verstand versus gevoel

Haar verstand moet het al de hele week afleggen tegen haar gevoel. 5 April blijft natuurlijk haar trouwdag maar zonder bruidegom valt er geen nieuw huwelijksjaar te vieren.
Ze weet het heus wel, ook áls hij die ruim 9 maanden langer geleefd had zou er géén diamanten huwelijksfeest gevierd kunnen worden.
Maar toch, het zou zo mooi geweest zijn om bij 60 jaar nog één keer hun huwelijksband zo feestelijk mogelijk te bevestigen, hoe onlogisch ook, ze heeft verdriet dat het niet zover kwam.

De mooie herinneringen blijven gelukkig. Ze vierden, ondanks de eerste tekenen van zijn dementie, het gouden huwelijksfeest onvergetelijk. Ze raakte er destijds niet over uitgepraat in haar blogs. Ook 55 jaar huwelijk kon nog bescheiden gevierd worden.
Hun 40ste huwelijksdag was nog in het pre-digitale tijdperk maar gelukkig heeft ze de foto’s nog.

Ze hadden een aantal bungalows gehuurd in een bosrijke omgeving om het te vieren. Dat kort voor het feestelijke weekend de hele Veluwe op slot ging wegens een mond en klauwzeer uitbraak mocht de pret niet drukken.
De “feestcommissie” draaide in korte tijd een alternatief programma in elkaar.
Er werd een extra “stadswandeling” ingelast waarbij het bruidspaar nog even op de trappen van het stadhuis op de foto werd gezet, waarna een eveneens ingelaste gezamenlijke lunch in een restaurant. Die waren gelukkig tóen wel gewoon open.

Twee van de bungalows grensden aan elkaar en hadden daardoor een flink grasveld achter de huizen, dé ideale plek om een soort “spel zonder grenzen” te spelen.
Er werden groepen ingedeeld en heuse afteken kaarten gemaakt die door de scheidsrechter, “meneer van Heumen” (naar een creatie van de toen nog jonge Paul de Leeuw) afgetekend moesten worden. De zwager die niet meer zo goed ter been was werd tot meneer van Heumen benoemd. Ze ziet nóg de hilarische scene toen “meneer van Heumen” met stoel en al door twee potige deelnemers naar een andere hoek van het veld werd gedragen om “beter zich op het spel te hebben, dit (uiteraard gespeeld) wegens ongenoegen met zijn beslissing.

Het werd een dolle boel waar “deelnemen is belangrijker dan winnen” met voeten getreden werd. Er werd fanatiek gehinderd toen met grote legoblokken een toepasselijk woord gevormd moest worden, het bleek ook nog een lastig woord te zijn.
De bal aan de voet houdend langs een parcours was sommige te moeilijk, de bal oppakken liep een stuk makkelijker wat natuurlijk streng bestraft werd.
Alle ook toen al bijna vergeten oud Hollandse spelletjes kwamen langs, zaklopen, steltlopen (of voor wie dat niet durfde) blikjes lopen, ezeltje prik, eierlopen en noem maar op! Dat niet iedereen even soepel door de buishindernis tijgerde kwam de hilariteit alleen maar ten goede.

Ze weet nog hoe hij genoot van de algehele pret, en ze allebei even de zorgen vergaten die zijn opgezette buik hun baarde. Terechte zorgen bleek na de onderzoeken een week later, een kwaadaardige tumor van 5 cm in de endeldarm.
Ze realiseert zich nu meer dan ooit dat ze niet mag klagen over die paar maanden minder dan 60 jaar huwelijk, het had óók bij 40 jaar al op kunnen houden en ze kreeg toch nog ruim 19 mooie jaren extra!
Ja echt, haar verstand wéét het allemaal wel, maar toch hé…… !

132 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. minoesjka2
  apr 11, 2021 @ 17:40:35

  O, zo begrijpelijk dat dat soort data/momenten moeilijk zijn, gemis geven!
  Mijn ouders hebben hun 25 jarige huwelijk nooit kunnen vieren, doordat mijn moeder overleden was, en zelfs ik als kind heb het daar moeilijk mee gehad.
  Dus als echtgenoot is het extra moeilijk.
  Maar wel goed dat je het blijft delen, Maakt het gemis en verdriet niet minder, maar wel lichter hoop ik.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 11, 2021 @ 18:28:03

   Ja ik had er toch even moeilijk mee, en dit ondanks dat ik heel goed weet dat ik al zoveel meer kreeg dan menig ander, jij geeft hier al een voorbeeld. En ook ondanks dat ik wéét dat we het zeker niet hadden kunnen vieren als hij nog wél in leven was. Hoe goed ik ook alles op een rijtje heb, het hakt er toch in. Maar schrijven helpt inderdaad bij het verwerken, ook door de reacties.

   Beantwoorden

 2. Leidse Glibber
  apr 06, 2021 @ 23:35:18

  Snap dat het moeilijk is en dat je gedachten alle kanten uitschieten op deze dag. Maar koester de lange tijd die jullie gelukkig wel hadden.

  Beantwoorden

 3. gewoonanneke
  apr 06, 2021 @ 21:22:08

  Ja dat zal best wel een verdrietige dag zijn geweest. Zo graag natuurlijk anders gezien. Wel mooi die herinneringen die je hebt aan de jubilea die jullie wel konden vieren.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 06, 2021 @ 21:33:10

   Eigenlijk wel erg hé dat we altijd meer willen, en ik heb best al veel gehad. Maar toch was de dag heel confronterend en zat me al de hele week dwars. Hij dacht er ook altijd aan, alleen het laatste jaar had hij er geen besef meer van. Dat was ook wel verdrietig omdat ik niet zeker wist of het nog wél in zijn hoofd zat. Maar dat denk ik eigenlijk niet.

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    apr 07, 2021 @ 21:23:30

    Nou dat kan ik me best voorstellen hoor, dat het blij je leeft zeker bij zo’n datum. Ik denk op mijn trouwdag er ook nog altijd aan al snap ik niet waarom want we hebben het nooit gevierd en denk dat ik in alle 35 jaar misschien twee keer eens een bloemetje heb gekregen. Maar toch blijft ook voor mij die dag bijzonder laat staan voor jou die toch een mooie liefdevolle relatie had met Henk.

    Beantwoorden

 4. AnneMarie
  apr 06, 2021 @ 16:30:00

  Grlukkig hebben de mooie herinneringen de overhand want jullie hebben samen best wat aan ellende te verstouwen gehad. Begrijp heel goed dat die 9 maanden net die bijzonder huwelijksdag niet halen je ondanks alles verdriet doet.
  Ondanks alles ben je een bikkel, een kanjer en al dies meer. Verdriet moet er nu eenmaal uit om straks weer een een klein beetje opgelucht weer verder te gaan.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 06, 2021 @ 16:37:24

   We hebben gelukkig altijd de aard gehad om overal het beste van te maken, dat geeft mooiere herinneringen. Zelfs uit het laatste jaar zijn, naast hele nare, toch ook mooie herinneringen in de meerderheid.

   Beantwoorden

   • AnneMarie
    apr 06, 2021 @ 16:42:30

    Super toch als je uit zoveel iets positiefs kunt halen, zelfs uit de nare gebeurtenissen.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     apr 06, 2021 @ 16:47:38

     Het had pas écht erg geweest als ik hem in een tehuis had moeten laten opnemen. En van het jaar dat hij het vollédige pakket tegen kanker voor de kiezen kreeg herinner ik me toch het meest de wittebroodachtige week toen hij na een zware operatie weer naar huis mocht en nog veel zorg nodig had in de heerlijk voorjaarszonnige slaapkamer.

     Beantwoorden

 5. Liesbethblogt
  apr 06, 2021 @ 15:31:16

  Mooie herinneringen Rietepietz steltlopen deed ik vroeger ook, zouden de kinderen het tegenwoordig nog kennen laat staan kunnen?

  Beantwoorden

 6. Spontanity
  apr 06, 2021 @ 11:40:10

  Ach lieverd.
  Beladen maar zeer mooi geschreven stukje.
  Vol van liefde.

  Beantwoorden

 7. schrijfselsvanmij
  apr 06, 2021 @ 10:45:33

  Sterkte lieverd!

  Beantwoorden

 8. Nicole Orriëns
  apr 06, 2021 @ 08:41:22

  Oh, die kloof die er zo vaak zit tussen verstand en gevoel…. Die kloof is heel herkenbaar. Maar wat een prachtige herinneringen heb je zeg! Heel mooi om te lezen.

  Beantwoorden

 9. Neeltje
  apr 05, 2021 @ 21:57:00

  Een dag met een zoete pijn, door al die mooie herinneringen ingekleurd tot bijna een heel leven samen. Niks gek dus dat er vandaag weer een parelketting aan gaat. Liefs van mij.

  Beantwoorden

 10. Sjoerd
  apr 05, 2021 @ 20:54:33

  Een triest dagje vandaag, met dito weer. Helaas mocht het niet zo zijn, maar hoe zou het met Henk geweest zijn…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 05, 2021 @ 20:57:35

   Dat realiseer ik me heel goed, vorig jaar was het een minstens zo moeilijke dag mét hem. Maar in mijn gedachten wens ik hem dan natuurlijk gezond en wel aan mijn zijde als stralend middelpunt zoals toen we 50 jaar getrouw waren.

   Beantwoorden

 11. RenéSmurf
  apr 05, 2021 @ 20:45:45

  Het blijft voor jou een historische dag vol met herinneringen, en dat deze dag nu verdrietig is hoort gewoon zo. Sterkte er mee. Binnenkort schijnt de zon weer.

  Beantwoorden

 12. liesonderweg
  apr 05, 2021 @ 20:31:58

  Het boek der herinneringen… valt ook hier nog eens open…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 05, 2021 @ 20:53:57

   Daar ontkomen we op z’n tijd geen van allen aan op z’n tijd. In ieder leven worden verliezen geleden , ook de meest ingrijpende. Ik gun iedereen dan zo’n warm vangnet als ik heb om de dag door te komen.

   Beantwoorden

 13. staartje
  apr 05, 2021 @ 19:45:56

  Het zijn rotdagen voor jou. De herinnering blijft en de tranen ook. Maar wat een prachtige foto’s! De warmte klettert mijn scherm door.
  Sterkte, heel veel, Riet!💐

  Beantwoorden

 14. willyfotoblog
  apr 05, 2021 @ 17:45:38

  Mooie herinneringen aan jullie huwelijksverjaardag Riet

  geen gemakkelijke dag voor jou

  die herinneringen zullen hierbij wel helpen

  groeten

  Beantwoorden

 15. Yova
  apr 05, 2021 @ 17:36:09

  Het was mooie herinnering. Maar ook verdriet om te lezen. Ik vind jou ook erg. Feestdagen is zeker moeilijk!! Blijft moeilijk. En ik hoop van jou in de toekomst beter tijden komt om te feesten. Sterkte!!

  Beantwoorden

 16. Kakel
  apr 05, 2021 @ 17:28:19

  Dat was een ware feestdag! Jullie waren een méér dan diamanten koppel. Het is je kracht dat je in je moeilijke periode naar lichtpuntjes zoekt en die vindt. Wat niet wil zeggen dat die de duisternis verdrijven…
  Had ik het geweten dan had ik je een kaartje gestuurd…
  Dikke digitale knuffel ♥

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 05, 2021 @ 18:15:56

   Het was zelfs een heel weekend en zó vreselijk leuk. Het is fijn dat ik aan alle kanten zo war ondersteund wordt, zowel door de kids als hier. Ik mág verdrietig zijn en dat is een zegen. Daardoor kom ik toch steeds weer vrij snel overeind als ik even neer ga. Het is allemaal zo lief, dankjewel.

   Beantwoorden

 17. Mrs. T.
  apr 05, 2021 @ 16:47:33

  Wat een geweldige dag moet dat geweest zijn. Het is verdrietig dat hij er niet meer is en dat moet veel pijn doen, maar wat hebben jullie samen mooie herinneringen gemaakt!

  Beantwoorden

 18. Ferrara
  apr 05, 2021 @ 15:47:39

  Ach Riet, dit wist ik niet. Ik kom net van de postbus daar zat ook iets voor jou bij. Komt het ongewild toch op tijd. Zie het maar als hart onder de riem. Alleen zijn op een dag als deze begrijp ik heel goed, geef er maar aan toe. Denk aan je.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 05, 2021 @ 16:07:54

   Je bent altijd zo lief en attent, en natuurlijk ben ik ook zonder bezoek gelukkig niet alleen. Het is reuze luxe dat het zo kan zonder me eenzaam te voelen. Ik kan alles prima relativeren, er zijn zóveel mensen die zoveel minder kregen. Maar ja, uiteindelijk voelt men eigen leed toch het meest.

   Beantwoorden

 19. Nicky
  apr 05, 2021 @ 15:40:01

  Ach, wat een geweldige herinneringen. Maar ik had het jullie zo gegund om er nog meer te maken. Sterkte en een dikke knuffel!

  Beantwoorden

 20. Leonoras life
  apr 05, 2021 @ 15:03:28

  Als een diamanten armbandje om je pols. Voor altijd in jouw hart. Een bijzondere dag vandaag, zwaar maar ook dankbaarheid lees ik. Prachtige foto’s en herinneringen. Dikke knuffel voor jou!

  Beantwoorden

 21. omabaard
  apr 05, 2021 @ 14:46:12

  Verstand en gevoel regeren samen over de mens. Maar omdat hij het waard was, mag jij het gevoel nu vooral laten overheersen, jammer genoeg maar ook dank zij de tol van een mooie liefde.
  Goed idee om de oude foto’s terug boven te halen en te genieten.
  Proficiat Riet, je bent een warm mens.

  Beantwoorden

 22. Jeanne van Sjannesblog
  apr 05, 2021 @ 13:54:01

  In je blog heb je mooie herinneringen opgehaald. Maar hoe dubbel, nu de realiteit anders is. Sterkte hè.

  Beantwoorden

 23. Naomi
  apr 05, 2021 @ 13:50:17

  Prachtige herinneringen. Maar ook een moeilijke dag vandaag. Liefs en een digitale knuffel.

  Beantwoorden

 24. Array
  apr 05, 2021 @ 13:36:09

  Vandaag jullie dag maar helaas moet jij er alleen doorheen.
  Mooie herinneringen heb je wel maar zal vandaag wel anders voelen…blijft moeilijk hè ? Morgen is weer een andere dag en dan is het terugkijken waarschijnlijk minder pijnlijk. Groetjes

  Beantwoorden

 25. Regenboogvlinder
  apr 05, 2021 @ 13:15:09

  De mooie herinneringen blijven hangen en dat is fijn! Mijn ouders zouden op 1 juni 25 jaar getrouwd zijn toen mijn vader op 4 april overleed. Was gisteren 47 jaar geleden. We waren met zijn vieren aan het sparen voor die feestdag en de dag was al helemaal in de planning. Mocht niet zo zijn. Mooi Riet dat je dankbaar bent voor die extra jaren die je hebt gehad, al zal het niet zo voelen. Bijna 60 jaar getrouwd zijn geweest met de liefde van je leven is toch heel erg bijzonder. En natuurlijk zullen er weer een aantal pareltjes aan je ketting worden geregen… Sterkte lieve Riet! 💕

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 05, 2021 @ 13:33:18

   Ach…. dán heb je pas echt een reden om groot verdriet te hebben, het lijkt zo onrechtvaardig dat zelfs dát zilveren jubileum ze niet gegund was. Mijn beide zussen kwamen nog in de buurt van 50 jaar huwelijk. Reden genoeg voor dankbaarheid van mijn kant en bén er ook heel dankbaar voor. Maar ja, mensen zitten dan toch raar in elkaar en is er tóch dat verdriet. Misschien wel omdat hij nog zó “bij me is”maar toch buiten m’n bereik.

   Beantwoorden

 26. matroos
  apr 05, 2021 @ 12:48:57

  Beantwoorden

 27. saturnein
  apr 05, 2021 @ 12:12:22

  Geniet van de foto’s en de herinneringen, en laat het verdriet over je heen spoelen. Dat is louterend.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 05, 2021 @ 12:43:54

   Dat voel ik, ik geef het vandaag alle ruimte na een week toch min of meer verbijten.

   Beantwoorden

   • saturnein
    apr 06, 2021 @ 08:30:21

    Wijze beslissing.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     apr 06, 2021 @ 09:02:44

     Je kunt wel over je verdriet heen schreeuwen, dat werkt ook wel voor even, maar dat keert zich op enig moment tegen je.

     Beantwoorden

     • saturnein
      apr 06, 2021 @ 09:05:30

      Ik heb er enige ervaring mee, met het wegduwen van rouw. Niet overschreeuwen maar eerder diep begraven. Het keert zich inderdaad tegen je.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       apr 06, 2021 @ 09:25:35

       Maar ik begrijp wel dat het ook te maken heeft met in welke levensfase je zit, als je nog met een gezin te maken hebt kún je vaak niet anders dan je rouw onderschikt maken om het leven van andere leefbaar te houden. En er moét dan ook veel domweg doorgaan. Ik kan me permitteren om het “gewone leven” even stop te zetten, zeker in deze coronatijd waarin je toch al meer alleen thuis bent.

       Beantwoorden

       • saturnein
        apr 07, 2021 @ 14:04:52

        Dat is wel zo. Het is afhankelijk van heel veel dingen. Toen mijn vader overleed, was ik zo in de war dat ik de rouw jarenlang weggeduwd heb. Maar goed is dat niet. Je sleept het gewoon allemaal veel langer mee. Erin meegaan, jezelf toestaan om verdrietig te zijn, het is essentieel. Maar daar moet je inderdaad wel tijd voor hebben. Gelukkig heb je genoeg mensen rond je om niet teveel tijd te hebben ervoor.

        Beantwoorden

        • rietepietz
         apr 07, 2021 @ 14:29:56

         Maar als ik het aangeef láten ze me ook. Vooral nu wil ik niet huilen waar iemand bij is, dan zou ze in de problemen brengen wat troosten betreft, je slaat dan té makkelijk een arm om iemand heen, dat wil niemand aandoen. Dan ben ik liever even een alleen in huis, en appen of bellen we alleen. Dan hoed ik niets te “beheersen”, En ook bij het bloggen kan ik alles laten stromen en dat dóet het dan ook regelmatig bij dit soort logjes.

 28. Suskeblogt
  apr 05, 2021 @ 11:29:47

  Dat waren tijden waar je met een warm hart aan terugdenkt. Het gemis is er niet minder om. Veel sterkte hierbij.

  Beantwoorden

 29. Karel
  apr 05, 2021 @ 11:06:47

  wat een mooie herinneringen Riet , en die 19 jaar zitten daar bij
  het hart spreekt mooier dan het verstand

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 05, 2021 @ 11:31:00

   Wij mensen willen altijd meer, ook wanneer je al zóveel kreeg.

   Beantwoorden

   • Karel
    apr 05, 2021 @ 22:07:54

    ja dat is de aard van het beessie hé
    ja een bezoek aan het openluchtmuseum is zeer de moeite waard , als het weer goed kan wil ik er nog weer een dag rond dwalen
    en die hutten zijn eigenlijk niet eens echt lang geleden pppffftt
    nu zijn er veel daklozen 😦

    Beantwoorden

    • rietepietz
     apr 06, 2021 @ 08:11:29

     Mensen zitten best wel raar in elkaar, maar we moeten het er maar mee doen.
     Dat openluchtmuseum is zeker een leuk uitstapje. Als ik er ooit in de buurt kom ga ik zeker ook nog eens kijken,

     Beantwoorden

     • Karel
      apr 07, 2021 @ 17:05:40

      ik was 1 x in het openluchtmuseum in Arnhem , ga er zeker weer eens een dag ronddwalen door geschiedenis 🙂
      jammer dat je niet alles kon lezen , ik met leesbrilletje vond het goed te doen , wat je ook kan doen is via toets combinatie Ctrl en + /= toets het zaakje vergroten

      Beantwoorden

 30. waarloopjijwarmvoor
  apr 05, 2021 @ 10:59:25

  Mooie herinneringen en die dag altijd blijven vieren. Ik toast op jullie.

  Beantwoorden

 31. LOLA♥CHAMPAGNE
  apr 05, 2021 @ 10:55:21

  Sterkte. Het is altijd te vroeg om een geliefde af te geven. Gelukkig kan je die mooie herinneringen koesteren. Xxx

  Beantwoorden

 32. Matroos Beek
  apr 05, 2021 @ 10:54:33

  Sterkte Riet. Op zo’n dagen komt het verdriet weer naar boven. Laat het maar komen. Uiteraard is er het verstand, maar je gevoelens kan je niet zomaar uitschakelen. Is ook nergens voor nodig want hij is er nog steeds en zal er altijd blijven. In je hart.❤️😘

  Beantwoorden

 33. meninggever
  apr 05, 2021 @ 10:49:35

  IK wens je sterkte in deze mixed-emotions op deze ooit zo feestelijke dag.

  Beantwoorden

 34. MyriamC
  apr 05, 2021 @ 10:36:33

  Huwelijksverjaardag, verjaardag, … dat zijn van die moeilijke dagen waar jij toch weer een positieve draai aan kan geven. Sterke vrouw ben je!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 05, 2021 @ 10:52:43

   Niet altijd hoor, ik vond het een moeilijke week Als je niet meer werkt heb je niet altijd meer oog voor welke datum het is maar dat zat er nu niet in omdat het op tweede paasdag valt.

   Beantwoorden

   • MyriamC
    apr 05, 2021 @ 11:07:17

    Logisch dat het een moeilijke week was. En toch ga jij dan op zoek naar mooie herinneringen in plaats van in je verdriet te blijven hangen. Je doet dat zo goed. En je hoeft niet altijd sterk te zijn Riet.

    Beantwoorden

 35. Mrs. Brubeck
  apr 05, 2021 @ 10:27:29

  Het is mooi dat je je verstand je hart het zwijgen niet laat opleggen. Deze herinneringen getuigen van een warme liefde en van een hechte band. Ik lees al een paar jaar mee en je weet dat ik jou een fantastische vrouw vind, no-nonsense, maar juist ook veel “nonsense”… dikke knuffel 💙.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 05, 2021 @ 10:48:43

   Het zou me ook niet lukken op dit moment. Had aanvankelijk nog het plan met de (klein)kinderen ergens een uitje te plannen, maar dat is sowieso onmogelijk nu. Het zou ook téveel emotie brengen en huilbuien lokken riskante troost omhelzingen uit, dat wil ik niet.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: