digitaal fit?

We moeten tegenwoordig digitaal fit zijn, in mijn geval is het antwoord afhankelijk van wie de vraag stelt of ik digitaal fit ben.
Vraagt en bankmedewerker of vertegenwoordiger van een officiële instelling me om een @mail adres is het slecht gesteld met mijn digitale vaardigheid, ” onderontwikkeld of op sterven na dood”.
Op andere fronten kan ik me aardig redden, zolang er niets tegen zit tenminste al weet ik in mijn achterhoofd dat er digitaal vaak meerdere mogelijkheden zijn om hetzelfde te bereiken.
Zo nodig ben ik wel goed in me behelpen al wordt ik daar dan weer niet vrolijk van.

De versie van mijn PSP programma die ik een paar jaar geleden kocht herkent de nieuwe laptop niet. O ja, na de aankoop gaf dat ook problemen en had ik daarvoor een andere code ontvangen had…. helaas is die mail spoorloos.
Dan heb ik nog een stokoude kopie van een eerdere versie uit de tijd dat iedereen er nog lustig op los kopieerde. Maar ook die vertikt het nu écht, heel jammer want dát is de versie waar ik het liefst mee werk.
Op de computer boven zit die versie nog wel maar ik ben een verwend kreng, tja dahag.. helemaal naar bóven bij ieder idee dat ik heb.

Bovendien is de PC boven zo traag als dikke shit tegen de bergen op. Voorál als je er staat te wachten duurt het lang, door ervaring wijs geworden én om ongelukken te voorkomen, je zal maar nét onder het raam lopen waar een PC doorheen komt doe ik ondertussen wat klusjes boven, strijk een dekbedhoes….meldt me aan… strijk een kussensloop en als ik even vergeet te kijken is inééns de boel geladen. Misschien wel dé manier om met bejaarden om te gaan, let niet teveel op ze en ze verrassen je.

Zoals ik al zei, het hangt ervanaf wie het me
vraagt, als een aardige neef me vraagt wat er in ’s hemelsnaam gebeurd is met WordPress ga ik hem natuurlijk helpen. Hij blogt normaal niet, maakt alleen voor grote vakanties altijd een blog aan voor het thuisfront.
Bijna twee jaar niet weggeweest zodat de nieuwe editor een volslagen verrassing was waar hij niets mee kon.

Ik geef hem de raad om een titel te schrijven en te zoeken naar een wit kruisje in een zwart vierkantje en dáár op te klikken.
Er flitsen wat screenshots over en weer over de telefoon want potdorie, wat bén ik digitaal fit, het moet niet gekker worden.
De raad om maar domweg aan te klikken waar hij iets van wil weten zodra hij alle opties gevonden heeft gaat hij opvolgen.
Het meeste wijst zichzelf als je eenmaal zover bent maar vragen staat vrij geef ik nog mee.
Nog na gniffelend om de door hem ingevoerde titel sleep ik mezelf weer naar boven om de foto’s te verkleinen voor dit logje.76 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  okt 27, 2021 @ 01:25:07

  Ikdenk zo nu en dan ook dat ik een digital wrak ben, maar als ik dan hoor en zie wat anderen doen dan voel ik me digitaal in een topconditie 🙂

  Beantwoorden

 2. Liesbethblogt
  okt 26, 2021 @ 21:44:00

  Joh Rietepietz weet e dat je foto’s ook online kan verkleinen? Je neef heeft wel humor ik ben nooit aan die nieuwe editor begonnen heb namelijk een plugin die mij de oude schenkt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 26, 2021 @ 22:09:33

   Nee ik heb nooit iets kunnen vinden dat goed werkte, wel om bij te snijden . Maar dit programma geeft me ook de mogelijkheden om de foto’s te bewerken en zo. dat doe ik graag zo ad en toe.
   De nieuwe editor wordt blijkbaar nog steeds aan geprutst want soms zijn er ineens kleine dingen anders. Ik ben er nu aan gewend, gebruik niet álles maar vind wel dat je meer leuke opties voor de foto’s hebt, zoals de getegelde galerij die ik veel gebruik. Ook filmpjes plaatsen is veel simpeler geworden.
   Voor de tekst zou ik liever de oude gebruiken maar uiteindelijk kan ik wel alles mee dat ik wil al vond ik dat bij de oude overzichtelijker..

   Beantwoorden

 3. Mrs. T.
  okt 26, 2021 @ 19:13:17

  Ik kan er ook echt heel slecht mee omgaan al die wijzigingen en updates altijd.

  Beantwoorden

 4. Happy Hulk
  okt 26, 2021 @ 15:39:11

  Computers zijn zooooooo ouderwets.
  Ik doe alles op mijn telefoon en typ met 1 vinger.

  Beantwoorden

 5. meninggever
  okt 26, 2021 @ 10:01:44

  Zodra software een eigen leven gaat leiden is er echt iets mis en neig ook ik naar een imitatie van een vliegende schotel in laptopvorm….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 26, 2021 @ 16:04:54

   Je bent in goed gezelschap, wie heeft er niet van tijd tot tijd de neiging alle ellende zó het raam uit te kieperen. prachtig spul als het werkt…. !!!! Maar zodra er iets mis gaat zijn de rapen gaar.

   Beantwoorden

 6. Naomi
  okt 26, 2021 @ 09:20:16

  Als je kunt bloggen en zelfs met foto’s en filmpjes aan de gang kunt, vind ik je heel digitaal fit hoor! (persoonlijk kan ik geen filmpjes editen of foto’s bewerken, dus…)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 26, 2021 @ 15:59:39

   O maar filmpjes is nu geen kunst meer aan. maar ja, dan moet ze wel eerst op een youtube kanaal uploaden. Dan hoef je alleen maar het rode you tube embleem onder het kruisje aan te klikken en daar de code van je you tube filmpje in te plakken, je hoeft het niet meer zelf te embedden , dat waren zulke lange codes waar makkelijk iets fout ging.

   Beantwoorden

 7. Nicole Orriëns
  okt 26, 2021 @ 08:37:21

  De nieuwe WordPress editor is ook vreselijk. Ik gebruik een plugin om de ouderwetse versie te hebben… Ik moet glimlachen om de post van je neef. Geweldig : )

  Beantwoorden

 8. Koen
  okt 26, 2021 @ 06:53:19

  Zucht. Al die digitale veranderingen hoeven voor mij ook niet. Maar ze moeten hun programmeer-nerds aan het werk houden, denk ik dan.

  Beantwoorden

 9. Matroos Beek
  okt 25, 2021 @ 22:54:03

  Enig toch?!

  Beantwoorden

 10. Ferrara
  okt 25, 2021 @ 22:48:24

  In huize Ferrara wordt alleen met PSP gewerkt, vooral meneer F. is er goed in en daar vaar ik wel bij. Dom natuurlijk, dat gaat me een keer opbreken. Neef is ook behept met humor, hoe kan het anders.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 26, 2021 @ 08:02:21

   Mooi, dan kan ik eventueel via jouw goede raad vragen als ik ergens niet uit kom. Herinner me dat ik het vorige nieuwe programma niet erg thuis was en toch weer steeds terug greep naar de stokoude versie.
   Ja neef is “een droge”.

   Beantwoorden

 11. Nicky
  okt 25, 2021 @ 22:02:54

  Goed gedaan! En het lijkt me heel handig om tegen vervelende verkopers net te doen alsof je dat niet meer weet. En fijn een beetje slechthorendheid erbij faken… Heerlijk! Dat zomaar klikken is een geweldige tip! Ik doe dat ook altijd. Op mijn werk ben ik nu hoofd-ict. En ik weet van niks. Nou ja, ik kan goed googelen. Dat helpt ook. 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 26, 2021 @ 08:09:17

   Nou ja, ik adviseer altijd “laat eerst de cursor overal overheen gaan dan kun je altijd al lezen waar de knop toe dient, maar inderdaad, in de editor moet je dan maar gewoon wat dingen uitproberen en zolang je niet publiceert kun je raakrommelen.
   Phoehee… hoofd ict… ik ga met jou aanpappen. 😉

   Beantwoorden

 12. RenéSmurf
  okt 25, 2021 @ 21:09:21

  Ja, als je er zelf niet uitkomt moet je iemand vragen, en dan weten ze je te vinden natuurlijk.

  Beantwoorden

 13. Sjoerd
  okt 25, 2021 @ 20:54:48

  De nieuwe bejaarden hadden destijds de eerste computers en hebben het digitale tijdperk ontwikkeld… toch…

  Beantwoorden

 14. gewoonanneke
  okt 25, 2021 @ 20:40:18

  Ik kende dat programma ook niet hoor, heb ook even gegoogeld….. Ja dat is altijd jammer als het dan niet werkt. Ach ja zo kan je elkaar wel helpen al is mijn ervaring wel dat door het te proberen het niet zo ingewikkeld is als het lijkt. Dacht eerst deze nieuwe versie ook lastig te vinden maar binnen een week weet je niet beter.

  Beantwoorden

 15. willyfotoblog
  okt 25, 2021 @ 20:11:17

  PSP weinig zullen dat weten Riet

  maar voor uitleg over WP moet je bij jou zijn

  groeten

  Beantwoorden

 16. AnneMarie
  okt 25, 2021 @ 19:29:41

  Dit is echt lachen. Geholpen door tante van bijna 80. 😉😉😉

  Beantwoorden

 17. djaktief
  okt 25, 2021 @ 19:14:20

  Ik vraag altijd als ik iets niet weet. Vaak kan ik een ander ook weer helpen. Ik werk voor foto’s het liefst met Snapseed op de smartphone of het oude Zoombrowser programma van Canon.

  Beantwoorden

 18. John
  okt 25, 2021 @ 18:12:24

  Ik zie dat bijna niemand weet wat Paint Shop Pro is 😆 EN ik ben toch nog geen Mastodon dacht ik. Nou ja, ik doe van alles met computers natuurlijk, en help hier en daar heel wat mensen die allemaal zo hun programma’s hebben. Jij hebt je strepen in ieder geval wel verdient met je uitleg over WordPress. Ze kunnen op vakantie,

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 25, 2021 @ 20:13:57

   Het is best grappig dat ik wat de site betreft eigenlijk inderdaad een beetje de wizzkid van de familie ben. Er zijn er wel een paar die voor hun werk een computer gebruiken maar daar hoeven ze zelf alleen maar de al bestaande programma’s op te gebruiken die er al op staan. Ik vond het wel erg grappig om “als oudje” te hulp te schieten.

   Beantwoorden

 19. staartje
  okt 25, 2021 @ 17:45:16

  😂🤣😂

  Beantwoorden

 20. Thomas Pannenkoek
  okt 25, 2021 @ 17:38:13

  Die reageerders boven mij weten niet eens wat een PSP-programma is :). Na opzoeking weet ik het wel (wist het dus ook niet).
  Met vallen en opstaan kun je wel je plan trekken met de pc, heb ik ook al vaak ondervonden. Vroeger werden wij op het werk geholpen door heel slimme mensen, de laatste twee jaar is al veel veranderd en trek ik mijn plan…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 25, 2021 @ 20:08:33

   Meestal schif ik het één keer helemaal uit als ik het in een logje vermeld, dit keer vergeten. het was niet de bedoeling “huiswerk”” op te geven. 😉
   Ik heb veel mezelf aangeleerd met hier en daar wat hulp van medebloggers in het begin. Maar de laatste jaren gaan de ontwikkelingen zo hard dat ik soms de moed verlies om wéér het wiel uit te moeten vinden.

   Beantwoorden

   • Thomas Pannenkoek
    okt 26, 2021 @ 07:54:32

    Wel, als ik zie wat jij presteert met je pc, echt hoedje af!! Als iets niet echt lukt, kun je nog steeds te rade gaan bij de jonge garde van je familie.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     okt 26, 2021 @ 07:57:22

     Helaas heb ik meestal niets aan de jongere garde, die benutten andere hoeken van het internet en hebben geen benul van een site beheren, dat blijkt al uit de hulpvraag van deze neef.

     Beantwoorden

     • Thomas Pannenkoek
      okt 26, 2021 @ 08:00:07

      Heb ik gelezen, maar is het niet gewoon dat die jongeren geen geduld hebben? Onze oudste is IT’er, voor hem is alles ‘gemakkelijk’. Als hij iets moet uitleggen gebeurt dit in vijf seconden en moeten wij het meteen snappen :).

      Beantwoorden

      • rietepietz
       okt 26, 2021 @ 15:49:24

       O ja, bekend kwaaltje. mensen hebben graag dat ik dingen uitleg, omdat ik het allemaal moeizaam zélf ontdekt heb ken ik de valkuilen als geen ander en neem niet zo gauw aan “dat weten ze wel”. Maar nee, hier weten ze weinig van de dingen waar ik mee bezig ben.

       Beantwoorden

 21. Neeltje
  okt 25, 2021 @ 17:08:31

  Bejaarden, wat klinkt dat belegen! 🤪

  Beantwoorden

 22. omabaard
  okt 25, 2021 @ 15:39:41

  Net als Lies weet ook ik niet goed wat met PSP wordt bedoeld. Ik dacht dat het een Photoshop programma was, niet dus?
  Jij bent echt wel goed op de hoogte als ik hier jouw blog bekijk👍

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 25, 2021 @ 20:01:20

   Klopt, het is een fotobewerkingsprogramma. Paint Shop Pro. Daar werk ik al heel lang mee en dat mis ik , maar komt binnenkort goed.
   Van sommige onderdelen weet ik wel iets ja, veel zelf opgepikt in de loop der jaren. maar die snelle vernieuwingen spelen me toch vaak parten.

   Beantwoorden

 23. liesonderweg
  okt 25, 2021 @ 15:16:24

  Oehhh… ik moest (stiekem) gaan kijken wat een PSP-programma was…, dus je begrijpt wel… 😉
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 24. Suskeblogt
  okt 25, 2021 @ 15:13:44

  Ik kan me aardig redden met dat digitaal gedoe. Meer hoef ik niet te weten.
  Een pc gaat na een tijdje langzaam. Die kunnen dan de nieuwste programma’s niet goed ondersteunen. De mijne heeft ook zijn beste tijd gehad vrees ik.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 25, 2021 @ 19:54:37

   Iedereen weet maar een deel van alle digitale opties, bijna niemand weet álles.
   De PC is eigenlijk niet meer dan een veredelde externe schijf voor me dus de snelheid maakt meestal niet uit.

   Beantwoorden

 25. Rebbeltje
  okt 25, 2021 @ 15:11:39

  én om ongelukken te voorkomen, je zal maar nét onder het raam lopen waar een PC doorheen komt (zo ontstond windows) 😉
  Zelf kan ik het ook niet laten om tips te geven aan iemand waar het niet lukt bv om tekst naast een plaatje te krijgen. Och samen weten we veel laten we het daar maar op houden haha…
  Wel en leuke titel gaf hij zijn blog 🙂
  Groetjes

  Beantwoorden

 26. Karel
  okt 25, 2021 @ 14:51:53

  jij red je prima , en de strijk in de kast en het programma geladen , om die mooie blogtitel wat te verkleinen 🙂
  wat je zegt , zie die er nu nog niet mee bezig zijn , willen of kunnen het niet
  wij hoeven niet op laarzenkamp hé , die willen je laten zweten pppfffttt

  Beantwoorden

 27. MelodyK
  okt 25, 2021 @ 14:39:40

  Tja… vragen aan bejaarden….
  Dan moeten ze nog echt wel ff wachten voordat ze dan bij jou aan de beurt zijn 🤣

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 25, 2021 @ 14:43:24

   Ik herinner me dat men jaren vanuit de overheid een bootcamp ging organiseren om bejaarden aan de computer te krijgen. Krankzinnig plan, nóóit meer iets van gehoord.
   Ouderen die nu nog niet digitaal actief zijn kunnen het niet of willen het niet omdat het je op kosten jaagt en veel ergernis oplevert.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: