Leids singelpark

Door mijn blogmaatje ( van vrijwel het eerste uur) Leidse Glimmer blijf ik aardig op de hoogte van wat Leiden te bieden heeft. De knusse gezellige binnenstad kwam ik met enige regelmaat altijd al, vóór Henk’s toestand het onmogelijk maakte. Uiteindelijk heb ik een enkele spetter Leids bloed in m’n aderen, mijn vader werd er in het universiteitsziekenhuis geboren in 1910.

De laatste jaren werd er in Leiden gewerkt aan het singelpark. Het plan was om alle groenstroken aan en om de singels rondom het oude Leiden met elkaar te verbinden door, waar nodig, extra bruggen te plaatsen en waar mogelijk groen aan te leggen .

Het heerlijke weer van gisteren was heel geschikt om eens te gaan zien hoever het singelpark al gevorderd is. Dat is al héél ver maar nog niet af.
De 6,5 kilometer die het officieel bestrijkt kwam voor mij nog wel een kilometertje bij. Deels omdat ik niet erg goed ben ik kaartlezen, deels omdat er weg- en brug omleggingen waren die tot omlopen verplichtte.
Ook de “bewijzering” “wijst” niet altijd heel erg.
Dankzij een tip van een vriendelijke dame wist ik dat op (niet echte) dieren moest letten, soms aan een lantaarnpaal, soms in het gras en zelfs op plekken waar zowél geen singel als geen park was. Je moet het maar even weten.

Afhankelijk of je linksom ( zoals ik deed) of rechtsom loopt kom je aanvankelijk eerst door meer “stad” en pas later door het meer parkachtige deel. (of omgekeerd)
Er zijn nogal was doorgangen die ik in eerste instantie niet in durf te slaan omdat het lijkt alsof je een “eigen terrein” oploopt. Bijv. bij de sterrenwacht en bij de Hortus. Gehoorzaam als ik ben durf ik pas wanneer ik zie dat anderen ook die ingang nemen. Nu de binnenstad toch weinig te bieden heeft blijkt het Singelpark heel uitnodigend, het wordt er ook relatief druk wanneer ik de meer parkachtige delen bereik.

Feestje natuurlijk op zo’n zonnige dag al blijft het een gemis dat er niets open is om iets te kunnen eten of drinken én van een toilet gebruik kunt maken. Mijn drinken blijft dus in m’n tasje, ik wil graag droog thuiskomen en vertrouw niet heel erg op open toiletten op het station. Te zien is er genoeg, van prachtige nieuwe bruggen, (geen foto van gemaakt) tot een eenzame boom midden in het water , het piepkleine eilandje is met een soort stijger vlonders te bereiken. Voor onderhoud denk ik want voor recreatie is het echt te klein. Ik kom zelfs een tweepersoons bed tegen aan de waterkant….

Wanneer de man links op de laatste foto meer mijn kant, ja die met die camera op zijn buik, herken ik hem! Als je maar lang genoeg in Leiden rondloopt móet je hem wel tegen komen. De énige echte Leidse Glibber, als altijd op zoek naar het nieuws in Leiden.

We praten gezellig bij (ieder aan één kant) op een zonnig bankje .
Samen lopen later een stukje verder, passeren wat kleinschalige woongemeenschappen. De één nog in de bouwfase, in de ander heerst rust, maar heel vaak wordt er gezamenlijk in de tuintjes gewerkt of van het zonnetje genoten.
Of het niets voor mij is vraagt Glibber, gewoon een kleine leefgemeenschap , hij komt er met enige regelmaat.
We kijken er even rond , tja, het is allemaal wél klein maar goed, ik ben ook maar alleen. Glibber wil best een goed woordje voor me doen en informeren naar “beschikbaarheid”. Ach dát kan geen kwaad natuurlijk!
Wordt vervolgd?

96 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Regenboogvlinder
  apr 02, 2021 @ 18:59:51

  Ben ooit wel eens in Leiden geweest, erdoorheen gereden, examen gedaan. Maar weet dus weinig van de stad. Wat leuk dat je je blogmaatje weer eens hebt gezien!
  Altijd gezellig. Een woongemeenschap… als je maar je eigen plekje hebt en daar vrij bent, wie weet…

  Beantwoorden

 2. Spontanity
  apr 01, 2021 @ 17:27:29

  Wat leuk.
  Om zomaar spontaan een volger tegen te komen.

  Beantwoorden

 3. djaktief
  mrt 31, 2021 @ 22:59:14

  Mooie wandeling Riet. Ik ga hem onthouden voor een keertje. Ik heb goede herinneringen aan Leiden door het hardlopen daar (2x de hele en 2x de halve) maar dat is meer buiten het centrum. Reden temeer om daar eens wat dichterbij te kijken.

  Beantwoorden

 4. Nicky
  mrt 31, 2021 @ 22:42:36

  Leiden is erg leuk, vind ik. En Emile een schat van een kerel. Leuk dat jullie elkaar weer eens gezien hebben!

  Beantwoorden

 5. meninggever
  mrt 31, 2021 @ 14:10:54

  Intussen alweer wat langer geleden dat wij in Leiden vertoefden. Is ook zo lastig met dat verrekte virus. Maar als het weer kan gaan we zeker eens zoeken naar die groene route…

  Beantwoorden

 6. San | Koningskrabbels
  mrt 31, 2021 @ 07:39:10

  Heerlijk zo’n dag en een ont-moeten in deze.
  Ben ook benieuwd naar het vervolg.

  Voor vandaag een fijne dag, met Zon! X

  Beantwoorden

 7. omabaard
  mrt 30, 2021 @ 23:43:07

  Van zodra het terug kan, steken we de grens over richting Leiden. We waren er al een paar keer, ik blijf het een mooie stad vinden. En wie weet kom ik dan jou tegen? Graag op een terrasje dan mét toilet, want dat vind ik nu echt een grote belemmering.
  Mooie foto’s! Vooral de paasbloemen maken me altijd blij.

  Beantwoorden

 8. MyriamC
  mrt 30, 2021 @ 23:35:22

  Hele leuke stad! We zijn er enkele jaren geleden een weekend geweest. Toen ook de kleine maar fijne Hortus Botanicus bezocht. Leuke herinneringen!

  Beantwoorden

 9. Leidse Glibber
  mrt 30, 2021 @ 23:20:18

  Het was te kort, maar wel leuk weer even in het eggie te hebben bijgepraat. Kwam er naderhand achter dat we elkaar eigenlijk regelmatig zien. Oke het is dan wel eens in de zeven jaar, maar dat is toch ook regelmaat 🙂 Heb de vorige keren maar eens terug gezocht en op mijn site gezet vandaag.

  Beantwoorden

 10. Trackback: Ontmoeting in het Singelpark met Rietepietz, Weblogger van het eerste uur – Leidse Glibber
 11. terrebel
  mrt 30, 2021 @ 23:05:30

  Wat een leuke wandeling, Riet! En altijd leuk om een blogmaatje in het echie te zien.

  Beantwoorden

 12. gewoonanneke
  mrt 30, 2021 @ 21:58:35

  Ziet er mooi uit. Ja zo’n leefgemeenschap heeft wel zijn pluspunten als er tenminste niet teveel regels en wetten zijn.

  Beantwoorden

 13. Ferrara
  mrt 30, 2021 @ 21:40:15

  Zeker een leuke stad. De fa. F. heeft daar menig uurtje gewandeld op jacht naar oude gevels/stenen. Fijn bijgepraat met een oude blogmaat, zal je goed gedaan hebben.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 30, 2021 @ 21:50:26

   Ja hé, echt een mooie en leuke stad. Alleen wandelen is in deze tijd dat je nergens even naar binnen kunt toch eenzamer dan anders.
   Dan is zo’n ontmoeting een geweldige extra. Temeer daar we behalve over koetjes en kalfjes praten ook raakvlakken hebben, hij verloor zijn vrouw twee jaar geleden, dan heb je allebei aan een half woord genoeg. . Maar het was toch overwegend alleen een gezellig gesprek.

   Beantwoorden

 14. RenéSmurf
  mrt 30, 2021 @ 21:20:47

  Dat maakt steden altijd mooi, als er veel groen is, daar fleurt de boel van op! En daar kan je wat tot rust komen.

  Beantwoorden

 15. Lies
  mrt 30, 2021 @ 20:03:21

  Wat een héérlijk dagje, met een leuke onverwachte ontmoeting!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 16. AnneMarie
  mrt 30, 2021 @ 20:02:32

  Een super dag geweest gisteren. De lucht was mooi blauw, heerlijk om buiten te zijn en eens flink bij te praten met Glibber.

  Beantwoorden

 17. willyfotoblog
  mrt 30, 2021 @ 18:36:10

  Leuk om “Emile” nog eens op de foto te zien Riet

  met fototoestel en al

  Zijn blog met zijn passie voor “Leiden” bekijk ik af en toe wel eens…

  Een mooie studentenstad waar ik ook wel eens over geblogd heb, in 2012..

  Prettige avond

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 30, 2021 @ 19:18:12

   Zijn blog is natuurlijk het meest informatief voor de echte Leidenaar omdat , vooral tegenwoordig vrijwel alle logjes over Leiden gaan. Maar voor iedereen die interesse heeft voor de stad is het ook leuk.

   Beantwoorden

 18. Matroos Beek
  mrt 30, 2021 @ 18:23:17

  Ik ben nog steeds niet in Leiden geraakt. Maar dat komt er beslist wel van. Wat een mooie stad. Toch zeker op jouw foto’s. Ik zie me daar al heerlijk uitrusten op het bed bij het water.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 30, 2021 @ 19:24:50

   Het mooiste deel ligt inderdaad in de cirkel van deze singelwandeling, het historische oude deel met veel bezienswaardigheden. En ook veel gezelligheid. Denk aan stevige schoenen wat er is óók vaak “gezellig oude” bestrating. 😉

   Beantwoorden

 19. Naomi
  mrt 30, 2021 @ 18:04:31

  Een ongeplande ontmoeting of was dat het plan? Ik vind het een prachtig park en het idee met die dieren vind ik heel erg leuk.

  Beantwoorden

 20. Kakel
  mrt 30, 2021 @ 17:32:11

  Je hebt Leidse Glimmer ontmoet. Logisch dat jij glimt na jouw ontmoeting (-: Dat deed ik ook! Van zo’n kaart word ik hebberig. Waar dat aan ligt, Joost mag het weten. Leiden lijkt me een prachtstad. Je hebt een behoorlijke tippel gemaakt, Riet.
  Eigenlijk zouden vrouwen ook een plastuit moeten hebben en even tegen een boom moeten kunnen piesen. Dat daar niet beter over is nagedacht…
  Bedankt voor je rondleiding!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 30, 2021 @ 18:09:49

   Leiden is een oergezellige stad, kun je met gemak een dag rondstruinen maar dan liever als alles weer open is. Het wás een flinke tippel ik was moe toen ik thuis kwam maar dat is niet ongezond. Plastuiten lijken me niks, ik ga zeker niet tegen een boom aan staan, ze zijn er wel hoor maar waar laat je dan zo’n ding weer na gebruik. ;-(
   p.s. De kaart kun je downloaden op de site die ik gelinkt hebt.!

   Beantwoorden

 21. Karel
  mrt 30, 2021 @ 16:45:41

  mooi verslag in woord en beeld van de mooie stad Leiden
  het staat al heel lang op m’n lijstje , kwam noot verder dan het station en de bus richting kust 🙂
  heb er ook bekenden wonen , oud collega’s , ras echte Leienaren , dus wie weet als dat virus weg is eens een rondleiding vragen , toch

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 30, 2021 @ 19:26:05

   Zeker doen, Is echt een mooie oude stad. Zeker als je er nog bekenden hebt wonen is dat win/win.

   Beantwoorden

   • Karel
    mrt 31, 2021 @ 16:51:16

    ja dat ga ik zeer zeker doen , en spreek van te voor af met de collega’s
    ik ken het pasen niet , dus ik zag zeker geen paashazen 🙂 , heelllll lang geleden at ik er wel eens van , nu geniet ik enkel van ze als ze ff rustnemen , had pech want er waren er 2 aan het boxen , maar met dat ik wilde foto maken was er 1 snel weg hihi
    inderdaad ik kijk goed om heen en geniet van al ik zie , als ook van het fietsen in de natuur , deed vandaag weer zo’n rondje hier in de buurt , genietend van de zon

    Beantwoorden

 22. Mrs. Brubeck
  mrt 30, 2021 @ 16:36:11

  Wij brachten ook al menige tijd door in Leiden, het enige wat mij nu tegenhoudt om een stad te bezoeken zijn inderdaad toiletten. Winkelen is geen noodzaak en missen we niet echt, een koffietje daarentegen wel.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 30, 2021 @ 17:50:57

   Het is inderdaad vervelend dat alles dicht is. Daarom koos ik dit keer voor deze route, dan gaat het om andere dingen dan een restaurant. Had wel iets bij me. Maar zóver is het niet voor mij dus kan me ook zonder iets te eten of drinken wel redden.

   Beantwoorden

 23. Suskeblogt
  mrt 30, 2021 @ 15:53:30

  Leiden zal ik misschien eens bezoeken als ik “op rust” ben. Het ziet er een aantrekkelijke plaats uit. De site van de glibber bekijk ik ook regelmatig. Wel geen idee wat een glibber is.

  Beantwoorden

 24. Sjoerd
  mrt 30, 2021 @ 15:41:19

  Als het Emile niet lukt, lukt het niemand. Ik vind het een van de leukste Leidenaren en altijd even vriendelijk en behulpzaam.

  Beantwoorden

 25. staartje
  mrt 30, 2021 @ 14:53:27

  Wat een leuke wandeling! Mooie tip. Ga ik ook eens doen. Ik weet het nu van de ‘dieren’

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 30, 2021 @ 15:08:39

   Hoewel de dieren niet veel doen aan richting geven ze wel het geruststellende idee dat je nog op de route loopt. 😉 Vanaf het station kun je de route makkelijk oppikken. De aut is in Leiden lastig tenzij je hem in (dure) parkeergarages onderbrengt.

   Beantwoorden

 26. Rebbeltje
  mrt 30, 2021 @ 14:19:52

  Ha bij dat 2 persoonsbed was ik pas bij de bloemenfoto en dacht je hebt het over het bloemenbed grijnzzzz…maar nee er komt een andere foto achteraan haha
  Wat leuk dat je een bekende tegenkomt van blogland…dat lukt mij niet zo gauw 😉
  Groetjes en geniet nog maar even van het mooie weertje kan zo weer anders zijn.
  Groetjes

  Beantwoorden

 27. LOLA♥CHAMPAGNE
  mrt 30, 2021 @ 13:56:55

  Leiden is een heerlijke stad, ik heb er mooie herinneringen aan, een weekendje met mijn dochter en een bezoek aan het prachtige oudheidkundige museum. Het was erg slecht weer toen. Ik wil zeker nog eens terug van zodra het mag…

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

<span>%d</span> bloggers liken dit: