leidinggevende..

Yep…de leidinggevende, het blijft wennen voor me. Het klinkt me eigenlijk in de oren als de man bij de bouwmarkt die me op mijn verzoek 3 meter koperen leiding aangeeft. Ook als ik helemaal geen, al dan niet koperen, leiding wil kopen kán het zijn dat iemand er een leidinggevende bij haalt.
De drukkerij is een zó oud (klein) bedrijf dat er zelfs niet eens echt een chef is, laat staan een leidinggevende of een manager. We hebben daar nog heel ouderwets een baas .
Nou dácht ik in m’n onbenul dat “leidinggevende” de moderne naam voor “chef’ is, maar als ik de betekenissen ga opzoeken blijkt dat toch niet helemaal te kloppen.

Dit is de Chef….
“baas; hoofd. iemand die voor zijn beroep de leiding heeft aan het hoofd van een organisatie”

En dit is de leidinggevende…..
Een leidinggevende is iemand die ervoor zorgt dat een groep mensen op een zodanige manier kan samenwerken dat het werk dat zij afleveren voldoet aan de doelstellingen van het bedrijf. ‘

Laat ik meteen de moderne manager even meenemen want ook dat is weer niet zomaar een chef of een leidinggevende.
Er zijn namelijk verschillen in een leidinggevende functie en een leider zijn. … Een leider schept iets uit niets en een manager bouwt verder uit. Een leider is visionair en een manager is meer strategisch en rationeel. Een leider focust zich meer op ontwikkelingen van medewerkers, een manager op doelstellingen

Eh…. begrijp ik het nu helemaal, een leider schept iets uit niets……. misschien was ik als moeder dan wel een leider, twee keer kon ik een kind uit het niets scheppen …. waarbij ik me focuste op de ontwikkeling van de kinderen ,daarna werd ik hun manager waarbij ik me richtte op de doelstellingen, zouden ze dát bedoelen.
En ach, het huishouden managen deed ik er even bij al was ik niet “het hoofd”, dus niet de baas of de chef, van het gezin. Dát was Henk volgens de wet. In een gezin blijkt dat allemaal weer even net wat anders te werken want in de drukkerij was hij dan weer gewoon een werknemer. Ik kan maar lastig wennen aan die leidinggevenden en managers jij natuurlijk wél!

Advertentie

69 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  feb 13, 2022 @ 13:19:47

  Vroeger had je een baas, een chef en eventueel meewerkend voorman en de mensen van kantoor. Dat hield het wel duidelijk 🙂

  Beantwoorden

 2. meninggever
  feb 13, 2022 @ 11:09:03

  Dast een vrouw kinderen baart vanuit het niets lijkt mij een onjuiste weergave van de feiten. Zonder man geen gekledder, en dus ook geen kind…. Los daarvan bestaan er vooral ondernemers. Mensen met een visie, durf, vaak ook afkomstig uit een soortgelijk gezin. Zetten een bedrijf op. Maar managen is een heel andere discipline. En niet iedereen beheerst dat vak echt goed. Ik heb er diverse gekend, de een was geweldig, de ander absoluut niet. Maar ze zijn natuurlijk veelal in loondienst en lopen weinig risico als het fout gaat. Volgens mijn zoon was ik een geweldig manager, maar was ik minder ondernemend dan ik zelf wilde toegeven. Het waarom zat vooral in het talent om mezelf overal op de kaart te zetten en te verkopen. Dat was niks voor mij. Maar een merk of product ging me tien keer beter af… Ik doe het er maar mee….kijk terug op een mooie periode waarvan een belangrijk deel als leidinggevende…..:)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 13, 2022 @ 14:37:26

   Een goede leidinggevende geeft zó leiding dat het eigenlijk niet opvalt dát hij leiding geeft. Ik denk dat het belangrijkste is dat je zélf weet wat je sterke en zwakke kanten zijn.
   Iemand die moeite heeft met delegeren kan nooit een goede leidinggevende zijn om maar een voorbeeld te noemen.
   De echte leidinggevende heeft dat een beetje van nature en wordt vaak “vanzelf” gevolgd.

   Beantwoorden

 3. Leonoras life
  feb 09, 2022 @ 19:12:20

  Ik ga nooit meer hetzelfde denken over een leidinggevende 🤣 koper… of op het werk

  Beantwoorden

 4. Liesbethblogt
  feb 08, 2022 @ 20:32:08

  Ik moet mijn chef zeggen dat ik naar de baas ga om te zeggen dat ik me bezig hu als leidinggevende en dat ik daar ook naar betaald hoor te worden!

  Beantwoorden

 5. terrebel
  feb 08, 2022 @ 18:21:35

  Soms denk ik wel eens dat men elk jaar een nieuwe naam moet bedenken voor een oude functie. Vroeger gingen we naar ‘die ene dame van personeelszaken’. Nu die je je te melden (met afspraak vooraf!) bij ‘de assistant HR-manager’. Terwijl Nederlands zo’n prachtige taal is!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 08, 2022 @ 18:37:06

   Nou misschien niet iéder jaar , maar om de 5 jaar toch zeker wel. Misschien is het wel typisch Nederlands om namen die een onprettige bijklank gekregen hebben te veranderen om het wat onverdachter te maken. Voorbeelden te over.

   Beantwoorden

 6. logbankje
  feb 07, 2022 @ 22:44:33

  Het zijn onderwerpen waar je uren over kunt mijmeren.
  Soms vraag je je wel eens af of men de eigen functie wel begrijpt. Hans

  Beantwoorden

 7. Neeltje
  feb 07, 2022 @ 21:32:03

  Dit is toch ook een soort van mijmeren?

  Beantwoorden

 8. Rebbeltje
  feb 07, 2022 @ 20:20:37

  Je beschrijving van je loopbaan in het huwelijk vind ik super haha
  Hier mag A best de baas zijn zolang hij maar doet wat ik zeg grijnzzzzz
  Dat was al een vraag bij het huwelijk waar ik moeite mee had….
  Groetjes

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 07, 2022 @ 22:20:06

   Ja een hoofd dat op een nek zit die niet wil draaien kan toch ook niets. Ach , wat mij betreft is emancipatie niet meer dan samen bekijken ” wie waarin ” het beste is of het makkelijkst tijd kan vrijmaken . Ik heb er nooit moeite mee gehad.

   Beantwoorden

 9. Robbert
  feb 07, 2022 @ 17:36:09

  Wat een gedoe allemaal! Ik mocht tenminste van Marja zeggen dat “ik de baas was!”

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 07, 2022 @ 19:00:40

   Ja jullie hadden het goed voor elkaar. Mijn moeder zei vroeger altijd “de man is het hoofd van het gezin, de vrouw zit er direct onder als de nek…. en als de nek niet wil draaien kan het hoofd helemaal niéts.” Misschien zat dat toch wel iets in. 😉

   Beantwoorden

 10. waarloopjijwarmvoor
  feb 07, 2022 @ 17:26:47

  Nu weet ik het eindelijk, jij bent Maria. Kinderen scheppen uit het niets. Onbevlekte ontvangenis.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 07, 2022 @ 19:03:58

   Klopt, althans voor het deel van de naam, in mij paspoort staat inderdaad Maria , over dat onbevlekte moet ik nog eens nadenken, kan me niet herinneren dat er vlekken gemaakt zijn destijds dus misschien klopt dat óók wel. 😉

   Beantwoorden

 11. Ferrara
  feb 07, 2022 @ 17:16:24

  Tja, wat moet ik hier nou van zeggen ik heb nooit met koperen leidingen gewerkt maar gaf wel leiding aan een afdeling binnen een verpleeghuis, dat heette in de jaren 80 van de vorige eeuw afdelingshoofd, ik diende daarbij hoofdzakelijk de belangen van bewoners en hun verzorgenden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 07, 2022 @ 19:07:52

   Dat waren destijds gangbare namen ja, ik vrees dat ook daar de leidinggevenden nu doorgedrongen zijn. Hoewel afdelingshoofd misschien ook wel een beetje rare naam was, als de afdeling alleen je “hoofd” nodig had. Ach ik zit gewoon altijd op namen te kauwen tot er van alles aan vreemde zaken uit rolt. 😉

   Beantwoorden

 12. Naomi
  feb 07, 2022 @ 12:13:19

  Ehm, oké. Ingewikkelde materie. Dan vrees ik dat ik ook een leidinggevende was op mijn werk. Ik was lid van de directie. Maar ik zag mezelf gewoon als juf. Klinkt ook véél leuker:).

  Beantwoorden

 13. Thomas Pannenkoek
  feb 07, 2022 @ 11:09:22

  Leidinggevenden zijn een noodzakelijk kwaad. Zelf heb ik er een nogal vreemde relatie mee gehad in mijn iets meer dan veertigjarige carrière, want ik bleef gewoon mijn zin doen.

  Beantwoorden

 14. willyfotoblog
  feb 07, 2022 @ 11:02:11

  een leidinggevende in de bouwmarkt, ik zie het zo voor mij Riet

  prettige dag

  Beantwoorden

 15. gewoonanneke
  feb 07, 2022 @ 09:28:52

  Ik zeg altijd een hond heeft een baas. En mensen hebben een werkgever. Baas en bazig hebben voor mij een negatief gevoel. Leidinggevende moeten er ook zijn om de grote lijnen uit te zetten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 07, 2022 @ 16:28:51

   Ja zo is dat, maar ik krijg jeuk van namen als “leidinggevende”. Vaak gáát het niet om leiding geven als zo iemand erbij geroepen wordt om een beslissing te nemen die de werknemers ónder hem/haar niet mág nemen, dat heeft dus niet met “leiden” van personeel te maken. Hij/zij voert gewoon een eigen taak uit op dat moment.

   Beantwoorden

 16. Sjoerd
  feb 07, 2022 @ 08:28:46

  Een goede leidinggevende komt op voor zijn mensen, die zijn het gereedschap waar hij mee werkt… Tenminste zo heb ik het altijd gedaan. En dat gaat niet altijd goed met een manager. Maar nu ik gepensioneerd ben zoeken ze het maar uit.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 07, 2022 @ 08:50:15

   Goed leiderschap is een beetje aangeboren, als je daarbij ook nog over mensenkennis beschikt is dat een pre. Een leidinggevende zit inderdaad vaak tussen twee lagen in en is vaak een soort buffer tussen twee lagen die vaak ieder een ander belang hebben.

   Beantwoorden

 17. John
  feb 07, 2022 @ 08:19:21

  Ik ben goed in leidinggeven maar niet zo goed in volgen. De leidinggevende in een bouwmarkt is tegenwoordig vaker de pc 😆
  Een baas ben ik nooit geweest. De baas mss wel af en toe 😛

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 07, 2022 @ 08:30:18

   Het is meestal meer een karaktertrek als je een leidinggever bent dan iets dat te leren is. Je moet een natuurlijk overwicht hebben. Ach ja , je kunt een situatie “de baas zijn” , verder geloof ik niet zo in “bazen” die zich die titel aan moeten meten om respect te krijgen.

   Beantwoorden

 18. Matroos Beek
  feb 07, 2022 @ 06:24:05

  Ik moet leidinggeven, maar ik moet ook de leiding volgen. Het geven gaat me beter af dan het volgen. Daar heb ik altijd moeite mee gehad zeker als het onbekwame leidinggevenden zijn. Wie basis omdat geen baas wil zijn is meestal geen goede leider. Ik hou van leiders die naast me staan met een natuurlijke flair zonder hiërarchie.

  Beantwoorden

 19. MyriamC
  feb 06, 2022 @ 22:18:46

  Thuis was ik ook leidinggevende en manager. En soms zelfs de baas.
  Op mijn werk had ik een baas en toen ik als freelancer begon was ik de baas.
  Kan je nog volgen?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 07, 2022 @ 08:45:46

   Ja hoor, met gemak, het loopt ook vaak allemaal erg door elkaar. Ik gaf vanaf m’n 16 jarige leeftijd al vaak leiding zonder die functie te hebben. Domweg omdat iemand die “nieuw” op het werk is er toch ingewerkt moet worden en dat komt heus de baas niet doen. In een gezin vervul je héél veel functies, van baas tot manesje van alles en álles ertussenin.

   Beantwoorden

 20. Karel
  feb 06, 2022 @ 21:37:33

  ik hoor het mijn mem nog zeggen ” toen men het woordje manager uit vond is het fout gegaan met de wereld ”
  tot het jaar 2000 werkte ik altijd samen met de baas , op de boerderij vaak rug aan rug zo gezegd , op SPL dan weer niet zo samen , maar we konden wel samen door 1 deur
  je wijze van leidinggevende in de bouwmarkt beschrijft is geweldig 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 06, 2022 @ 21:48:04

   Er zijn gewoon stiekem wat extra lagen gekomen tussen tussen werknemer en baas, en dat kost heel veel geld én het levert veel bureaucratie op . En nog het ergste van alles , veel informatie blijft tussen de lagen hangen en komt daardoor niet waar het terecht zou moeten komen.

   Beantwoorden

   • Karel
    feb 06, 2022 @ 23:08:16

    kan je een voorbeeld geven , ik werk met die apparaten zal ik ze noemen , welke je aan een vliegtuig zet om bagage en vracht te laden , komt er een 3delig pak omhoog die mij vertelt , dat willen we dat het zo gebeurt , oké zeg ik , doe het ff voor
    ik mag dit apparaat niet bedienen , nu ik schold die klootzak van de trap af , maar kon wel op rapport komen gggrrr wat zijn dat voor lui ? ik weet afschieten mag niet , maar ff flink te pakken nemen na het werk 🙂

    Beantwoorden

 21. liesonderweg
  feb 06, 2022 @ 21:21:04

  Meerdere van je lezers zijn het dus allemaal in één persoon!? 😉
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 22. Nicky
  feb 06, 2022 @ 21:11:07

  Oké. Bedankt! Ik mijn hoofd loopt mijn leidinggevende nu voor altijd met koperen leidingen rond. Mijn ‘baas’ (onze directeur ook nog eens) is een rare maar best een geschikte peer. Maar soms wil hij nogal onhandige dingen. Omdat hij niet veel benul heeft van hoe het op de werkvloer gaat. Mijn officiële leidinggevende (die met die koperen leidingen, ja) is eigenlijk mijn partner in crime. Samen gaan we lekker onze eigen gang, laten we de baas denken dat hij de baas is en zorgen ondertussen dat alles op rolletjes loopt. Op onze manier.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 06, 2022 @ 21:25:50

   Zo gaat het ook ongeveer in de drukkerij, de enige leiding die ik er weet te vinden is de elektrische leiding waar ik eventueel een machientje op aan kan sluiten. Koperen leiding is ook veel te duur om zomaar aan iedereen te geven. 😉

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: