humor

Mensen met humor hebben een leuker leven, dat werkt zélfs als het leven vervelende verrassingen in petto heeft.
Als er iémand weet wat een rotziekte dementie is dan ik wel, maar ik weet ook dat humor relativeert.
Ik zag van de week op TV twee vrienden in gesprek.
Zegt de ene vriend tegen de andere; ” wat vervelend dat je de diagnose Alzheimer kreeg”
Zegt de andere vriend ;”ja rot, maar ik noem het, Allesheimelijker “.
Geweldig toch, voor mij heet de ziekte Alzheimer voortaan. Allesheimelijker!

76 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  mei 26, 2021 @ 00:55:36

  Humor is zo belangrijk, zonder humor is er geen leven.

  Beantwoorden

 2. saturnein
  mei 23, 2021 @ 19:00:48

  Humor is de beste saus! (kleine variatie op een bekend gezegde)
  Ik kan niet altijd lachen en ik kan niet met alles lachen, maar als alles fout loopt, dan hebben we toch de neiging vooral te gaan lachen. En uiteindelijk zie je alles dan weer wat zonniger 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 23, 2021 @ 19:51:58

   Dat snap ik helemaal, had ik met Henk ook altijd, hoe meer alles tegenzat hoe meer we liepen te keten. tot de slappe lacht toe! Heerlijk hoor als mensen dat hebben.

   Beantwoorden

   • saturnein
    mei 23, 2021 @ 19:54:40

    Sommige dingen vergeet ik daardoor nooit: hoe we tranen zaten te lachen toen we midden in de nacht op een smal, onverlicht weggetje reden in de Pyreneeën. En maar grappen tegen elkaar, en steeds maar harder lachen 🙂
    Of die keer dat we dachten dat de weg, een heel smal dingetje in een bos in the middle of nowhere, ergens in een afgrond stopte… bleek een steile afdaling te zijn, maar wel goed te doen… we keken naar elkaar en begonnen te gieren van het lachen, waarna we niet meer konden stoppen met lachen 😀
    Het helpt, ook in ergere situaties dan dit.

    Beantwoorden

 3. Nicky0607
  mei 20, 2021 @ 21:50:04

  Wijze raad van mijn oude moedertje: je kunt er beter om lachen dan om huilen. Ze heeft gelijk.

  Beantwoorden

 4. meninggever
  mei 20, 2021 @ 09:13:22

  Relativeren….humor….het helpt allemaal om afscheid en pijn te verzachten. Gaat dat dan meteen weg? Tuurlijk niet. Maar even een paar momenten adem kunnen halen zonder dat er een steen in de maag of betonrand op de borst drukt is ook wel eens fijn….Compliment voor hoe je er mee omgaat….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 20, 2021 @ 11:30:16

   Dat omschrijf je heel mooi, inderdaad even ademen zonder steen op de borst. Ik heb het ook erg gemist toen hij op dat gebied geen aangever meer kon zijn want die heb je nodig natuurlijk, een aangever en iemand die ‘m inkopt. Dat waren we om de beurt allebei.

   Beantwoorden

 5. Jook
  mei 20, 2021 @ 09:03:18

  Ik geniet van je humor en ben er zelf ook wel goed in. Galgenhumor en zwarte humor. Heerlijk, het helpt je het leven door is mijn ervaring. Ik zit nu in dezelfde situatie als jij hebt gezeten. Al heeft hij een andere soort dementie. En wij dansen elke ochtend een kwartiertje op oude muziek, zo leuk!!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 20, 2021 @ 11:27:05

   Geweldig, dat hebben we hier ook wel gedaan hoor, hebben elkaar op dansles leren kennen en dansen is er altijd in blijven zitten.
   Zelfs toen hij nog amper op de benen kon staan schuifelde we soms nog door de kamer. Ik hoop dat je kunt wennen op je nieuwe woonplek ( als ik me goed herinner) want dat is toch wel een grote verandering.

   Beantwoorden

   • Jook
    mei 21, 2021 @ 08:50:24

    Ik kan nog niet zo goed wennen, hij wel, vind het hier heerlijk. Gaat 3 X per week naar een werk- leer bedrijf waar van alles rondloopt. Van depressieven tot ex verslaafden en mensen met een beperking. Een grote boerderij met timmerwerkplaats; bloementuin; moestuin; koeien schapen;geiten;varkens en nog meer. Het is vlakbij en het is ontzettend leuk daar! Het heet: Bij Tjoonk…. zoek maar eens op in Google. Ik ben er erg enthousiast over. In het begin was hij behoorlijk de weg kwijt en kon niks vinden. Maar ik ook niet! Het was heftig maar te doen. Hij knapt nu weer op! Dat hoort een beetje bij deze vorm, PPA. Vermoeidheid en stress verergeren en als het weer meer gestructureerd is en de vermoeidheid is minder dan kan het verbeteren. Echt beter wordt ie natuurlijk niet meer maar hij pakt nu alles weer op en praat zelfs beter. We hebben wel hulp van een logopediste die ons allerlei trucs en tips geeft. Zoals bijvoorbeeld: foto’s maken van de inhoud van de kasten en lades en die op de deur plakken. Zo weet hij waar alles staat. Zo handig. Binnenkort krijgt hij een tablet om mee te oefenen. Voor als hij de woorden niet meer kan vinden, hij begrijpt wel alles nog. Het is me zo uitgelegd: stel je voor de weg is opgebroken, dan moet je een omweg nemen. Dat is PPA, hij weet de woorden wel, maar kan er niet goed bij en moet manieren vinden om er bij te kunnen, dat is heel vermoeiend. Hij leest momenteel het boek van Pieter Omtzigt en als opdracht heeft hij dat hij de kern uit elk stuk moet halen. Nou dat lukt behoorlijk.

    Dus al met al is het – voorlopig en onder voorbehoud natuurlijk – best nog positief. Verder dan nu kijk ik niet. Dat zie ik dan wel weer. Er is voor deze kwaal nog best veel mogelijk…. Sorry voor mijn lange epistel! Ik vind het gewoon fijn dat ie weer wat bijgetrokken is want in het begin dacht ik wel dat ik er verkeerd aan had gedaan. Zoveel werk en zoveel stress…… En nogmaals , je leuke blogs inspireren mij dan weer om een stuk eigen leven te houden en nuchter te blijven.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     mei 21, 2021 @ 09:13:33

     Helemaal niet nodig om je te excuseren voor de lange reactie, integendeel. Ik vind het fin om te horen dat het “binnen de ‘mogelijkheden” goed gaat. Zag op TV ook al eens iets over een soortgelijk project waar mensen uiteindelijk ook helemaal konden wonen als thuis geen optie meer was. Ook dit vraag veel van de partner, niet niks hoor om zelf nog niet zo je draai te kunnen vinden in de omgeving maar dan wel weer fijn dat je er ondertussen wel nut van ziet bij je man. In de “reguliere” zorg wordt vaak zó weinig gekeken naar wat juist voor die patiënt werkt en is het een grote eenheidsworst die maar bij iedereen moet passen. Als je die lange reactie echt een probleem vind mag je me altijd mailen hoor , schrijven alles op een rijtje zetten werkte voor mij heel goed.

     Beantwoorden

     • Jook
      mei 21, 2021 @ 10:05:12

      Mijn ervaring met de hulpverlening is zeer positief. Ik heb veel hulp en mensen die meedenken, ook vanuit de zorg. De logopediste komt elke week, de ergotherapeut eens per 2 weken, we hebben terugkoppeling van Tjoonk elke keer, de medewerker van WMO is fantastisch. Ik kan niet anders zeggen dat ik het als een warm bad ervaar. Ik was zelf niet zo van het hulp vragen, want zelfstandig blijven tot en met. Maar het is me heel erg meegevallen, leuke vrouwen waar ook veel mee te lachen valt. Van PPA is nog vrij weinig bekend, maar in Amsterdam doet men er onderzoek naar. Het schijnt, voor zover bekend, maar 1X op de miljoen voor te komen. Zijn broer is nu ook gediagnosticeerd met PPA. Samen zitten ze soms op de bank te kletsen, net cabaret! Ze snappen elkaar wel, maar t gaat de hele tijd over “dingen” en “spul” en nog meer van dit soort lege woorden. Lol hebben ze wel! Ik wil je wel mailen maar heb inmiddels je mailadres niet meer.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       mei 21, 2021 @ 15:37:30

       Wat fijn dat het met de zorg goed klikt, dat is zó belangrijk. De dementie van Henk is nooit gedefinieerd, maar ook bij hem was de spraak al snel gestoord en ging steeds moeizamer. Daarbij kwam dat woorden ook niet meer goed binnenkwamen bij hem waardoor hij steeds minder begreep en minder “bereikbaar” werd. Maar er valt de eerste jaren nog veel te genieten dat is zeker waar. Als je er een beetje mee om kunt gaan en in oplossingen denkt kun je nog mooie jaren hebben. Heb er ook goede herinneringen aan.
       Ik vind het ook geen probleem als je hier reageert hoor maar áls je wilt mailen is hier mijn adres.
       rietepietz@yahoo.com

       Beantwoorden

 6. gewoonanneke
  mei 19, 2021 @ 20:21:50

  Wel goed gevonden maar het blijft gewoon een rotziekte….

  Beantwoorden

 7. Spontanity
  mei 19, 2021 @ 19:39:43

  Kreeg van de week deze :

  Beantwoorden

 8. staartje
  mei 19, 2021 @ 19:36:28

  Nou als er eentje met humor de boel hier leven inblaast, ben jij het wel! Dank je wel. Ik grijns hier vaak( ik ben zelf zo’n serieuze 😝)

  Beantwoorden

 9. Liesbethblogt
  mei 19, 2021 @ 19:31:02

  Je kan ergens beter maar om lachen als het zo’n smerige ziekte betreft.

  Beantwoorden

 10. staartje
  mei 19, 2021 @ 18:47:31

  Humor relativeert zo. Ik heb het zelf te weinig, maar zoon1 heeft het gelukkig zat.

  Beantwoorden

 11. Happy Hulk
  mei 19, 2021 @ 14:20:46

  In tegenstelling van droge humor houd ik van natte humor.

  Beantwoorden

 12. willyfotoblog
  mei 19, 2021 @ 10:35:54

  met wat humor lijken heel wat dingen gemakkelijker en het leert ons om te relativeren Riet

  prettige dag Riet

  Beantwoorden

 13. Regenboogvlinder
  mei 19, 2021 @ 10:32:42

  Prachtig Riet… een mens kan niet onder humor! Allesheimelijker zou ik er maar in houden.
  Een lief familielid heeft ook de diagnose Alzheimer… vooralsnog kan ze er ook over grappen. Als ze niet op een woord of naam kan komen zegt ze: Ja hallo… ik heb Alzheimer hoor…
  In mijn herinnering werd mijn schoonmoeder altijd boos op zichzelf en de hele wereld als er iets was, wat ze niet meer kon of wist. Dat is minder hoor…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 19, 2021 @ 10:55:28

   Het is heel belangrijk hoe de omgeving ermee omgaat. Hoe beter en rustiger die er mee omgaan hoe minder druk de dementeren voelt en dat kan zeker helpen.

   Beantwoorden

   • Regenboogvlinder
    mei 19, 2021 @ 12:58:40

    Inderdaad. Meepraten en niet in discussie gaan is wat wij altijd deden. De meesten in onze families konden goed omgaan met de veranderingen, maar enkelen niet. Vaak mee gepraat, maar sommigen snappen het gewoon niet en dat is moeilijk en verwarrend voor henzelf maar ook voor degene die het betreft.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     mei 19, 2021 @ 13:08:34

     Ja er zijn helaas ook mensen die zich ten kosten van zó patiënt vermaken en ze bijvoorbeeld steeds vragen waar is je tas, heb ik meegemaakt van een oom van Henk bij de oma van Henk.

     Beantwoorden

 14. Neeltje
  mei 19, 2021 @ 09:14:01

  Wat heb ik die humor heerlijk kunnen inzetten in de Allesheimelijke wereld.

  Beantwoorden

 15. Sjoerd
  mei 19, 2021 @ 07:56:18

  Zolang deze humor niet persoonlijk wordt, of op de man gespeeld kan ik dat ook wel waarderen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 19, 2021 @ 08:10:16

   humor is maar héél zelden kwetsend bedoeld, veel vaker is het vorm van relativeren. Ik heb nérgens wrangere grappen gehoord dan op de afdeling chemo therapie waar ik lang geleden met enige regelmaat kwam voor Henk zijn behandelingen.

   Beantwoorden

 16. Naomi
  mei 19, 2021 @ 07:48:44

  Humor is voor mij echt nodig om te overleven. Helaas snapt niet iedereen dat altijd en soms levert humor (zeker familiegeintjes) ongemakkelijke situaties op en toch weiger ik ermee te stoppen. De mensen die het niet snappen, passen over het algemeen ook niet heel erg in mijn leven trouwens;).
  Ik herken dat zo in je logjes. Deze vind ik dus ook weer leuk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 19, 2021 @ 08:13:16

   Humor maakt dingen vaak makkelijker, ik zou ook niet zonder kunnen . Het is ook meestal nog terug te vinden in de meest gevoelige logjes over het ziekte en sterfproces van Henk. De manier waarop men tegenwoordig alles uit zit te pluizen op “ontoelaatbaarhreid” is me een doorn in het oog.

   Beantwoorden

   • Naomi
    mei 19, 2021 @ 10:29:57

    Inderdaad. Zo riep ik eens (zoals in die tijd gebruikelijk voor me) tegen iemand die kaal was vanwege chemokuren en op wie we altijd moesten wachten: ‘Schiet eens op joh. Sta je je haar weer te doen?’ Vonden wij heel normaal, maar die dag was er bezoek. Laten we zeggen dat het even stil werd🙈. Sindsdien probeer ik er in ‘vreemd’ gezelschap op te letten, maar net als bij jou zit het er zo ingebakken dat dat nogal eens mislukt.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     mei 19, 2021 @ 10:51:01

     Geweldig, voor dat soort grappen moet je iemand wel een beetje kennen dat is waar. Maar eigenlijk zouden buitenstaanders zich daar niet aan moeten storen als ze zien “dat het goed is”.

     Beantwoorden

 17. AnneMarie
  mei 19, 2021 @ 07:44:33

  Er wordt veel te weinig gelachen.

  Beantwoorden

 18. John
  mei 19, 2021 @ 07:39:35

  Humor is zuurstof voor het leven. Zonder kan niemand al ken ik iemand die totaal geen humor lijkt te hebben. Die man komt ook altijd zo serieus over, vreselijk.

  Beantwoorden

 19. Karel
  mei 18, 2021 @ 23:02:00

  ik leef voor de gein zeg ik altijd , probeer mensen aan het lachen te krijgen
  het hele leven is een lach en een traan ,dan zeg ik die traan komt door het lachen 🙂
  wat je zegt , men is te gevoelig 😦

  Beantwoorden

 20. Mrs. Brubeck
  mei 18, 2021 @ 22:32:03

  Met humor kan je veel moeilijke situaties draaglijker maken, ik houd ervan, wel een beetje fan van droge humor!

  Beantwoorden

 21. Matroos Beek
  mei 18, 2021 @ 22:23:06

  In alle ellende is er gelukkig nog altijd de humor…

  Beantwoorden

 22. Ferrara
  mei 18, 2021 @ 22:04:46

  Ik heb er in mijn laatste werkomgeving veel mee te maken gehad, soms gebeurden er dingen of werd er iets gezegd waarbij je echt niets anders kon dan in de lach schieten. Zoal dit bijvoorbeeld, de naam is gefingeerd.
  https://ferrara-victoriene.blogspot.com/2011/10/slavenkoor.htm

  Beantwoorden

 23. MelodyK
  mei 18, 2021 @ 21:37:27

  Een moment niet gelachen….

  😍

  Beantwoorden

 24. liesonderweg
  mei 18, 2021 @ 21:32:39

  Gelijkluidend, vol humor!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 25. RenéSmurf
  mei 18, 2021 @ 21:30:17

  Humor ligt vaak ook gevoelig, het is ook maar net wat voor stemming iemand heeft. humor houdt ons op de been.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: