vertelling….

De tram rijdt nét voor m’n neus weg maar het bankje in de abri is vrij en staat in de zon. Na een paar minuten gaat er een meneer op het andere puntje van de bank zitten en we zeggen keurig goedemiddag tegen elkaar. Hij heeft zijn mondkapje nog onder de kin hangen en daardoor zie ik de kenmerkende dikke neus van de drinker.
Nadat hij mij even heeft bekeken vraagt hij; “mag ik U iets vertellen” ?
Tja wat zeg je dan, ach de tram komt zo dus vooruit maar. Hij begint te vertellen dat hij zwaar gedronken heeft, maar dat hij nu van de drank af is omdat hij nu de Heer heeft volgt. Hij benoemd hele bijbel stukken en strooit kwistig met de naam van de heer.

En dat er in de bijbel staat dat twee mannen géén vleselijke gemeenschap mogen hebben van de Heer. Voor het oog luisterend bedenk ik me dat er misschien wel iets veranderd zou mogen worden in die bijbel na alle eeuwen die er ondertussen verstreken zijn. Misschien moet de man zichzelf wel overtuigen dat homofiel zij echt niet kan.
Maar hij vertelt verder dat Maria een gezegende vrouw was, omdat zij onbevlekt Jezus mocht dragen.
Nou heet ik toevallig ook Maria en ik weet nog dat ik me evengoed gezegend voelde toen ik geheel bévlekt onze zoon Ruud, en later dochter Inge mocht dragen.

De man vertelt verder dat alleen de Heer weet hoe kinderen goed opgevoed moeten worden, de ouders doen meestal hun best maar alleen de Heer kan het goed doen. Ik zie in de verte de tram aankomen en vind dat ik toch wel iéts moet zeggen en zeg: “meneer als U zich hier goed bij voelt is dat heel fijn voor U”. Hij begint nog te vertellen dat zijn moeder katholiek was en zijn vader protestant, maar dan stopt de tram voor me, ik zeg nog ” daar lijkt me niets verkeerd aan “, groet hem en stap in de tram…… ergens had ik zijn verhaal wel verder willen horen want ik vermoed een gefrustreerd opgegroeid mens, maar ja, hij heeft nu zijn Heer dus heeft mij eigenlijk niet nodig.

66 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  nov 21, 2021 @ 10:57:00

  Onder druk van de diverse kerken, de ware van Rome en al die afvalligen…:), werd er heel wat afgevlekt indertijd en liep Gods water veelvuldig over Gods akker. Waardoor de gezinnen groot en de armoede dito was. En de kerken invloed hadden tot alles wat achter de voordeur gebeurde. Naar we nu snappen waren veel kinderen daarna in handen der voorgangers kanonnenvlees om hun lusten op bot te vieren. Nou dan krijg je toch een bijzondere gedachte bij die liefdevolle geloven. En steeds als ik weer zie of hoor over sektes waar hetzelfde gebeurt weet ik genoeg. Maar de chemie is natuurlijk wel weer mooi….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 21, 2021 @ 11:22:43

   Bij het katholieke geloof speelde natuurlijk mee dat priesters celibatair moeten leven, iets waarvan het nut niet zo zie. Behalve dat werd vroeger homoseksueel nog verkettert en dus ontkent, en menig jongen man trad dan maar in.

   Beantwoorden

 2. Spontanity
  nov 20, 2021 @ 19:16:57

  Oh wat is het soms fijn……
  Slechthoooooorend te zijn……..
  Ik weet het, mis ook weel, maar…… 🙂

  Beantwoorden

 3. Nicky
  nov 20, 2021 @ 12:49:58

  Geheel bevlekt! Daar moest ik even heel hard om lachen. Vroeger zei men: ‘Twee geloven op één kussen; daar slaapt de duivel tussen’. Maar het kan ook goed gaan, hoor. Mijn katholieke moeder bracht haar nieuwe vriendje, mijn vader, mee naar haar ouders en had verzwegen dat hij protestant was. Ze had hem snel nog geleerd hoe hij een kruisje moest slaan voor het eten. Maar mijn vader sloeg het kruisje andersom waarop mijn opa uitriep “Wéér zo’n Goddeloze”. Mijn ouders zijn ruim veertig jaar gelukkig getrouwd geweest. En mijn vader was de beste schoonzoon die mijn opa en oma zich maar konden wensen.

  Overigens vind ik het altijd heel bijzonder als mensen zoveel houvast hebben aan hun geloof (en of iemand dat in God, Allah, Sinterklaas of de Paashaas gelooft, maakt mij niets uit). Ik zou willen dat ik dat kon. Gewoon bij alles wat gebeurt, je overgeven aan wat komt, achterover leunen en denken “Ach, het is Paashaas’ wil” en dan gewoon het vertrouwen hebben dat het allemaal goed komt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 20, 2021 @ 13:10:45

   Ik ben ook ervaringsdeskundig. Gelukkig waren ook mijn schoonouders mild voor me al heb ik nooit “een kruisje gemaakt” om het leed te verzachten. ik zag dat in de familie nogal eens omdat de dames heel stiekem zo’n plechtig huwelijk in de kerk wel iets vonden hebben. Ik had tóch volgens die leer niet in het wit mogen trouwen, Maria of niet, ik vrees dat er dan toch wat vlekkenwater aan te pas had moeten komen (al was ik niét zwanger). Goed of niet goed maar ik zou nooit onder valse vlag varen, ook niet om de lieve vrede of een grotere bruiloft. Ik had fijne schoonouders al waren ze katholiek. We hebben elkaar nooit in de weg gezeten qua geloofsuitingen, we respecteerden elkaar.
   Toen ik bevallen was van mijn zoon lag er naast mij in de kliniek een jonge vrouw die zeer gelovig was. haar zoontje overleed na twee dagen en zij had inderdaad op indrukwekkende wijze steun aan haar geloof. Toch geloof ik niet dat ik nú iets aan een geloof zou hebben bij het verlies van Henk. Ik wéét dat het goed is zoals het nu is, dat neemt het gemis niet weg en maakt dat ook niet makkelijker maar ik heb er wél vrede mee. Dat hoef ik dus gelukkig niet te zoeken bij welke almachtige dan ook.

   Beantwoorden

 4. Neeltje
  nov 20, 2021 @ 08:29:19

  Ik wist het al wel, maar het is weer bevestigd. Je hebt absoluut schrijftalent. Gewoon een heel mooi blog! En je vergelijking met Maria, die vind ik geweldig!

  Beantwoorden

 5. jankrosenbrink
  nov 20, 2021 @ 00:25:09

  in deze reactielijn wordt , ook door Rietepietz, een beetje meewarig gedaan over de ons ouderwets bekende religies met een God buiten de mens.

  Er zijn echter ook godsdiensten met goden binnen de mens. Bijvoorbeeld yoga, yoga probeert je aan te leren vrolijk voort te leven als individueel mens, ook al zie je in de goot van je straat een ander mens liggen. Een aanhanger van de religie het liberaal humanisme zegt in dat geval: we zijn allemaal gelijk en gelijkwaardig geboren, en als jij daar in de goot ligt heb je een bepaalde afslag gemist, eigen schuld dikke bult, de meritocratie, dat is het geloof van de liberaal humanist met de god in zijn eigen lijf. Het bhoeddisme is een soortgelijke religie.

  Het mooie nu van de blogpost van Rietepietz is dat zij toch niet gelukkig is met dat zogenaamde niet religieuze leven en ze voegt de daad bij het woord.

  Anders dan reageerder Matroos Beek bedoel ik. En de reactie van nog iemand anders, heb je een reactie weggehaald Rietepietz?

  Ik denk dat je bij het totaal afwijzen van het normale religieuze met een god buiten de mens toch iets mist, net als ik.

  Beantwoorden

  • jankrosenbrink
   nov 20, 2021 @ 01:45:30

   je hebt niks weggehaald, ik zocht willyfotoblog en die staat er gewoon, disculpe

   Beantwoorden

   • rietepietz
    nov 20, 2021 @ 08:44:31

    Waar je uit haalt dat ik niet gelukkig zou zijn met een niet religieus leven ontgaat me even, maar dat doet er niet toe. Ieder interpreteert natuurlijk naar eigen ideeën, zoals ik ook het gesprek met deze man interpreteer en er dus behoorlijk naast kan zitten.
    Het is inderdaad niet mijn gewoonte om reacties te verwijderen. althans zolang ze geen fatsoensnormen overschrijden en men zich netjes gedraagt ten opzichte van alle bloggers.
    Ook als ik het niét , of niet volledig, eens ben met de reactie zoals in dit geval.
    Meestal voel ik behoefte noch noodzaak de discussie aan te gaan, ook dit keer niet. Mijn blogjes zijn luchtig vertier waar soms tussen de regels door wel iets van ( mijn) moraal te vinden is. Je zou me een plezier doen daar rekening mee te houden , uiteindelijk kom je hier vrijwillig en kúnt het blog gewoon negeren als het niet strookt met jouw blogvertier. Het laatste waar ik mee bezig wil zijn is “overal een discussie van maken” . Mijn blog is mijn lijntje met de buitenwereld en het gewone leven dat me door een heel nare tijd tijd heeft gesleept en dat wil ik graag zo houden.

    Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 20, 2021 @ 08:48:21

   Ik ken maar één geloof, het geloof in mezelf.

   Beantwoorden

 6. willyfotoblog
  nov 19, 2021 @ 17:57:56

  misschien was die man was op zoek naar een luisterend oor…

  ik zou wel geen oor hebben voor iemand die over de bijbel begint

  prettige avond

  Beantwoorden

 7. Thomas Pannenkoek
  nov 19, 2021 @ 16:41:42

  Onlangs zag ik een man op de tram die zeven maand zwanger was. Hij beweerde dat een olifant hem dat had gelapt. De Heer kwam hier niet ter sprake…

  Beantwoorden

 8. Karel
  nov 19, 2021 @ 12:32:39

  mooi verhaal Riet
  in de kast uit de kast , ja de drankenkast wel te verstaan hé
  wat flinke neuten verder ziet het licht , wat er altijd al was , maar met wat pinten op beter schijnt 🙂
  gelukkig kwam de tram vlot

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 19, 2021 @ 12:43:16

   Er is meestal wel een reden waarom mensen geen maat kunnen houden met drinken. Niet dat het een excuus is maar meer een optie om de oplossing te zoeken. En soms lukt dat door organisaties als de AA en het Leger des Heils die ook de Heer in de strijd gooit.

   Beantwoorden

 9. schrijfselsvanmij
  nov 19, 2021 @ 11:34:56

  Hoe vaak zal hij zijn verhaal niet vertellen op een dag?

  Beantwoorden

 10. Suskeblogt
  nov 19, 2021 @ 11:29:33

  Je hebt zo van die mensen die aan iedereen hun verhaal zouden doen. Daar heb ik geen behoefte aan. Er naar luisteren kan soms grappig, soms vervelend zijn.

  Beantwoorden

 11. Naomi
  nov 19, 2021 @ 09:00:39

  Pfff, respect voor je geduld hoor. Ik heb er toch moeite mee als mensen zo op willekeurige plekken met hun levensverhaal komen. En je reactie is heerlijk. Respectvol én duidelijk😉.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 19, 2021 @ 09:28:52

   In grote lijnen vind ik dat ook. Maar soms zijn mensen al zover “de weg kwijt” dat je ze niet kwalijk kunt nemen dat ze op de verkeerde plek een luisterend oor zoeken. Daar heb ik dan geen moeite mee en luister voorál tussen de regels door waar vaak de waarheid ligt

   Beantwoorden

 12. Nicole Orriëns
  nov 19, 2021 @ 08:43:41

  Je verhaal doet me een beetje denken aan Simon Carmiggelt!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 19, 2021 @ 09:32:21

   Dat is me nogal een compliment, dankjewel. Maar inderdaad, ook Carmiggelt had een aantrekkingskracht voor dit soort gesprekken met vreemden, ik hoorde ze hem ook graag zelf vertellen.

   Beantwoorden

 13. Matroos Beek
  nov 19, 2021 @ 07:59:28

  Pfff… ik heb het niet zo voor prekers die hun geloof opdringen. Meestal loop ik er gewoon van weg.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 19, 2021 @ 09:25:44

   Ja dat begrijp ik, ook ik ga mensen die het gaat om het geloof te verspreiden uit de weg.
   Deze man had iets ontwapenends, alsof hij eigenlijk wilde weten dát het allemaal goed voor hem was.

   Beantwoorden

 14. John
  nov 19, 2021 @ 07:50:31

  Misschien is de man zijn hele leven latent homofiel en raakte daardoor aan de drank, en is er nu nog niet uit. Uit de kast wel te verstaan. Geen idee hoe hij is opgevoed, maar geloof maakt meer kapot dan heel denk ik.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 19, 2021 @ 09:23:10

   Dat is inderdaad wat in mijn hoofd speelde, misschien niet een latent aanwezig maar afgedwongen verstopt wat nog veel erger is.
   In zijn geval bracht het geloof in zijn Heer wel iets goeds.Wanneer alle geloof in jezelf vernietigd is kán een geloof houvast bieden.

   Beantwoorden

 15. Koen
  nov 19, 2021 @ 07:30:49

  Het zal je man, je vader of je kind zijn … eerst verlies je hem aan de alcohol (duivel) en daarna aan de Heer.

  Beantwoorden

 16. Happy Hulk
  nov 19, 2021 @ 07:13:07

  Ik moet hierbij denken aan een songtekst, dacht van the Monkees.
  And I saw her face, and I’m a believer.

  Je maakt wat los in de mensheid, Rietzie!

  Beantwoorden

 17. jankrosenbrink
  nov 19, 2021 @ 02:50:52

  ik vind deze vertelling het voorbeeld van een wachtkamer dialoog, een dialoog die het betaalde oor (van een psycholoog) overbodig kan maken

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 19, 2021 @ 09:07:42

   Psychologen zijn inderdaad beroeps luisteraars, niets mis mee als je niets anders hebt maar inderdaad, een goede vriend of vriendin of zelfs een welwillende passant kán die functie evengoed vervullen.

   Beantwoorden

 18. Ferrara
  nov 18, 2021 @ 23:24:42

  Riet doet even een Carmiggeltje. Ik had ‘geloof’ ik de volgende tram afgewacht, heerlijk dit soort ontmoetingen en er dan over schrijven.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 19, 2021 @ 09:05:03

   Ja misschien had ik dat moeten doen, hij leek toe te werken naar jeugdtrauma’s over geloofskwesties bij de ouders over misschien wel (zijn) homoseksualiteit. Dat hij “opvoeding” zo aanhaalde maakt dat zeker een optie.

   Beantwoorden

 19. omabaard
  nov 18, 2021 @ 23:19:30

  Een luisterend oor als de nood groot is, is altijd fijn. Ik heb het gevoel dat jij niet veel moest vertellen, dat hij dringend nood had aan een babbel? Thuis heeft hij misschien enkel de heer…..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 19, 2021 @ 09:01:16

   Dat heb je goed gezien, hij verwachte geen antwoorden, was volgens mij alleen voor zichzelf dingen op een rijtje aan het zetten.
   De Heer mag dan alom aanwezig zijn hij blijft onzichtbaar zodat je nooit weet of hij naar je luistert.

   Beantwoorden

 20. Sjoerd
  nov 18, 2021 @ 22:57:05

  Er lopen vreemde mensen op deze wereld rond…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 19, 2021 @ 08:57:59

   Men zegt niet voor niets vaak: “onze lieve Heer heeft vreemde kostgangers”. Maar eigenlijk leek hij eerder iemand die heel veel meegemaakt heeft dat hem aan de drank bracht. Ik gun hem dat hij nu een soort houvast gevonden lijkt te hebben.

   Beantwoorden

 21. liesonderweg
  nov 18, 2021 @ 22:27:09

  Vermoedelijk een heel eenzaam iemand. Fijn dat jij even een luisterend oor had.
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 22. RenéSmurf
  nov 18, 2021 @ 22:06:20

  Elk mens doet zijn best en dat is prima, dat zoeken we zelf wel uit. Advies is alleen fijn als daar om gevraagd wordt.

  Beantwoorden

 23. MelodyK
  nov 18, 2021 @ 22:00:15

  Hij bofte dat hij jou trof op dat bankje

  Beantwoorden

 24. Rebbeltje
  nov 18, 2021 @ 21:56:05

  Dat zijn mooie ontmoetingen, onverwachts en toch zo open.
  Tja en katholiek en protestants ging niet dan moest een van de 2 toch wat anders gaan geloven. Jammer dat de tram zo snel al kwam 😉
  Groetjes

  Beantwoorden

 25. djaktief
  nov 18, 2021 @ 21:47:18

  Jij bent iemand waar die meneer blijkbaar vertrouwen in had.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: