz
     apr 27, 2022 @ 19:19:53

     Ze hebben daar natuurlijk ook wel vrienden , en sinds kort heeft hij er ook een vriendinnetje. Maar hij weet gewoon niet beter dan dat hij altijd weer afscheid moet nemen. Als hij weer dáár is kabbelt het contact altijd weer langzaam af. door het tijdverschil ( wij slapen hier in hun vrije tijd) neem je veel minder deel aan elkaars leven dan hier in Nederland onderling. En eigenlijk wist hij nooit beter. Pas sinds hij richting volwassen worden gaat lijkt hij last te hebben van dat verschil.

     Beantwoorden

 18. Matroos Beek
  apr 27, 2022 @ 14:01:32

  Het is een hele klus om alles geregeld te krijgen. Zeg mij wat. Ik verhuisde destijds net de grens over… maar wat een gedoe!
  Zo mooi die foto van jullie samen op de rug genomen ❤️

  Beantwoorden

 19. Rebbeltje
  apr 27, 2022 @ 13:36:07

  Wat een gedoe, maar gelukt dus op naar jaartje werkvakantie 😉
  Maar goed dat omi de weg wijst 😉
  Groetjes

  Beantwoorden

 20. Sjoerd
  apr 27, 2022 @ 12:24:53

  Zo werkt dat nou eenmaal in Nederland. En ga je met de auto sta je geheid ook in een file.

  Beantwoorden

 21. Regenboogvlinder
  apr 27, 2022 @ 12:18:29

  Nou zeg, daar had hij vast geen rekening mee gehouden… En wat lief dat Oma hem bij heeft gestaan! Zo bijzonder voor zo’n jongen! Hoop dat hij het heel erg naar zijn zin krijgt! 🦋

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 27, 2022 @ 14:49:54

   Nou Inge en ik hópen dat het geen teleurstelling wordt, hier wonen werken en leren is echt wel iets anders dan wanneer hij om de paar jaar hier twee weken was. Nu zetten we nog allemaal alles opzij om hem een leuke tijd te geven maar dát is dan natuurlijk heel anders. Misschien nog niet zo gek dat hij eerst een jaartje hier gaat werken voordat hij een dure opleiding start.

   Beantwoorden

 22. Renske
  apr 27, 2022 @ 11:43:45

  Gelukkig is er familie om hem de weg te wijzen in Nederland. Hij zou zijn Nederlands kunnen bevorderen met de gratis app duolingo. Duimen dat hij volgend jaar wel een plekje krijg op her conservatorium.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 27, 2022 @ 14:46:45

   Wij Nederlanders maken het gewoon te makkelijk voor Engels sprekende bezoekers, iedereen stapt moeiteloos over in het Engels en ook hij heeft eigenlijk het idee dat Nederlands niet zo nodig is. Maar als hij hier wil wonen gaan we daar zeker werk van maken.

   Beantwoorden

 23. Naomi
  apr 27, 2022 @ 10:55:25

  Hoop papierwerk. Het zal weer eens niet waar zijn… Heel fijn dat het bij jullie zo ‘makkelijk’ ging, toen hij er eenmaal was.
  Ik ben trouwens wel benieuwd: praten jullie Engels met elkaar of praat je zelf Nederlands en praat hij Engels terug? (Omdat je schrijft dat hij nauwelijks Nederlands spreekt.)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 27, 2022 @ 14:44:21

   Omdat hij thuis al Spaans en Engels sprak hebben wij in die paar weken die hij in zijn leven hier was nooit moeite gedaan hem Nederlands te lezer. Iedereen spreek redelijk Engels en ondertussen kan hij eenvoudige gesprekken wel volgen. Maar als hij géén vakantieganger meer is zal hij aan de bak moeten om onze taal te leren.

   Beantwoorden

 24. staartje
  apr 27, 2022 @ 10:36:54

  Snel gelukt!

  Beantwoorden

 25. Happy Hulk
  apr 27, 2022 @ 09:57:28

  Alle begin is moeilijk maar vooruit met de geit.
  Die gaat er wel komen!

  Beantwoorden

 26. liesonderweg
  apr 27, 2022 @ 09:46:37

  Dáár komt veel bij kijken…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: