nog even in Ede

We gaan nog even terug naar de Ginkese heide in Ede. Je weet wel , waar ik vorige week vrijdag aan de wandel was met Harry.
Heide was er nu natuurlijk niet, althans niet in bloei.

Wat we wél tegen kwamen was dit airborne monument.Het kunstwerk “venster op het verleden” symboliseert de dropping van ongeveer 1900 parachutisten in 1944.
Meestal heb ik niet zoveel met die “roestige kunstwerken” maar dit werk is prachtig. Zoals die parachutes in de lucht lijken te hangen is echt bijzonder.
Hoewel ik al wel geboren was heb ik natuurlijk geen bewuste herinneringen aan de oorlog, en als ik eerlijk ben, ook geen bijzondere belangstelling voor. Wat niets afdoet aan het respect dat ik heb voor de mensen die destijds hun leven op het spel wilde zetten voor de vrijheid.
Maar dit monument komt me bekend voor, ik weet bijna zeker dat er al eens iemand iets over vertelde in een blog, ik gok op Liesbeth die érg veel over de oorlog weet.

Harry weet ook wel het één en ander te vertellen over alles wat we tegenkomen. Zo is er een verdieping in het bos waar héél lang geleden rechtspraak gedaan werd. Zou daar dan misschien het gezegde vandaan komen dat iemand “laag gezonken kan zijn”? Ja helaas, om de diepte te zien heb je een beter fotograaf nodig dan ik ben, kniesoor wie daarop let!
En uiteindelijk hadden we die dag ook genoeg bij te kletsen zonder ons te verdiepen in de historie.
Zo vertelde Harry dat hij en zijn lief na zijn hartstilstand een reanimatiecursus deden. Ik bind hem meteen op zijn hart álles te vergeten over die cursus mocht ik ter plekke neervallen. Daar kan hij zich wel iets bij voorstellen, hoe ouder je bent hoe beroerder je daar uit kunt komen, en ik zit bepaald niet te wachten op het eeuwige leven, zeker niet als als ik van alles zou mankeren.

Het meer dan vriendelijk aanbod van Harry en zijn lief om te blijven eten sla ik even vriendelijk af. De dag is al vermoeiend genoeg en ik ben , deels door de coronamaatregelen gewoon niéts meer gewend.
Thuis hoef ik urenlang niet te praten en dus is alleen urenlang wél praten al vermoeiend voor me. M’n stem kreeg een paar jaar geleden immers een flinke opdonder door overbelasting in een tijd dat de stem sparen domweg niet kon.
Bovendien loop ik nog redelijk als een kievit zolang ik loop maar áls ik dan ga zitten krabbelt er na een kwartier ineens een heel oud wijfie overeind en lijkt ieder botje in m’n voeten los in de schoenen te liggen.
Dan wil ik maar één ding, met de voeten in dikke sokken gestoken omhoog na een warm bad. En zo geschiede.

77 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  apr 19, 2021 @ 01:56:47

  Inderdaad mooi dat kunstwerk. Ennuhhhh als ik terugkom doe ik niets liever dan gelijk mijn jogurtpakkie aantrekken en na het eten een half uurtje de oogjes dicht. Ben ook geen twintig meer 🙂

  Beantwoorden

 2. Nicky
  apr 16, 2021 @ 21:35:32

  Indrukwekkend kunstwerk. Indrukwekkend verhaal ook over de reanimatiecursus van Harry en zijn lief. Ik heb dat nooit gedaan en ga het ook niet doen. Nóg zo’n voorval zou mijn verkering hoe dan ook niet overleven. Hij wil ook niet meer gereanimeerd worden. En dat snap ik heel goed.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 17, 2021 @ 08:53:05

   Het klinkt allemaal mooi maar aan reanimatie kunnen ook heel veel nadelen kleven, vooral wanneer je niet meer zo piep bent. Maar we hopen natuurlijk dat het nooit meer nodig zal zijn.

   Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns
  apr 16, 2021 @ 08:48:06

  Ik ben ook niet zo van de roestige kunstwerken, maar deze ziet er er inderdaad prachtig uit. Die wil ik graag ook eens bekijken.

  Wat je zegt over niets meer gewend zijn herken ik. Ik woon ook nog eens op het verlaten platteland, en als ik bij de Kruidvat kom voel me nu al helemaal overweldigd! Totaal geen prikkels meer gewend…

  Beantwoorden

 4. Ferrara
  apr 15, 2021 @ 22:54:37

  Goed toeven daar. Ik herinner me ook een blog waarop dat monument werd beschreven. Weet alleen niet meer wie het was. Alle kans dat het Liesbeth was.

  Beantwoorden

 5. Kakel
  apr 15, 2021 @ 21:45:01

  Na een stevige wandelpartij is het goed rusten. Als ik zit, krijgen ze me met een zes renpaarden overeind. Wel heel lief dat ze je uitnodigden voor het eten.
  Mooie foto van een indrukwekkend monument.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 15, 2021 @ 21:49:02

   Dat is 100% zeker, Die renpaarden mogen dan op stal blijven , die hebben hier niets te zoeken.
   Ik vond het onwijs lief maar ben echt niets meer gewend.
   Van dat monument kú je gewoon geen verkeerde foto maken.

   Beantwoorden

 6. gewoonanneke
  apr 15, 2021 @ 21:28:12

  O herkenbaar nu loop ik niet zo goed als jij maar na een middagje tuinieren of zo en ik heb een tijdje stil gezeten moet ik mezelf echt wel even opkrikken weer. Mooie dag geweest zo te zien,

  Beantwoorden

 7. RenéSmurf
  apr 15, 2021 @ 21:12:48

  Ja, hoe ouder je wordt hoe zwaarder, maar je kan het nog aan dus het is nog leuk.

  Beantwoorden

 8. Naomi
  apr 15, 2021 @ 16:30:11

  Heel begrijpelijk dat het zo al vermoeiend genoeg was. Ik kan lang niet ieder monument waarderen, maar deze vind ik prachtig!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 15, 2021 @ 18:22:23

   Ik ben natuurlijk ook helemaal niets meer gewend nu ik thuis niet meer zo zwaar in touw ben en er door corona niets kan.
   Dat ben ik helemaal met je eens, dit monument slaat tenminste ergens op!

   Beantwoorden

 9. willyfotoblog
  apr 15, 2021 @ 15:19:23

  een veelzeggend monument Riet

  en zo’n rustmoment had je wel verdiend

  groeten

  Beantwoorden

 10. Regenboogvlinder
  apr 15, 2021 @ 14:17:33

  Die dag heb je heel goed afgerond Riet. Niet doen als het teveel energie kost. Het was al heel leuk en dat was goed. je schrijft het wel schattig… dat er als je even gezeten heb er een heel oud wijffie opkrabbelt 🤗.
  Ja die voeten hebben een opdonder gekregen…
  Ik ging eergisteren ook over mijn grenzen, naar een winkelcentrum gelopen voor een winkelafspraak bij de Zeeman. 35 minuten lopen, boodschappen bij Deen en Kruidvat. En toen weer 35 minuten terug met een rugzak met spullen… Pffff… dan is op de bank gaan zitten de heerlijkste volgende stap hoor!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 15, 2021 @ 18:17:51

   Ja zo werkt het helaas, zolang ik in beweging blijf gaat het prima maar zitten…. dan is het echt een gevalletje van “rust roest”.
   Dan heb jij ook je wandeling gehad, ruim een uur lopen is toch minstens 5 km. Dan heb je wel even op de bank uitrusten verdiend. Wel gezellig even winkelen natuurlijk. Daar heb je vast van genoten, wie had dat 2 jaar geleden gedacht.

   Beantwoorden

 11. Yova
  apr 15, 2021 @ 11:58:44

  Deze kunstwerk is zeker prachtig om te zien.Monument nooit vergeten. Daar in bos is zeker geweldig te zien. Heerlijk uitrusten met hele dikken sokken aan. Het was vermoeiend dag geweest. Leuke sokken!

  Beantwoorden

 12. Neeltje
  apr 15, 2021 @ 10:41:32

  Na zo’n dag mag je zeker met de benen omhoog. En dan ook nog eens met zulke kleurrijke comfortabele sokken. Héérlijk!

  Beantwoorden

 13. meninggever
  apr 15, 2021 @ 09:18:41

  Jaren her op die Ginkelse Heide nog wel eens een herdenkingsvliegshow bijgewoond. Was indrukwekkend, zeker toen de para’s kwamen, vaak ook oud-gedienden, die nog eens lieten zien hoezeer men toen held was als men uit zo’n kist sprong om op de grond het verschil te maken tegen de Duitse SS-divisie die hier was gelegerd of actief was. Het werd een drama. Montgomery te blaimen. Maar wel historische grond, doordrenkt van vooral Brits bloed….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 15, 2021 @ 14:02:49

   Ik ben altijd blij dat ik geen bewuste herinneringen aan die oorlog heb. Al kan er onbewust toch we iets binnen gekomen zijn gezien sommige dromen waarin weleens vreemde dingen in de lucht hangen. Maar ik was nog maar een kleuter aan het eind van de oorlog.

   Beantwoorden

 14. John
  apr 15, 2021 @ 08:22:01

  Ik heb in Ede op kamers gezeten bij een tante van me toen ik in Wageningen op school zat. Lang geleden alweer al lijkt het helemaal niet zo lang geleden nu ik er over nadenk. Eigenlijk moet je nog een keer terug als de heide in bloei staat, het is er dan zo mooi.

  Beantwoorden

 15. staartje
  apr 15, 2021 @ 07:54:32

  Jouw foto van het monument is prachtig. Indrukwekkend

  Beantwoorden

 16. sweetlake
  apr 15, 2021 @ 07:12:18

  De sokken…..uh je ziet er uit als 68 maar voelt je 89…? 😉
  xxSweetlake

  Beantwoorden

 17. waarloopjijwarmvoor
  apr 14, 2021 @ 23:23:29

  Mooie tekst weer in dir tweede Ede blog. Er is nog genoeg te zien. Fijn te lezen dat je weer een beetje bekomen bent van de loopinspanning.

  Beantwoorden

 18. omabaard
  apr 14, 2021 @ 22:50:06

  En ja wij waren daar al. Ik was toen echt ontroerd door de schoonheid van de heide waar we doorheen fietsten, het was warm.
  De foto staat op mijn blog.
  Ben ik dan ‘die persoon’?

  Beantwoorden

 19. Rebbeltje
  apr 14, 2021 @ 22:22:38

  Een mooie aanvulling op de ontmoeting en ja van zo een kunstwerk moet je natuurlijk de betekenis wel kennen om het mooi te vinden.
  En die voetjes…zo herkenbaar 😉
  Groetjes

  Beantwoorden

 20. Karel
  apr 14, 2021 @ 21:17:00

  ja je wandelde in het tuintje van AnneMarie , die kent de omgeving wel
  mooi hé die mooie schuiten , ja trekschuiten en boomschuiten en toen kwamen de opduwers
  ik sprak een oud collega vorige week die woont in de buurt van Schagen , en die zei wacht nog maar een week , ben benieuwd 🙂

  Beantwoorden

 21. Matroos Beek
  apr 14, 2021 @ 21:08:19

  Mooie kunst in de natuur.
  Een dagje genieten en daarna toch wel tijd nodig om bij te trekken. Dat herken ik ook al. Niemand ontkomt eraan.

  Beantwoorden

 22. Sjoerd
  apr 14, 2021 @ 20:40:52

  Lijkt me toch wel leuk om daar eens rond te wandelen. In mijn diensttijd, zo’n 50 jaar terug was ik gelegerd in Schaarsbergen. Niet zo heel ver daarvandaan.

  Beantwoorden

 23. liesonderweg
  apr 14, 2021 @ 20:37:02

  Nooit meer oorlog…!
  Verder lees ik (ook) tussen de lijntjes dat je een genietdagje had.
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 24. Karel
  apr 14, 2021 @ 20:29:27

  ik ging graag ff met je mee naar dat mooie gebied , waar ik ook vele voetstappen heb liggen , al ken ik dit monument dan weer niet , wel anderen , meer richting Wolfheze en Oosterhout
  bekend gevoel na lang wandelen , zitten en dan opstaan 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 14, 2021 @ 21:18:12

   O ja, erg hé! dan liggen echt alle botjes los in je schoenen. Vroeger zou Henk ze dan even masseren maar dat zit er niet meer in. Maar zo te zien loop jij nog behoorlijke afstanden, mijn max ligt op dit moment zo rond de 7 km, dat is niet echt ver.

   Beantwoorden

   • Karel
    apr 15, 2021 @ 07:49:04

    maar je kan ze niet ff uit de schoenen schudden 🙂
    mijn top nu op een 10 á 15 km nog maar hoor , wil terug nar de 20+ , maar je kan wel zo veel willen ouwe dwaas zeg ik dan tegen mezelf hihi , komt goed
    geniet de dag

    Beantwoorden

    • rietepietz
     apr 15, 2021 @ 07:55:21

     Ik zou al blij zijn wanneer ik nog de 10 aan zou tikken. In principe loop ik dat op “karakter”nog wel uit maar tegen welke prijs.

     Beantwoorden

     • Karel
      apr 16, 2021 @ 08:33:19

      dan zal ik wel ” karakter ” hebben 🙂
      kwam bij de bushalte waar ik gepland had om terug naar de start te gaan , maar het was pas 2 uur in de middag , dat ik liep door naar een ander station , kwam op 17.5 km , geen losse botjes in de schoenen , maar kon de benen wel voelen hoor 🙂
      zo ver als jij nu gaat is prima , je bent ook geen 20 meer , nee ik neem m’n petje af hoor

      Beantwoorden

 25. Suskeblogt
  apr 14, 2021 @ 20:11:06

  Voor mij totaal onbekend terrein. Wel leuk om te lezen en de foto’s te zien.

  Beantwoorden

 26. AnneMarie
  apr 14, 2021 @ 20:10:56

  Het zit zo heerlijk na een dag wandelen.
  Die plek van de rechtspraak ken ik ook niet. Wel het Belgenmonument aan de andere kant van de weg N224.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 14, 2021 @ 21:11:12

   Vooral als je voeten écht niet meer willen. Er was verder ook weinig te zien aan die plek voor de rechtspraak Aan het Belgenmonument zijn we niet toegekomen, We hebben niet de héle route gelopen,die is wat te lang voor me.

   Beantwoorden

  • Karel
   apr 14, 2021 @ 21:18:47

   heb je weer iets moois om te gaan ontdekken 🙂
   mij zijn het monument en dat Belgenmonument onbekend , dus moet die kant ook weer eens op , en dan net ff andere route lopen

   Beantwoorden

 27. margrietspanjaard
  apr 14, 2021 @ 20:04:38

  Wat leuk…voor mij bekend terrein en het kunstwerk vind ik ook helemaal geweldig. Die rechtspraakplek in het bos ken ik ook. Wij lopen toch wel met enige regelmaat in dat gebied, mooi stukje Nederland 😁

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: