bloederig…

We waren dus nog in het Boerhaave museum weetjewel, en kwamen nog een zaal tegen met allerlei interactieve opties (waar je ook even lekker bij kon zitten) met vragen over ethische valkuilen die “de wetenschap” nou eenmaal vaak meebrengt. Bijvoorbeeld “lijkt de de mogelijkheid om 140 jaar oud te kunnen worden je iets? ” Na ja /nee selecteren krijg je door gerenommeerde wetenschappers was voors en tegens aangereikt en uiteindelijk krijg je de vraag voorgelegd of je mening nog dezelfde is en in diagrammen de uitkomsten van alle deelnemers.
Zo iets is er óók voor “bloed voor de wetenschap” waar we wat extra aandacht voor hebben.

Ook hier ethische vragen met o.a. de vraag “of bloed geven betaald zou moeten worden ” en of je dat óók gratis zou afstaan wanneer mensen veel geld gaan verdienen aan een ontdekking van een behandeling/medicijn waarbij dat bloed een rol speelde. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat vrijwel álles dat men ontdekt om goede dingen mee te doen in verkeerde handen meestal óók voor “kwade zaken”gebruikt kan worden. Neem de auto, die zelfs zonder kwade opzet al mensen kan doden.

Natuurlijk, ik ben geen wetenschapper maar ik “spreek er wel eens één” . Daardoor weet ik dat het afstaan van bloed maar een piepklein onderdeeltje is van ingewikkelde geldverslindende onderzoeken.
Voor bijv. De ziekte van Parkinson lopen er al heel veel verschillende onderzoeken en één daarvan is na jaren onderzoek begonnen aan een clinical trial wat wil zeggen dat men het (onder zwaar toezicht) op mensen gaat uitproberen.

(Even wat wiki) De echte oorzaak is nog niet bekend. Bij de ziekte van Parkinson is er in de hersenen te weinig van een bepaalde boodschapperstof (dopamine). Dopamine is belangrijk voor onder andere het bewegen en het denken. Hersencellen die dopamine maken, sterven bij mensen met parkinson langzaam af.

Wat men doet is héél simpel gezegd stamcellen kweken uit witte bloedcellen van de patiënt, de stamcellen worden op hun beurt bewerkt en gekweekt tot nieuwe hersencellen die weer in staat zijn Dopamine aan te maken en aan de patiënt terug gegeven .
(Ja dat zeg ik, ik schrijf niet voor The Lancet hé!)
Bij ratten werkt dat voor wat betreft de waarneembare symptomen, helaas kun je bij ratten natuurlijk niet zien of ook de geestelijke toestand genezing laat zien. Natuurlijk kán ik Ruud wel vragen het even wetenschappelijk te onderbouwen maar daar zit niemand op te wachten denk ik.

Het zou gewéldig zijn wanneer men deze ellendige ziekte zou kunnen genezen of op z’n minst stop kan zetten. En wie weet is de methode dan ook een bruikbare basis bij ándere nare aandoeningen. Daar wil ik wel gratis bloed voor geven hoor, liters!
Dat bij dit soort onderzoeken computers onmisbaar zijn is wel duidelijk, het is maar goed dat die nu een stuk hanteerbaarder zijn dan de eerste computers waarvan er ook een exemplaar in het museum staat, niet iets dat je even op je schoot, of zelfs op je bureau, zet.

Advertentie

81 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  mrt 28, 2022 @ 09:29:56

  Gezien mijn afkeer van de witte-jassen-wereld en de bijbehorende ‘neven en nichten van Dracula’ mijd ik dit museum voorlopig maar even…. Het moet niet al te confronterend worden natuurlijk..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 28, 2022 @ 10:02:35

   Gelukkig is er geen spetter echt bloed te bespeuren, maar met een levendig voorstellingsvermogen zijn er wel veel oude medische instrumenten te zien die de verbeelding zullen prikkelen. 😉

   Beantwoorden

 2. MelodyK
  mrt 20, 2022 @ 13:04:11

  dit soort dingen zijn als een beerput hè.. .zodra je de deksel eraf hebt.. ontdek je laagje nr 1 met info…. halverwege het wegpeuteren ervan zie je laagje 2 al opdoemen en wordt je nieuwsgierig… etc etc … en de bodem bereik je nooit, hoe oud je ook wordt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 20, 2022 @ 14:09:41

   Nou dit laagje kende ik al, maar door het museum moest ik er aan denken omdat Ruud me kort ervoor had uitgelegd waar hij mee bezig is ,en hoeveel kanten daar aan zitten. Ik bof dat hij alles best begrijpelijk uit kan leggen.

   Beantwoorden

 3. logbankje
  mrt 19, 2022 @ 21:55:49

  Het is best interessant om eens mee te kijken in de keuken van het Boerhaave museum, medisch etnische vraagstukken zullen er blijven.
  We mogen trots zijn op de kennis die we in ons land hebben. Hans

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2022 @ 22:20:37

   Absoluut, en ik hoor nog wel eens iets omdat mijn zoon ook wetenschappelijk bezig is, dan krijg je er vanzelf wat meer belangstelling voor.
   En hoe meer ze kunnen hoe vaker het vragen oproept natuurlijk.

   Beantwoorden

 4. Liesbethblogt
  mrt 19, 2022 @ 19:19:17

  Ik zocht wederom eens op wat er allemaal voor regels aan verbonden zijn, ik ben solidair met de homo’s en ga het nooit doen. Overigens zal het ook wel niet kunnen sinds ik weer vlees moest gaan eten om mijn waardes normaal te krijgen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2022 @ 19:29:23

   Ondertussen zijn de regels wel iets versoepeld voor homo’s , met een langdurige vaste relatie mogen ze wel donor zijn.
   Vegetarisch eten vraagt inderdaad wel zéér goed uitgebalanceerde maaltijden anders kom je makkelijk rode bloedcellen te kort , ik hoorde omabaard er ook al over, trouwens ook nog een nichtje die echt problemen kreeg. Niet dat je dan iedere dag vlees moet gaan eten hoor maar wel af en toe wat vleesproducten.

   Beantwoorden

 5. Nicky
  mrt 19, 2022 @ 15:09:23

  Wat me er dus aan doet denken dat ik me nog steeds op moet geven als plasmadonor. Waar zo’n blog allemaal niet goed voor is.

  Beantwoorden

 6. Neeltje
  mrt 19, 2022 @ 13:45:03

  Waar een bloederige tentoonstelling al niet goed voor is. Dracula is er niks bij.

  Beantwoorden

 7. willyfotoblog
  mrt 19, 2022 @ 11:41:35

  interessant Riet en je was in goed gezelschap

  prettig weekend

  Beantwoorden

 8. Ferrara
  mrt 19, 2022 @ 10:26:38

  Als dat onderzoek toch eens zou slagen. Stamcelthearpie zorgt bij andere ziektes al vaak voor een oplossing. Helaas sloeg het bij mijn broer, als laatste redmiddel, niet aan. Nou is dat al jaren geleden, dus best kans dat ook die behandeling alweer is verbeterd. Je laten betalen voor je bloed, vind ik een slechte zaak.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2022 @ 10:33:28

   Klopt ook die ontwikkelingen gaan hard. “Vroeger” kon men uitsluitend aan stamcellen komen uit de navelstreng van pasgeboren baby’s. Nu kunnen ze stamcellen kweken uit witte bloedlichaampjes waar men heel makkelijk voldoen van van kan krijgen. Het lost niet alles op maar er komen steeds meer mogelijkheden om cellen “op maat” te maken. Een probleem voor een betrouwbaar resultaat is natuurlijk ook dat vrijwilligers die mee willen doen natuurlijk vrijwel altijd “uitbehandelde” mensen zijn. Dan is er niet snel zekerheid of de behandeling al dan niet verantwoordelijk is als de patiënt alsnog overlijdt.

   Beantwoorden

 9. John
  mrt 19, 2022 @ 07:59:54

  Ik heb begrepen dat naarmate we ouder worden Dopamine afneemt, maar bij mensen met Parkinson sneller en meer dan bij andere mensen. Ook Dopamine is een rot ziekte en het zou fijn zijn als men hier inderdaad iets aan kan doen. Stopzetten als men het ontdekt zou al iets zijn.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2022 @ 09:18:52

   Je bedoelde Parkinson neem ik aan want Dopamine is geen ziekte maar een neurotransmitter. Een “beloningsstofje” dat de hersenen horen aan te maken. Parkinson heeft vaak als extra handicap een vorm van dementie, dus het zou zeker geweldig zijn als deze testfase iets oplevert, dat hoor ik zeker want ik ken de man die dat onderzoek moet begeleiden en analyseren. 😉

   Beantwoorden

 10. Happy Hulk
  mrt 19, 2022 @ 07:47:03

  Hulken bloed is groen.
  Dat willen ze niet. 🙄

  Beantwoorden

 11. Leidse Glibber
  mrt 19, 2022 @ 02:49:05

  Ik zie het al je hebt je gelukkig echt vermaakt in Boerhaave

  Beantwoorden

 12. omabaard
  mrt 18, 2022 @ 23:36:02

  Bloed geven gaf ook mezelf een grote voldoening. Ook de wetenschap mag eruit leren.
  Tot ik het bericht kreeg dat ik te weinig rode bloedlichaampjes heb, ik mocht nog enkel plasma geven. Tot ik daar op een keer gewoon flauw viel. Ik zet alles nu een tijdje in hold, maar vind het heel jammer.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2022 @ 09:08:59

   Het moet natuurlijk nóóit ten koste gaan van de eigen gezondheid. Tot op zekere hoogte is bloeddonor zijn ook nog een aardige controle op de eigen gezondheid omdat het bloed áltijd getest wordt voor een afname. De oorzaak voor het verminderen van de rode bloedlichaampjes is ondertussen opgespoord hoop ik.

   Beantwoorden

   • omabaard
    mrt 19, 2022 @ 09:17:52

    Het heeft gewoon te maken met het feit dat ik vegetariër ben. Geen groot probleem, maar jammer genoeg wel om bloed te geven.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     mrt 19, 2022 @ 09:24:22

     O gelukkig, dan weet je de oorzaak, er kunnen dan inderdaad van sommige stoffen te weinig in het lichaam aanwezig zijn. Op jonge leeftijd kan dat soms toch een reden zijn om af en toe iets dierlijks te eten, vis is dan meestal minder “tegen de principes”dan vlees. Op latere leeftijd speelt bij vrouwen dan helaas ook de overgang een rol. Wij mensen zitten toch best gecompliceerd in elkaar.

     Beantwoorden

 13. Sjoerd
  mrt 18, 2022 @ 23:14:41

  Zolang het maar ethisch verantwoord gebruikt wordt vind ik het prima…

  Beantwoorden

 14. Rebbeltje
  mrt 18, 2022 @ 22:54:32

  Niet overal hoeft een beloning aan vast te zitten…maar denk dat ik dat museum van jou maar oversla 😉
  Denk andere interesses…

  Beantwoorden

 15. gewoonanneke
  mrt 18, 2022 @ 22:05:43

  Echt ik zou hier nooit van mijn leven naar toe gaan, ik heb er echt helemaal niets mee. Heel erg maar ik heb het zelfs niet helemaal uitgelezen. Kijk ook nooit naar medische programma’s of zo.

  Beantwoorden

 16. terrebel
  mrt 18, 2022 @ 21:55:38

  Wetenschappers weten natuurlijk ook niet alles want ook zij zijn wel eens mensen. En maken dus ook wel eens fouten. Maar zonder wetenschappers zouden veel meer mensen lijden aan ziektes die nu te behandelen zijn, weten wij meer over onze planeet en het heelal en zelfs over de werking van onze eigen hersenen. ‘We’ ontdekken steeds meer en ik hoop met je mee dat in de (hopelijk nabije) nog meer mensen veel leed bespaart kan blijven dankzij de wetenschap.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 18, 2022 @ 22:10:50

   En ze maken niet alleen weleens fouten, het is ook heel lastig om bij onderzoeken altijd dezelfde omstandigheden te creëren en er zin soms onbekende factoren die meespelen.
   Zo zou bijv. dit onderzoek kunnen slagen maar toch geen oplossing op de lange duur kunnen zijn omdat men niet wéét waarom de hersenen ineens geen dopamine meer maken. Het blijft dus mogelijk dat ook de nieuwe cellen er mee stoppen het aan te maken. Maar dát kan pas blijken áls de behandeling gaat werken.

   Beantwoorden

 17. waarloopjijwarmvoor
  mrt 18, 2022 @ 21:15:57

  Ik heb vanaf mijn 18de bloed gegeven. Toen ik vaarde gaf ik in New York en kreeg daar 5 dollar voor. In 1968 was dat veel geld. In Nederland was het altijd gezellig zo samen met een verpleegster en ik weet nog dat er eens een hele knappe naast mij zat. Ze kwam echt tegen mij aan zitten (ongewenste intimiteiten?) en het leek wel of mijn bloed er sneller uitstroomden. Kan natuurlijk ook zijn dat ik niet wilde dat de zak al zo snel vol was. Na afloop kon je kiezen uit een glaasje port of cognac. Maar het versoberde alleen maar, geen live verpleegster en geen drankje meer. Nu mag ik niet meer geven.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 18, 2022 @ 21:33:47

   O ja, in die tijd was 1 dollar nog wel ongeveer FL 3, — waard, Best jammer dat het bijzondere verdween bij het bloed geven. Ik hoorde van mijn broer die destijds vaak in Oostbloklanden vakantie vierde dat je daar als een held behandeld werd, als je een speldje droeg dat je donor was stond met voor op in het OV. Die verpleegster moet zich nu de benen uit het lijf lopen om al haar taken rond te krijgen. Maar ik neem zonder meer aan dat jouw bloed sneller ging stromen bij zo’n mooi exemplaar , dat deden ze er natuurlijk om;-)

   Beantwoorden

 18. Mrs. T.
  mrt 18, 2022 @ 20:48:23

  Dat is inderdaad een flinke computer. Ik mag dinsdag weer bloed geven. Kleine moeite, groot plezier voor de ontvanger.

  Beantwoorden

 19. liesonderweg
  mrt 18, 2022 @ 20:36:49

  Boeiende/noodzakelijke materie!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 20. djaktief
  mrt 18, 2022 @ 20:35:32

  Ben plasmadonor en voorheen bloeddonor. Ik ben nu tijdelijk gestopt omdat ik niet goed in mijn vel zit, maar binnenkort maak ik weer een afspraak. Je krijgt soms wel een aardigheidje hoor. Ik heb al handdoeken en bekers etc. maar daar doe ik het niet voor. Mijn moeder is vroeger veel geopereerd en zo ben ik erop gekomen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2022 @ 18:59:46

   Waardering is altijd fijn en zeker terecht bij donoren, ze zijn soms levensreddend.
   Vervelend dat je niet goed in je vel zit maar ik las al dat het ondertussen toch iets beter gaat met je.

   Beantwoorden

 21. Matroos Beek
  mrt 18, 2022 @ 20:31:28

  Dank aan alle bloedgevers. Ze zijn onbetaalbaar. Mijn zus werd gered met chemo, maar vooral met ettelijke bloedtransfusies, met ettelijke liters bloed van zoveel donoren. Het zijn allemaal kleine helden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 18, 2022 @ 20:50:37

   Ik kom uit een familie van bloedgevers al kon ik zelf nooit geven. Het is natuurlijk ook mede dankzij alle wetenschappelijke onderzoeken dat er steeds meer mensen genezen kunnen worden. En ook daar is vaak bloed voor nodig, Bij het onderzoek waar ik het over heb gaat het dan om het eigen bloed van de patiënt.

   Beantwoorden

 22. Thomas Pannenkoek
  mrt 18, 2022 @ 20:21:53

  Vroeger gaf ik heel trouw bloed. Sinds mijn leuke ziekte die ik dit niet meer… Betaald worden om bloed te geven? Is m.i. niet alleen ethisch onverantwoord, maar zou minder bedeelde mensen op verkeerde gedachten brengen. Bloedworst lust ik anders wel.

  Beantwoorden

 23. Karel
  mrt 18, 2022 @ 19:32:51

  ik ben bloeddonor geweest jaren lang jaren terug 🙂
  en gratis weg gegeven hoor , vind het de normaalste zaak van de wereld
  ja wat een verschil hé de pc toen en nu 🙂

  Beantwoorden

 24. Suskeblogt
  mrt 18, 2022 @ 19:12:52

  Ik heb jarenlang bloed gegeven en heb daar geen cent voor gekregen. Daar doe je het volgens mij niet voor. Computers hebben in weinig jaren een enorme evolutie gehad. Zonder is wetenschap niet meer mogelijk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 18, 2022 @ 19:17:19

   Nee in Nederland en België wordt dat gelukkig niet gedaan. En eer het bij iemand anders gebruikt kan worden kost het alsnog wel geld om het veilig te bewerken en op te slaan.
   Klopt, meer nog dan de TV die ook ook behoorlijk evolueerde. Maar de PC waren aanvankelijk echt halve kamers vol.

   Beantwoorden

 25. Naomi
  mrt 18, 2022 @ 18:33:56

  Betaald krijgen voor bloed geven? Dat zou ik echt absurd vinden. Al was het alleen maar omdat er heel veel mensen zijn die wel zouden willen, maar niet mogen doneren (zoals ik, omdat ik zelf bloed heb gekregen in het verleden). Zoiets doe je volgens mij om elkaar te helpen. Oké, en voor de roze koek;).
  Ik vind het wel heel tof dat er steeds meer kan. Interessant om daar op zo’n manier in een museum bij stil te staan.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 18, 2022 @ 18:48:06

   Helemaal mee eens, ik mag gezien mijn leeftijd geen bloed geven maar het is onzin om ervoor betaald te worden. Maar de vraag die gesteld werd of je het voor wetenschappelijke doeleinden zou doen. Voor een medemens is het nut natuurlijk duidelijker en is er geen sprake van dat men er “aan kan verdienen” als er bijv medicijnen mee ontwikkeld kunnen worden.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: