boekenpraatje

Laat maar zakken hoor die wenkbrauwen, natuurlijk ga ik niet standaard een boekenpraatje houden, weet je toch!
Mijn hoofd heeft nog steeds een beetje moeite om niet af te dwalen al is er wél wat verbetering.
Sinterklaas bracht dit boek.
Een boek dat in Zweden een toppertje was en ook in Nederland flink aan de weg timmerde met lezers die “er vrolijk van werden”.

Natuurlijk ben ik weer een uitzondering, vrolijk ben ik er nog niet van geworden maar oke, ik ben pas op pag. 147 dus dat kan nog komen.
De schrijfstijl is inderdaad leuk en het titel gevende verhaal is zeker grappig maar… (je hoorde de maar al aankomen) steeds als ik echt lekker in het verhaal zit komt er, in chronologische delen vanaf zijn geboorte in 1905, een hoofdstuk uit het leven van de 100jarige.

Of dat een doel dient weet ik nog niet, ik ben geneigd te denken dat het gebeurt om mij uit het verhaal te halen. Al gauw komen de jaren aan de beurt waar ik al herinneringen aan heb en dan begint de ellende.
Op miraculeuze wijze krijgt de man in zijn leven te maken met landen en wereldleiders waarvan de naam mij terug brengt in mijn vroege jeugd. Op de distributie radio kwamen die namen in de “ANP”nieuwsberichten destijds i.v.m. al dan niet schokkende, wereldgebeurtenissen regelmatig voorbij, .

Als het over Iran gaat in de periode 1947- 48 is m’n concentratie echt helemaal weg…. eh… Iran, heette dat in die tijd niet “Perzië”? Ik dwaal af naar mijn tiener jaren en meen toch zeker te weten dat de Sjah van “Perzië” wereld nieuws schreef door te scheiden van zijn prachtige vrouw Soraya wegens het in gebreke blijven van haar broedstoof. Hij hertrouwde kort daarna met een andere mooie vrouw die voor een mannelijke opvolger zorgde .
Wél ff jammer dat deze zoon nooit op de “pauwentroon” kwam. In 1979 werd de Shah met zijn gezin verbannen na een revolutie en werd het land de “islamitische republiek Iran”.
Oke, ik heb de wijsheid niet in pacht en voor ik de vertaler beschuldig van een foutje duik ik even in Wiki;

“In 1935 vroeg de toenmalige sjah Reza Pahlavi andere landen om voortaan de lokale naam van het land, Iran, te gebruiken. Omdat de naam Iran vaak aanleiding gaf tot verwarring met de buurstaat Irak, werd in 1949 voor buitenlands gebruik weer de naam Perzië ingevoerd. Na een protest van de Perzische/Iraanse geleerden, kondigde de regering in 1959 aan dat, in andere talen dan het Perzisch, beide namen officieel gebruikt mogen worden. Een inwoner van Iran/Perzië is een Iraniër of een Pers.

Het klopt dus wel dat ik me Iran als Perzié herinner maar de inwoners noemden het land Iran. Het laat wel duidelijk zien dat een boek schrijven veel vooronderzoek vereist, tenzij je “hij verdronk in haar diepblauwe ogen en ze leefden nog lang en gelukkig” boeken schrijft.
Eh… waar was ik ook alweer, o ja bladzijde 147 , misschien moet ik al die “levens periodes” maar overslaan, of éérst allemaal lezen. Want zó wordt het niets met de concentratie…. die arme Soraya, gewoon uit haar sprookjeshuwelijk geknikkerd omdat ze geen kind kreeg….

102 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  jan 26, 2021 @ 01:01:07

  Niet echt jou boek lijkt mij 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 26, 2021 @ 07:56:34

   Nou het is ook niet een boek dat ik dan wegleg en niet uit lees. De schrijfstijl maakt dan toch dat ik er steeds wel weer even in zit, tót er weer teruggekeken wordt en omgekeerd.

   Beantwoorden

 2. Kakel
  jan 24, 2021 @ 17:27:26

  Dit boek is de hemel in geprezen maar heb zelf nog geen bijdrage geleverd om dat te controleren. Ik neem niet alles voor waar aan (-: Op jouw recensie (ja!) ga ik af: het lijkt me geen boek voor mij!
  Dikke liefs ♥

  Beantwoorden

 3. meninggever
  jan 23, 2021 @ 12:00:49

  IK ben qua lezen niet zo van de fictie. Houd meer van feitelijkheden die kloppen. Erger me al genoeg aan de films die ik zie of series waarin dingen echt niet goed worden weergegeven. Gek genoeg staat die Sjah van Perzie mij vooral bij als de man die met zijn Fara Diba een soort sprookjeswereld opbouwde. Later werd wel duidelijk dat d e geheime dienst daar evt. tegenstanders van de Sjah middeleeuws behandelde. Niet dat dit veel veranderde toen de baardmannen daar de macht grepen. Maar toch. De sprookjes-Sjah was een grote vriend trouwens van ons koningshuis. 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 23, 2021 @ 18:12:21

   Fictie kan best leuk zijn maar hier wordt volkomen fictie afgewisseld met stukken fictie in een raam van gebeurtenissen en namen die ooit bestonden. Dat maakt het verwarrend en lastig lezen.
   Ik kreeg natuurlijk Fara Diba ook mee maar had toch toch meer met Soraya, maar die was die moest het veld ruimen toen jij nog te jong was om haar schoonheid te waarderen;-)

   Beantwoorden

 4. hanscke
  jan 22, 2021 @ 19:50:25

  Ik heb het wel uitgelezen, maar een beetje hinkstapsprongend. De film later was wel leuk

  Beantwoorden

 5. terrebel
  jan 21, 2021 @ 23:47:46

  Prachtig boek, Riet! Heb het gelezen. Geniet ervan!

  Beantwoorden

 6. Spontanity
  jan 21, 2021 @ 13:39:34

  Ben er ooit eens aan begonnen, maar heb het niet eens uitgelezen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 21, 2021 @ 14:21:00

   Daar kan ik me iets bij voorstellen, je moet eigenlijk steeds weer opnieuw beginnen, en voor een ál die terugblikken geldt natuurlijk dat het gewoon niets met het beloofde titelverhaal te maken heeft. Al zijn ook dié stukken wel leuk geschreven.

   Beantwoorden

 7. Liesbethblogt
  jan 20, 2021 @ 20:14:14

  Ik heb toen wel genoten van het boek maar er is niet veel bijgebleven. Vond het wel grappig en heb de film ook gezien er is een vervolg maar dit soort tussendoortjes achja die komen wel een keer.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 20, 2021 @ 20:46:04

   Ik vind het vervelend dat het net lijkt alsof je in twee boeken tegelijk zit te lezen, De hoofdstukken zijn ook best lang dus dan is het weer heel erg omschakelen naar “het heden van het boek”. Ik neem aan dat het aan mij ligt dat ik daardoor de draad een beetje kwijt raak. Vooral jammer omdat het geen enkel nut lijkt te hebben om het zo te verdelen.

   Beantwoorden

   • Liesbethblogt
    jan 21, 2021 @ 22:18:27

    Ik heb daar normaal een bloedhekel aan daarom begin ik ook niet meer aan deze schrijver. Het boek is een beetje een hype geweest wat ik het zoals meestal niet waard vond.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jan 22, 2021 @ 08:38:18

     Ik ben ook altijd een beetje argwanend bij zo ’n “hype boek”, vind het inderdaad vervelend lezen om steeds in een ander verhaal over te moeten stappen. Op zich is de schrijfstijl leuk en wordt er heel fantasievol omgegaan met “problemen.”Maar het leest dan toch niet prettig.

     Beantwoorden

 8. gewoonanneke
  jan 20, 2021 @ 19:27:59

  Ik heb de titel regelmatig langs zien komen maar lees zo weinig of kan wel zeggen niets momenteel. Farah Dibah ik vond dat altijd zo’n prachtige vrouw.

  Beantwoorden

 9. Ferrara
  jan 20, 2021 @ 15:26:48

  Je hebt in elk geval genoeg concentratie om uit de doeken te doen wat lastig is aan dit boek. Misschien is het ook je ongeduld omdat je lekker wilt doorlezen. Overslaan en zien wat het je oplevert of leg dit nog even weg en lees iets wat minder ingewikkeld is.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 20, 2021 @ 17:10:40

   Het is niet eens ingewikkeld, maar de stukken zijn steeds lang genoeg om in het verhaal te zitten, en dan schakelt de schrijver weer over en dat vind ik vervelend. Maak dan 2 boeken of zet álles achter elkaar in de juiste volgorde. Ik zie geen nut in de boel zo opsplitsen, maar misschien komt dat nog?

   Beantwoorden

 10. willyfotoblog
  jan 20, 2021 @ 14:43:40

  Vroeger zat ik altijd met mijn neus in de boeken, maar nu lees ik nog zelden een boek

  de mysterieuze titel spreekt me anders wel aan…

  Moest ik ooit 95 jaar worden, dan begin ik er beslist aan..

  Prettige dag

  Beantwoorden

 11. Rebbeltje
  jan 20, 2021 @ 12:47:15

  Ha een ding is zeker ga daar dus niet aan beginnen…haha
  Lees zowiezo niet veel en als ik wat lees moet het makkelijk leesvoer zijn, anders hou ik er mijn gedachten zeker niet bij.
  Onze kinderen lezen wel veel en dat hebben ze zeker niet van mij 😉
  Groetjes

  Beantwoorden

 12. Regenboogvlinder
  jan 20, 2021 @ 11:19:28

  Een bijzonder boek want wat een fantasie heeft de schrijver. Ik heb het al wat langer geleden gelezen in 2018. Had het al langer in mijn bezit (e-book dan) maar toen kwam het opeens in de bekendheid. Ik heb er wel van genoten, wat die man allemaal meemaakt. Ik heb het vervolg ook, zal dat ook eens gaan lezen of luisteren. Ik kan me je frustratie (is het dat?) voorstellen. Dat heen en weer gedoe gebeurt vaker en soms vind ik het ook lastig. De Sjah van Perzië zijn 2e vrouw was Farah Diba. Ook een mooie vrouw die wel kinderen kreeg. Inderdaad heel sneu voor Soraya destijds.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 20, 2021 @ 11:29:15

   Ja aan fantasie geen gebrek en het is ook steeds verrassend “hoe de problemen opgelost worden”. Ik zou zeggen , het boek is zo leuk genoeg zonder al die verwarrende terugblikken die ook wel leuk bedoeld zijn maar toch minder leuke omdat fantasie met werkelijkheid verweven wordt. Klopt, Fara Diba heb ik natuurlijk ook meegekregen, was ook niet echt lelijk maar ik vond Soraya mooier. Ja echt sneu omdat uiteindelijk een troonopvolger helemaal niet nodig bleek.

   Beantwoorden

 13. Happy Hulk
  jan 20, 2021 @ 11:14:47

  Ik lees geen boeken.
  Ik lees blogs.

  Beantwoorden

 14. Lot
  jan 20, 2021 @ 10:48:15

  De film hebben we wel gezien. Alleen hadden we die opgenomen en de laatste paar minuten stonden er niet o. Nu weten we dus niet hoe het afgelopen is. Ze gingen een vliegtuig in met een olifant erbij.

  Beantwoorden

 15. Suskeblogt
  jan 20, 2021 @ 09:29:45

  Die revolutie destijds was echt wereldnieuws. Hoe de Sjah en zijn familie het op een lopen moesten zetten omwille van die religieuze gekken. De toestand in dat land is sedertdien zowat onveranderd gebleven.

  Beantwoorden

 16. AnneMarie
  jan 20, 2021 @ 08:48:37

  Ik laat het maar aan mij voorbij gaan. Teveel zijsprongen iid niet goed voor de concentratie.

  Beantwoorden

 17. Naomi
  jan 20, 2021 @ 07:40:04

  De titel vind ik heerlijk, maar het boek kwam ik (jaren geleden al) heel lastig doorheen. Ik heb deze blog met meer belangstelling en concentratie gelezen dan het boek, dus ik zou zeggen: succes!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 20, 2021 @ 09:37:17

   Natuurlijk ga ik het wél uit lezen maar misschien ga ik inderdaad kiezen voor alleen het verhaal en niet de rest van de achtergrond info over zijn leven. die lijkt me weinig toe te voegen aan het verhaal zelf dat op zich weer grappig is.

   Beantwoorden

 18. staartje
  jan 19, 2021 @ 22:47:22

  Jammer geen boek voor jou. Het lukt het boek niet jou te grijpen. Ik heb het boek met lol gelezen en laat me niet afleiden door achtergrondinfo. Jammer, ik gun je dat je in een boek kunt verdwijnen. Dat doet dit boek niet voor jou.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 20, 2021 @ 09:32:44

   Nou het verhaal op zich lukt prima, ook de schrijfstijl spreekt me aan. Het is geen flop maar in mijn beschrijving wil laten zien hoe al die tussen sprongen mij afleiden , waardoor ik weer helemaal uit de sfeer van het grappige verhaal gehaald wordt. Dat ligt waarschijnlijk aan mij, nog steeds een gebrekkige concentratieboog.

   Beantwoorden

   • staartje
    jan 20, 2021 @ 11:20:55

    Is misschien een idee om die tussenstukken over te slaan of snel te scannen

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jan 20, 2021 @ 11:24:19

     Ja dat veronderstelde ik al, maar omdat ik nog niet weet of die stukken uiteindelijk ter zake doend zijn aan het slot van het verhaal deed ik dat nog niet. Ik merk trouwens hetzelfde met legpuzzels leggen, dat doe ik ook nog niet zoals een jaar geleden.. Het zal er allemaal wel bij horen. Maar ik blijf wel af en toe proberen.

     Beantwoorden

 19. omabaard
  jan 19, 2021 @ 22:18:03

  Volgens mij bestaat hier ook een film van? Daar hoorde ik toen ook goede kritieken over. Ik kijk het eens na.

  Beantwoorden

 20. Sjoerd
  jan 19, 2021 @ 22:17:27

  Ik zie het al, niets voor mij, daar begin ik in als ik ook honderd ben…

  Beantwoorden

 21. RenéSmurf
  jan 19, 2021 @ 21:09:27

  Gewoon blad voor blad doorlezen, zoals de schrijver het bedoeld heeft. Ik lees geen boeken, maar mij lijkt het dat een verhaal zich overal af kan spelen, in elke tijd en op elk werelddeel. En of het waar is allemaal dat is een tweede.

  Beantwoorden

 22. Karel
  jan 19, 2021 @ 19:52:38

  ja dat Iran was Perzië , ik ken een Perzische woonachtig in Bonn , wil niet over die periode vertellen , nou dan weet je het wel pppfftt
  en nog is het er een bende , vuile vieze politiek , en als ik zo 1x/dag het nieuws zie gaan wij die kant ook op , toch

  Beantwoorden

 23. Koen
  jan 19, 2021 @ 19:49:51

  Het spijt me maar mijn wenkbrauwen staan nog steeds in een-omhoog-standje.
  Ik heb het boek met plezier gelezen – af en toe hilarisch.
  De NPO heeft er een luisterspel (podcast) van gemaakt. Niet lezen maar luisteren.
  Ik herinner me vooral Farah Diba maar ja, ik ben een generatie jonger en een man. Maar dat Iran toen Perzië werd genoemd … dat is waar.
  Veel vervolg leesplezier.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 19, 2021 @ 19:59:55

   Ik wordt erg afgeleid door die terugblik periodes, dat ligt aan mijn nog steeds te slap gespannen concentratieboog én mijn gebrek aan interesse voor geschiedenis. Daardoor stoort het me dat steeds als ik het leuk ga vinden ik me weer op die terugblik moet concentreren.

   Beantwoorden

 24. Neeltje
  jan 19, 2021 @ 19:29:46

  Het boek nog niet eens uit en dan nu al een recensie eruit geperst. Bladzijde 147 en nog niet echt moeten lachen. Vrees dat het niet meer gaat komen, tenzij je er een ook een lach uitperst. Maar dat is nu persé weer niet nodig. Ik zie dat ik de eerste ben met een reactie vers van de pers. Dat is misschien wel lachen.

  Beantwoorden

 25. liesonderweg
  jan 19, 2021 @ 19:28:31

  ‘k Zou voor de rest, vermoedelijk, ook die ‘levens’ overslaan. Nadien kan het nog altijd…
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: