inspireren

Je ziet het regelmatig dat bloggers inspiratie opdoen door elkaars logjes. Niet dat je dan klakkeloos mee- of na gaat praten, nee dan lees of zie je iets waardoor je over dat logje blijft nadenken. Het overkwam me met dit filmpje van Pieter Derks dat Melody kort geleden plaatste. Luister maar even.

Er lijkt dus eigenlijk nog niet zo veel veranderd te zijn ten opzichte van de man/vrouw verhoudingen al is de toon wel wat begripvoller voor de vrouw. In mijn verkeringstijd was een meisje dat al een paar vriendjes had gehad (nog niet eens een relatie met samenwonen) in de volksmond al gauw “een afgelikte boterham”. In het nu zou je als geëmancipeerde vrouw toch best kunnen zingen “ik vind het jammer dat er vrouwen waren voor mij”!
Helemaal vertederd bedenk ik me dan bij de tekst dat die helemaal niet opging voor Henk!

Nee dus, voor Henk waren er geen “mannen” in mijn leven. Wel één vriendje waarmee het een soort van “aan” was, ik nog 15, hij al 16. Een beetje in de hand gewerkt door de toneelstukje voor de bruiloft van mijn zus waarmee de wederzijdse families de bruiloft wilde opleuken.
Jongere broer van de gom en jongere zus van de bruid ( ik dus) waren single, speelden samen een toneelstukje waarin gekust moest worden.
Ach we hadden nog de leeftijd om “verliefd op de liefde” te zijn en speelde onze rol tijdens de uitvoering dus héél inlevend. Bleven daarna ook met elkaar uitgaan en het hád zomaar kunnen gebeuren dat ik de schoonzus van m’n zus had geworden.

Maar tóen verscheen Henk op mijn danslesavond en wist ik meteen “dát is ‘m”! De “puber verkering” maakte ik direct uit. Het verraste de jongen niet eens, mijn lichaamstaal had hem al verteld dat meer dan wat kussen er niet inzat, hij was daar heel netjes mee omgegaan en had geen gebroken hart.
Omdat hij natuurlijk wél de zwager van mijn zus bleef was dat fijn, we konden elkaar ontspannen tegenkomen op verjaardagen.
Zo kreeg Henk dus geen “afgelikte boterham”, ik trouwens ook niet voor zover dat ooit al over mannen gezegd zou zijn, ook Henk had vóór mij slechts één vriendinnetje gehad zonder dat het een intieme verhouding werd.

Toegegeven, eind jaren ’50 was “kuisheid” vaak een beetje afgedwongen wegens gebrek aan privacy en angst voor zwangerschap, dát is nu wel anders.
Er zijn nu ook meer langdurige relaties die stuk lopen waardoor de tekst van Pieter voor velen best een dingetje zal zijn, of het nu om de mannelijke dan wel de vrouwelijk versie zal gaan.
Maar ik voel het nog steeds als puur geluk dat we, onervaren en zonder herinneringen aan andere lovers, voor altijd samen de liefde mochten ontdekken in al zijn vormen!
Ach, ik mijmer maar wat, waarschijnlijk zal iemand die het niet had het ook niet missen.

Advertentie

91 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Beaunino
  mei 30, 2021 @ 16:37:32

  Mooi dat jullie samen de liefde hebben mogen ontdekken..net als mijn ouders destijds.

  Beantwoorden

 2. saturnein
  mei 23, 2021 @ 08:33:25

  Wat mooi en warm. Wat kan jij je koesteren in die warme herinneringen 🙂

  Beantwoorden

 3. Nicky0607
  mei 19, 2021 @ 23:41:55

  Mooi vind ik dat. Het was mij niet gegund. Ik had best bij mijn eerste vriendje willen blijven. Maar hij dacht daar anders over. De tweede ook. En de derde ook trouwens. Ik gooi het er nu maar op dat ik van die vriendjes iets moest leren. Het hield niet op na drie trouwens dus val ik in de categorie ‘Afgelikte boterham’ 😂 Maar dat was niet mijn keuze.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 20, 2021 @ 08:01:11

   Gelukkig denken we daar tegenwoordig toch wat genuanceerder over. Het is niet altijd je eigen keuze zoals jij al beschrijft en zeker niet altijd “losbolligheid” ,ok zo’n term uit het verleden.

   Beantwoorden

 4. Nicole Orriëns
  mei 18, 2021 @ 09:29:59

  Wat mooi dat jullie elkaars eerste liefdes waren. Dat is mijn man voor mij ook zo ongeveer.

  Beantwoorden

 5. Leidse Glibber
  mei 18, 2021 @ 01:47:25

  Het is natuurlijk geweldig als je eerste liefde je eeuwige liefde is. Maar als er al een of meerdere voorgangers waren maakt het niet zolang je dan maar weet dat je uiteindelijk de beste keus hebt gemaakt.

  Beantwoorden

 6. gewoonanneke
  mei 17, 2021 @ 22:05:43

  Ja ik had al een aantal vriendjes gehad toen ik Hans leerde kennen en hij ook vriendinnetjes. Ik vond dat echt helemaal niet belangrijk. Volgens mij hadden alle leeftijdsgenoten in mijn tijd dat zo en daar leerde ik ook wel van. Jij bent net nog wat ouder, misschien was het ook dan nog net wat anders. Heb zelfs in mijn verkeringstijd met Hans nog wel eens met een andere jongen staan zoenen toen Hans een weekend straf had. Hij maakte het toen uit omdat zijn vriend het verteld had maar kwam gauw weer terug na een week hadden we weer verkering. Ben altijd wel trouw geweest in mijn huwelijk dit in tegenstelling tot mijn ex en vond opnieuw met iemand afspreken na 35 jaar huwelijk heel spannend maar ook weer leuk. En nu ben ik dik tevreden met Wim…..

  Beantwoorden

 7. RenéSmurf
  mei 17, 2021 @ 21:11:25

  Als twee mensen willen kunnen ze samen oud worden, als eentje niet meer wil dan houdt het al op. Er horen bergen en dalen in te zijn, maar daar is iedereen anders in. En dat er anderen voor jou waren vind ik juist iets om voor je te houden, dat soort dingen is prive.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 17, 2021 @ 22:10:45

   Dat is waarschijnlijk voor iedereen anders en soms wéten ze al dat er iemand voor ze was omdat ze elkaar al kenden in bijvoorbeeld een vrienden groep. Dat je het vertelt is op zich niet erg maar dan vooral niet in details treden.,

   Beantwoorden

   • Suskeblogt
    mei 18, 2021 @ 21:01:17

    Probleem is dat velen nog niet klaar zijn met het verwerken van de vorige relatie. Ze hebben dat verleden nog niet losgelaten en bestoken de nieuwe partner met details die men inderdaad beter niet vertelt. Dan spreken we nog niet wat men op sociale netwerken smijt over hun relaties. Rare tijden om lang samen te blijven vanaf je eerste liefde.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     mei 18, 2021 @ 21:08:25

     Daar heb je zeker gelijk in.. Uit elkaar gaan is vaak heel heftig en dat moet natuurlijk verwerkt worden vóór je iets nieuws op kunt bouwen.En de social media doen daar echt geen goed aan.

     Beantwoorden

 8. Karel
  mei 17, 2021 @ 19:42:02

  ik mag cactussen wel zien , groot of klein en ja als ze zo bloeien is het helemaal schitterend 🙂

  Beantwoorden

 9. Naomi
  mei 17, 2021 @ 15:48:17

  Oh, wat een liefde weer! Maar verder ben ik met je eens dat het bij mannen blijkbaar geen probleem is dat ze al tig lovers voor je hebben gehad.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 17, 2021 @ 16:09:23

   Vroeger in ieder geval zéker niet, volgens mij is het tegenwoordig voor de meisje ook wel wat genuanceerder. Maar er is natuurlijk altijd wel een verschil tussen één of meerdere serieuze die mis gaan en mensen die met de eerste beste het bed in duiken.

   Beantwoorden

 10. Happy Hulk
  mei 17, 2021 @ 11:00:40

  Hallo………. ik las een regel in de reactie bij Koen!!!!

  een ander verhaal dan met Jan en alleman in bed duiken.

  Beantwoorden

 11. Sjoerd
  mei 17, 2021 @ 10:02:55

  Ik kwam toevallig in een keer de goede vrouw tegen… We zijn inmiddels 50 jaar bij elkaar maar moeten nog een paar jaar wachten op ons 50 jarige huwelijksfeest.

  Beantwoorden

 12. Regenboogvlinder
  mei 17, 2021 @ 09:50:53

  Dat de liefde zo mooi kan zijn ervaar ik nu elke dag. We zijn er regelmatig allebei nog beduusd van.
  Mijn ex zat bij mij in de 6e klas van de lagere school. Ik vond hem meteen leuk. We kregen verkering toen ik 17 en hij 18 was. Zo verliefd, kon niet beter dacht ik toen. Dat hij voor mij koos… En we waren voor elkaar de eerste. Natuurlijk hebben we mooie tijden gehad, maar ook helaas veel ruzie en wilde ik zo graag een liefdevolle relatie waarin elkaar het belangrijkste vinden voorop stond, zichtbaar was, altijd. Ik zag het om me heen, dat het bestond. En uiteindelijk hield ik meer van hem dan hij van mij. Hoewel hij een tijd geleden dat dat niet zo is. Ik zou het graag willen geloven. Gelukkig kan ik nu de scherpe randjes eraf zijn, ondanks alles, wel normaal met hem omgaan. Dat wilden we allebei voor de kinderen en de kleinkinderen. Tja.. een leven kan raar lopen. Maar nu haal ik alle 💕 in met mijn lief!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 17, 2021 @ 14:44:53

   Ja sommige mensen die tamelijk jong trouwen ontwikkelen zich nog verder , vooral jongens ontwikkelen later dan meisjes dus wanneer je allebei nog piepjong bent ( Henk was 6 jaar ouder dan ik) kan het minder goed uitpakken wanneer ook de jongen écht volwassen wordt. Natuurlijk is er in ieder huwelijk wel eens onenigheid maar zolang je het allebei de moeite waard blijft vinden een oplossing te vinden, en die ook vindt, komt het goed.
   Maar helemaal geweldig dat jullie samen nu zo van de liefde kunnen genieten en toch wel fijn dat de ex een plakje heeft gekregen wat leefbaar is. Ik ben een bofkont dat ik zo lang mocht hebben wat jullie nu hebben.

   Beantwoorden

 13. John
  mei 17, 2021 @ 07:59:06

  Mijn ex, de moeder van mijn kinderen, was mijn eerste echte liefde. En we kunnen gelukkig nog steeds goed met elkaar overweg. Mijn opvoeding zat me helaas een beetje in de weg toen ik de relatie verbrak. Ze heeft daar begrip voor. Mijn huidige relatie is dus heel anders gestart.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 17, 2021 @ 09:06:46

   Helaas speelt er vaak meer mee dan alleen “liefde”en dat kan het heel moeilijk maken. Ik herinner me nog dat je ooit een prachtig gedichtje over je ex maakte en plaatste. Daar kwam spatte inderdaad de liefde nog vanaf. Maar zeker voor jullie kinderen een grote meerwaarde dat jullie goed samen door één deur kunnen, dat voorkomt dat ook die kinderen er later problemen door ondervinden.

   Beantwoorden

 14. Neeltje
  mei 17, 2021 @ 07:19:36

  Sweet memories!

  Beantwoorden

 15. terrebel
  mei 16, 2021 @ 22:30:47

  Och, tussen al mijn relaties door was ik best kuis, hoor! 😉 Maar eerlijk gezegd ben ik nogal trouw. Als het dus aan mij gelegen had was ik nog steeds samen met mijn eerste vriendin.

  Beantwoorden

 16. Matroos Beek
  mei 16, 2021 @ 20:08:25

  Prijs je rijk Riet. Zoiets hebben er maar weinig bij één persoon voor de rest van hun leven.
  Bij mij verliep het anders. Ik ben een boterham waar dus wel al van gelikt was, maar desondanks voelde ik mij zeer gewaardeerd en geliefd door de volgende proever.😁😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 16, 2021 @ 20:27:13

   Nou zó erg zal het ook weer niet zijn denk ik, het was een term voor meisjes die al een paar intieme vriendjes hadden. Uiteindelijk vond je toch de ware waardoor alles op z’n plaats viel. Maar je hebt gelijk ,ik ben een rijk mens dat ik de liefde op deze manier mocht beleven.

   Beantwoorden

 17. Mrs. T.
  mei 16, 2021 @ 19:20:08

  Wat een prachtige mijmering!

  Beantwoorden

 18. willyfotoblog
  mei 16, 2021 @ 15:20:05

  andere tijden, andere gewoontes Riet

  indertijd mocht in het katholieke Vlaanderen bijna niets

  in de jaren ’60 veranderde dat snel

  en nu krijgen we een eerder “preutse” maatschappij

  prettige zondag

  Beantwoorden

 19. Ferrara
  mei 16, 2021 @ 14:57:30

  Met de eerste de beste (?) naar bed gaan alleen voor het vrijen, geen denken aan. Ik was ooit keurig verloofd en was maar wat blij dat de pil op de markt kwam. Tot een huwelijk kwam het niet.

  Beantwoorden

 20. Rebbeltje
  mei 16, 2021 @ 14:51:12

  Wat leuk dat je zegt ik zag Henk en wist die is het 😉
  Zo ging het bij ons ook en al vonden mijn ouders me te jong (20) om al te trouwen dat hield ons niet tegen. Weet nog dat ze zo blij waren dat met de ondertrouw ik net 20 geworden was en klinkt al beter dan 19 whahaha
  En na 45 jaar nog steeds een setje dat past 😉
  Fijne zondag

  Beantwoorden

 21. Karel
  mei 16, 2021 @ 14:44:56

  andere tijden spelen hier zeker mee , al was ik wat losbandiger dan jij
  maar vond niet zo als jij de ware , 1 speelt er nog wel eens door m’n gedachte , we waren zelfs verloofd in ’75 , maar ik was enige maanden voor werk uit de stad , kwam terug flikflooide zij met een ander 😦

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 16, 2021 @ 15:22:21

   Jongens “mochten” sowieso meer dan de meisjes vroeger. Je was al gauw een del.
   Wat verdrietig dat jij ( waarschijnlijk) de ware op zo’n manier kwijtraakte. Elkaar missen kan best heel moeilijk zijn maar is best op te brengen als je van elkaar houdt.

   Beantwoorden

 22. omabaard
  mei 16, 2021 @ 14:36:32

  Tijden veranderen voortdurend. Mensen gaan op zoek, en leven in hun tijd en op hun manier. Na lossere jaren komen vaak terug strakkere jaren en omgekeerd.

  Er zijn culturen waar 1 man 10 vrouwen heeft, en dat is daar heel normaal. Tijds- en plaatsgebonden dus.

  Zelf ben ik opgevoed in een op dat gebied vrij streng regime, de studentenjaren op kot gaven een heerlijk gevoel van vrijheid. Ik vond de middenweg én de man van mijn leven, ik was ‘amper’ 20 en we trouwden op 22 veel te vroeg volgens mijn ouders, maar ik heb er nooit spijt van gehad😉

  Beantwoorden

 23. Mrs. Brubeck
  mei 16, 2021 @ 14:20:31

  Ik herinner me mijn eerste vriendjes nog goed, een jaar of 16 was ik… ik denk dat ik onbewust geen “afgelikte boterham” wilde zijn, werd daarom ook niet zo netjes aan de kant geschoven. Ik had ook wel direct het gevoel met Mr B dat hij dé ware voor mij was. Ik denk niet dat ik ooit preuts geweest ben, al werd me dat wel verweten, ik wilde gewoon nooit iets doen waar ik me niet helemaal ok bij voelde.

  Beantwoorden

 24. Koen
  mei 16, 2021 @ 13:45:33

  Ik heb mijn beide dames (Ine en Isabel) ontmoet toen ze 28 waren. Ik heb nooit op enig moment het gevoel gehad dat ik een ‘afgelikte boterham’ aan de haal had geslagen. Never nooit. Ja, beiden hadden een relatie achter de rug. Ervaren dames als je het een positieve wending geeft. Ik kon heel soms een tikkeltje spijt hebben (jaloezie voelen) als ik foto’s van hen zag toen ze 16 of 18 of 20 waren. Wow, mooie meiden … jammer dat ik ze toen nog niet kende.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 16, 2021 @ 14:07:55

   Ach vroeger waren de normen nog zoveel strakker en had men zoveel eerder een naam. Een serieuze relatie kan ook altijd nog stuk lopen en dat is toch een ander verhaal dan met Jan en alleman in bed duiken. Wat grappig dat jouw dames allebei dezelfde leeftijd hadden toen je ze leerde kennen. Pieter Derks vertolkt dus eigenlijk een beetje jouw gevoelens, en hij heeft een pakkend nummer van gemaakt, ik vind het mooi.

   Beantwoorden

 25. MelodyK
  mei 16, 2021 @ 13:29:57

  Mooie herinneringen aan jullie eigen tijd, die
  Goud was… zowel in het Nederlands als in mijn dialect ook al betekent het dan iets anders.
  En wat een ander doet / laat / ervan vindt … ach so be it toch

  😍

  Beantwoorden

 26. MyriamC
  mei 16, 2021 @ 13:27:35

  Jouw verhaal zou zomaar het mijne kunnen zijn. Ik heb wel wat meer vriendjes gehad, maar altijd heel onschuldig. Handje vasthouden, kus, en daar bleef het bij. Blij toe dat ik geen afgelikte boterham was. Ik ben wel zo preuts dat ik daar stiekem nog altijd hetzelfde over denk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 16, 2021 @ 13:37:42

   Ik was ook wel heel jong toen Henk al in beeld kwam, pas 16 dus daar paste niet veel meer voor, mede omdat ik strenge ouders had.
   SSttt, niet verder vertellen, ik ga door voor een tamelijk mild oudje maar ondertussen denk ik er ook nog zo over al begrijp ik wel dat het door de veranderde omstandigheden nu vaak anders gaat. Ik veroordeel ze daar niet ( allemaal) om .

   Beantwoorden

   • MyriamC
    mei 16, 2021 @ 13:43:59

    Ik veroordeel ook niet. Ieder doet maar wat hij/zij wil. Voor mezelf, zomaar met Jan en alleman de koffer in duiken, neen dat past niet bij mij. En blijkbaar geef je dat toch door. Mijn zoon was ook geen flierefluiter. Heeft voor zijn huidige relatie ook maar één vriendin gehad. En toen was hij al 25!

    Beantwoorden

    • rietepietz
     mei 16, 2021 @ 14:02:50

     Klopt wel denk ik dat we toch een beetje onze normen en waarden doorgeven. Alleen hebben tegenwoordig ook serieuze relaties blijkbaar vaak een houdbaarheidsdatum.
     Maar inderdaad, ze doen maar zolang ik niet hoef. Ik moet er niet aan dénken ooit nog een man in bed te halen al zegt men op die bewering altijd tegen me , ” zeg nooit nooit”.

     Beantwoorden

 27. meninggever
  mei 16, 2021 @ 13:21:24

  De tijden zijn veranderd. Veel jonge mensen ‘experimenteren’ er op los en doen ervaring op voor ze zich echt binden binnen een huwelijk of zo. Pas als ze weten wat ze prettig vinden en met die of die partner een vaste relatie aan willen met alles wat daar bij komt kijken kiest men daarvoor. Maar men kijkt vaak toch nog even rond om te zien wat het dan is wat elders te behalen valt. Als maagd een huwelijk in is meer in behoudende kring terug te vinden. Ik zelf had wat ervaringen met een stel meiden voor ik me als jong mens stortte in de relatie met de vrouw die nu nog de mijne is. Voor jongens toch iets simpeler dan voor meiden, die dreigende zwangerschap geen pretje natuurlijk. En ach…na 55 jaar samen is het bewijs dat veel goed zit wel geleverd. Ik zie dat veel jongelui op voorhand nog niet halen…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 16, 2021 @ 13:28:41

   Klopt, er is veel veranderd en de angst voor zwangerschap is ver naar de achtergrond verdwenen. Toch is er nog steeds verschil in wat men voor mannen en vrouwen “normaal ” vindt qua ” oefenmateriaal.
   Gelukkig is onder jongen mensen lang niet iedereen losgeslagen en zijn er echt nog wel die niet meteen het bed in duiken.
   In mijn gedachtewereld geeft de liefde zelf wel aan waar je aan toe bent, áls je ernaar wilt luisteren dan. Het zit nou eenmaal in ons voorplantingssysteem ingebakken dat we feilloos de weg vinden naar alle organen die daarvoor enig nut kebben. 😉
   “.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: