was te verw88

Zal niet héél lastig te raden zijn…….

Was wel te verwachten hé dat ik zon, zand en zee opzocht. Sorry, de foto’s en filmpjes zijn best wel voorspelbaar, dat hóeft niet heel erg te zijn als ze “plaatjes kwaliteit”hebben….zucht, dat hebben ze zelden bij mij (soms per ongeluk) dan moet je bij Matroos Beek zijn die vaak de prachtigste strand foto’s heeft.

Dan moet ik het maar zoeken in andere uitgangspunten zoals het jongst gerenoveerde deel van de boulevard dat nu eindelijk ook in gebruik is.
Eén van de strandpaviljoen houders had z’n best gedaan om de boel levendig te laten lijken, zijn terras zat behoorlijk vol. Pas toen ik dichterbij kwam zag ik het niet om mensen ging maar om “dummies” zoals er ook bij de ingang zaten, alleen was er blijkbaar geen tijd geweest die twee aan te kleden. De toiletten waren prima aangegeven, niet heel subtiel, wél heel duidelijk, best grappig gedaan allemaal.

Er is ook heel vaak een “wensambulance” te zien, zo ook gisteren. Het ontroert me altijd dat er zoveel moeite gedaan wordt om het mogelijk te maken wanneer iemand de zee nog eens wil zien. Dit keer had ik er gemengde gevoelen bij.
De mensen die met de patiënt mee waren stonden druk te praten met de ambulance medewerkers, de patiënt stond met het gezicht naar zee op de brancard op het strand, en ik had ze vrij lang in beeld. Ik moest mezelf overtuigen dat de man of vrouw het misschien zelf graag helemaal alleen wilde beleven en geen behoefte aan contact had.
Dat lukt me niet, wáárom pakt niemand zijn of haar hand om het dan toch in stilte samen te beleven.
Het ziet er zo troosteloos en eenzaam uit terwijl er zoveel moeite is gedaan om dit mogelijk te maken.
Ik werd er verdrietig van.

Ik kan me dan weer wél goed inleven in de vier politiemensen die ik te paard de boulevard op zie draaien. Het zijn prachtige dieren en ik snap het helemaal. De paarden moeten hun beweging hebben en waarom zou je daarvoor niét een prettige omgeving uitzoeken, ja toch!
Ze zitten maar al te vaak in benarde situaties met de dieren, mogen ze dan ook een keer voor het strand kiezen voor de broodnodige beweging van de beestjes, het is tenslotte eindelijk mooi weer.
Ze zijn al snel uit het zicht, zowel links als rechts zijn er op de foto nog twee paarden stipjes te herkennen. Fijn dat de paarden én de bereiders even “los kunnen “, ik gun het ze hoor!

80 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  jun 06, 2021 @ 15:08:30

  Prachtig verslag van een bijzonder stranddag. Die poppen vind ik zelf erg leuk. Omdat ze ook een wereld verbeelden die we langzaam aan aan het kwijtraken zijn door al ge/vertrutten…

  Beantwoorden

 2. Nicky
  jun 05, 2021 @ 14:49:10

  Hm. Die wensambulance (prachtig werk doen ze trouwens) is inderdaad een vreemd plaatje zo. Maar inderdaad, misschien was het de bedoeling zo. En je andere foto’s? Ik vind ze leuk! En ik zou een paar jaar geleden knal jaloers op je geweest zijn. Maar nu niet meer want ik woon ook bij de zee. Nog steeds zó ontzettend blij mee. Beste keuze ever!

  Beantwoorden

 3. Neeltje
  jun 03, 2021 @ 11:46:08

  Misschien moet je even niet invullen van wat je ziet. Mijn moeder had ook de wens afscheid tenemen van de zee voordat ze naar een hospice werd gebracht. Ze wilde graag even helemaal alleen zijn met de zee. Het was geen wensambulace, maar de broeders van de ambulance die haar naar het hospice brachten besloten aan haar wens gehoor te geven. Ze heeft daar een half uur alleen onder aan de strandafrit gestaan en heeft intens afscheid kunnen nemen op haar eigen manier. Soms wil een mens even helemaal alleen zijn met alleen zichzelf en dat waar hij of zij zoveel van houd. Dus zou het zo maar kunnen zijn dat de persoon in kwestie ook de keuze heeft gemaakt even helemaal alleen te willen zijn.

  Beantwoorden

 4. AnneMarie
  jun 03, 2021 @ 08:50:09

  Er valt daar altijd wel wat te beleven aan de boulevard. Sneu hoor dat de patiënt daar alleen naar de zee stond te staren en dan idd de laatste keer.

  Beantwoorden

 5. saturnein
  jun 03, 2021 @ 07:03:30

  Ik begin te tikken over die wensambulance en die patiënt en samen en familie en… dan denk ik… je weet nooit wat erachter zit. Maar het is een heel triest beeld ja. Heel triest. En verder: veel opmerkzaamheid bij jou als je naar het strand gaat 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 03, 2021 @ 08:36:58

   Ja dat is ook wat ik aanstip, het is mogelijk dat de patiënt zelf liever alleen wil “beleven”.
   Ja dat is het “voordeel” van alleen wandelen, je wordt niet afgeleid door een gesprek met je gezelschap en kijkt beter om je heen.

   Beantwoorden

 6. Spontanity
  jun 02, 2021 @ 21:07:54

  Tijd om weer naar Scheveningen te gaan dus 🙂
  Maar inderdaad triest beeld zo met die ambulance.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 02, 2021 @ 21:20:26

   Ja dat was het, was er vanmorgen wéér, héérlijk.
   Ik had echt de neiging het strand op te stappen en me er mee te bemoeien, maar dat kun je natuurlijk niet doen zonder precies te weten hoe alles in elkaar zit.

   Beantwoorden

 7. Liesbethblogt
  jun 02, 2021 @ 12:22:09

  Het lijkt wel of die mensen niks met diegene op de brancard te maken hebben en niet om diegene geven. Zouden het mensen uit het tehuis zijn verzorgers? Ze lijken echt alleen bezig te zijn met hun eigen aandacht, zo hier dit is wat je wil toch. Alsof het een moeite is. Als dat familie is en ze daadwerkelijk niet met diegene op de brancard bezig waren, dan hadden ze beter thuis kunnen blijven.
  Het strand is werkelijk prachtig even met de teentjes in het water zou ik nu ook wel willen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 02, 2021 @ 12:37:45

   Ik hoop nog steeds dat het niet was wat het lijkt, maar inderdaad, het lijkt alsof “ze er niet bij horen”, en dan misschien tegen anderen wel vertellen ( dat ze het zo goed verzorgd hadden) Maar misschien zag ik het echt verkeerd en was er een reden voor dat “overleg”. Ik wil niet kwaaddenkend zijn maar werd er toch verdrietig van het eenzame plaatje.

   Beantwoorden

  • Spontanity
   jun 02, 2021 @ 21:06:51

   Mooie reactie liesbeth!!

   Beantwoorden

 8. John
  jun 02, 2021 @ 08:38:46

  Ja, ik begrijp je. Ik vind ook dat ze dat anders hadden kunnen aanpakken en ik vraag me nu af of dat vaker zo gaat.
  Ik zie elke dag water en zou dat ook enorm missen. Of het het laatste is waar ik nar toe zou willen weet ik niet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 02, 2021 @ 12:44:38

   Het menselijke element lijkt helemaal weg terwijl het daar nou juist om begonnen is.
   Ik denk dat het meestal wel beter gaat, de bedoeling zal toch zeker goed zijn. Maar soms kunnen mensen niet met emoties omgaan en die zijn er op dat soort momenten vast wel.

   Beantwoorden

 9. waarloopjijwarmvoor
  jun 02, 2021 @ 08:18:33

  Ik mis de foto’s van boven uit het reuzenrad.

  Beantwoorden

 10. Leidse Glibber
  jun 02, 2021 @ 01:59:47

  Dat was te verwachten dat je op het strand zou zitten, nou ja lopen. J ehebt in elk geval weer een hoop gezien en genoten.

  Beantwoorden

 11. omabaard
  jun 01, 2021 @ 22:26:53

  Ik had nog nooit gehoord van de wensambulance, maar vind het een prachtig initiatief, hoe pijnlijk ook. En eigenlijk zou alle interesse dan naar de patiënt moeten uitgaan.
  Dit weer nodigt uit tot zeedagen. Heerlijk toch.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 02, 2021 @ 07:49:18

   Er zijn meerdere organisaties die wensen van terminale mensen proberen te vervullen, heel mooi inderdaad.
   Maar hier laat oppervlakkig bezien (ik kan me vergissen) de familie de patiënt aan z’n lot over, heel triest als het niet op eigen verzoek was.

   Beantwoorden

 12. Ferrara
  jun 01, 2021 @ 21:08:52

  Een uitje met gemengde gevoelens, maar toch genoten. Wat een bord vol, heb je dat allemaal opgegeten? Zeelucht maakt hongerig …
  Ik snap dat het ambulancepersoneel op afstand blijft als er familie bij is. Maar dat die dan geen aandacht heeft voor de persoon in kwestie begrijp ik echt niet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 01, 2021 @ 21:34:26

   Nou bijna allemaal, maar ik eet m’n ontbijt al tijd al vroeg en ik doe er dan gewoon lang over, zit immers lekker in het zonnetje.
   Maar in dit geval lijkt het ( ik weet dus niet of ik het goed interpreteer) alsof ze gezellig met de familie staan te kletsen en laten ze allemaal de patiënt in z’n uppie naar zee kijken. Ik hoop echt dat ik het verkeerd zag.

   Beantwoorden

 13. gewoonanneke
  jun 01, 2021 @ 20:53:57

  Ik had ook niet anders verwacht met dit weer van zo’n strandmens als jij…..

  Beantwoorden

 14. Suskeblogt
  jun 01, 2021 @ 20:28:29

  “Toilet bezoeken voor dummies” zou de titel van zo’n boek kunnen zijn. Leuk gevonden.

  Beantwoorden

 15. willyfotoblog
  jun 01, 2021 @ 20:24:27

  “dummies” dat zou ik niet verwacht hebben Riet

  een verdrietige scène, begrijpelijk..

  geniet van het mooie weer

  groeten

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 01, 2021 @ 20:41:05

   Ze verbaasden mij ook wel een beetje maar het zag er eigenlijk wel leuk uit.
   Die wensambulance dan juist weer niet, de eenzaamheid straalde er vanaf.
   Genieten ga ik zeker doen, morgen weer.

   Beantwoorden

 16. Matroos Beek
  jun 01, 2021 @ 19:57:30

  Het was heerlijk vandaag aan het strand. Ik was er ook. En ja, ik nam weer veel kiekjes. Zalige dagen, ook morgen! Geniet met je dochter!
  Leuk dat je mij hier hebt vermeld. Dank je daarvoor. Het strand is toch overal anders. Hier kan het in de luwe uurtjes heel leeg en verlaten zijn, dat levert vaak aparte foto’s op. Toch kan ik ook erg genieten van wat ik hier op jouw foto’s zie. Jammer van die mensen die daar zo eenzaam naar zee staren. Dat verdriet voel ik ook.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 01, 2021 @ 20:21:04

   We moeten het maar even uitbuiten na dat koude en natte voorjaar. .
   Het is gewoon waar , jij maakt prachtige strandfoto’s , ik maak met mijn automaatje kiekjes om mijn logje “aan op te hangen”.
   Een andere insteek ‘-) Maar zo kunnen we toch van elkaar genieten.
   Het strand bij jou is inderdaad anders dan hier, het is hier bovendien meer op toerisme ingericht al zijn er ook wel stukken die nog natuurlijk zijn. Ik ben een beetje te lui om die op te zoeken omdat die meestal niet met de auto te bereiken zijn en ik fiets geen afstanden meer.
   Ik hoop maar dat ik het verkeerd zag en dat het vrije keus was om dat moment alleen te beleven maar ik vond het er arm uitzien.

   Beantwoorden

 17. liesonderweg
  jun 01, 2021 @ 19:11:22

  Filmpje, leuk! Dummies, tof.
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 18. Regenboogvlinder
  jun 01, 2021 @ 18:59:37

  Heerlijk Rietepietz, dat was dus weer genieten! En wat een bord vol had je, als brunch? Triest dat die man of vrouw zo alleen zat. Daar hoor je toch als ‘organisatie-familie” naast te staan. Ben het helemaal met je eens. Ziet er eenzaam uit.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 01, 2021 @ 19:04:30

   Ja het was veel hé! Maar er was de belofte dat ik wat overbleef in een zakje mee kreeg. Maar er bleef niet véél over. Ja ik deed dat altijd met Henk, omdat wij al vroeg ontbijten hebben we om 11 uur wel weer trek en bestellen zo’n ontbijt dan eigenlijk als lunch. Sluit beter aan bij mijn smaak dan wat er tegenwoordig als lunch op de kaart staat.
   Ziet er treurig uit hé, je verwacht dan toch dat de familie die erbij is alleen maar oog voor de patiënt heeft.

   Beantwoorden

 19. Karel
  jun 01, 2021 @ 18:54:03

  ha die Riet
  ja genieten hé aan het strand , ik zat een eindje noordelijker aan de zelfde zee , dat dan wel weer , en zag geen dummies , maar echte mensen , aan het zonnen en zelfs enkelen in zee bbbrrrrrr
  ja als je de mensen zoveel moeite doen om iemands laatste wens te doen uitkomen , is het toch een kleine moeite om er enkel voor hem of haar te zijn

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 01, 2021 @ 18:59:58

   Ik had de verrekijker mee moeten nemen, dan had ik je misschien kunnen zien. 😉
   Dat zou zelfs geen moeite mogen zijn, maar een diepe behoefte om dat moment mee te beleven met de zieke.

   Beantwoorden

   • Karel
    jun 01, 2021 @ 22:33:34

    red de verrekijker niet 🙂
    ja strand bij Bea , en verder naar het noorden is zo anders dan bij ons in het N en Z Hollandse , waar mijn wandeling Sluis – Rotjeknor in 2019 eindigde 😦 dat is zo breed als een Waddeneiland 🙂
    het AWD is een gebied op zich , mooi als elk gebied aan de kust
    en juist vanwege de longen valt het daar mee , ik weet het , de klim naar en van het strand zijn het zwaarste van de goed 13 km 🙂
    maar ik redde het weer , de haring was een goede en lekkere beloning 🙂

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jun 02, 2021 @ 07:46:21

     Er is inderdaad nog veel verschil in stranden maar het is altijd mooi om er te wandelen .
     Zeelucht is inderdaad goed voor de longetjes dus fijn dat je het allemaal nog aan kan.
     Haring was voor Henk ook altijd een traktatie, voor mij is het gewoon dode vis!

     Beantwoorden

     • Karel
      jun 02, 2021 @ 08:13:26

      maar wel een lekkere dode vis 😊
      ja veel verschil bij de stranden , als ook de breedte en hoogte van de duinen rijen
      heerlijk is het dat me het wandelen nog redelijk afgaat

      Beantwoorden

      • rietepietz
       jun 02, 2021 @ 08:29:44

       Bij dode vis verschillen we van mening. 😉
       Dat wandelen is van levensbelang, conditie bewaren is heel belangrijk.

       Beantwoorden

       • Karel
        jun 02, 2021 @ 19:53:15

        ja ieder zijn of haar meug 🙂
        inderdaad beweging is van levensbelang , en ik mag het gelukkig graag doen , al heb ik meer en meer wat luie dagen 😁
        klopt je liep als het ware tussen de herten , hele kuddes waren er
        ik heb ook wel dode herten gezien , nee zo is het beter voor hen en voor het gebied

        Beantwoorden

 20. Sjoerd
  jun 01, 2021 @ 18:49:09

  Nou, mij mag je ook in een stoel aan het water zetten.

  Beantwoorden

 21. MyriamC
  jun 01, 2021 @ 18:39:07

  Een heerlijk dagje strand. Dat gaan wij morgen eens doen.

  Beantwoorden

 22. Array
  jun 01, 2021 @ 16:32:28

  Dat beeld bij de wensambulance is inderdaad erg verdrietig. (Hoewel ik het inderdaad een geweldig initiatief vind.) En heerlijk, even naar de zee, maar blij dat je geen zwempak mee had. Ik geef toe dat ik me dat heel even afvroeg bij het begin van het blogje, maar nee dus;).

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 01, 2021 @ 16:35:07

   Het water is pas rond de 14 graden, dat is best nog frisjes, Het zal dit jaar wel langer duren dan vorig jaar eer het water een beetje opgewarmd is . Maar met de voetjes erin is ook al heerlijk.

   Beantwoorden

 23. staartje
  jun 01, 2021 @ 16:31:23

  Oh wat heerlijk Riet! De zon en de zee! En die dummies😂😂😂

  Beantwoorden

 24. Rebbeltje
  jun 01, 2021 @ 15:58:08

  Heerlijk met de voetjes door het water
  Dat zegt genoeg over jezelf…als je daar verdrietig van word
  Bij het zien van die foto moest ik denken aan mijn zus…maar die werd liefdevol vergezeld door man en kinderen om samen van het uitzicht over het water te genieten.
  Groetjes

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 01, 2021 @ 16:01:23

   Dat soort dingen is altijd”de laatste keer”en dus flink beladen, dan moet je er voor alléén voor hem/haar zijn. Gelukkig dat het bij je zus wel goed ging, het is zo mooi als het goed gaat.

   Beantwoorden

   • Rebbeltje
    jun 01, 2021 @ 17:53:35

    Vind de wensambulance een mooi iets

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jun 01, 2021 @ 18:37:46

     Ja zeker heel mooi, Henk genoot heel lang om naast me in de auto te zitten, of in de rolstoel naar buiten, Ben nog drie weken voor zijn door langs de vliet met hem gaan zitten. Maar bij mensen met een ziek lichaam kan dat vaak allang niet meer.

     Beantwoorden

     • Rebbeltje
      jun 01, 2021 @ 18:50:23

      Dat zijn toch mooie herinneringen…

      Beantwoorden

      • rietepietz
       jun 01, 2021 @ 18:56:50

       Hij heeft echt geleefd (als hij niet sliep) tot hij het zelf opgaf en echt niet meer kon. In tehuizen wordt er noodgedwongen veel in de stoel hangend geslapen en ben je omgeven door mensen die ook ziek zijn, dat motiveert niet om nog te willen. Henk wilde tot drie weken voor zijn dood nog , daarna ging het héél snel.

       Beantwoorden

       • Rebbeltje
        jun 01, 2021 @ 19:26:27

        Wij nemen vrijdag afscheid van schoonbroer…3 dagen na hun 50 jaar huwelijk een hartstilstand. Een blijde gebeurtenis gevolgd door triest nieuws pffttt

        Beantwoorden

        • rietepietz
         jun 01, 2021 @ 20:03:10

         Oh… wat verschrikkelijk, lijkt me heel moeilijk zo’n plotseling sterfgeval. Waarschijnlijk ook geen afscheid kunnen nemen. Wat zal dat een wrange herinneringen geven aan dat 50 jarig huwelijksfeest , al is het natuurlijk mooi dat ze dat nog konden vieren.
         Gecondoleerd en heel veel sterkte!

        • Rebbeltje
         jun 01, 2021 @ 22:01:44

         Niet groots gevierd maar ze kwamen met zijn allen op de tandem (10) hier was de rustplek.
         Vind het juist een hele mooie herinnering. Was voor hen een verrassing en die gezichten zal ik nooit meer vergeten.

        • rietepietz
         jun 02, 2021 @ 07:55:17

         Ja dat zeker , een heel mooie herinnering maar die zal toch nooit losgekoppeld kunnen worden van zijn dood zo snel erna. Maar qua herinnering zou het veel meer knagen als hij net vóór dat jubileum was overleden. Ik ga daarbij natuurlijk van mezelf uit, had heel graag nog een herinnering aan een 60 jarig huwelijk gehad dat we in april hadden kunnen vieren maar dat zat er dus niet meer in.( Een mens is nooit tevreden )

        • Rebbeltje
         jun 02, 2021 @ 13:12:46

         Ja dat zijn mijlpalen en ja soms mag het niet zo zijn. Hun feest is al jaren beladen met de dood van jongere zus op die datum. Dus er vloeien dan altijd al tranen pffttt

        • rietepietz
         jun 02, 2021 @ 14:13:50

         Ach, wat verdrietig.

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: