geschiedenis á la Rietepietz

Oke… oke, natuurlijk keek ik óók naar de schilderijen in het Mauritshuis maar je kent me, daarbij wordt ik niet gehinderd door enig verstand van kunst. Uiteraard vind ik veel schilderijen écht mooi, en heel knap geschilderd maar de belachelijk hoge prijskaartjes die eraan hangen zie ik er niet af.
Bovendien…. hoe origineel zijn de schilderijen nog als er een aantal malen restauraties “gepleegd” werden.
Heel kunstig zo’n restauratie maar “op z’n Rietepietz” zijn dat stukjes schilderij die door ándere knappe schilders “overgeverfd” werden.
Komt bij dat ik nogal in “het nu” leef en het vak geschiedenis zich niet overmatig in mijn belangstelling mag verheugen.

Maar als ik dit schilderij zie hangen, nog zonder op de beschrijving te letten, zie ik hier toch echt de bolle toet van diverse Oranjes.
Mijn alter ego Trix, de huidige koning W.A. …. en als ik een vluchtige blik op het naambordje werp gelukkig net even geen bewaking in de buurt want met blikken gooien is natuurlijk not done in het Mauritshuis springt de naam “van Mecklenburg” als eerste in het oog.
Ik graaf in m’n geheugen, was Koningin Wilhelmina niet met een van Meckelenburg getrouwd?
Ja toch, Prins Hendrik van Mecklenburg!
Verder lezen dan maar, het blijkt te gaan om gaat om …….

1479-1552, toegegeven, ik ben niet héél piep meer maar ik kán me Wilhelmina herinneren. Het kan niet háár Hendrik zijn op dit schilderij, dat scheelt toch een paar eeuwen.
Na een paar paar kilo zout ingeslagen te hebben zoek ik op wiki wie deze man was en óf hij te linken aan de het huidige koningshuis wat de gelijkenis zou moeten bewijzen.
Als het zout op is geef ik het op, wie ben ik om al die lijnen te kunnen volgen, dus ik link aan het naambordplaatje de site voor wie denkt er wél wijs uit te worden.
Natuurlijk zoek ik ook de pagina op van de echtgenoot van Wilhelmina en de enige overeenkomst die ik kan vinden is de naam ; ” van Mecklenburg – Schwerin”.

En dat hij, op 3 jaar na, precies 4 eeuwen later geboren werd dan de man op het schilderij. En dat hij een behoorlijke schuinsmarcheerder was maar dat wist ik al van “horen zeggen”, dat was immers een publiek geheim.
Niets is mij teveel voor mijn volgers dus ik worstel me ook door zijn wiki pagina heen met hetzelfde resultaat, ik kan de link niet leggen tussen de twee mannen, link dan maar deze pagina (voor de liefhebbers van geschiedenis) aan zijn de foto hiernaast.
Zo leverde het museumbezoek toch nog een logje op waarop ik mijn licht laat schijnen over ons culturele verleden.
Dat jullie niet denken dat ik 100% cultureel onderontwikkeld ben, dat kan heus wel een procentje minder. .


62 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. hermanstel55
  okt 20, 2021 @ 19:31:29

  Ik ben ontzettend onder de indruk. Een eigen kunsthistorische studie opzetten. Chapeau!

  Beantwoorden

 2. Suskeblogt
  okt 19, 2021 @ 20:20:21

  Nu kunnen ze werken met photoshop en dergelijke app’s. Wie weet hoe het huidig koningshuis binnen 100 jaar zal afgebeeld staan

  Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns
  okt 19, 2021 @ 08:57:55

  Het eerste schilderij is mijn favoriet. Ik houd wel van een beetje kleur.

  Beantwoorden

 4. Neeltje
  okt 18, 2021 @ 20:37:41

  Ik neem het maar met een korreltje zout dat je je blikken wierp naar de schilderijen van de Hendrikken. Gelukkig liet je ook een lichtje er op schijnen, dat maakt ons dan weer geen zwartkijkers. En gelukkig maar dat jouw Henk als appel ver genoeg van die Hendrikkenboom viel.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 18, 2021 @ 21:32:07

   Er lag al genoeg zout van mij . 😉 Letterlijk gezien kun je er wél “zwart kijken”. Ik had niet echt “de hand in het licht” daarvoor staken anderen een handje toe.
   Henk was gelukkig meer een brave Hendrik. 😉

   Beantwoorden

 5. Nicky
  okt 18, 2021 @ 20:29:40

  Ik zie het ook, hoor. De gelijkenis is treffend! Maar waren ze in die kringen destijds niet allemaal verre familie van elkaar?

  Beantwoorden

 6. willyfotoblog
  okt 18, 2021 @ 16:40:08

  de ene Hendrik is de andere niet

  Hendrik VIII was zesmaal getrouwd en daar bleef het naar verluidt niet bij

  prettige dag Riet

  Beantwoorden

 7. meninggever
  okt 18, 2021 @ 09:21:24

  Veel van die adelijke lieden lieten zich in de meest imposante of aansprekende poses afbeelden. Zo zag ik ooit in Hollyrood Castle (Edinburgh) een portrettengallerij van voorvaderen en moeders uit de geschiedenis van de toen aan de macht zijnde Schotse vorst. Gemaakt door een ‘Dutch painter’ volgens de gids. En wat had die snaak gedaan? Alle voorvaderen en moeders afgebeeld met precies dezelfde neus en gezichtsopbouw als de opdrachtgever. Die verrukt was omdat hij zoveel leek op die voorouders. De schilder werd vorstelijk beloond voor zijn geschiedvervalsing. En op dat punt kent het huidige huis van Oranje ook wel wat hiaten. Men maakte zijn eigen geschiedenis, want WA heeft niets van doen met de vroegere Willem de Stadhouder…..Kwestie van interpreteren….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 18, 2021 @ 09:31:11

   De échte verhalen zullen we waarschijnlijk nooit weten, áls er al zuivere verhalen waren zullen die van overlevering “te lijden” gehad hebben. En inderdaad , schilders maken eigenlijk een impressie van wat ze zien, vroeger meer dan tegenwoordig gevoed door wat de opdrachtgever wil zien. Nu wordt schilderen meer als “kunst”gezien, destijds was het de enige manier om aan afbeeldingen van jezelf of je bezit te komen. Soms ook als verfraaiing voor de woning wat nu eigenlijk het énige doel is.

   Beantwoorden

 8. John
  okt 18, 2021 @ 08:01:53

  Die schilderijen kunnen dus eigenlijk regelrecht de Story of Privé in. Vreemdgaan is van alle tijden denk ik. Vroeger nog normaler als nu, tot men het huwelijk uitvond.
  Geschiedenis is op zich wel belangrijk, maar ik heb dus echt weinig met zulke schilderijen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 18, 2021 @ 08:41:28

   Zeker weten, vreemd gaan was vroeger doodnormaal en dan voorál in de betere kringen. Naar die schilderijen kijk ik als naar foto’s, van sommige kan ik echt genieten, van anderen niet. Het mooi is natuurlijk dat vooral de portretten van voor de uitvinding van de fotografie tóch een beeld kunnen laten zien van “vroeger”. Uit dat oogpunt zijn ze zeker ook geschiedenis.

   Beantwoorden

 9. Ferrara
  okt 17, 2021 @ 22:42:05

  Dit is nou weer zo’n blogje waarbij ik blij ben laat aan te haken, want alleen al de reacties bezorgen me een lachbui, met Pannenkoek voorop. Dat wordt wat als jullie elkaar in levende lijve ontmoeten, wat zou ik dan graag om het hoekje kijken. Snap jij waarom er bier bestaat dat ‘Brave Hendrik’ heet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 18, 2021 @ 08:38:19

   Geen idee of zo’n ontmoeting er ooit gaat komen, Pannenkoek is toch enige maten verkreukeld neergekomen toen hij opgooiend met de pan gekeerd werd. Dat geeft nogal wat beperkingen en met de te overbruggen afstand voor mij is het niet heel waarschijnlijk, maar zeg nooit NOOIT wanr ik zou het ook erg leuk vinden.
   Ik vrees dat je de naam van dat bier ironisch moet zien en dat het flesje uiteraard “stout”bier bevat.
   Heerlijk hé die reacties, ze vullen aan, diepen uit en halen de krenten uit de pap.

   Beantwoorden

 10. terrebel
  okt 17, 2021 @ 21:59:11

  Net als foto’s liegen ook schilderijen niet, Riet. Maar mensen wel. Dat is al eeuwenlang zo. Elke informatie mag dus inderdaad met wat zout worden ‘gegeten’.

  Beantwoorden

 11. Naomi
  okt 17, 2021 @ 20:39:48

  Die eerste Hendrik heeft inderdaad iets weg van onze koning. Dat zie ik in dit geval in de tweede weer minder, terwijl je het daar dus zou moeten kunnen zien… Ach ja, misschien was het familie onder elkaar Rietepietz en zag je dat, daar in je dure huis;).

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 17, 2021 @ 20:55:58

   Ja vreemd hé, op zich zou het natuurlijk kunnen, je ziet wel vaker dat iemand overheersend trekken heeft van één van de ouders. In mijn familie overheersen de trekken van de familie van mijn vader en dat kán natuurlijk in meerdere generaties voorkomen. En zelfs inteelt kun je niet uitsluiten in vroegere generaties, waardoor zéker bepaalde familietrekken gingen overheersen en generaties later nóg te zien zijn.

   Beantwoorden

 12. RenéSmurf
  okt 17, 2021 @ 18:58:23

  Het nadeel van Wikipedia vind ik dat daar op staat wat men weet, en meer is er ook niet, de rest blijft altijd gissen. Een beetje kunst en cultuur is altijd fijn.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 17, 2021 @ 19:35:15

   Van het verleden kunnen we ook niet alles weten en moeten het doen met het beetje dat bekend is. Je kunt natuurlijk nog gaan zoeken in gespecialiseerde archieven maar ik houd het bij “de grote lijnen”.
   Met de nadruk op “een beetje” want cultuur speelt geen hoofdrol bij mij.

   Beantwoorden

 13. liesonderweg
  okt 17, 2021 @ 18:06:33

  Toen (ook!) al…!?
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 14. Sjoerd
  okt 17, 2021 @ 17:04:15

  Ik begin al het vermoeden te krijgen dat die prinsessen en koninginnen ook wel eens een scheve schaats bereden…. Als ik naar de snoet van deze Hendrik kijk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 17, 2021 @ 17:12:22

   In vroeger tijden was dat zelfs redelijk normaal en toegestaan mits men er zo discreet mogelijk mee omging.
   In die tijd was de partnerkeuze meestal een zakelijke aangelegenheid waarbij het erfgoed en titel meer gewicht in de schaal legde dan liefde.

   Beantwoorden

 15. Thomas Pannenkoek
  okt 17, 2021 @ 16:31:52

  Buikpijn, dat heb ik nu, en het is allemaal jouw schuld !!!!
  Je hebt jezelf weer overtroffen in je beschrijvingen vandaag. Krullend van het lachen lag ik op het vloerkleed, mijn vrouw moest vijf buren oproepen om me terug tot het rijk der levenden te roepen.
  Restauraties van schilderijen… Enkele keertjes heb ik me hieraan gewaagd (en in de schoenen van anderen geschoven), niet echt mijn roeping… https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20120826_00271816

  Beantwoorden

 16. Happy Hulk
  okt 17, 2021 @ 14:56:50

  Duidelijk geen Hendrik Hulken!

  Beantwoorden

 17. gewoonanneke
  okt 17, 2021 @ 14:21:10

  Zou best kunnen. Afijn weer een stukje geschiedenis wijzer

  Beantwoorden

 18. Rebbeltje
  okt 17, 2021 @ 14:17:15

  Ja met blikken gooien kan op zulke plaatsen niet hihi
  Heb weinig met geschiedenis dus zou ook niet snel zo een gebouw binnen gaan…
  Maja je bent koninklijk of niet haha
  Je hebt er een mooie draai aan gegeven…groetjes

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 17, 2021 @ 14:29:44

   Er lopen heel veel suppoosten rond dus het mag een wonder zijn dat ik niet betrapt werd. 😉 Wel m’n eigen draai natuurlijk, gelardeerd met toch wat echte feitjes, het moet niet gekker worden.

   Beantwoorden

 19. Liesbethblogt
  okt 17, 2021 @ 13:53:00

  Hahaha! O heerlijk dit ik heb voor dit stukje Vaderlandse geschiedenis ook een hulplijn nodig ik heb zó geen interesse in het koningshuis dat ik dus niet eens wist dat dat de spous van Wilhelmina was. Leek me toch het soort vrouw die je niet moet belazeren, dat terzijde. Is ie vroeg gestorven soms?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 17, 2021 @ 14:08:48

   Daar moet ik ook even voor spieken op de gelinkte site, hij werd 58 jaar oud en was van 1901 tot 1934 prins gemaal van Wilhelmina.
   het was het staartje van de tijd van “de verstandshuwelijken ” bij de adel. Het ging daarbij meer om voortplantingshengsten dan om liefde en buiten de pot piesen was nog redelijk normaal in die kringen.

   Beantwoorden

 20. MelodyK
  okt 17, 2021 @ 13:25:56

  Hoeveel Hendrik V’s waren er dan?
  Want als ik op Google intik: Hendrik V
  krijg ik : Monmouth, 16 september 1386 – Bois de Vincennes, 31 augustus 1422
  Ik duik niet verder want die Hendrikken kunnen me niet zo boeien
  Ook heb ik niks met de Oranjes…

  Wel met jou maar dat is natuurlijk geheel iets anders 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 17, 2021 @ 13:32:11

   Ja ik had natuurlijk ook mijn éigen Hendrik. 😉 . Maar vroeger had volgens mij iedere familie die iets voorstelde z’n eigen Hendrik , die naam leverde in het nageslacht dan ook veel “rug”nummer op. maar ik de pag voor de juiste Hendrik gelinkt aan het plaatje waar z’n naam, titel en geboortejaar op staan.

   Beantwoorden

 21. Karel
  okt 17, 2021 @ 13:25:30

  aha het Mauritshuis dus , hemelsbreed zat ik er niet ver naast 😁
  je beschrijft die kunstwerken ongeveer zo als ik ze ook zie , vind het enorm knap als iemand zo kan schilderen , maar de prijskaartjes die ” men ” er aan hangt zijn te zot voor woorden
  rustige zondag groet

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: