terug in de tijd

Vandaag nam Aukje me een beetje mee terug in het verleden. We hadden een wandelafspraak voor in het Haagse Zuiderpark en gisteravond stuurde ze per app de treurige vooruitzichten voor het weer, 92% kans op regen en max. temp. 16 graden. Of ik dan nog wel mee wilde.
Natúúrlijk wilde ik mee, ik ben niet van suiker en het Zuiderpark had in mijn herinnering uitsluitend verharde paden.

In mijn herinnering ja, want ik ben opgegroeid op een goed half uur wandelen van het Zuiderpark.
Op zondagmiddag liep m’n moeder dan soms met mij en m’n jongere broertje naar het park om er op de grote speelweide te kunnen ravotten. Lopend ja en “met zonder niks”, geen flesjes water of zo want “we waren niet van suiker hé”! Het is een groot park en ik leerde maar een deel van het park goed kennen, daar zou Aukje vandaag verandering in brengen.

Er zijn aan alle kanten ingangen en vanaf de kant waar we nú het park in gingen kwam ik op voor mij onbekend terrein, het was er prachtig! De grote groene muren die we passeren zijn door de regen natuurlijk een lust voor het oog, zó frisgroen. Er is een soort park in het park, een leerzame heemtuin. Zelfs met dit druilerige weer is het er goed toeven, hoe mooi moet het er zijn met een zonnetje.

Met een paraplu gewapend (regenjassen zijn veel te benauwd) trotseerden we de gestaag vallende (meestal) motregen op grote paden, onder de bomen kon de plu soms nog even dicht. We komen natuurlijk óók bij de grote speelweiden waar ik vroeger speelde.
Waar destijds ook 1x per jaar de politie en brandweer demonstraties gaven, dat wás me een feest als je daarheen mocht. Later werden die weiden bij vorst ondergespoten en heb ik er nog wel eens de kinderen laten schaatsen.
Pré-corona was er op die plek later jaarlijks parkpop, een groot muziekfestijn.
Als de wind goed stond konden we daar flarden van horen toen ik nog in Den Haag woonden.

Ongemerkt hebben we ruim 5 km gewandeld en niet eens alles gezien, komt wel goed, ik ga er vast nu weer vaker wandelen. Tja, natuurlijk maakte ik foto’s maar helaas, de foto’s zijn vlekkerig, misschien een beslagen lens, of een licht lek van een eerdere val.
Gelukkig stuurde Aukje een paar leuke foto’s door en een stukje film dat ik tussen twee stukjes “film met vage vlekken” van mezelf plakte. Dankjewel Aukje, het was ondanks de regen weer een top wandeling.

68 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. minoesjka2
  jun 27, 2021 @ 15:24:32

  Heerlijk zeg en leuk die herinneringen …….. tja, vroeger …….. wij vonden het heel normaal om een half uur naar het station te lopen, je wist niet beter. Hoef je nu niet meer mee aan te komen.

  Beantwoorden

 2. meninggever
  jun 24, 2021 @ 09:55:30

  Ik ken het slechts van naam. Maar weet dat het een mooie omgeving is, die door jouw verhalen en beelden wordt geillustreerd…. Mooie beschrijving…

  Beantwoorden

 3. BerberB
  jun 23, 2021 @ 23:18:39

  geweldig dit blogje, en zoveel herinneringen. Ik woonde in Moerwijk, keek uit op het Zuiderpark, zwom er heel vaak, was toen nog gescheiden zwemmen, behalve op woensdagmiddag, ik fietste er elke dag doorheen op weg naar de MMS op de Stadhouderslaan, die er nu niet meer is, schaatsen deden we ook op ondergelopen weiden, vooral met school (wedstrijdjes), het openluchttheater, de pauwen (“pauw, pauw, pauw, ik ben mooier als jou”….taalkundig volkomen verkeerd, maar anders rijmde het niet), de politie oefende met de politiehonden, inderdaad veel ingangen, die bij het Veluweplein vond ik het heel indrukwekkend, het was toen het eind/beginpunt van de tram.
  Ik lees hier regelmatig, reageer nu voor de 1e keer. Heb o.a. in Rijswijk gewerkt, in Zoetermeer gewoond en nu al weer 50 jaar weg daar. En mijn man is ook aan dezelfde shitziekte overleden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 24, 2021 @ 09:13:59

   Wat leuk dat je even uit de “anonimiteit”komt. Maar inderdaad, dan zul je regelmatig iets van herkenning vinden. Den Haag ,Rijswijk en Zoetermeer komen zo af en toe wel langs . En over dementie is er helaas meer dan genoeg te vinden. Alleen al dáár over zou ik makkelijk iedere dag een stuk geschreven kunnen hebben, niet gedaan natuurlijk omdat mijn blog me juist nog een beetje in het gewone leven kon houden zonder m’n man te schaden.
   Wij gingen vroeger altijd het park in via de ingang die tegenover de “de larijweg” lag. Dan kwam je meteen bij de speelweide uit.
   Grappig dat er ongemerkt toch veel ex Hagenezen mee blijken te lezen.

   Beantwoorden

   • BerberB
    jun 24, 2021 @ 09:38:37

    haha, daar woonden vroeger mn grootouders, op de delaReyweg. Ik woonde aan de andere kant, de ingang bij het zwembad. En we konden ADO horen juichen als ze hadden gewonnen. De kinderboerderij werd ook regelmatig bezocht. Er werd veel meer buiten gedaan en gespeeld. Badminton spelen op straat, auto’s waren er amper.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jun 24, 2021 @ 13:48:00

     Precies, ben ben je dus ook van een “wat minder recent” bouwjaar.”;-) Ik ben er ook al 35 jaar weg en spelde dus ook de delaReyweg verkeerd , nu ik het goed zie staan weer ik het weer. Dan ben ik je grootouders menig maar gepasseerd.
     Ik zou nu niet meer in Den Haag willen wonen in de wijken die ik zou kunnen betalen. Maar eigenlijk helemaal niet meer, Rijswijk is veel knusser in het oude centrum waar ik woon. De kinderboerderij is er nog in het Zuiderpark en daarachter begint die sfeervolle heemtuin.

     Beantwoorden

     • BerberB
      jun 24, 2021 @ 15:29:26

      een behoorlijk oud bouwjaar, begin 1945, hongerwinter zelfs…in Rijswijk heb ik gewerkt in de Plaspoelpolder, best een gedoe om daar te komen vanuit Zoetermeer…heel lang geleden was er minder goed openbaar vervoer. Nu woon ik in Zeeland waar het me prima bevalt, terug naar de Randstad wil ik absoluut niet.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       jun 24, 2021 @ 15:56:32

       Zijn we generatiegenoten, 1942. Het OV naar Zoetermeer is nu best goed maar vraagt heel veel tijd . Dochter en twee kleinkinderen wonen in Zoetermeer op 20 autominuutjes ( buiten de spits) met het OV doe je er minimaal een uur over. Dus ik zegen mijn “Suus” en het feit dat ik “haar” zelf nog mag berijden.

       Beantwoorden

 4. Nicky
  jun 23, 2021 @ 21:45:25

  Dat moet een flink park zijn! En inderdaad; zo mooi dat groen. Ik kan daar ook zo van genieten.

  Beantwoorden

 5. gewoonanneke
  jun 23, 2021 @ 19:59:00

  Heerlijk en gezellig toch zo’n wandeling. Ja alles is zeker overal zo groen momenteel de regen doet goed. Een keer opherhaling met het zonnetje dan ziet het er weer heel anders uit denk ik.

  Beantwoorden

 6. Geri Meftah
  jun 23, 2021 @ 09:12:17

  Ik ben ook opgegroeid in de buurt van het Zuiderpark. In de wijk Morgenstond. Ik ben er al zo lang niet meer geweest. Heb er ook mooie herinneringen aan. ik herinner me toneelvoorstellingen waar ik met mijn broertje heen ging en een speeltuintje. Prachtige bloesem in de lente. Toen ik een kleuter was wandelen met mijn opa en oma. ik heb een beetje heimwee gekregen door dit blogje te lezen 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 23, 2021 @ 14:32:26

   Als je niet ál te ver weg woont kun je natuurlijk makkelijk weer eens gaan kijken. Het openlucht theater is er nog, zag ik ooit een goochelaar bezig herinner ik me nu ineens. Het speeltuintje heette Ot en Sien en volgen mij moest je daar destijds iets voor betalen om er in te mogen maar dat weet ik niet zeker meer. Maar ik denk het omdat we niet altijd heen mochten maar op de speelweide speelden.
   Ik woonde wel iets verder weg, Op de Beeklaan in het regentessenkwartier . Ik woon er nu oniet eens veel verder vandaan want Rijswijk grenst aan de Haag. Ik zóu het ook nu kunnen lopen om er te komen.

   Beantwoorden

 7. Regenboogvlinder
  jun 23, 2021 @ 08:24:13

  Als de temperatuur niet te laag is, is in de regen lopen helemaal niet zo erg…
  En de ganzenhoeder van het Haagse Zuiderpark was zeker even buiten beeld, maar ze luisterden ook wel naar jullie. Mooi gezicht hoor! Lekker nagenieten Riet! 👍🤩

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 23, 2021 @ 14:25:40

   Als je wandelt is het niet snel echt te koud al is 16 graden voor een zomerdag best weinig.
   Wij leken zelf wel de ganzenhoedsters. 😉
   Het pad was natuurlijk één grote bende van al die ganzenpoep.
   Heb ik gedaan hoor.

   Beantwoorden

   • Regenboogvlinder
    jun 23, 2021 @ 19:06:13

    Ja dat klopt wel, ik heb het ook altijd warm als ik loop. Van de week gewoon nog gelopen zonder vest of jas. Heerlijk om te lezen hoor, dat je weer een leuke dag gehad hebt! 🥰

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jun 23, 2021 @ 19:44:53

     Het is fijn dat er weer wat meer kan, en ik heb natuurlijk ook een leuke bruiloft in zicht waar we de nodige voorbereidingen voordoen. En af en toe weer op het werk nodig. Dan gaat het al gauw weer beter met me.

     Beantwoorden

 8. saturnein
  jun 22, 2021 @ 14:03:19

  Leuk, zo met z’n tweetjes, dan is 5 kilometer ongemerkt gestapt.
  Regenweer heeft zo z’n voordelen. Niet te warm, niet te druk.

  Beantwoorden

 9. willyfotoblog
  jun 22, 2021 @ 11:45:32

  leuk om jullie samen op stap te zien Riet
  prettige dag

  Beantwoorden

 10. Spontanity
  jun 22, 2021 @ 08:54:26

  Was gezellig lieve Riet.
  En ik wacht geduldig op onze afspraak voor de Polder 🙂

  Beantwoorden

 11. Nicole Orriëns
  jun 22, 2021 @ 08:41:10

  Wat een leuke foto’s en wat bijzonder dat jullie zo samen gaan wandelen. Regen is makkelijker te verdragen bovendien dan tropische hitte.

  Beantwoorden

 12. John
  jun 22, 2021 @ 07:46:53

  Met zulk weer is het prima wandelen, en niet druk want de meeste mensen blijven thuis. HIer heeft het gister echt heel de dag goed doorgeregend tot ongeveer q600 uur. Na die zomerse dagen van vorige week wel een domper, maar ik hou van elk weertype, al doe ik dat meer van warmte en zon.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 22, 2021 @ 08:00:51

   Het is ook wel lekker dat je het huis nu weer even helemaal door kunt luchten tot de “normale” temperatuur. Hier werd het in de loop van de middag al droog maar het was inderdaad ondanks de regen buiten toch heerlijk. We waren ook zeker niet de enige . Maar de meeste die we zagen waren toch wel duidelijk de mensen die een dagelijkse rond joggen.

   Beantwoorden

 13. liesonderweg
  jun 21, 2021 @ 23:26:21

  Mooie plek!
  Je beschrijft alsof ik met je meewandel…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 14. waarloopjijwarmvoor
  jun 21, 2021 @ 22:15:50

  Lekker op de langste dag van het jaar zo’n mooi stuk te lopen

  Beantwoorden

 15. hanscke
  jun 21, 2021 @ 22:09:46

  Ik blijf toch de voorkeur geven aan wandelen in een zonnetje, niet te warm natuurlijk, maar gezien de foto’s heb je ondanks de regen toch genoten

  Beantwoorden

 16. Karel
  jun 21, 2021 @ 21:27:58

  schitterend Riet , nee we zijn niet van suiker hoor
  en je haalde mooie herinneringen boven aan dat park , en leerde zelf een nieuw deel kennen , het ganzen deel denk ik
  ook ik niet van suiker en genoot van de mooie stadstuin Artis , de regen was niet storend , en ik kon ook de binnen locaties weer in 🙂

  Beantwoorden

 17. Neeltje
  jun 21, 2021 @ 21:16:59

  Vriendelijke ganzen hoor, je zal de meute achter je aan krijgen! Maar ja, jullie zijn dan ook zooooooo lief! Dat zagen ze!

  Beantwoorden

 18. omabaard
  jun 21, 2021 @ 21:09:48

  Wat ben jij dapper zeg. Die eerste foto van jou met paraplu is schitterend.
  Met zon is alles wel veel mooier. Of ben ik nu toch van suiker?

  Beantwoorden

 19. RenéSmurf
  jun 21, 2021 @ 21:02:41

  Wandelen kan prachtig zijn, alleen heb ik dan liever geen regen. Gelukkig kan jij daar wel doorheen kijken.

  Beantwoorden

 20. Sjoerd
  jun 21, 2021 @ 20:55:22

  Belangrijkste is dat je het leuk gevonden hebt, de foto’s doen er dan niet echt toe.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 21, 2021 @ 20:58:35

   Hoewel mooie natuurfoto’s nooit weg zijn, nou ja , bij mij zijn echt mooie foto’s meestal wél weg. 😉 Maar we hebben ervan genoten, veel beter dan thuis blijven hangen omdat het regent.

   Beantwoorden

 21. Matroos Beek
  jun 21, 2021 @ 20:10:52

  Zo verfrissend het groen en de regen. Er is niets mis mee want we zijn inderdaad niet van suiker.

  Beantwoorden

 22. Rebbeltje
  jun 21, 2021 @ 19:33:03

  Dat zeiden ze vroeger thuis ook en nu doe ik het ook…je bent niet van suiker haha
  Leuke wandeling ondanks de regen…en het filmpje wat liepen er veel 😉
  Fijne avond

  Beantwoorden

 23. MelodyK
  jun 21, 2021 @ 19:28:08

  Helemaal goed….én het maakt me blij(er) te zien dat ik niet de enige ben die er ook geen punt van maakt te gaan wandelen terwijl iemand daarboven een niet te stoppen huilbui met ons hier beneden deelt maar nalaat de grap met ons te delen. ….

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: