van de hoed en de rand

Komt wel eens voor hé, dat iemand in een column of interview precies verwoord hoe jij over een bepaalde zaak denkt. Meestal heb ik niet de behoefte zoiets als blog neer te zetten, ik kan over het algemeen net zo goed zelf verwoorden wat ik wil zeggen als een willekeurige BNner die het vanaf ongeveer dezelfde uitvalhoek bekijkt.
Zo beweer ik hier en daar gerust dat al die woke toestanden juist in de hand werken dat groepen uit elkaar gedreven worden i.p.v met elkaar verbonden worden.

Maar als er dan in de krant een groot interview staat met eenman die de woke van ”de gekleurde kant” kan bekijken wil ik toch wel wat stukjes plaatsen uit dat interview.,
Nee ik kén hem niet, de hiphopstroming was en is niet aan mij besteed maar met zijn gezonde verstand is niets mis.
Zijn band groeide in de jaren 90 uit naar “wereldbekend” en bestond naar zijn zeggen uit “Twee blanke jongens, een Indo en twee zwarte muzikanten, waaraan hij toevoegt ” niet dat de bandleden zich destijds zo bewust waren van hun huidskleur.

Hij heeft het ook over het feit dat de blanke Ned. dichteres Marieke Lukas het gedicht van de zwarte Amanda Gorman niét mocht vertalen en zegt daarover…..

Wat mij betreft zou het hele interview best geplaatst kunnen worden maar ja, ik ben ik en doe toch ook altijd weer graag mijn eigen zegje. Neem nou de heisa om “etnisch profileren”. De politie in Amsterdam krijgt toezichthouders om te zorgen dat er niet alléén gekleurde mensen aan gehouden worden. Dat er relatief veel criminaliteit is onder de gekleurde medemens is een gegeven. het hoe en waarom doet nu even niet ter zake, het is er. Over het algemeen hebben die wat minder herkenbare kenmerken als haarkleur en dragen bovendien vaak gelijksoortige donkere kleding met bij voorkeur een hoody.

Het heeft dus bar weinig zin ook mensen met andere e uiterlijke kenmerken aan te houden wanneer er gezocht wordt naar “getinte” daders. ( let wel, dat betekent niét dat er geen blanke criminelen zijn).
En de wijken waar vrijwel uitsluitend mensen met een andere etnische achtergrond wonen?
Moet je daar dan maar niet meer zoeken of controleren omdat de vereiste aantallen aan ” blanke” er niet aangehouden kunnen worden.
Ik kan het niet helpen maar moet aan heel oud mopje denken van Max Tailleur……een Jood met enorm veel zelfspot waar menigeen met lange tenen een voorbeeld aan kan nemen… dat mopje ging ongeveer zo;

Moos komt holletje nacht Sam tegen die op het Leidsplein zoekend rondloopt.
Moos; wat doe jij hier nou ?
Sam; Ik ben m’n sleutels verloren .
Moos; En je weet zeker dat je ze hier op het Leidseplein verloren bent?
Sam : Nee ik ben ze op het Rembrandtplein verloren
Moos; Maar waarom zoek je dan hier en niet op het Rembrandtplein
Sam : Omdat hier beter licht is…………!

55 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  sep 28, 2021 @ 01:29:24

  Goh Max Tailleur mooie man was dat. Schiet mij ook nog te binnen. Moos verkoopt aan Sam een partij blikjes vis. Twee maanden later belt Sam en zegt joh Moos die vis die je me hebt verkocht was verschrikkelijk vies. Ja antwoord Moos maar die was ook niet om te eten maar voor de handel.

  Beantwoorden

 2. Nicky
  sep 21, 2021 @ 13:15:31

  Ik ken de beste man niet maar hij heeft wel gelijk. Ik heb tien jaar in Slotervaart in Amsterdam gewoond. Geen beste buurt en ik irriteerde me mateloos aan het agressieve en intimiderende karakter van veel mensen uit die buurt (‘Hé meisje! Hé meisje! Pssst! H**r!!!’ tegen mijn destijds 14-jarige dochter. Grrrrr!). Hun huidskleur heeft me nooit een bal uitgemaakt. Het was hun gedrag waar ik me aan stoorde. En als je iemand daar op aansprak werd meteen de racisme-kaart getrokken. Zo vermoeiend!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 21, 2021 @ 13:35:25

   Wie vertel je het, ik weet er alles van , ben niet voor niets vertrokken uit de stad waar ik geboren en getogen ben.
   Het behoud van de eigen cultuur was voor iedere cultuur belangrijk, behálve voor de onze. Wij moesten meer ons best doen, dat is heel triest als je in je eigen land vereenzaamd omdat er vrijwel niemand meer woont die je verstaat en daar ook geen moeite voor deed, zelfs officiële papieren waren meertalig met het Nederlands vaak niet eens op de eerste plaats.

   Beantwoorden

 3. Corja
  sep 20, 2021 @ 14:39:38

  Ik moest hieraan denken: zo’n vijftien jaar geleden, groep 8. Tijdens een geschiedenisles valt het woord racisme. Natuurlijk volgt er een ‘discussie’, op kinderniveau. Iedereen vindt racisme belachelijk, wat maakt een kleurtje nou uit! Ja, zeg ik, jullie spelen al het hele jaar met de twee gekleurde kinderen uit onze klas, zonder enig probleem. Toen volgde, serieus, de vraag: Hè? Wie dan? Ik noemde de namen en ze sloegen stijl achterover; nog nooit hadden ze zich gerealiseerd dat de een uit Suriname, de ander uit Indonesië kwam. Zij zagen alleen een speelkameraadje en geen ‘kind van kleur’. Overigens een uitdrukking waar ik allergisch voor ben.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 20, 2021 @ 14:45:08

   Ook dát staaft mijn mening dat de huidige discussies op alle gebied alleen maar de boel op scherp zetten. Je wordt as het ware gedwongen dingen te zien die nooit een probleem waren. Zo ook bij LHBT zaken. je gender ID is niet belangrijk zolang je geen relatie met elkaar wilt, want dán moet het toch een beetje bij elkaar passen.Maar dan vertelt wederzijds instinct je meestal wel wat je weten moet.

   Beantwoorden

 4. meninggever
  sep 20, 2021 @ 08:25:10

  In de kern gaat alles om gratis geld. Een cheque, uit te betalen door hen die nooit iets fouts deden, aan hen die nooit leden! Gratis geld, het ultieme doel van hen die altijd maar in de slachtofferrol schieten. Na 1975 weten we wel beter. Elke dag komen er honderden immigranten naar dit vreselijke land vol racisme en kansenarmoede. Wat zou daarbij het meest spelen?? Juist!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 20, 2021 @ 10:00:43

   Ik vrees dat je gelijk hebt. las vanmorgen weer een artikel die het “makkelijk in de slachtofferrol schieten” weer bevestigd en door onze latent aanwezige “schaamcultuur” heeft het altijd weer succes.

   Beantwoorden

 5. Naomi
  sep 18, 2021 @ 08:34:28

  Brrr… ‘woke’ vind ik zo’n stom woord. En verder ben ik het helemaal met je eens.

  Beantwoorden

 6. Thomas Pannenkoek
  sep 18, 2021 @ 08:23:03

  Deze tekst verdiende een tweede lectuur. Knappe visie van die hiphopper!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 18, 2021 @ 09:47:17

   Het is fijn dat mijn mening bevestigd werd door hem want hij kan het weten. Als je als man met een kleurtje moet zeggen dat je je ” nog nooit zo vervreemd hebt gevoeld als nu” dan is er iets goed mis gegaan met aanvankelijk vast wel goede bedoelingen. (dáár wil ik in blijven geloven)
   Natuurlijk valt iemand met een kleurtje op en wordt daar soms naar gekeken. Maar als ik in een tuin allemaal groene boompjes zie met ergens één knalrode Acer valt die me het eerste op. Dat wil niet zeggen dat ik kijk omdat die Acer me niet bevalt, ze zijn prachtig maar hij trekt wél m’n aandacht doordat hij afwijkt van de anderen.

   Beantwoorden

 7. John
  sep 18, 2021 @ 08:19:36

  Ik heb eerlijk gezegd nog nooit kleur gezien. Als je begrijpt wat ik bedoel. Mensen zijn mensen, ongeacht… Maar je wordt tegenwoordig al vanzelf in kampen geplaatst lijkt het. Hij is wit dus hij zal wel..
  Ik ga kijken of ik dat interview kan vinden ergens want wat ik lees is prima.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 18, 2021 @ 09:38:50

   Het was een interview in de Telegraaf van j.l donderdag, niet jouw favo dagblad maar, als je niet op de soms nogal suggestieve koppen afgaat toch wel vaak lezenswaardige stukken van bijv. columniste Nausicaa Marbe. Ach, net als bij andere dagbladen moet je wel je gezonde verstand blijven gebruiken en niet alles klakkeloos “tot je nemen”.

   Beantwoorden

 8. Ferrara
  sep 17, 2021 @ 22:49:15

  Ik krijg al pukkeltjes van het woord woke, waarom kan dat niet gewoon in het Nederlands. Bewustwording, alert zijn. Het lijkt wel sinds die term de media binnensloop we steeds negatiever naar elkaar zijn gaan kijken.
  Goeie mop van Tailleur, zelfspot dat zouden meer mensen moeten hebben.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 18, 2021 @ 09:50:04

   Ik krijg er rode vlekken van, verschil moet er zijn. 😉 Het overgrote deel van Nederland was van goede wil, de kleine groep die dwars ligt bereik je toch niet met dit soort gedoe maar er wordt nu wél geknabbeld aan de goede wil van dat overgrote deel.

   Beantwoorden

 9. gewoonanneke
  sep 17, 2021 @ 21:15:48

  Moest eerst opzoeken wat Woke was nog nooit van gehoord….. ja al dat gedoe van mensen om dingen zo scherp te stellen slaat nergens op, van beide kanten hoor.

  Beantwoorden

 10. Neeltje
  sep 17, 2021 @ 19:52:33

  Denk niet wit, denk niet zwart
  Denk niet zwart-wit
  Maar in de kleur van je hart ❤

  Beantwoorden

 11. liesonderweg
  sep 17, 2021 @ 17:07:07

  Kleur…!? Laat ons proberen meer mens te zijn…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 17, 2021 @ 18:03:27

   `Dát in ieder geval, ik zág ook altijd iedereen gewoon als mens, Vroeger was het duidelijker en waren er in mijn gevoel alleen goede en minder goede mensen. Nu zijn er alleen nog “soorten” mensen. Blanke en zwarten en alle vormen LHBT moeten we allemaal onderkennen om geen fouten te maken. Ik ben blij dat er ook nog mensen zijn die nuchter nadenken.

   Beantwoorden

 12. Sjoerd
  sep 17, 2021 @ 15:29:04

  iedereen moet tegenwoordig wat te zeggen hebben, heb ik het idee. En iedereen moet er een mening over hebben.

  Beantwoorden

 13. jankrosenbrink
  sep 17, 2021 @ 15:00:39

  een heel goed verhaal Rietepietz!

  Beantwoorden

 14. Happy Hulk
  sep 17, 2021 @ 14:59:24

  Gelukkig zijn Hulken goed herkenbaar. 🤭

  Beantwoorden

 15. Karel
  sep 17, 2021 @ 14:50:09

  een schitterende mop
  lui die zeggen dat mijn voorouders criminelen waren vanwege de slavernij en dat alle straatnamen van lui uit die tijd weg moeten , wil ik niet op mijn pad tegenkomen , en dat gebeurt gelukkig ook niet , ik oud mij verre van welke discriminatie dan ook

  Beantwoorden

 16. Rebbeltje
  sep 17, 2021 @ 14:34:26

  Ha je mopje past er perfect bij…en jij doet je zegje maar is veel interessanter 😉
  Groetjes

  Beantwoorden

 17. MelodyK
  sep 17, 2021 @ 13:58:52

  😉 juist ja 😊

  Volgende maand begin ik weer te Zwarte Pieten hoor

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: