Kijk…duin!

Ja hoor en is nog duin in Kijkduin, zelfs het kleine randje groen dat voor het knusse piepkleine boulevardje liep is er nog,

Alleen het boulevardje is weg, net als het grote plein met de stenen verhogingen waar je met vele even kon zitten om een patatje of een broodje uit het handje te eten. Ook de knusse winkeltjes zijn weg, ze lagen achter de rij restaurantjes met grote terrassen waar je heel betaalbaar iets kon eten.
Een reclame op de regionale radio meldt dat het nieuwe Kijkduin zó mooi is geworden dat het wel Nieuw Kijkduin genoemd mag worden, tja dat wil dan wel even zien en ik reed er vorige week even heen.

Het blijkt nog helemaal niet klaar te zijn, er ligt nog een flinke bouwput tussen het appartementen complex dat er al een jaar of veertig geleden gebouwd werd en de drie nieuwe flinke flatgebouwen die een deel van de oude boulevard bestaan. Er zijn gelukkig nog wel wat gratis parkeerplekken op een niet zo drukke dag maar de nieuwe parkeergarage maakt een vakantiedagje strand en duinen een dure grap.

Het strand is gelukkig als vanouds, de zee ook, je jurk wordt er nat van als je niet oplet maar dat geeft niet. Als ja vanaf het strand richting ( verdwenen) boulevard kijkt is al veel veranderd en met de bouwput in gedachten zal de rode rechthoek dat ik om de nieuwbouw tekende nog wel dubbel zo groot worden, zó jammer. Onder de gebouwen die al klaar zijn al wat winkels open, een grote (stinkende) foodhall waar je bij de bakker in de rij mag gaan staan om iets te bestellen. De paar tafeltje voor de deur waar je dat dan gebracht kan worden hebben uitzicht op de flat aan de overkant, daar heb ik geen zin in, ik weet wel een leuker plekje om even iets te eten.
Zó jammer dat het grote geld ook hier uiteindelijk weer regeert, het wás er zo knus!
Ja, ja. ja, ik zeur natuurlijk weer over veranderingen, ach je kent me toch? Daar houd ik gewoon niet van.

81 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  jul 26, 2021 @ 00:49:15

  Ik vond dat kneuterige juist zo leuk aan Kijkduin

  Beantwoorden

 2. Nicky
  jul 23, 2021 @ 22:51:25

  Ik ben er nog nooit geweest. En het zou ook niet echt mijn smaak zijn. Ik ben dan ook dolblij dat ‘mijn’ strand alleen per fiets of te voet bereikbaar is (5 km lopen of fietsen). Er is één strandtent en that’s it. Heerlijk rustig! (Al is op zomerse dagen wel de fietsenstalling vol).

  Beantwoorden

 3. Nannepan
  jul 23, 2021 @ 11:08:51

  Jammer. Ik ging altijd graag naar Kijkduin vanwege het kneuterige, vooral toen mijn zoon nog klein was. Gratis parkeren en nog lekker de ruimte op het strand. Heb heel wat patatjes daar op die grote trap gegeten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 23, 2021 @ 11:43:10

   Ja dát is wel helemaal verdwenen, er zijn nog wel stukken parkeergelegenheid die nog gratis zijn maar op drukke dagen wordt je dan toch de dure parkeergarage in gejaagd.
   Echt heel jammer dat het grote plein weg is, dat was echt een ontmoetingsplek en was gezellig. Er is nu totaal geen sfeer maar dat zal deels komen omdat het nog niet helemaal klaar is.

   Beantwoorden

 4. meninggever
  jul 23, 2021 @ 10:36:48

  Een oud-blogster woont daar intussen en houdt me aardig op de hoogte van de veranderingen daar. Maar blijft enthousiast. Want net even leuker dan het beroemdere Scheveningen…

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns
  jul 23, 2021 @ 09:57:23

  Het klinkt niet echt als een verbetering als ik het zo lees. Wat jammer dat ze soms mooie dingen zo verknoeien….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 27, 2021 @ 13:05:29

   Het zal óók een beetje een generatiekloof zijn, ik ben nog opgegroeid met winkelstraten vol winkeltjes en ook die verdwijnen in snel tempo. Maar wát er overblijft is allemaal groot, groter, grootst.

   Beantwoorden

 6. boerin zonder naam
  jul 23, 2021 @ 09:51:42

  ‘T is een tijd geleden dat ik aan zee was, Scheveningen, Kijkduin, en al wat daar meer in de omgeving te vinden is. Vorig jaar helemaal niet geweest Als klein meisje ging ik met mijn opa naar zijn neef in Rijswijk, en vandaar uit even naar zee kijken en dan weer naar huis. Mijn man was tot aan onze verkering nog nooit bij de zee geweest! (Totdat ik hem voorstelde om eens naar zee te gaan…) Toen kon je overigens nog gratis parkeren! Later parkeerden we bij de manege Prinsenstad, die toen nog in Scheveningen zelf was. (nu buiten de plaats i.v.m. ruimte en woningbouw) Maar goed, de boulevard hebben ze de afgelopen jaren grondig aangepakt (en parkeren werd steeds moeilijker en duurder). Maar het nieuwe Kijkduin gaan we zeker nog een keer bekijken… En dan de zee in Heerlijk!!!!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 23, 2021 @ 11:31:38

   De zee blijft heerlijk en reden genoeg om er weer eens heen te gaan maar wat mij betreft is de omgeving in haar nadeel veranderd.
   Als je zoals ik aan de kust bent opgeroeid is het bijna onvoorstelbaar dat iemand nooit de zee heeft gezien. Maar als je er ver voor moet rijden is het wel logisch dat het voorkomt.

   Beantwoorden

 7. Thomas Pannenkoek
  jul 23, 2021 @ 07:49:45

  Als ze het maar zo lelijk niet maken als aan de Vlaamse kust!

  Beantwoorden

 8. Neeltje
  jul 22, 2021 @ 16:22:18

  Daarom ga altijd buiten het hoofdseizoen.

  Beantwoorden

 9. willyfotoblog
  jul 22, 2021 @ 15:42:02

  als het maar geld opbrengt Riet

  groeten

  Beantwoorden

 10. Happy Hulk
  jul 22, 2021 @ 14:09:34

  Nederland wordt te vol.

  Beantwoorden

 11. Koen
  jul 22, 2021 @ 13:48:45

  Als ik Kijk … Duin opschrijf moet ik Duin met een hoofdletter schrijven want dan heb ik het over mijn kleindochter. Zij heet DUIN …

  Beantwoorden

 12. Sjoerd
  jul 22, 2021 @ 11:34:31

  Deze veranderingen hebben maar een doel, geld eraan verdienen…

  Beantwoorden

 13. Rebbeltje
  jul 22, 2021 @ 11:34:07

  Vreselijk en dat allemaal om nog meer tourisme te trekken…buitenlandse natuurlijk 😉

  Beantwoorden

 14. AnneMarie
  jul 22, 2021 @ 08:45:26

  Och, is het boulevardje nu weg? Vroeger gingen we graag even langs, het was wel aan een opknapbeurtje toe. Dat er nu weer hoge flats en dure parkeergarage komt is een beetje te beel van het goede. De kust wordt volgebouwd met dure appartementen bah. Ik vraag me dan ook af hoe zit dat met het stijgen van de zeewaterspiegel? Straks lekker klagen met zijn allen dat de appartementen te dicht bij het water geplaatst zijn?

  Beantwoorden

 15. John
  jul 22, 2021 @ 07:10:25

  €1,75 voor 30 minuten 😦 het is straks alleen nog maar voor rijke mensen daar te parkeren.
  Het is hier hetzelfde. Als ik zie hoe de overkant wordt volgebouwd, men Vlissingen vol wil zetten met hoogbouw, het duinpark wilde volzetten met dure huizen, hoe men alles waar een beetje water is volgooit met huizen. En je mag er ook niet meer komen. Waar ik vroeger als kind viste, allemaal verboden terrein nu.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 22, 2021 @ 08:02:05

   Maar een dagkaart is “maar” 25 Euro’s!!!!!
   De grond is in de kustgebieden ondertussen zóveel waard dat men er graag in handelt en er dan natuurlijk wel flink geld mee wil verdienen. En dat terwijl we juist veel meer bomen en natuur nodig hebben. Al dat volbouwen leidt toch minder groen en meer mensen en werkt dus dubbel tegen in de CO2 uitstoot.

   Beantwoorden

 16. Matroos Beek
  jul 22, 2021 @ 06:59:51

  Ik schrik er niet van. Ze helpen het overal om zeep. Hier in Breskens is men bezig met drie enorme hoogbouwflats. En er volgen er nog. Cadzand is al helemaal niet meer herkenbaar.
  Wij wonen aan natuurgebied. Ook dat moet vol. Camping achter ons en vakantiepark voor ons. Wij verhuizen binnenkort. Op dagen als deze is het hier ook topdruk. We geraken amper ons straatje uit zonder kleerscheuren.

  Beantwoorden

 17. Ferrara
  jul 21, 2021 @ 23:28:04

  Veel projectontwikkelaars zijn er goed in, de boel om zeep helpen.
  Doodzonde.

  Beantwoorden

 18. Karel
  jul 21, 2021 @ 23:16:53

  ik klikte niet op “like ”
  niet omdat je blog niet goed is , maar juist de vreselijke lokale politiek zo slecht is 😦
  nee de Hollandse kust krijgt geen Belgische trekjes , ja wel dus 😦
  voor de lokale bevolking onbetaalbare mini flatjes , ik den dat Duits daar de voertaal gaat worden , en de ramen 3kwart jaar dichtzijn met rolluiken 😦
  in en in triest

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 22, 2021 @ 08:11:36

   De randstad bewoner wil daar niet eens wonen omdat je er geen kant op kunt op zomerse dagen. Ook je bezoek loopt stuk op hoge parkeerkosten al kun je dan meestal wel een (dure) parkeervergunning kopen voor de garage. De ramen zullen niet zo vaak dicht zijn want het is natuurlijk een leuke inkomstenbron om je flatje daar te verhuren als je er zelf niet bent.

   Beantwoorden

   • Karel
    jul 22, 2021 @ 15:14:34

    ja aan huur halen ze de koopprijs snel terug dan
    ik ga graag een dagje de duinen in te wandelen en een klein stukje strand pak ik dan mee , eet een harinkje en terug naar huis , met het OV , een strandmens ben ik niet
    ja als ex vliegtuigsleper is het wel leuk om zo eens over de start en landingsbanen te fietsen hihi , dat vliegtuig hoort bij het militairmuseum , daar hoef ik niet in
    dat vogeltje is een Rietgors , dus heeft wel iets van jou 😁 , geintje

    Beantwoorden

 19. MyriamC
  jul 21, 2021 @ 23:06:11

  Nieuw is niet altijd beter.

  Beantwoorden

 20. gewoonanneke
  jul 21, 2021 @ 22:35:28

  Gelukkig nog gras. Dat zand allemaal op dat strand niks voor mij 😂😂 ja al het nieuwe is niet altijd gezelliger.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 22, 2021 @ 08:16:39

   Dat zand hoort er natuurlijk echt bij en ik mag er graag even ( op een groot badlaken) een plekje op zoeken. Ideaal om de mensen om je heen te observeren maar natuurlijk ook om de zon lekker op je huid te voelen in het voorjaar.

   Beantwoorden

 21. djaktief
  jul 21, 2021 @ 22:33:37

  Ook kom graag bij het hemels gewelf in Kijkduin ken je dat? Dat het pleintje weg is is jammer maar die winkeltjes vond ik eerst ook erg vergane glorie. Als de zomer voorbij is ga ik weer eens poolshoogte nemen daar. Ik hoop dat het niet te commercieel is. Jammer dat je jou zo tegen viel.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 22, 2021 @ 08:25:52

   Sterker nog, ik ben die dag uitgeweken naar restaurant “de Haagse Beek” waar je nog reuze schappelijk geprijsd een goede uitsmijter kunt eten. Ik maakte er een foto van de mijn uitzicht…. precies de lange trap die naar het hemels gewelf voert. Een héél lange trap zonder een leuning dus ik bedwong de aanvechting om even naar boven te gaan. want zo’n lange trap zonder leuning naar beneden gaan is geen optie voor me. Het zal nog wel wat langer duren eer ook de bouwput omgetoverd is in flats.

   Beantwoorden

   • djaktief
    jul 22, 2021 @ 13:07:44

    Zo goed ken ik het er nu ook weer niet. Ben er maar een paar keer geweest. Ik onthou je uitsmijter tip. Die trap zit in het parcours van de Puinduinrun. Is pittig.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jul 22, 2021 @ 13:32:34

     Klopt, de trap is flink hoog. Maar het restaurantje licht vrijwel recht tegenover die trap , je kunt het niet missen, wel jammer dat er erg veel geparkeerde auto’s staan maar ja, daar is het nog gratis dus altijd vol..
     Ze hebben een aardig gevarieerde kaart en met redelijke prijzen.

     Beantwoorden

 22. liesonderweg
  jul 21, 2021 @ 22:31:53

  Brugge heeft stilaan ook zo’n parkeerprijzen… Terecht, je zeuren!
  Je eerste foto was/is zo mooi!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 22, 2021 @ 08:29:10

   Parkeren is gewoon een melkkoe geworden en ondertussen alleen bereikbaar voor mensen met een flink budget, waar dan ook.
   Het viel me mee dat het kleine stukje groen dan toch gespaard bleef, en gelukkig is er verder ook niet aan de duinen getornd.

   Beantwoorden

 23. RenéSmurf
  jul 21, 2021 @ 22:26:17

  Ze zouden er beter aan doen de boel eens goed te onderhouden, dan kan het langer mee. Maar ja, dit is Nederland, veel wordt bewaard, lang niet alles.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 22, 2021 @ 08:31:59

   Onderhoud is meestal het kind van de rekening in dit soort gevallen. Omdat de waarde van de grond zo gestegen is gooien ze liever plat wat er staan om er hoger te bouwen wat veel meer opbrengt.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: