pierewaaien

Het blijft maar tobben met de Scheveningse pier. Nu weer een bericht in de krant dat achterstallig onderhoud opknappen zo’n 5 miljoen Euro moet gaan kosten. Slopen zou een stuk goedkoper zijn volgens het bericht.
Begin jaren 60 werd de vernieuwde pier geopend en moest er nog 1 Gulden toegang betaald worden. Hij werd jaren later voor 1 Euro ( of was dat nog in het Gulden tijdperk) verkocht, dat lijkt me niet écht goed zakendoen, maar wie ben ik.

Er moet nog ergens een foto zijn waarop Henk en ik op de pier staan, dat zal ergens in de eerste jaren geweest zijn want ik was zwanger herinner ik me. Jammer, nu geen zin om op zolder te zoeken maar ik herinner me wél dat ik het niet heel spectaculair vond al was het uitzicht prachtig in die tijd.
Er was nog weinig hoogbouw, het Kurhaus stond nog min of meer vrij en iets meer richting Keizerstraat stond toen nog het theater De_Seinpost met een groot aangrenzend restaurant. Op die plaats staat nu al jaren een groot, wit betegeld, “badhuisachtig”, appartementen complex. Ooit nog eens een voorstelling gezien én wel eens koffie gedronken.

Alleen de naam én het beeld dat boven de ingang zat leven voort bij de ingang van het wooncomplex.

Natuurlijk een goede reden om de pier vandaag nog eens te bekijken, oke je hebt een punt, het weer is óók een goede reden, maar je weet maar nooit of die pier niet ineens verdwenen is. De laatste jaren is er toch wel het nodige aan verspijkerd al is dat nauwelijks te zien. Het meest opvallende is het nieuwe reuzenrad op de pier waar je al draaiend in kunt dineren.
Maar ja, ook dat is nu allemaal dicht en de pier afgesloten.

Het meest opvallende zie je eigenlijk ónder de pier waar men de betonnen steun palen gecamoufleerd heeft als flinke zuurstokken. Althans, het deel van de palen onder pier, niet onder de zij paviljoens, die zijn nog net zo grauw (en waarschijnlijk aangetast door het zoute water) als ze al jaren zijn. Vreemd, héél veel heb ik niet met de pier maar toch, hij hoort wel héél erg bij Scheveningen. Ik zou hem zeker missen als hij afgebroken wordt.

En natuurlijk helemaal nérgens iets open om een vroege lunch of laat ontbijt te verorberen, na anderhalf uur door het zand ploegen zou ik wel iets lusten. Dat wordt dus “lunchrestaurant Rietepietz” precies, daar waar ze verse flinterdunne pannenkoekjes bakken waar je bij staat. Die Henk zo lekker vond al wou hij er altijd spek in en stroop er op. Ik ga voor lekkere abrikozenjam erop en werk er met gemak drie naar binnen. Toegegeven, ze zijn niet heel groot én flinterdun dus zó’n hollebolle Gijs ben ik nou ook weer niet.

92 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  feb 28, 2021 @ 21:53:19

  Ben al jaren niet meer op Scheveningen geweest. Goh moet opeens weer terugdenken aan de zomer ( 1986) dat ik er het hele badseizoen op het strand gewerkt heb.

  Beantwoorden

 2. Nicky0607
  feb 24, 2021 @ 21:08:57

  Pannenkoeken zijn niet echt mijn ding. Maar aan De Pier heb ik mooie herinneringen. Ooit met een vroegere verkering, in het holst van de nacht, omdat we niet konden slapen, vanuit Breda naar Scheveningen gereden omdat we de zon op wilden zien komen. Verstandsverbijstering van verliefdheid moet dat geweest zijn want de zon komt uiteraard niet óp boven de zee. Nog gezoend onder de pier omdat ik dat romantisch vond (Oeh! Die jongen kon zoenen, zeg! ☺️). Dertig jaar geleden inmiddels.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 24, 2021 @ 21:16:20

   Leuke vergissing,van je vriendje, doet me denken aan mijn verbazing toen we ooit op vakantie 2waren aan de Costa del Sol waar de zon tot mijn verbijstering op kwam vanuit zee ! Je begrijp, aardrijkskunde was minder mijn vak. Maar Henk vond dat geen probleem, misschien vond hij mij ook wel gewoon goed zoenen. 😉

   Beantwoorden

 3. Spontanity
  feb 24, 2021 @ 18:48:15

  Was vandaag ook even op Scheveningen.
  Toch op de fiets gegaan 🙂

  Beantwoorden

 4. Regenboogvlinder
  feb 24, 2021 @ 13:50:12

  Ben hooguit 10x in mijn leven in Scheveningen geweest. Voor een dagje en een keer een weekend. Die Pier én dat reuzenrad horen er wel bij. Én het Kurhaus.. dus ook. Ik hoop dat het allemaal goedkomt. Hoewel ik het idee had dat hij nog maar pas weer geopend was. Heerlijk pannenkoeken van Pannenkoekenhuis Rietepietz!

  Beantwoorden

 5. Michel
  feb 24, 2021 @ 08:14:55

  Vijf miljoen, dat het zo duur moet zijn. Puur achterstallig onderhoud natuurlijk, zonde.
  Ik ben een paar keer op het strand van Scheveningen geweest, maar hou toch meer van de wat stillere stranden zoals Camperduin.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 24, 2021 @ 08:34:16

   Qua natuur ben je natuurlijk véél beter af bij die stillere stukjes kust. Ik kwam hier vaak omdat het een makkelijke combi met werk was. Maar ik weet ook wel rustige stukjes te vinden als ik de rust zoek.

   Beantwoorden

 6. Mrs. T.
  feb 23, 2021 @ 19:41:48

  Ruim een jaar geleden al weer dat ik in dat reuzenrad zat. Ik hoop dat het kan blijven bestaan want al ben ik natuurlijk een Brabander, de pier is toch wel heel erg Nederlands.

  Beantwoorden

 7. Neeltje
  feb 23, 2021 @ 19:19:37

  Wij gingen vroeger af en toe naar Scheveningen en naar de pier. Van die sfeer van toen is weinig meer over. Ben er een aantal jaar geleden nog geweest, ik kende het niet meer terug.

  Beantwoorden

 8. meninggever
  feb 23, 2021 @ 14:19:39

  Het blijft jammer dat men niet wil inzien dat deze pier uniek is in NL en dat het een geweldig uitgangsgebied zou kunnen zijn. Maar helaas…verwaarlozing en verprivatisering deden een bijna dodelijk werkje. In Engeland en de VS komt dit trouwens ook voor en ook daar verdwenen oude Pieren. Soms vervangen door nieuwe, maar veelal ook niet. Blijft een gemis…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2021 @ 14:58:13

   Ja voor weinig geld weggeven aan “grootgeldbezitters” voor de belofte van blijvend onderhoud, en dat blijkt dan toch altijd weer “boven budget”te zijn. Best wel jammer .

   Beantwoorden

 9. Kakel
  feb 23, 2021 @ 13:53:30

  Die zuurstokkleuren vind ik geen vooruitgang. Dan zie ik liever het beton en fantaseer ik er zelf een kleur bij. Samen met het Kuhrhaus is de grandeur verdwenen. Wat is dat toch, dat architecten alles willen slopen om er een nieuw appartementencomplex neer te kunnen zetten? Het knapt er zelden van op.
  Ik hoop dat je kan blijven pierewaaien. En straks de kroeg weer kan induiken (-:

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2021 @ 14:56:09

   Her Kurhaus staat er nog wel maar is behoorlijk verstopt, Het Seinpost theater is afgebroken, dat was vroeger óók echt een gezichtsbepalend gebouw op de boulevard en een aanwinst voor het uitgaansleven.
   Ik kan niet meer doen dan afwachten wat ze gaan doen, ik heb toevallig nét even geen 5 miljoen op zak.

   Beantwoorden

 10. saturnein
  feb 23, 2021 @ 13:28:34

  Wat vind ik dat toch altijd mooi, die oude constructies. Jammer dat die oude glorie zo vaak verdwijnt. Hopelijk kan deze pier behouden blijven.

  Beantwoorden

 11. Rebbeltje
  feb 23, 2021 @ 13:18:44

  Ben er 2 x geweest voor een musical en ja die pier hoort erbij als je richting zee loopt is dat toch puur genieten.
  En ja die flensjes zijn lekkerder van jezelf als in een pannenkoekenhuis
  Al heb ik een favoriet daar met brie en spek met honing en sla
  Groetjes

  Beantwoorden

 12. Suskeblogt
  feb 23, 2021 @ 11:23:32

  Leuk eens iets over die pier te lezen. Daar ben ik ook nog geweest. Hopelijk verdwijnt hij niet.

  Beantwoorden

 13. staartje
  feb 23, 2021 @ 11:05:49

  Ja, de pier, die hoort bij Scheveningen.Prachtige foto van het oude Kurhaus. Ik vind die kleurige palen wel geinig. Ik hoop dat de pier blijft, goed gerestaureerd

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2021 @ 21:37:59

   Als je die zwart/wit foto bedoelt dat is niét het Kurhaus maar het toenmalige Seinpost theater, dat is helemaal afgebroken en daarvoor kwam dat witte complex in de plaats. Smaken mogen verschillen, ik vind die kleuren niet zo bij zee en strand passen, echt lelijk. Het moet natuurlijk wel veilig zijn als ze hem willen behouden, ik dacht dat er heel veel aan gedaan was maar dus blijkbaar nog lang niet genoeg.

   Beantwoorden

   • staartje
    feb 24, 2021 @ 08:05:50

    Het is een prachtig gebouw. Ik dwaal nog weleens door Scheveningen en zag dat nieuwe complex weleens. Jammer. Of de pier blijft, ik hoop het. Gelukkig blijft de zee altijd.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     feb 24, 2021 @ 08:31:35

     Wie weet zijn we elkaar wel eens zonder het te weten gepasseerd want tot voor kort kwam ik er ook héél regelmatig. Nu wat minder omdat de drukkerij verhuisd ia. Maar na het werk even een boulevardje pakken deden we vaak.

     Beantwoorden

 14. Ferrara
  feb 23, 2021 @ 10:59:51

  Vreselijk die kleuren.
  De Pier mocht niet pal voor het Kurhaus liggen i.v.m. het zicht op het prachtige gebouw. Dat idee hebben ze inmiddels laten varen met al die oerlelijke hoogbouw.
  Ik herinner me nog het gedonder met Zwolsman destijds.
  Dunne pannenkoek, jammie, jammie.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2021 @ 14:36:36

   Het is echt doodzonde hoe het nu ingeklemd ligt tussen spuuglelijke nieuwbouw. Er is destijds met een vals perspectief in de maquette doorgedrukt dat die huizenblokken rechts en links er tegenaan gezet werden zodat ook vanaf de kant die niet aan de boulevard kant ligt het gebouw nu vrijwel niet meer te zien is.
   Maar ja, het waren wél ” de grote jongens” op dat gebied die zich ermee bezig hielden, die zijn niet zómaar groot geworden natuurlijk.

   Beantwoorden

 15. Naomi
  feb 23, 2021 @ 10:59:15

  Wat een goed idee, om dan thuis een wat luxere maaltijd te maken! En dat reuzenrad vind ik eh…ENG.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2021 @ 14:29:51

   SSttt… eigenlijk helemaal niet luxe natuurlijk, kost vrijwel niet maar het heeft ;luxe gesmaakt, dat dan weer wel.
   Het reuzenrad kan mij ook niet bekoren hoor, ik laat het bij kijken.

   Beantwoorden

 16. willyfotoblog
  feb 23, 2021 @ 10:16:12

  De Pier zette Scheveningen wel als badplaats met internationale allure op de kaart..

  het zou jammer zijn moest hij verdwijnen…

  de discussies slepen wel al heel lang aan…

  prettige dag Riet

  Beantwoorden

 17. VoorHetBlogGezet
  feb 23, 2021 @ 10:14:37

  Die staat bovenaan op mijn verlanglijste om samen met Drupke🐾 naar toe te gaan zodra het weer kan. En hoe mooi zou het zijn om dan daar samen met jou te gaan pierewaaien en een hapje en drankje te doen maar vooral heerlijk bijkleppen.🙋‍♀️💞

  Beantwoorden

 18. waarloopjijwarmvoor
  feb 23, 2021 @ 09:35:49

  Daar lust ik er wel 6 van.

  Beantwoorden

 19. Nicole Orriëns
  feb 23, 2021 @ 08:46:23

  Ik vind de pier wel iets hebben, en mooier is het er niet op geworden als ik het zo zie. Maar ik houd ook wel wat meer van die oorspronkelijke stijl.

  Beantwoorden

 20. John
  feb 23, 2021 @ 07:47:56

  Zomaar 5 miljoen hier, en een paar miljoen daar. Dan kan de gemeentelijke belasting ook weer omhoog want iedereen betaalt er aan mee natuurlijk. Zonde als iets verdwijnt. maar als ik dat vind zeggen mensen altijd dat alles nu eenmaal veranderd, en dat is ook zo. Je kunt dingen niet tot in de eeuwigheid bewaren.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2021 @ 09:11:11

   De pier is niet van de gemeente maar destijds verkocht aan van der Valk. Toch bepaald geen armlastige familie. die hem voor heel weinig mocht kopen juist vanwege de hoge onderhoudskosten. Maar nu is er sprake van failliet laten gaan als de gemeente niet bij springt. Zo werkt dat blijkbaar bij grote zakenmensen.

   Beantwoorden

 21. MyriamC
  feb 22, 2021 @ 23:09:41

  De Pier in Scheveningen, wie kent hem niet? Lekkere pannenkoekjes. Finterdun, zo heb ik ze ook graag.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2021 @ 09:07:46

   In ieder geval wel van film of foto kent iedereen hem wel. Maar het blijft een geldverslindend object waar van tijd tot tijd een eigenaar zich in verslikt.
   Lekker hé, daarom eet ik nooit pannenkoeken in z.g. pannenkoekhuizen, dat zijn altijd van die dikke kleffe hompen.

   Beantwoorden

 22. AnneMarie
  feb 22, 2021 @ 23:09:24

  Het zou erg jammer zijn als de Pier verdween. Wat blijft er dan nog over van Scheveningen? Hoogbouw, dat staat overal langs de kust in de steden. Daar is niets kenmerkends aan. Dat het veel geld kost zal zeker waar zijn.

  Beantwoorden

 23. gewoonanneke
  feb 22, 2021 @ 21:56:47

  Zo specifiek voor Scheveningen zou toch zonde zijn als dat verdween. Vorige week ook pannenkoeken gegeten, wel met spek en stroop…..ik ga voor Henk zijn smaak 😉

  Beantwoorden

 24. Karel
  feb 22, 2021 @ 21:45:52

  laatst nog een puzzel met de pier er op gemaakt , die gekleurde palen vond ik toen al lelijk hihi
  ben er denk een keer of 4 geweest , maar altijd op wandel , dus niet echt voor de pier , maar om het te slopen gaat me te ver , laat ze die vreselijke hoogbouw slopen 🙂

  Beantwoorden

 25. RenéSmurf
  feb 22, 2021 @ 21:05:15

  Op het moment dat men zo`n pier bouwt moet men al een onderhoudsplan hebben, maar steeds vaker is het zo dat de boel verwaarloost wordt, dan opgeknapt en daarna is dat ineens veel te duur allemaal. Merkwaardig beleid. Het binnenhof net zo, dat kan niet voor normale bedragen meer.

  Beantwoorden

 26. Spontanity
  feb 22, 2021 @ 20:38:38

  Ik herinner mij een foto van mijn moeder, toen ze nog jong was, volgens mij staat ze daar samen met …ik weet het niet meer, maar de pier was toen nog helemaal van hout, die palen. Ik ga eens zoeken.

  Beantwoorden

 27. Sjoerd
  feb 22, 2021 @ 20:37:50

  Zat daar niet ooit een La Place in van V&D. Daar hebben we eens gegeten. Dat was ook de eerste en de laatste keer dat ik de pier gezien heb.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 22, 2021 @ 21:05:39

   Dat zou kunnen kloppen, later kocht van der Valk de pier en die heeft zijn eigen restaurant keten natuurlijk. Ik hoop dat de pier blijft staan zodat je ooit nog in de herkansing kan.

   Beantwoorden

 28. Koen
  feb 22, 2021 @ 20:36:47

  Wanneer wordt een pannenkoek een flensje (genoemd)?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 22, 2021 @ 20:57:43

   Ik heb werkelijk geen idee, FF zoeken.
   Oke ik bak dus eigenlijk flensjes las ik.
   Beslag voor flensjes zit minder bloem in maar meer ei, dat klot dus bij mij. Daardoor wordt het beslag dunner waardoor het beslag beter uitloopt en de pannenkoek dunner wordt en meestal ook kleiner gemaakt omdat ze makkelijker beschadigen bij het omdraaien als ze zo dun zijn,
   Ik bak dus vrij grote flensjes weet ik nu.
   .

   Beantwoorden

 29. Lies
  feb 22, 2021 @ 20:19:00

  Erfgoed dient verzorgd te worden… Lunchrestaurant Rietepietz verdient een * sterretje!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 30. omabaard
  feb 22, 2021 @ 20:13:41

  Dat oude kuhrhuis is zo mooi. Jammer dat het verdween. Voor kustappartementen moet veel wijken.
  Wij waren al een paar keer op de pier, toch beetje druk in normale tijden met al die winkeltjes en eethuisjes. Met het rad over de zee wil ik wel eens een toertje meedraaien.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 22, 2021 @ 20:42:53

   Het kurhaus is gewoon verstopt tussen alle hoogbouw , belachelijk. En Seinpost hadden ze nooit af mogen breken natuurlijk, maar ja, wie ben ik. Ik laat dat rad aan me voorbij gaan.

   Beantwoorden

 31. Melody
  feb 22, 2021 @ 20:08:49

  Tja er zijn er die vinden dat oud bewaard moet blijven … daar ben ik 1 van … er zijn er ook die vinden dat dat juist niet moet …
  Alles kost hoe dan ook geld … dat er nooit is, zeker nu niet..
  Maar jij hebt je buik vol, en lekker ook. Dat neemt niemand je af.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 22, 2021 @ 20:38:00

   Er is al zoveel moois gesloopt daar , of verstopt tussen hoogbouw. En het gáát maar door.
   Ik had natuurlijk liever even op de boulevard iets gegeten maar goed, dit smaakte prima.

   Beantwoorden

 32. Matroos Beek
  feb 22, 2021 @ 20:05:02

  Dat oude complex is toch nog het allermooist.
  Van die harde kleuren hou ik echt niet. Het is me te onnatuurlijk. Geef mij dan maar de door de natuur afgesleten en aangevreten grauwe palen.
  Die pier mag beslist niet verdwijnen. Dat zou doodzonde zijn.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 22, 2021 @ 20:33:43

   Die kleuren slaan inderdaad nérgens op. Waarschijnlijk is het soort beschermende coating maar het valt aardig uit de toon in die omgeving. Nee ik hoop inderdaad dat hij bewaard blijft, maar ja, het moet natuurlijk wel veilig zijn.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: