terug naar zee

Oke, Kijkduin voldeed niet helemaal aan m’n verwachtingen maar ik zal er evengoed nog wel eens komen hoor. Net als op de Scheveningse boulevard die ook al behoorlijk uit z’n krachten gegroeid is en er wordt nog stééds gebouwd.
Dit keer rondom de vuurtoren waar nog geen hoogbouw staat. Er wordt al druk gewerkt met een grote kraan ondanks protesten door omwonenden, zij vinden het 75 appartementen tellende complex van 34 mtr. hoog té hoog om de slechts 30 meter hoge vuurtoren nog beeldbepalend te kunnen laten zijn. Projectontwikkelaars hebben daar geen boodschap aan. Zij knutselen een fantasierijke perspectieftekening in elkaar en de bezwaren worden ongegrond verklaard.

De linker foto laat trouwens mooi zien dat er een flinke wolkenpartij voor de kust hangt, Inderdaad ervoor want boven zee was er een vrijwel wolkeloze blauwe lucht. Dag gebeurt vaker en dus ook van de week toen ik met behoorlijke bewolking van huis ging maar op het strand heerlijk in het zonnetje liep.
Lekker met de voeten in het water lopend zie ik dan niet zoveel van de boulevard, langs en in het water is er genoeg te zien.
Op zo’n dag hebben de surfscholen het druk met kinderen in alle leeftijdsgroepen hun “vaar”digheden bij te brengen. Altijd leuk om te zien hoe dat spul ploetert in het water. Iets verderop is een deels drooggevallen golfbreker ten prooi gevallen aan een meeuwenkolonie.
De stenen zitten flink onder een dikke groene laag van, wat zal het zijn, zeewier….algen… mossen, ik heb geen idee. Voor de meeuwen lijkt het de ultieme voedselbank, ze laten zich door niets storen, niet door de steeds opspattende golven en niet door mij.

De ongelijke keien zijn spekglad door de begroeiing en natúúrlijk wordt er al over gepraat dat ze weg moeten omdat ze geen nut meer zouden hebben en wél gevaar mee brengen. Hoe is mijn generatie in ’s hemelsnaam oud geworden met , met gladde golfbrekers…. en echte boten op de boulevards om kinderen op te laten spelen. Zowel in op Scheveningen als op Kijkduin lag zo’n boot op het droge, ze komen allebei niet terug, té gevaarlijk. Zouden de kinderen tegenwoordig dan toch écht van suiker zijn? Nóg een wonder dat ze niet uit de zee gehaald worden!

64 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Lot
  jul 28, 2021 @ 08:30:23

  In het gebouw naast de vuurtoren heb ik 10 jaar gewerkt rond de eeuwwisseling. Was mooie tijd met een kamer met uitzicht op zee.
  En als het kon in de lunchpauze even voetjes in zee.
  Nu ga ik er maar niet meer terug, teveel veranderd wat ik niet wil zien.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 28, 2021 @ 10:15:52

   Ik herinner me dat je dat al eens vertelde, dan heb je waarschijnlijk dat bejaardenhuis zien bouwen dat er dicht achter ligt. Het gebouw waar jij werkte volgens mij al weg. De grote kraan spreekt boekdelen, ik heb eigenlijk hetzelfde probleem sinds de drukkerij niet meer om de hoek zit kan ik niet meer even voor of na het werk in zee afkoelen,. dat mis ik ook heel erg al ga ik nog wel af en toe even naar Scheveningen.

   Beantwoorden

 2. Spontanity
  jul 27, 2021 @ 17:19:41

  Dat niet in zee mogen zwemmen zie ik ook nog wel gebeuren.
  Dat wij überhaupt nog leven is al een wondertje op zich 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 27, 2021 @ 17:38:47

   De zee is bést een reden om goed op te letten maar als je de gevaren kent komt het wel goed. Nu leggen ze niets uit maar sluiten uit.
   Ja dat geloof ik ook, wat wij al niet allemaal zelf moesten ontdekken aan gevaren vroeger. 😉

   Beantwoorden

 3. meninggever
  jul 27, 2021 @ 09:18:40

  Als ik terugdenk aan wat wij in de jeugd allemaal uithaalden, jeminee. Altijd op straat, letterlijk en figuurlijk, in de zomer zo lang als het licht was. Later op de fiets de meest krankzinnige dingen uitgehaald, op de brommer, de nodige klappers meegemaakt. Je plakte een pleister, je schudde de kop en stond altijd weer op. Het strand was pas leuk als je er echt kon ravotten. Elders aan de kust lagen ook wat wrakken en soms nog wat zaken uit WO2. Wisten wij veel… Maar tegenwoordig moeten we kinderen met zachte hand opvoeden, niet te veel aansturen op typisch jongens/meisjesgedrag want je weet maar nooit, en we plakken al pleisters voor de echte wondjes zijn ontstaan. De ziel belangrijker dan het lijf….IK word oud vrees ik..

  Beantwoorden

 4. Mrs. T.
  jul 26, 2021 @ 21:13:50

  Het is bijzonder hoe bang we zijn dat kinderen zich bezeren. Zelf proberen en soms horen daar ongelukjes bij wat mij betreft.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 26, 2021 @ 21:22:34

   Zeker weten. Dat men in het verkeer wat meer dingen afdwingt snap ik dan nog wel, dat is zóveel drukker en gevaarlijker geworden dan vroeger dat het wel nodig is.
   Maar op zo’n grote “uitgeklede”boot spelen op het droge , met NB rubber tegels onder boot lijkt me niet écht onverantwoordelijker dan vroeger.

   Beantwoorden

 5. Nicky
  jul 26, 2021 @ 15:00:53

  Ach, Scheveningen…. In 1990 of zo met mijn toenmalige vriendje midden in de nacht naar Scheveningen gereden omdat we de zon op wilden zien komen boven zee. Haha. We waren gewoon te verliefd om na te denken. We realiseerde ons onze denkfout pas toen we er waren (toch een uur rijden of zo). Romantisch gezoend onder de pier. Want ja, we waren er nou toch. Mooie herinneringen.
  Ik ben er overigens al heel lang niet meer geweest. Hoeft ook niet met een eigen strand vlakbij.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 26, 2021 @ 19:22:05

   Ach, wat een lief verhaal. En herkenbaar want toen ik ooit in Spanje aan de kust vakantie vierde had ik niet in de gaten dat de zon dáár wel in de ochtend uit zee op komt en zat tevergeefs te wachten tot hij ’s avonds in zee zou zinken zoals ik gewend ben, geografie is duidelijk niet mijn ding. 😉

   Beantwoorden

 6. Regenboogvlinder
  jul 26, 2021 @ 10:54:09

  Mijn hele leven ging ik al naar Zandvoort naar het strand, vroeger met mijn ouders, later met mijn gezin. Lekker even het dorpje in. Een keer had iemand gezegd… je moet eens naar Langevelderslag gaan. Heerlijk daar en zo gezellig. Ik vond er niks aan, de keer erna gewoon weer naar Zandvoort. En dat is met Scheveningen in de buurt hetzelfde. Helaas verstedelijkt het inderdaad overal. In Zandvoort ben ik lang niet geweest, denk 4 jaar geleden of zo. Alleen om te wandelen op de boulevard, zeker niet meer om aan het strand te liggen… die tijd heb ik echt gehad, want die zon is me al snel te veel. Ik herinner me nog wel van de laatste keren dat als het dan een beetje bewolkt was en wij waren er dan echt al om 9 uur, ik dat de fijnste tijd vond, de ochtend zonder veel zon…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 26, 2021 @ 11:32:17

   Om te zonnen ga ik ook altijd bij voorkeur vroeg op de dag op zomerse dagen. Om te wandelen maakt het me niet uit. Zandvoort kan ik me eigenlijk als dorpje niet meer herinneren. En ik heb er toch twee keer in paar dagen in een hotel op de boulevard gelogeerd. Hiervandaan toch nog een uurtje rijden dus daar kom ik zelden. We hebben hier gelukkig nog genoeg stukjes kust die nog wel echt alleen natuur zijn. Voor een hele dag minder geschikt omdat géén horeca ook betekent géén toiletten.
   Maar er zijn ook wel opties met bijv, maar één strandpaviljoen waar het ook veel minder druk is en je puur achter de duinen zit,

   Beantwoorden

   • Regenboogvlinder
    aug 04, 2021 @ 19:00:15

    Wij gingen dan om 8 uur weg, waren dan om 9 uur op het strand en konden dan de bedden kiezen. Heerlijk die ochtenden. En als we dan om 3 uur, half 4 weer weg gingen en van boven op de boulevard naar beneden keken zei ik wel eens, dat we daar tussen gelegen hebben. Als de mensenmenigte aangroeit als je er al ligt valt dat ook niet zo op…

    Beantwoorden

    • rietepietz
     aug 04, 2021 @ 19:12:28

     Zolang blijf ik nooit, ben altijd weg zodra de zon op z’n hoogst staat. Dat is lang genoeg voor mij. Anders ga ik me vervelen, tenzij er kinderen bij zijn natuurlijk maar ook voor kinderen is het dan wel genoeg geweest.

     Beantwoorden

     • Regenboogvlinder
      aug 04, 2021 @ 19:27:33

      Ik ga helemaal niet meer naar het strand.. Al niet meer sinds 2006. Voor die tijd naar Zandvoort dus. En op Gran Canaria. Maar sinds we destijds overwinterden nooit meer echt naar het strand om er te gaan liggen zonnen. Had het geduld niet meer en zat met die huidkanker. Dus het was ook beter van niet. En ik vind het ook wel prima. We zitten hier met mooi weer ook niet eens vaak buiten hoor. In het voorjaar, met mijn rug in de zon, heerlijk. Maar als het warmer wordt hoeft het niet meer zonodig. Als we bezoek hebben en ergens anders zijn en we zitten buiten dan wil ik ook echt niet in de zon zitten.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       aug 04, 2021 @ 19:33:21

       Ik kom nog wel vaak op het strand maar meestal inderdaad niet het geduld om in een badpak te gaan liggen als ik alleen ben. Maar was er vanmorgen nog en ga dan even lekker door het water lopen of even in het zand zitten kijken naar de surfers. Maar vooral in het voorjaar is het heerlijk even de zon op de huid te voelen. In de zomer kan dat al gauw te warm worden.

       Beantwoorden

 7. Thomas Pannenkoek
  jul 26, 2021 @ 09:08:38

  Jullie Nederlanders hebben het geluk in verhouding een enorm aantal kilometers kustlijn te hebben (wij Belgen moeten het stellen met amper 65 kilometer), waardoor het niet moeilijk was om het uitzicht te vrijwaren van wildbouw. Maar maak dit nu niet kapot met lelijke projecten.
  Jij zult daarvoor zorgen, Riet!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 26, 2021 @ 09:12:08

   Mijn bescheiden mening zal daar helaas weinig invloed op hebben vrees ik. Er zijn nog wel stukjes kust die “natuurlijk “zijn gebleven maar die zijn meestal minder makkelijk te bereiken per auto door het gebrek aan parkeergelegenheid en daardoor minder in trek.

   Beantwoorden

 8. John
  jul 26, 2021 @ 08:26:15

  Hmm, ben het met de omwonende eens dat de vuurtoren zijn rol als blikvanger wel helemaal kwijt is op deze manier. Jammer.
  De zee is altijd geweldig, maar wel weten wat je doet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 26, 2021 @ 09:07:37

   Het is onverklaarbaar hoe de geplande bouw die hoger is dan de vuurtoren op het plaatje lager lijkt dan vuurtoren. Men heeft blijkbaar weinig kritisch naar de voorstellen gekeken en neemt de tekening voor zoete koek. Klopt helemaal, als je van het gevaar van de zee doordrongen bent neem je geen risico’s, ook al zwem je goed.

   Beantwoorden

 9. Leidse Glibber
  jul 26, 2021 @ 01:36:41

  Ik ben een paar jaar niet meer op Scheveningen geweest, denk dat ik het bijna niet meer herken 🙂

  Beantwoorden

 10. terrebel
  jul 25, 2021 @ 22:42:34

  Een vriend van mij is beheerder van die leuke draaimolen op de boulevard, ter hoogte van het Kurhaus. Op de bestemmingsplannen zag hij zijn bron van inkomsten niet terug. ‘Past niet in het nieuwe plan’, werd hem verteld. Hij baalt er flink van. Ik probeer hem te helpen met zijn zaak tegen de gemeente.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 26, 2021 @ 08:53:48

   Die draaimolen ken ik natuurlijk wel, maar ik dacht dat die er nog steeds staat. Kan me vergissen omdat hij er in gedachte nog altijd bij hoort zó paste hij in het boulevardbeeld. Dat zou toch wel héél jammer zijn als zo’n nostalgische draaimolen verdwijnt.

   Beantwoorden

 11. Ferrara
  jul 25, 2021 @ 22:18:58

  Och help. Ik ben nog uit de tijd dat het Kurhaus vrij te bezichtigen lag. De pier was in aanbouw. Je kon al wel trampoline springen en dat was wat voor een provinciaaltje van 12-13 jaar. Ik zie nog de bloedende hoofdwond van de toerist die op de spiraal was gevallen. Tegenwoordig is dat niet meer mogelijk.
  Het was de tijd van diepe zandkuilen die gegraven werden door de Duitse toerist. Als je me toen had verteld dat ik er met nostalgie aan terug zou denken, had ik mijn schouders opgehaald. Nu zijn het waardevolle herinneringen. Mazzel met een tante die op kamers woonde aan de Groot Hertoginnelaan. In mijn ogen was het daar poepshic, pas later begreep ik dat die lui uit armoe hun kamers verhuurden.
  Jeetje, je maakt wat los. Ik ben de draad over veiligheid helemaal kwijt.
  De surfplank bestond toen nog niet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 26, 2021 @ 08:43:59

   Toch ligt de Groot Hertoginnelaan wel op z’n minst deels in “de betere wijken” , grote panden die tegenwoordig vaker als kantoor in gebruik zijn omdat men inderdaad de woonlasten als gezin niet op kan brengen.
   Het Kurhaus is nu alleen vanaf het strand nog compleet in beeld, héél jammer. De pier is ook al div. malen vernieuwd maar komt gewoon niet echt van de grond als echte trekpleister. Misschien moet je de kennismaking toch eens hernieuwen met Scheveningen al is het allemaal drukker dan toen.

   Beantwoorden

 12. Rebbeltje
  jul 25, 2021 @ 21:23:58

  En toch ben ik blij dat ik in deze tijd geen kinderen meer op hoef te voeden en alleen maar genieten van ze…zoals vandaag in het papagaaienpark.
  Met 16 waren we en toch was het er heerlijk rustig.
  wij hebben geluk gehad…tot het laatste moment twijfel…gaan we of gaan we niet.
  2 kleine buitjes maar dan gingen we naar de binnenspeelplaats.
  Onderweg naar huis de verwachte stortbui, maar was zeker geen code waard 😉
  Groetjes

  Beantwoorden

 13. gewoonanneke
  jul 25, 2021 @ 21:08:10

  Ja best zonde dat er zulke hoge gebouwen geplaatst worden allemaal geld geld……. mooie foto´s hoor en leuk die kinderen zo bezig te zien.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 26, 2021 @ 08:23:12

   Het zou domweg verboden moeten zijn dáár hoogbouw te bouwen.
   Ik zag toevallig op TV west dat het een soort kinderkampen zijn, leuk toch! Er waren inderdaad diverse groepjes.

   Beantwoorden

 14. omabaard
  jul 25, 2021 @ 20:43:31

  Je foto’s zijn zo mooi, zo gezellig, zo echt zee. Waarom wordt toch alles volgebouwd, en dan nog in de hoogte. Ik hou niet van hoogbouw aan zee, hoewel het er hier in België van krioelt. Het maakt wandelen op de dijk veel minder leuk….. Maar we moeten met zoveel mogelijk op zo weinig mogelijk plaats soms.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 25, 2021 @ 21:03:49

   Dankjewel, Het is er een eldorado voor de échte fotograaf met een heleboel lenzen.
   Maar mijn automaatje heeft ook wel eens zijn dag. 😉
   Het is inderdaad overal zo, echt gezellige kleine kustplaatsjes zijn al bijna allemaal “vergroot”, heel jammer. In ons volle landje moet is grond duur en moet dus veel geld opbrengen, het gaat ze niet gauw te ver.

   Beantwoorden

 15. Karel
  jul 25, 2021 @ 20:40:03

  vreselijke lui die projectontwikkelaars , ik was vorige week dan ook blij dat een vrouw geëerd is met een wandelpad naar haar vernoemd , de gemeente wilde een poldertje aan het Alkmaardermeer vol zetten met vakantie huisjes , niet dus 🙂
  ja hoe zijn wij zo oud kunnen worden hé , ik was niet de allerliefste kwajongen hihi , al zei en zeg ik nu nog van wel 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 25, 2021 @ 20:59:17

   Schandalig hoe ze het Kurhaus ingepakt hebben tussen flatgebouwen. Het gebouw was toen [as voor héél veel geld gerenoveerd.
   Het is inderdaad wonderlijk dat wij nog in leven zijn na zo’n gevaarlijke jeugd. Jij was vast een ondeugend joch. 😉

   Beantwoorden

 16. minoesjka2
  jul 25, 2021 @ 20:38:26

  Riet, als je kleinkinderen deze weken nog wat leuks en actiefs willen doen, zou ik zeker het Team.nl Olympics terrein aan het eind van de boulevard van Scheveningen aan willen raden. Ik doe daar vrijwilligerswerk (achter de schermen in het Crew cafe) en kan je vertellen dat er voor kinderen heel veel leuke sporten en spelletjes te doen zijn.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 25, 2021 @ 20:45:23

   Van een kleine afstand wel al gezien maar eigenlijk heb ik iets tegen dat uitmelken van de olympische spelen en daarvoor een flink deel van het strand onttrekken aan het gewone strand leven. Gelukkig hebben Levi en Amber in het park achter hun huis ook heel veel leuke activiteiten waar ze ook vaak aan meedoen. Maar ik zal de site eens opzoeken om te zien wat er precies gebeurt.

   Beantwoorden

 17. liesonderweg
  jul 25, 2021 @ 20:24:35

  Jij had sowieso een mooie dag. De toekomst is er een met vraagtekens…!?
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 18. Liesbethblogt
  jul 25, 2021 @ 20:20:27

  Pfff serieus? Laten we vooral alles weghalen waar kinderen op kunnen klauteren want ahh ze zouden eens in het water of zand kunnen vallen. Ze zijn niet van suiker, de ouders letten niet op. En natuurlijk verzoop er vroeger wel eens één of brak zijn poot ergens, maar ze dingen ontnemen voor ze het gevaar erkennen is nog veeeel gevaarlijker.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 25, 2021 @ 20:27:20

   Helemaal met je eens, zo leren ze niet zélf na te denken en gevaar herkennen. Zolang je er maar wél op let wát ze doen, en van te voren uitleggen waar de gevaren kunnen zitten .
   Levi en Amber krijgen gelukkig nog aardig de ruimte van hun ouders.

   Beantwoorden

 19. Neeltje
  jul 25, 2021 @ 20:12:22

  Heerlijk, kinderen ploeterend in de golven en dat opspattende water!

  Beantwoorden

 20. Sjoerd
  jul 25, 2021 @ 20:08:53

  Net zo min als we in Limburg het water onder controle krijgen, net zo betrouwbaar is de zee…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 25, 2021 @ 20:18:07

   De zee is vaak volkomen onbetrouwbaar, als je dat wéét en ernaar handelt komt het wel goed. Maar dan zie je soms ouder toelaten dat kinderen met luchtbedjes de zee in gaan, zó dom en gevaarlijk.

   Beantwoorden

 21. MyriamC
  jul 25, 2021 @ 20:07:35

  Jammer toch dat alles zo volgebouwd wordt. En dat het dan ook nog onbetaalbaar blijkt voor jan-met-de-pet. Mooie zee-foto’s heb je gemaakt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 25, 2021 @ 20:16:27

   Dat is héél jammer. Bij de haven is ook al een heel groot en hoog hotel gezet. Alles dát er nog van het oude Scheveningen over is is weggestopt achter nieuwbouw.
   IK kan het nooit laten foto’s te maken maar meestal doe ik er niets mee.

   Beantwoorden

 22. Matroos Beek
  jul 25, 2021 @ 19:51:36

  Mooie beelden.
  O ja, zoveel kinderen worden behandeld alsof ze van suiker zijn…. Helaas, het komt hun zelfstandigheid niet ten goede.

  Beantwoorden

 23. staartje
  jul 25, 2021 @ 19:48:30

  Eens met jou ( dat is ook weleens leuk 😉)
  Kinderen moeten ook gevaren kunnen leren. Hutten bouwen, vuurtjes stoken, met een zakmes omgaan.
  Tegenwoordig worden kinderen naar mijn idee teveel beschermd.
  Suf die nieuwbouwplannen. Niet slim.
  Maar de zee blijft..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 25, 2021 @ 20:10:58

   Dat mag óók hoor al heb ik er geen moeite mee als iemand het niét met me eens is.
   Wij gruwelijk gevaarlijk opgegroeid en ja,, ik heb wel eens met m’n voet tussen spaken gezeten toen ik bij m’n vader achterop zat, niets aan overgehouden behalve het besef dat ik daar beter op kon letten. Gelukkig laat mijn kleindochter haar kinderen best wel veel zelf ontdekken. Er zijn natuurlijk ook wel nieuwe gevaren die er vroeger niet waren.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: