waar zijn ze?

Weet je nog dat ik vertelde over het miljoenen verslindende project Amare? En dat daar het vorige weekend open huis gehouden werd? En dat de rondleidingen allemaal besproken waren? Maar wie wilde mocht wél zelf komen kijken al moest er gewacht worden wanneer het té druk werd.
En dus stond ik er zondagmorgen om 10 uur, terwijl iedereen naar bos of strand ging, voor de deur van Amare.
Het gebouw moet onderdak bieden aan Nederlands Dans Theater, Koninklijk Conservatorium en Residentie Orkest en wordt gepresenteerd als; “huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting“.

Binnen word ik (daar zit nog een verhaal aan) verwezen naar het eind van de grote lichte hal waar een vriendelijke knul me vraagt of ik zelf rond wil kijken of een rondleiding wil…????? Hij blijkt nog één kaart te hebben voor de eerstvolgende rondleiding van 10,15 bingo!!!
De ruimte beneden is toegankelijk voor iedere passant en loopt parallel met de straat, fijn als het regent toch?
Het is ruim…. héél ruim en leeg, toch raadselachtig dat zoveel “ruimte”zoveel miljoenen heeft opgeslokt.

De gids vertelt dat vooral goud en hout de invalshoek waren voor de “aankleding”.
Helaas toch geen verklaring voor al de miljoenen want het is geen goud wat er blinkt.
Dan is deze goudkleurige wandbekleding ook nog grotendeel wegbezuinigd en veel van de grote hallen zijn er niét mee bekleed zoals de bedoeling was.
Er zijn veel roltrappen, veel houten vloeren en veel héél hoge, loodzware glazen deuren, naar ik aanneem heeft dat alles te maken met geluidshinder van elkaar voorkomen en akoestische belangen.
En ja, goud kleurige bekleding op de 1500 stoeltjes in de grote theaterzaal. Ook daar is bezuinigd, er kwam géén beweegbare vloer maar álle stoeltjes staan op een licht hellende vloer en kunnen verwijderd worden voor grote evenementen.

Een etage hoger is het domein van het danstheater, Ook daar een theaterzaal met goud bekleding op de stoeltjes en een doodeng hoog balkon vanwaar je natuurlijk wél goed zicht hebt op de voeten van de dansers. We zien de ruimte waar de dansers zich kunnen voorbereiden en de grote licht zaal waar leerlingen kunnen oefenen. Veel spiegels en licht met foefjes.
Natuurlijk leg ik even mijn voet op de bar maar als ik kijk hoe de foto is geworden blijkt die mislukt, gewoon te lastig licht denk ik.
In één van de keurige houten vloeren valt mijn oog op een nauwelijks zichtbare onvolkomenheid. Ik zie zo’n vloerlegger dan twijfelen, tja , deze naad is niet helemaal goed maar ja, in het grote geheel ziet niemand dat.
Zo’n man heeft dan buiten Rietepietz gerekend want die legt het genadeloos vast , ja dáár, zo’n 30 cm iets schuin rechts vóór haar linkervoet.

Helaas is het conservatorium deel grotendeel niet te bezichtigen, jammer want dat had natuurlijk wel mijn interesse omdat het nog steeds de bedoeling is dat Sebastian daar terecht komt. Vierde etage en alleen de zaal waar de studenten hun werk kunnen uitvoeren mochten we zien.
Het conservatorium trekt er pas over een paar maanden in want dat veel van de hekken weg zijn en er plantjes in het perk voor de deur zijn gepland betekend geenszins dat alles nu klaar is. ach, ze zijn ook maar een half jaar te laat met opleveren.

62 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Neighborhood Cat
  sep 20, 2021 @ 21:06:13

  De prachtige foto’s.

  Beantwoorden

 2. Spontanity
  sep 09, 2021 @ 21:19:59

  Nou, je hebt dit toch maar weer mooi mee kunnen pikken!!

  Beantwoorden

 3. Nicky
  sep 09, 2021 @ 17:02:08

  Oh, geweldig! Een hele rondleiding door zo’n kapitaal pand en dan zie je zo’n fout in de vloer! Ik had het eigenlijk wel mooi gevonden als je er iemand bij geroepen had. “Jongeman! Loopt u eens even mee. Kijk eens hier!” en dan zo’n lekker strenge blik erbij. 🙂 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 09, 2021 @ 17:47:00

   Even lekker de boel opnaaien ja, ik zie het voor me. 😉 Toch ben ik eigenlijk wel benieuwd óf er nog iemand is die het opgevallen is. Dat denk ik eigenlijk niet , er liggen zóveel meters houten vloer en iedereen kijkt natuurlijk om zich heen en niet naar de vloer. 😉

   Beantwoorden

 4. Liesbethblogt
  sep 09, 2021 @ 16:59:54

  Tss Rietepietz ik kan de hoge barre nog aan! De hoogte van die gele stoelen pfff hoogtevrees.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 09, 2021 @ 17:42:51

   Ik denk dat ik het óók zou kunnen, maar over élégance gaan we het dan beter niet niet hebben, en al helemaal niet of ik het been er ook weer zonder kleerscheuren vanaf zou kunnen krijgen. 😉 .
   Inderdaad éng stijl hoor dat balkon in de danszaal. Ik heb het er ook niet zo op.

   Beantwoorden

 5. Neeltje
  sep 08, 2021 @ 21:23:40

  Wat had ik jou daar graag in een tutu gezien! Goudkleurig dan wel natuurlijk! En dan je oog op zo’n kier laten vallen, dat kun jij alleen maar! 😀 😀 😀

  Beantwoorden

 6. Karel
  sep 08, 2021 @ 21:21:59

  ja wel ander half uur reizen voor ik daar in de jungle ben hihi
  ik ben er zo graag , ben blij dat de foto’s er een goed beeld van geven

  Beantwoorden

 7. Suskeblogt
  sep 08, 2021 @ 19:56:15

  Daar is heel wat geld en politiek mee gemoeid. Dat is nu eenmaal overal zo.

  Beantwoorden

 8. MelodyK
  sep 08, 2021 @ 19:29:44

  mooi dat er nog een kaartje was … het moest dus zo zijn… en ja ach … projecten, begrotingen, offertes, die achteraf toch net ietsjes duurder uitvallen als de opdracht eenmaal binnen is .. .goh hoe kan dat nou, ik snap er niks van, enzo … .tja … daar zullen we maar niet nader op ingaan… jij had het naar je zin en daar gaat het maar mooi om toch

  Al dat nieuwe gedoe hoeft voor mij ovrigens niet… .veel van dan nieuws in die wereld verjaagt het oude en daarmee ook de sfeer helaas, velen willen te veel en dus eindigen ze in het megalomane … zoals in onze eigen stad ook het geval is geworden, vreselijk

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 08, 2021 @ 20:40:08

   ja helaas blijkt het zo te werken want het valt nóóit een keer mee. Maar het gebeurt dus niet uit onkunde maar expres, dat kan niet anders want normaal gesproken leert een mens van z’n fouten.
   Ik ga ook liever voor de oude glamour van het rode pluche!

   Beantwoorden

 9. willyfotoblog
  sep 08, 2021 @ 19:14:06

  een foutje.. en dat heb je uitvergroot Riet

  een chic gebouw dat goed bij uw kledij past

  misschien krijg je wel een uitnodiging voor de première

  groeten

  Beantwoorden

 10. Matroos Beek
  sep 08, 2021 @ 18:32:09

  Dat zou ik weleens in het echt willen zien!

  Beantwoorden

 11. MyriamC
  sep 08, 2021 @ 11:56:13

  Geld moet rollen, zullen we maar denken.
  En met jouw ogen is er nog niks mis in ieder geval.

  Beantwoorden

 12. meninggever
  sep 08, 2021 @ 09:21:36

  Ooit maakten wij de introductie mee van het nieuwe muziektheater in het vernieuwde centrum van die polderstad waar we ooit woonden, maar later nog vaak met vrienden de theatervoorstellingen bezochten. Het oude theater had stijl en sfeer, het nieuwe een betonklomp met schitterende (..) akoestiek, tientallen meters hoge plafonds, geen sfeer, en zeker geen stijl. Maar bejubeld om de architectuur. Wij hebben mede daarom ooit ons abonnement opgezegd en gaan er niet meer heen. Al dat nieuwe is niet meteen een verbetering. Al zullen de gebruikers van die gebouwen vast genieten en voordeel voelen bij het benutten. IK denk dat ik toch een beetje te veel van het pluche en balconnetjes ben om er van te genieten….:)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 08, 2021 @ 12:43:35

   Onbegrijpelijk dat een gebouw als Care al meer dan 100 jaar mee blijkt te kunnen gaan en zelfs als een soort Walhalla voor bij artiesten bekend staat . Net als in Den Haag ook al héle naoorlogse nieuwbouwwijken “herbouwd” werden en worden. Het is triest dat men blijkbaar zulk slecht werk levert in de bouw dat het soms al na 25 jaar vervanging toe is, en ik vrees dat wat ervoor in de plaats komt ook geen lang leven beschoren is.
   Ik deel je behoefte aan sfeer in een theater, en een beetje knieruimte . Hoewel hier zo te zien heel veel ruimte is staan de stoelrijen wel heel dicht op elkaar. Voor mij niet zo’n probleem met mijn 1.64 maar de Nederlander is gemiddeld minimaal 10 á 15 cm langer. En elkaar passeren voor een laatkomer gaat lastig worden.

   Beantwoorden

   • meninggever
    sep 09, 2021 @ 11:28:50

    Het Nieuwe DelaMar Theater in Amsterdam is er ook zo een. Al lukte het daar wel om van nieuwbouw (men behield alleen de oude gevels, de rest compleet vernieuwd) ook iets sfeervols te brouwen. Met dank aan Joop v.d. Ende die zijn eigen smaak en mening er door drukte, want hij was ook financier…Het kan dus wel..

    Beantwoorden

 13. Thomas Pannenkoek
  sep 08, 2021 @ 09:02:48

  Veel miljoenen zullen door de kieren gevallen zijn. Toch mooi gebouw, lijkt me…

  Beantwoorden

 14. John
  sep 08, 2021 @ 07:47:20

  Het geld zit ‘m niet in die kier in ieder geval 😆 Ik weet niet wat ik er van moet vinden, dan zou ik er ook moeten gaan kijken, maar geld verkwisten vind ik nooit een goede zaak.

  Beantwoorden

 15. Naomi
  sep 08, 2021 @ 07:34:30

  Hm… ik ging alle kanten op. Mooi, toch niet mooi, niet mijn smaak, heeft wel wat, maar ik geloof dat de conclusie is dat ik het toch wel wat vind. Alleen dat foutje in die vloer kan echt niet wat mij betreft. Dat valt toch iedereen gelijk op?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 08, 2021 @ 09:00:17

   Ik zie liever de sfeer van een theater zoals Care, zoveel warmer Ook de “oude” concertzaal had dat toch iets meer. Dit is allemaal wat koeler. Maar goed,als de lichten uit zijn maakt dát niets meer uit.

   Beantwoorden

 16. AnneMarie
  sep 08, 2021 @ 07:26:46

  Het ziet er wel strak en hypermodern uit. Jouw schoentjes passen er trouwens ook perfect bij. Alles goud wat er blinkt.

  Beantwoorden

 17. Leidse Glibber
  sep 08, 2021 @ 01:41:52

  Ziet er wel mooi uit, maar uhhhhh eingenlijk moet die vloer even over

  Beantwoorden

 18. Rebbeltje
  sep 07, 2021 @ 23:50:07

  voet op de bar grijnzzzzz…helaas geen foto, mislukt 😉
  Je ziet er mooi uit was zeker een zondag …bezichtiging ?
  Lijkt me prachtig om daar zo rond te lopen in een nog bijna leeg pand.
  En Sebastiaan kan nog even verder oefenen tot de opening 😉
  Groetjes

  Beantwoorden

 19. Karel
  sep 07, 2021 @ 23:02:28

  je zei zelf al ” bingo ” dat spel kan je daar goed spelen als het regent
  de man die de vloer lag en het volle pond in rekening bracht moet zich in en in schamen , als ie weet hoe dat moet 🙂
  de enige winnaar is de bouwondernemer denk ik

  Beantwoorden

 20. staartje
  sep 07, 2021 @ 22:32:40

  Natuurlijk leg ik even mijn voet op de bar maar als ik kijk hoe de foto is geworden blijkt die mislukt, gewoon te lastig licht denk ik. : 😂😂lol. Mooi dat je het kon bezichtigen

  Beantwoorden

 21. Ferrara
  sep 07, 2021 @ 22:30:45

  Wat betreft kleding paste je goed bij de stoelen. Dat valt mij dan weer op.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 08, 2021 @ 08:33:24

   Dat was een toevalstreffer die ook wel weer voorspelbaar zou kunnen zijn, ik draag vrij veel geel sinds deze wat diepere tinten geel in de mode zijn, die staan me wél, het fletse geel niet.

   Beantwoorden

 22. terrebel
  sep 07, 2021 @ 22:30:03

  Het wordt vast prachtig en er zullen vast prachtige voorstellingen gegeven worden maar het voelt toch een beetje wrang voor de vele kleinere theaters waar geen geld voor is vrijgemaakt en die nu bij bosjes failliet gaan. Maar het zal vast ergens goed voor zijn. Zo’n rondleiding lijkt mij in elk geval erg gaaf, Riet!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 08, 2021 @ 08:30:37

   Precies, de “oude theaters”stonden er maar nét 25 jaar en het is mij niet duidelijk waarin dit dan zo’n grote verbetering is. Het nu al berekende exploitatie tekort van ruim 2 miljoen per jaar zegt eigenlijk al iets over hoe nodig dit megaproject is.

   Beantwoorden

 23. liesonderweg
  sep 07, 2021 @ 21:48:57

  ‘k Ga mij niet uitspreken…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 24. Sjoerd
  sep 07, 2021 @ 21:32:12

  het is wel een heel apart pand, en ach, die onvolkomenheid heeft ook geen miljoenen gekost…

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: