lelijk gestoken

Oeps daar lag ik dan op m’n knietjes…. ik was helemaal niet bedacht op een enorme steek van een… werkbij! Het kreng moet me gespot hebben toen ik, lekker in het zonnetje, in de tuin een bammetje zat te eten.
Waarschijnlijk éven niet opgelet en húp… ik heb de steek te pakken die meteen gaat werken als ik m’n bordje binnen breng.
Ineens zié ik dat een deel van de visgraat parketvloer bijna van z’n graatje dan maar valt.
Het deel rondom de eettafel, dat is natuurlijk ook het deel dat het meest te lijden heeft van schuivende stoelen. Eigenlijk zou de vloer een keer opgeschuurd moeten worden om er weer als nieuw uit te zien, maar ja, dan moet ik minstens één nacht het huis uit.
Ik kan uitsluitend door de kamer naar boven, en ook naar de keuken of naar buiten.
Nou ja, stofzuiger erdoor dan maar, soppie er overheen en dan maar zien of er nog iets in het blik zit met de wasachtige olie die ik nog ergens moet hebben.
We waren ons tijd vér vooruit want visgraat was hélemaal uit maar ik vond het gewoon mooi! Nu is het hoogst modern maar dan niet in hout uitgevoerd maar in PVC.

Toen de vloer dertig jaar geleden gelegd werd gebruikte men spullen die “milieutechnisch’ allang niet meer mogen.
Boenwas mag ook al niet meer, na een onderhoudsbeurt van alweer minsten tien jaar geleden ging de vloer flink in de olie en zijn de juiste onderhoudsmiddelen steeds lastiger te vinden.

Er zit gelukkig nog meer dan genoeg in het blik en je ziet de visgraatjes de rug rechten, ach, hij ligt pas dertig jaar dus het moet nog maar een een paar jaar kunnen.
Op laten schuren kan altijd nog, als ik dáár aan ga beginnen val ik van het één in het ander vrees ik, behangetje, verwerk, enz, enz…. !
Zó diep was die steek van die werkbij nou ook weer niet en uiteindelijk ik ben reuze modern met m’n visgraatje!

75 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leonoras life
  okt 08, 2021 @ 10:21:04

  Mooi hoor! Maar wat een klus🙈

  Beantwoorden

 2. minoesjka2
  okt 03, 2021 @ 15:14:55

  Goed bezig hoor!! Als ik zo naar mijn ramen kijk, mag die werkbij ook wel eens bij mij langs komen hahahahaha

  Beantwoorden

 3. Spontanity
  sep 30, 2021 @ 13:27:09

  Het is weer helemaal in inderdaad visgraatjes 🙂

  Beantwoorden

 4. Nicky
  sep 29, 2021 @ 22:40:16

  Ik vind ‘m prachtig! Wel je poetsdoeken goed uithangen of meteen wassen, he?

  Ik heb ooit een collega gehad met een prachtig hagelnieuw zelfgebouwd huis. Het laatste wat hij nog moest doen was de vloer in de (lijnzaad)olie zetten. Toen hij klaar was, gooide hij de doeken in de hoek van de bijkeuken en ging naar z’n werk. Die doeken gingen smeulen en zijn nieuwe huis was helemaal zwart van de rook. Mazzel dat hij alle ramen dicht had (was in de winter) met meer zuurstof erbij was de hele tent afgebrand.

  Beantwoorden

 5. willyfotoblog
  sep 29, 2021 @ 17:58:07

  ook na zoveel jaar, blijft zo’n vloer mooi Riet

  je ziet natuurlijk dat hij gebruikt wordt, maar daar dient zo een vloer toch voor

  en met het onderhoud valt wel mee

  groeten

  Beantwoorden

 6. Liesbethblogt
  sep 29, 2021 @ 10:43:15

  Ik vind die vloer dus ook mooi he. Zouik een huis betrekkend an zou ik het zeker laten liggen misschien idd een beurtje geven. Zo’n vloer kan altijd werken als mooie ondergrond in foto’s. Je hebt toch wel viltjes onder je stoelen he?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 29, 2021 @ 15:03:58

   Ja dát wel, maar onder m’n schoenen niet. 😉 Niet dat ik huis altijd schoenen aan heb. En viltjes slijten of verdwijnen soms ineens spoorloos en dat ik niet altijd op tijd in de gaten. ;-(

   Beantwoorden

 7. Thomas Pannenkoek
  sep 29, 2021 @ 10:36:54

  Voor onze bovenverdieping lieten we (ondertussen) 26 jaar geleden ook parket aansmeren. Het ziet er ondertussen niet meer uit door slijtage,… maar het zal ons worst wezen. In het donker, als we slapen, zien we het toch niet…

  Beantwoorden

 8. matroos
  sep 29, 2021 @ 10:18:23

  Hier ook zo’n vloer enkel beuken,1x geschuurd ivm waterschade en er zit lak op dat op waterbasis is.In de boot hebben we teak scheepsparket ook met lak op waterbasis.Gewoon schoon te maken met scheutje lecol clean in het water.1x per 5 jaar of zo met lecol was behandelen.De vloer in huis ligt er ook al ruim 25 jaar en in de boot 20 of zo.Zo als het met alles is komt het uiteindelijk weer in zwang als je lang genoeg wacht.Dus al met al hoeft die werkbij hier niet langs te komen voor de vloer.De kabouters zijn wel welkom voor de rest🤣

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 29, 2021 @ 15:09:37

   Met een béétje onderhoud heb je inderdaad heel lang plezier van een houten vloer. En ze kunnen best een paar keer geschuurd worden want zo snel schuur je een centimeter hout niet weg. Vloertje voor het leven als dat zou moeten. Ik vind het nog steeds mooi, ook na ruim dertig jaar.
   Kabouters zou ik natuurlijk zélf houden, daar heb ik ook genoeg voor te doen, maar die laten zich hier ook nooit zien.

   Beantwoorden

 9. Naomi
  sep 29, 2021 @ 10:05:26

  Lekker bezig! En dertig jaar dezelfde vloer. Ik vind dat juist wel iets hebben. Dan gaat hij echt ‘leven’ en juist een paar slijtplekken zorgen daarvoor vind ik dan.

  Beantwoorden

 10. groengenot
  sep 29, 2021 @ 00:41:54

  Dus je bent niet écht gestoken door een werkbij? Anders had een ijsblokje op de zere plek wel direct soelaas gebracht. Maar voor al die ‘movementen’ die je uithaalde, gaat een ijsblokje niet helpen, vrees ik.😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 29, 2021 @ 08:37:26

   Nee gelukkig niet, een bijensteek pakt vaak vervelender uit dan een wespensteek weet ik uit een grijs verleden. Ijsblokjes zou ik éérst hebben moeten maken want die liggen niet standaard in de vriezer. 😉
   Maar de gevolgen van deze imaginaire steek ben ik al te boven , nu alleen maar genieten van de duidelijk opgeknapte vloer.

   Beantwoorden

 11. Rebbeltje
  sep 28, 2021 @ 23:48:43

  Weet je op zo een vloer passen mooie kleden 😉
  Je was dus een bezige bij en werkbij ..
  Denk dat je zo bij je dochter mag logeren terwijl anderen je vloer schuren en boenen
  Tip 😉

  Beantwoorden

 12. schrijfselsvanmij
  sep 28, 2021 @ 22:49:57

  Jeetje, dacht ik even dat je letterlijk was gestoken … haha. Prachtig, die vloer!

  Beantwoorden

 13. Karel
  sep 28, 2021 @ 22:24:39

  het parket op de bovenverdieping ligt er op een poetsbeurt na hier ook nog goed bij , en dat al meer dan 40 jaar , oké niet in visgraten , maar in gewone recht toe banen 🙂
  of ik het ooit nog eens zal schuren en lakken , denk het niet , maar een goede poetsbeurt heeft het zeker verdient
  hoe is het met de prik van de mooie bij , heb je wel goed doorstaan denk ik

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 29, 2021 @ 09:05:23

   Dat zou ik in jouw geval ook niet doen, als je de kamers eigenlijk toch niet nodig hebt moet je daar geen geld in steken. Zodra jij eruit trekt breekt de volgende bewoner het er waarschijnlijk uit.
   Dit soort steken is uitgewerkt zodra de klus klaar is. 😉

   Beantwoorden

   • Karel
    sep 29, 2021 @ 20:28:25

    zo is het ook , k begin er niet meer aan
    ga liever de hort op , te voet of op de pedalen
    een dierentuin bezoeken is ook geweldig

    gister een pracht dag , zag je wel al , ja de Sneeuwuil heeft flinke klauwen hoor pppfffttt , en dan de tandjes van de Tijger , nu die zijn enorm
    ik kon de jeugd aardig voor laten gaan , maar stoor me er ook niet aan , kan het aardig loslaten

    Beantwoorden

 14. MyriamC
  sep 28, 2021 @ 22:24:27

  Bij mijn zoon ligt er ook visgraatparket. Hun huis dateert van de jaren ’70. Wij hadden in ons appartement blokjes parket. Ook mooi vond ik. Nu hebben we in ons huis stroken. En ook dat vind ik mooi, wat eigentijdser wat beter bij onze inrichting past. Whatever, eender welke houten vloer is mooi en stijlvol.

  Beantwoorden

 15. gewoonanneke
  sep 28, 2021 @ 21:57:24

  Ja dat schuren is nog een hele klus om te doen alleen al alles er uit halen. Maar het is nog een mooie vloer Peter en Chantal hebben ook zo’n oude parketvloer ik vind het echt wel wat hebben. En laat die werkbij maar zoemen ff nog………

  Beantwoorden

 16. djaktief
  sep 28, 2021 @ 21:47:18

  Prachtig jouw visgraat. Wij hebben ook een parketvloer. Ik gebruik polish en cleaner van het merk HG dat hebben ze bij supermarkten en bouwmarkten. Ik laat onze vloer pas opschuren als er geen kinderen meer thuiswonen. Het is heel duur ook met de lak die eroverheen moet.

  Beantwoorden

 17. John
  sep 28, 2021 @ 21:35:35

  Ik heb hier ook nog een blik staan. Wist niet dat boenwas ook niet meer mocht. Hier gaat er nog bijenwas op de meubels. Waarschijnlijk erg ouderwets, maar het houdt alles wel in topconditie.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 28, 2021 @ 21:42:09

   Ze mogen de houten vloeren niet meer lakken met de spullen die nodig zijn om hem in de was te kunnen houden. De boenwas valt dus af voor vloeren. Ik gebruik meestal taekolie voor de meubels , dat werkt ook prima op veel houtsoorten maar natuurlijk niet voor eikenhout.

   Beantwoorden

 18. Neeltje
  sep 28, 2021 @ 21:21:01

  Oei, niet op tijd weggedoken! Maar goed, het leverde wel iets op toch? Een leeg blik!

  Beantwoorden

 19. Ferrara
  sep 28, 2021 @ 21:02:03

  Pff knap werk. Ik heb het niet erg op werkbijen. Ik meen mij te herinneren dat je een fles vol van dat spul hebt gekocht of was dat iets anders?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 28, 2021 @ 21:04:45

   meestal zie ik ze ook tijdig en kan ik wegduiken, maar dit keer was ik te laat en zat ik met de gevolgen.
   Ja dat was voor de plavuizen in de keuken en de serre en is alleen om schoon te maken met iets van verzorging erin.

   Beantwoorden

 20. RenéSmurf
  sep 28, 2021 @ 20:56:35

  Hier vliegen de laatste tijd ook veel bijen rond, ik hoop er maar het beste van. Mijn ouders hebben onlangs een nieuwe keukenvloer gekregen, het went snel maar is prachtig.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 28, 2021 @ 21:08:14

   Altijd oppassen met bijen, zelfs als het geen werkbijen zijn, een steek kan lelijk gaan ontsteken.
   Maar in de keuken zal geen parket liggen, misschien de moderne PVC vloer, die kan wel hout lijken.

   Beantwoorden

 21. VoorHetBlogGezet
  sep 28, 2021 @ 20:19:58

  Wauw, tis dat ik allergisch ben voor bijen.😉
  Ziet er weer toppie uit hoor. Enne, bij de volgende opknapbeurt kom je gewoon een nachtje in mijn *herberg* slapen. 🙋‍♀️😘

  Beantwoorden

 22. Mrs. Brubeck
  sep 28, 2021 @ 20:13:23

  Ik vind het ronduit prachtig, wij hebben ook een oudere parketvloer, eentje die bijna niemand meer heeft. Jouw visgraat, ik zou er zo voor tekenen!! 👍👍

  Beantwoorden

 23. Suskeblogt
  sep 28, 2021 @ 19:39:46

  Heel mooi zo’n vloer maar wel zwaar om die mooi te laten blijven.

  Beantwoorden

 24. Matroos Beek
  sep 28, 2021 @ 19:25:33

  In hout vind ik mooier dan in pvc. Mooi visgraatje heb je daar op de vloer. Een hele klus om dit te boenen, maar je hebt dan ook iets moois. Dat hij een beetje geleefd heeft, dat is net prachtig. Dat zal je met pvc dus nooit hebben. Ja, je bent helemaal in.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 28, 2021 @ 20:02:44

   Klopt, hout leeft.en als hij weer een keer opgeschuurd zou worden is hij weer als nieuw.
   Het is een dubbele visgraat en ik vind het nog steeds mooi. Dat PVC ziet er toch een stuk killer uit , En waar komt het spul allemaal weer terecht als het over 10 jaar uit de modi is vraag ik me dan af.

   Beantwoorden

 25. omabaard
  sep 28, 2021 @ 19:17:31

  Dappere werkbij! Hopelijk niet teveel last van de spieren nu?
  Mooie motief vind ik.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 28, 2021 @ 19:57:05

   Nog niet in ieder geval niet meer dan anders. 🙂 Dit smeert wél een stuk makkelijker dan boenwas. Maar dáár had ik een machine voor, die staat nog op zolder maar daar moeten dan andere borstels voor komen denk ik, zitten nog onder boenwas,

   Beantwoorden

 26. liesonderweg
  sep 28, 2021 @ 19:13:22

  Nochtans héél mooi, die visgraat!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 27. MelodyK
  sep 28, 2021 @ 19:11:39

  Dappere Dodo!!!

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: