what’s in a name

Van de week was ik weer even in Delft toch wel één van de steden waar je niet om Willen de Zwijger heen komt. Deze statige versie staat in ’t plantsoentje dicht bij het museum de prinsenhof waar de goede man (dat zal ik toch nog wel mogen zeggen) op de trap het leven liet door een kogel. Het verhaal wil dat het kogelgat op de plaats delict, de trap in het museum, nog te zien is.
Naar verluid was deze Willem van Oranje (zoals zijn echte naam was) een man die wist wanneer hij z’n mond moest houden en werd daardoor véél bekender met zijn bijnaam “Willem de Zwijger”. Wat dan toch weer niet iederéén blijkt te weten.
Toevallig ken ik wat mensen die de Zwijger heten en weet dat die met enige regelmaat serieus de vraag kregen of krijgen; “familie van? Moet je eens uitzoeken” !

Natuurlijk ook een naam die commentaar oproept als ; ” je doet je naam geen eer aan” wanneer je toevallig een babbelgraag jong meisje bent. En o ja, voornamen hebben geen zin, met deze achternaam wordt je al heel makkelijk Willem genoemd, ja zelfs meisjes.
Op de vraag of ik familie ben van Willem de Zwijger kan ik volmondig ja zeggen en voegde er vroeger schijnheilig aan toe ” die uit Delft bedoel je toch?”

Natuurlijk zou ik nóóit een onwaarheid vertellen. In mijn herinnering zie ik dan de zoon van een neef van mijn vader waar we vroeger vaak op visite gingen. Dié familie woonde in Delft en deze neef was zo slim geweest zijn zoon wél Willem te noemen. Behalve last (die je toch hebt) van die naam had hij er ook wel eens plezier mee.

De geboortedatum van déze Willem lag een kleine 4 eeuwen later dan van die andere Willem . Hij had de leeftijd voor een brommertje en ik vergeet nooit het verhaal van zijn aanhouding wegens te hard rijden. Hij was zich uiteraard zeer bewust van zijn bijzonder naam en gaf met zijn meest sullige gezicht zijn naam op aan de agent toen daarom gevraagd werd, en voegde eraan toe in Delft te wonen.
Hij trof een gemoedelijke agent die de grap kon waarderen en daarna zei; ” nou kom op joh, geef me nu je echte naam” maar ja, als je écht zo heet kun je niet ineens met Jansen aankomen natuurlijk en dus zei hij luid en duidelijk, ik heet Willen de Zwijger.
In de jaren 50 liep je nog niet standaard met een ID op zak,
Echt, een brombewijs was ook nog láng niet nodig. De jongen werd dus keurig door de agent naar het genoemde adres vergezeld om e.e.a. te laten bevestigen door een ouder.
Altijd jammer gevonden dat mijn vader niet één van zijn zoons Willem heeft genoemd, dat schept toch mogelijkheden? Je zal maar naar eer en geweten kunnen zeggen dat je de zus bent van Willem de Zwijger, nu ben ik slechts een heel verre achternicht….

Advertentie

76 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Nicky
  nov 09, 2021 @ 22:54:52

  Hahaha! Geweldig verhaal! Ik had vroeger een hekel aan mijn achternaam (het sterrenbeeld en de pennen) maar nu vind ik ‘m mooi. Gekregen van mijn vader, he? 😉 Overigens kregen mijn ouders na twee zonen hun eerste dochter. Ze kreeg de prachtige naam Jantien maar iedereen noemt haar Zus. Ze was tenslotte het eerste zusje…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 10, 2021 @ 08:37:35

   Namen zijn toch wel iets aparts én aan waardering onderhevig. net als bij alles komt misschien het verstand ( en de waardering) met de jaren. 😉 Zo werkt dat met “koosnaampjes”. Ik had een tante die bij haar geboorte een heel klein “muizensnoetje” had, ze heeft haar leven lang “Muis” geheten 😉

   Beantwoorden

 2. gewoonanneke
  nov 08, 2021 @ 22:18:00

  Ja kan me voorstellen dat ie niet geloofd werd met die naam. Vind Willem de Zwijger ook wel beter klinken dan Piet de Zwijger 😉

  Beantwoorden

 3. Spontanity
  nov 08, 2021 @ 14:08:46

  Wel een broertje Willem, maar die heeft absoluut niets met de Oranjes te maken.

  Beantwoorden

 4. Liesbethblogt
  nov 08, 2021 @ 11:55:15

  Grapjas! Maar heb je het museum nooit bezocht? Het kogelgat is er idd nog steeds en is over de tijd flink uitgeleuterd. Tot ze er een flexiglas plaatje voor hebben gemaakt. Willem had trouwens een vluchtroute als je voor de oude kerk naar het Prinsenhof kijkt zie je het deurtje in de kade toen lag er een bootje voor het heeft je familielid niet kunnen redden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 08, 2021 @ 13:19:25

   Ja hoor , ik bezocht het museum kort geleden nog maar waag toch te betwijfelen of dat gat het oorspronkelijke gat is. Ik kan me niet verstellen dan men “door de eeuwen heen” zuinig was op een gaatje in de muur. En een vergelijkbaar gaatje is immers zó gemaakt. Ik sluit zelfs niet uit dat de trappen in al die eeuwen best eens verplaatste kunnen zijn. Maar uit historisch gezichtspunt is het zonder meer leuk en vooral nadat het museum werd een historisch item. Maar over echt of niet zullen we nooit zekerheid hebben. Hoeft ook niet.

   Beantwoorden

 5. meninggever
  nov 08, 2021 @ 11:01:40

  Een Geuzennaam! En in de tijd van zoveel schreeuwers om aandacht en respect is een echte zwijger wel een uitzondering. Nog eens een extra reden trots te zijn….

  Beantwoorden

 6. RenéSmurf
  nov 07, 2021 @ 23:23:36

  Ik zou het zielig vinden als een kind een koningklijke naam kreeg. Hier in Winschoten is overigens wel een Willen de Zwijgerlaan.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 08, 2021 @ 08:54:03

   Ja die laan is er in veel steden te vinden, ook in Den Haag. En op zich is de naam Willem de Zwijger niet koninklijk, het was maar een bijnaam maar bekend is de naam natuurlijk wel..

   Beantwoorden

 7. Suskeblogt
  nov 07, 2021 @ 20:16:14

  Een Willem hebben we in de familie maar die heeft een andere familienaam. De Willem op de foto zal er wel niet om geven.

  Beantwoorden

 8. Neeltje
  nov 07, 2021 @ 18:34:27

  Mijn vader heette ook Willem, maar dan weer geen de Zwijger. Verschil moet er zijn toch?

  Beantwoorden

 9. Rebbeltje
  nov 07, 2021 @ 14:01:34

  Je afkomst hoeft niet altijd te kloppen…ben zelf blij met de achternaam van manlief…nu kom ik tenminste uit Spanje maar ben er nog nooit geweest haha

  Beantwoorden

 10. Thomas Pannenkoek
  nov 07, 2021 @ 13:33:57

  Je hebt best wel mazzel met je naam, zeker als ik sommige hilarische namen van landgenoten van je te lezen/horen krijg. Denk écht niet dat je een zwijger bent :).

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 07, 2021 @ 14:04:38

   Tot op zekere hoogte wél, ik weet heel goed wanneer ik moet zwijgen. Maar inderdaad, ik zwijg niet als er dingen gezegd móeten worden die men liever niet hoort. Ik kon vroeger best wel 5 kwartier in een uur ratelen, dát is nu wel wat minder.

   Beantwoorden

 11. Naomi
  nov 07, 2021 @ 09:25:44

  Hahaha, heerlijk dat verhaal van die ‘aanhouding’. En inderdaad jammer dat je jezelf niet ‘de zus van…’ mag noemen.

  Beantwoorden

 12. schrijfselsvanmij
  nov 07, 2021 @ 08:39:03

  Jij, een (van) De Zwijger? Ha, leuk, en dan binnenkort een ontmoeting met een praatgrage Vlaamse, nog leuker 🙂

  Beantwoorden

 13. John
  nov 07, 2021 @ 08:05:17

  Bij mij gaan vaak mensen vragen of ik niet toevallig familie ben van die ene voetballer, en ja, dat ben ik. Ik zwijg daar niet over 😉 al zou ik dat wel kunnen. Ik heb ook een Willem de Zwijger gekend, die woonde in Goes.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 07, 2021 @ 08:50:05

   O dat is grappig, het was een grote familie al ken ik er maar weinig leden van. Maar het is natuurlijk slim om de voornaam er aan te plakken, het kán leuke situaties op leveren.
   Van voetbal weet ik dan weer niets die die link zal ik niet heel snel leggen, tenzij je toevallig Kruijf heet , of van Hanegem, die namen herken ik dan nog wel.

   Beantwoorden

 14. Ferrara
  nov 06, 2021 @ 23:56:55

  Die Zwijgers zijn leuke grapjassen en goed van de tongriem gesneden.
  Je hebt weer een ontmoeting in het verschiet, begrijp ik.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 07, 2021 @ 08:52:38

   Er zijn wel grappenmakers bij ja. mijn humor zal toch wel érgens vandaan komen mag ik hopen.
   Ja ik verheug me op een ontmoeting met omabaard die vanuit het verre België een weekend in Den Haag door gaat brengen en ergens een gaatje maakt om met mij koffie te drinken, onwijs leuk.

   Beantwoorden

   • Ferrara
    nov 07, 2021 @ 17:55:01

    Wordt vast leuk. Met jou kan dat niet anders.
    Zo heb ik met blogster van https://sjannesblog.com/2021/11/01/op-date/ een rondje Alkmaar gedaan, zodat ze bij een ronde met haar fotomaatjes een beetje de weg weet. Was ook zo’n leuke middag. En we hadden goed weer …

    Beantwoorden

    • rietepietz
     nov 07, 2021 @ 19:35:36

     Tot nu toe heb ik ook alléén maar leuke ervaringen gehad, zowel dit jaar als bij veel eerdere meetings. Het hoeft ook niet altijd dagvullend te zijn om geslaagd te zijn maar het is gewoon onwijs leuk om sommige mensen waar je al zolang mee blogt in het echie te leren kennen. Altijd een feestje.

     Beantwoorden

 15. Sjoerd
  nov 06, 2021 @ 22:23:21

  Ik ben net als een aantal neven, naar mijn opa genoemd, gelukkig was ik de oudste…. De andere werden allemaal Sjoerdje genoemd, maar dat was een meisjesnaam

  Beantwoorden

 16. Matroos Beek
  nov 06, 2021 @ 21:46:24

  Wat een bijzondere naam Riet! Ik vind het mooi, maar ik denk ook niet dat je een zwijger bent. De zwijger die een babbelaar was.
  Mijn familienaam is Rijckaert. Mijn opa zei altijd ‘ ik was beter een rijke Armaert geweest.’

  Beantwoorden

 17. MyriamC
  nov 06, 2021 @ 21:35:49

  Neen, die naam past echt niet bij jou.

  Beantwoorden

 18. Karel
  nov 06, 2021 @ 21:27:24

  prachtig verhaal , wat zal die smeris de pest in hebben gehad 🙂
  maar ook met zo’n naam krijg je natuurlijk wel een boete
  inderdaad ik denk niet dat jij de naam eer aan hebt gedaan zo lang je die inmiddels ook hebt 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 06, 2021 @ 21:46:00

   Volgens mij zag hij ook de lol er wel van in, maar ja voor een bon moet je natuurlijk zeker weten dat de naam klopt.
   Die naam gebruik ik al meer dan 60 jaar niet meer, Hooguit als toevoeging als het officiële papieren betreft. waar de meisjesnaam gevraagd wordt.

   Beantwoorden

   • Karel
    nov 06, 2021 @ 23:55:50

    dan was het een goede smeris 🙂
    ik had in die jaren ook nooit gegevens op zak , kan je alleen maar verliezen of het werd nat
    net zo als m’n mem , die gebruikte haar meisjes naam ook als het gevraagd werd
    andere tijden

    Beantwoorden

    • rietepietz
     nov 07, 2021 @ 08:54:32

     Agenten hadden toen nog gezag en je deed wat ze vroegen. Nu is een agent bijna een schietschijf waar je álles tegen kunt doen en roepen zonder dat het gevolgen heeft, de agent moet zich maar kunnen beheersen als hij stenen naar z’n hoofd krijgt.

     Beantwoorden

 19. willyfotoblog
  nov 06, 2021 @ 20:14:48

  “die uit Delft bedoel je toch?”

  daar moet je lef voorhebben Riet

  prettige avond

  Beantwoorden

 20. omabaard
  nov 06, 2021 @ 20:01:32

  Ik heb de tegenhanger van Willem (en jij😉) als familienaam. Ook niet altijd fijn. ‘Gelukkig’ praat ik graag en die mijn naam dus eer aan.

  Beantwoorden

 21. MelodyK
  nov 06, 2021 @ 19:56:13

  🤣😂

  Beantwoorden

 22. liesonderweg
  nov 06, 2021 @ 19:53:44

  Mooi verhaal!
  Blogberoemd ben je intussen…, dus…! 😉
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 23. AnneMarie
  nov 06, 2021 @ 19:53:07

  Ben je echt een “de Zwijger” 😉 Had ik echt niet achter je gezocht. Hilarisch verhaal.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: