ondankbaar

Hartstikke ondankbaar ben ik. zóu ik comfortabel thuis kunnen stemmen, of al één of twee dagen eerder…. ga ik weer gewoon de 17de stemmen. Niks niet het kwetsbare oude wijfie uithangen, ik laat me m’n “uitje “niet afpakken.
De brievenbus is bijna nét zover als het stemlokaal dus dát is het probleem niet.
Van het per post stemmen wordt wel al veel gebruik gemaakt en hoewel het mij eigenlijk onmogelijk lijkt ging er toch nog zo’n 8% fout hoorde ik.

De te gebruiken enveloppen gaan vergezeld van een “gebruiksaanwijzing” in Jip Janneke taal mét plaatjes. Stembiljet in de envelop waarop staat “deze envelop is alleen voor het stembiljet.” Duidelijk toch?
En dan de dichtgeplakte envelop in de retour envelop doen samen met de stempas.
Zouden mensen die dit niet begrijpen wel capabel zijn óm te stemmen, maar dit terzijde.
Alles in één envelop mag niet om het stemgeheim te bewaren.
Nou vind ik het weinig uitmaken die extra envelop, bij kwaadwilligheid is het alleen een extra envelop opentrekken.

Het fenomeen per post stemmen blijkt óók voor mijn gemeente lastig, er waren wat foutjes ingeslopen die wonder boven wonder nog tijdig rechtgezet konden worden.
Ruim op tijd had ik de spullen ontvangen maar twee dagen later ontving ik wéér een kieslijst en nog een dag later nog een dikke brief, alles bij elkaar ruim 150 gram papier om welgeteld één rode stip te kunnen zetten.
Nou ja, ik heb hier nog wel een zak grove kiezelstenen staan voor “hen die zonder zonden zijn” en “de eerste steen willen werpen”.
Eh…. ja natuurlijk, je hebt gelijk dan is die hele zak is niet nodig, er kan maar één steen de eerste zijn, dan gebruik ik de rest wel gewoon voor de tuin, daar ben ik wel voor in de stemming!.

73 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  mrt 19, 2021 @ 10:31:26

  Als rechtgeaard communicatiemens snapte ik niet waarom men niet had gekozen voor een uitleg als die van IKea-meubels en dan ook nog twee gekleurde enveloppen en formulieren. Bijvoorbeeld groen voor kiespas en enveloppen, blauw of rood voor stemformulier en bijpassende enveloppen. Maar nee, het moest weer nodeloos ingewikkeld. Met deze ellende kreeg Trump toch gelijk, briefstemmen is gevoelig voor fraude!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 19, 2021 @ 11:04:35

   Nou ik vond écht wel dat het héél simpel was. En ik heb echt geen extreem hoog IQ. Wie dit niet snapt zou eigenlijk niet moeten stemmen, dat het in ieder geval één optie meer biedt om te frauderen is wél een feit.

   Beantwoorden

 2. Leidse Glibber
  mrt 18, 2021 @ 23:26:55

  We hebben onze burgerplicht weer gedaan en nu maar weer afwachten

  Beantwoorden

 3. Nicky
  mrt 18, 2021 @ 22:13:36

  Ik begreep het sowieso al niet. Als je zelf niet wilt of kunt gaan, stuur je toch iemand anders? En dan wel iemand die je volledig kunt vertrouwen natuurlijk! Wij kregen overigens ons potlood mee naar huis. Dat vond ik best zonde, eigenlijk. Hoewel schoonmaken misschien nog wel duurder is en nóg slechter voor het milieu. Wat een dilemma’s!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 18, 2021 @ 22:30:30

   Ja het is steeds een soort “van twee kwade de minste kiezen”. Misschien is iedereen z’n eigen pen meenemen dan beter , als je het thuis invulde hoefde het ook niet per se met rood.

   Beantwoorden

 4. Michel
  mrt 18, 2021 @ 16:32:50

  Het is wat dat betreft jammer dat er niet digitaal gestemd kan worden, dat zou een stuk gemakkelijker zijn. Maar ja, fraude-gevoelig…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 18, 2021 @ 17:03:22

   Daar heb ik inderdaad ook minder vertrouwen in . Bovendien is dat voor veel mensen nog moeilijker dan per brief stemmen, En vergis je niet, ook onder jongeren zijn er genoeg mensen die geen enkele feeling hebben voor de computer. Afgezien daarvan moet dan ook iederéén zorgen voor een goed beveiligde computer wat best nog lastig kan zijn.

   Beantwoorden

 5. Liesbethblogt
  mrt 17, 2021 @ 20:12:20

  Ik ging daarstraks stemmen, lokaal was dicht bij de deur maar alsnog stond het volk zo dicht bij elkaar dan het een kwestie van armen strekken was het leek wel polonaise. Ben ergens anders gaan stemmen waar de wethouder van 1 der partijen over mijn schouder kon zien dat ik niet op zijn partijtje heb gestemd.
  Overigens vraag ik me wel serieus af wanneer iemand geestelijk fit genoeg is om te mogen stemmen. En dan heb ik het dus niet over oudjes en enveloppen, alhoewel Terlouw had er ook moeite mee?!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 17, 2021 @ 20:31:10

   Inderdaad, maar dat mogen we vast niet zeggen maar er zullen aardig wat mensen zijn die geestelijk niet in staat zijn te overzien wat ze doen. Geen idee eigenlijk of daar naar gekeken wordt. Henk hád de vorige keer nog mogen stemmen , gelukkig had hij zelf geen interesse want hij zou echt niet meer geweten hebben wat hij rood kleurde. Het was bij mijn stemlokaal niet erg druk maar er werd niet gevraagd of ik klachten had. Nou vind ik dát ook onzin want iedereen weet dat je niet verkouden of ziek moet zijn en wie er dan toch komt doet het bewust, die gaat echt niet ja zeggen op die vraag.

   Beantwoorden

 6. Mrs. T.
  mrt 17, 2021 @ 20:04:58

  Hahahaha, die doorgestreepte zin. Heerlijk!

  Eerlijk? Ik verbaas me er ook over dat er zoveel fout gaat met dat per post stemmen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 17, 2021 @ 20:19:37

   En dan aan alle kanten, ook bij de gemeente ging het hier en daar fout.. Het stelt me niet echt gerust dat echt iedereen mág stemmen, ook mensen die geen notie hebben waar ze mee bezig zijn. Bijv. dementerenden die geen idee meer hebben wat er om hen heen gebeurt.

   Beantwoorden

 7. Spontanity
  mrt 17, 2021 @ 17:36:37

  Wij hebben maandag in alle rust gestemd.
  Zien het echt niet als uitje 🙂

  Beantwoorden

 8. willyfotoblog
  mrt 17, 2021 @ 16:10:17

  Bij dat stemmen per brief, moest ik even aan Trump denken.., maar dat terzijde

  hopelijk wordt je “stem” gehoord Riet

  groeten

  Beantwoorden

 9. petra1945
  mrt 17, 2021 @ 13:41:26

  Ik heb het per post gedaan en ja, het was verrassend simpel. Dacht nog wel, Oe wat moeilijk — maar toen ik eindelijk alles openmaakte? Eitje. Maar goed, er zijn mensen en fietsbellen.

  Beantwoorden

 10. Beaunino
  mrt 17, 2021 @ 12:44:50

  *capabel*, dat vroeg ik me nou ook af. Ik moest trouwens net mooi mijn rode potloodje weer inleveren hoor! Knierten die Zaankanters!

  Beantwoorden

 11. Nathalie
  mrt 17, 2021 @ 09:21:53

  Ik zag dat Jan Terlouw er ook moeite mee had…
  Als het zo droog is, ga ik ook stemmen…
  Liefs,

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 17, 2021 @ 12:49:41

   Er kunnen veel redenen zijn , 80 plussers hebben vaak al te maken met restverschijnselen van bijv. beroertes of een beginnende dementie, dat is dit soort dingen begrijpen vast lastig. Dan is een stemmen eigenlijk ook niet echt iets wat goed uit de verf zal komen.

   Beantwoorden

 12. Naomi
  mrt 17, 2021 @ 08:04:38

  Zou het een museumitem worden, dat rode potloodje? Normaal krijg je nooit de kans om het mee te nemen, want dan zit het goed vast;). Ik moet zeggen dat het op tv best lastig klonk, maar nu ik dit zie en lees, is briefstemmen dus helemaal niet moeilijk. Maar dat hele idee van geheim? Mwa, het is zoals je schrijft. Extra envelop open. Als iemand ‘kwaad’ zou willen, is dat heel erg simpel! Fijn uitje vandaag naar de stembus:).

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 17, 2021 @ 08:33:11

   Zag in het ochtendjournaal al dat sommige stemlokalen het potloodje niét mee laten nemen. “Ons ben zunig ” denk ik dan maar. Het poststemmen is inderdaad kinderlijk eenvoudig maar gaat ondanks dat toch nog fout. Maar het is hoe dan ook toch makkelijker voor iemand die kwade bedoelingen heeft dan zelf naar de stembus gaan, daar komen stempas en ingevuld stembiljet niet bij elkaar in de buurt en kunnen dus niet aan elkaar gelinkt worden.

   Beantwoorden

 13. gewoonanneke
  mrt 16, 2021 @ 21:07:44

  Ik ben al wel wezen stemmen om even polshoogte te nemen. Alles hier was prima geregeld voor zover ik het kan zien tenminste. Zie ook niet alles. Ja alle begin is moeilijk, eerste keer schriftelijk stemmen en ik denk maar daar leren ze ook weer van. Snap alleen niet waarom je beslist op de drukste dag wil gaan stemmen terwijl de mogelijkheid voor rustiger stemmen ook twee dagen kan en zo het stemmen verdeeld is.. Zo zijn er voor de medewerkers op stembureau en alle bezoekers de kansen op besmettingen ook minder.

  Beantwoorden

 14. RenéSmurf
  mrt 16, 2021 @ 20:55:40

  Mijn vader mocht het ook doen per post, en dat was reuze makkelijk. Het is belangrijk om goed alles door te nemen, en daar schort het bij mensen dus nog wel eens aan, om wat voor reden dan ook.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 16, 2021 @ 21:33:04

   Het werd heel simpel en duidelijk uitgelegd maar dan toch nog veel mensen die het fout doen. Ik ga liever naar het stemlokaal. Daar is het stemgeheim toch nog net even zekerder dan per post.

   Beantwoorden

 15. Kakel
  mrt 16, 2021 @ 20:51:19

  Ik ben trots op je! Gewoon je eigen dikke vette zin doen, en je niet als kleuter laten opjutten door de overheid. Stemmen zie ik als mijn recht en daar maak ik gebruik van. Zo’n kiezelsteen meenemen is een top idee. Vier jaar geleden heb ik op geen van de zittende partijen gestemd…
  Joepie, kan ik eindelijk eens aan dat potlood likken!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 16, 2021 @ 21:19:45

   Nee het kluitje partijen dat onderling in wisselende samenstelling al jaren samen klonteren krijgen al heel lang niet mijn stem,
   Ik wil me niet 4 jaar lang schuldig moeten voelen. Bovendien werken partijen in de oppositie meestal veel harder.
   Zorg je wel dat je coronavrij aan het potloodje likt?

   Beantwoorden

 16. Sjoerd
  mrt 16, 2021 @ 20:34:48

  we hebben gisteren al gestemd met het hele gezin, met de auto door de stemstraat… en groen uiteraard. Dat laatste om de reis met de auto te compenseren.

  Beantwoorden

 17. Suskeblogt
  mrt 16, 2021 @ 20:08:19

  Kies maar voor de goede. Ik zal het resultaat van hieruit wel zien. 🙂

  Beantwoorden

 18. waarloopjijwarmvoor
  mrt 16, 2021 @ 19:58:40

  Ik heb wel per post gestemd, gewoon omdat het kon en de brievenbus naast mijn huis is. Ik vroeg mij ook al af of die fout verzenders het in het eggie dan wel goed zouden doen. Keus uit dertig partijen. Het vel is zo groot dan mag ik er zeker wel drie rood maken of zoiets.
  Het enige dat ik wel mis nu ik per post gestemd heb is het rode potloodje, dat mag je na gebruik houden 🤡

  Beantwoorden

 19. omabaard
  mrt 16, 2021 @ 19:38:45

  Dat de besten mogen winnen 👍.
  Elke stem is belangrijk. Doe het dus goed!

  Beantwoorden

 20. Karel
  mrt 16, 2021 @ 19:36:30

  ja bergen papier in de bus om een klein rondje rood te maken , hoe zot kunnen ze het maken
  jij maakt er een ommetje gelijk mee , groot gelijk

  Beantwoorden

 21. Rebbeltje
  mrt 16, 2021 @ 19:24:21

  Ook hier gaan we morgen een rood potloodje halen 😉

  Beantwoorden

 22. Melody
  mrt 16, 2021 @ 19:16:07

  Knallen maar

  Beantwoorden

 23. AnneMarie
  mrt 16, 2021 @ 19:07:01

  Als je gaat stemmen krijg je wel een rood potloodje. Kijk dat is mooi meegenomen.

  Beantwoorden

 24. Lies
  mrt 16, 2021 @ 19:02:37

  Zou/zal er veel veranderen…?
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: